Πολιτική Υγείας

ΠΟΥ & UNICEF: Προειδοποιούν για «τέλεια καταιγίδα» ιλαράς στα παιδιά

ΠΟΥ & UNICEF: Προειδοποιούν για «τέλεια καταιγίδα» ιλαράς στα παιδιά

Ο ΠΟΥ σημειώνει ότι ο ιός της ιλαράς αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας ένα παιδί πιο ευάλωτο σε άλλες μολυσματικές ασθένειες για μήνες μετά τη μόλυνση.

ΠΟΥ & UNICEF: Τα κρούσματα ιλαράς παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά 79% τους πρώτους δύο μήνες του 2022 Η UNICEF και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιούν τις κοινότητες για αυτό που λένε ότι είναι μια «τέλεια καταιγίδα» συνθηκών για κρούσματα ιλαράς στα παιδιά. Οι υπηρεσίες επεσήμαναν ότι τα αναφερόμενα κρούσματα ιλαράς παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά 79% τους πρώτους δύο μήνες του 2022, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Σχεδόν 17.338 περιπτώσεις ιλαράς αναφέρθηκαν παγκοσμίως τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2022, έναντι 9.665 κατά τους πρώτους δύο μήνες του 2021. Οι χώρες με τα μεγαλύτερα κρούσματα περιλαμβάνουν τη Σομαλία, την Υεμένη, τη Νιγηρία, το Αφγανιστάν και την Αιθιοπία. Υπήρξαν 21 μεγάλα και ενοχλητικά κρούσματα τους τελευταίους 12 μήνες, από τον Απρίλιο του 2021 έως τον Απρίλιο του 2022, με τα περισσότερα να αναφέρονται στην Αφρική και την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Αυτός ο αριθμός είναι πιθανό να είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που αναφέρεται.

Η Αφρική κατέγραψε αύξηση 400% στην ιλαρά, σε περισσότερα από 17.000 κρούσματα μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου.

Ο ΠΟΥ είπε ότι η αύξηση των κρουσμάτων είναι «ανησυχητικό σημάδι αυξημένου κινδύνου για την εξάπλωση ασθενειών που μπορούν να προληφθούν με εμβόλια και θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερες εστίες» που επηρεάζουν εκατομμύρια παιδιά. Ο Οργανισμός σημείωσε ότι οι διαταραχές που σχετίζονται με την πανδημία της COVID-19, η ανισότητα των εμβολίων και η εκτροπή των πόρων από τη συνήθη ανοσοποίηση αφήνουν τα παιδιά χωρίς προστασία από την ιλαρά και άλλες ασθένειες που μπορούν να προληφθούν με εμβόλια.

Ο κίνδυνος έχει αυξηθεί περαιτέρω από τα χαλαρά μέτρα μετριασμού της COVID-19 και τον εκτοπισμό λόγω συγκρούσεων και κρίσεων.

“Καθώς η ιλαρά είναι πολύ μεταδοτική, τα κρούσματα τείνουν να εμφανίζονται γρήγορα όταν μειώνονται τα επίπεδα εμβολιασμού.

Οι υπηρεσίες ανησυχούν ότι τα κρούσματα ιλαράς θα μπορούσαν επίσης να προειδοποιήσουν για κρούσματα άλλων ασθενειών που δεν εξαπλώνονται τόσο γρήγορα”, ανέφερε. “Η πανδημία COVID-19 διέκοψε τις υπηρεσίες ανοσοποίησης, τα συστήματα υγείας έχουν κατακλυστεί και βλέπουμε τώρα μια αναζωπύρωση θανατηφόρων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της ιλαράς.

Για πολλές άλλες ασθένειες, ο αντίκτυπος αυτών των διαταραχών στις υπηρεσίες ανοσοποίησης θα είναι αισθητός για τις επόμενες δεκαετίες.

«Ο Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, είπε σε μια δήλωση:

«Τώρα είναι η στιγμή να επαναφέρουμε τον απαραίτητο εμβολιασμό και να ξεκινήσουμε εκστρατείες catch-up, ώστε όλοι να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα εμβόλια που σώζουν ζωές». Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), ο ιός της ιλαράς εξαπλώνεται μέσω του αέρα και είναι πολύ μεταδοτικός. Τα κρούσματα ιλαράς αυξάνονται μεταξύ των παιδιών μετά το lockdown για την COVID Μπορεί επίσης να είναι σοβαρό, προκαλώντας σοβαρές επιπλοκές στην υγεία, ειδικά σε παιδιά μικρότερα των 5 ετών.

Περίπου ένας στους πέντε ανθρώπους που νοσούν από ιλαρά στις ΗΠΑ θα νοσηλευτεί, ένας στους 1.000 θα παρουσιάσει εγκεφαλικό οίδημα και ένας έως τρεις στους 1.000 θα πεθάνει – ακόμη και με την καλύτερη φροντίδα.

Ο ΠΟΥ σημειώνει ότι ο ιός της ιλαράς αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας ένα παιδί πιο ευάλωτο σε άλλες μολυσματικές ασθένειες για μήνες μετά τη μόλυνση. Δύο δόσεις του εμβολίου κατά της ιλαράς μπορούν να προστατεύσουν τα παιδιά από την ιλαρά, αλλά οι διαταραχές έχουν καθυστερήσει την εισαγωγή της δεύτερης δόσης του εμβολίου ιλαράς σε πολλές χώρες.

Το 2020, 23 εκατομμύρια παιδιά έχασαν τα βασικά παιδικά εμβόλια μέσω συνήθων υπηρεσιών υγείας: ο υψηλότερος αριθμός από το 2009 και 3,7 εκατομμύρια περισσότερα από το 2019.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών 24 – 30 Απριλίου 2022

Όταν η παγκόσμια πρόοδος κατά της ιλαράς απειλείται εν μέσω της πανδημίας covid-19

"Τα εμβόλια είναι μια στρατηγική δημόσιας υγείας που προλαμβάνει τις ασθένειες", δηλώνουν οι γιατροί

Επιστροφή στην κανονικότητα, επιστροφή και στον παιδίατρο

Μεγάλη ανησυχία του ΠΟΥ για την μείωση των εμβολιασμών έναντι των νόσων στις οποίες είναι πολύ επιρρεπή τα παιδιά».

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα σταματά τις παραδόσεις στη βόρεια Γάζα

Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει για επικείμενο λιμό στο βορρά από τον Δεκέμβριο. Το WFP λέει ότι αυτές οι τελευταίες εκθέσεις αποτελούν απόδειξη μιας «απότομης διολίσθησης στην πείνα και τις ασθένειες».

Νέα προειδοποίηση του ΠΟΥ για το πότε θα «χτυπήσει» ένα νέο παθογόνο και μια νέα πανδημία.

«Η Covid ήταν μια ασθένεια “X”, ένα νέο παθογόνο που προκάλεσε μια νέα νόσο, αλλά θα υπάρξει μια άλλη ασθένεια “Χ”, ή νόσος “Υ” ή νόσος “Ζ”», είπε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

Γιατροί της Νότιας Κορέας απεργούν σε ένδειξη διαμαρτυρίας

Η Νότια Κορέα έχει μία από τις χαμηλότερες αναλογίες γιατρού προς ασθενή μεταξύ των μεγάλων οικονομιών, επομένως η κυβέρνηση θέλει να προσθέσει περισσότερες τοποθετήσεις σε ιατρικές σχολές.

Τον Μάρτιο η έναρξη των απογευματινών χειρουργείων - Τα κόστη

Σε περιοχές όπου τα νοσοκομεία δεν μπορούν να κάνουν βραδινές χειρουργικές επεμβάσεις, ιδιωτικές κλινικές θα παρέμβουν για να εξυπηρετήσουν αυτές τις περιπτώσεις χωρίς κόστος για τους ασθενείς. 

Τεχνητή Νοημοσύνη: Πώς η ΕΕ και η Ελλάδα θα περιορίσουν εγκλήματα και απάτες

Σε εθνικό επίπεδο, μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου για την κυβερνοασφάλεια, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης φέρνει μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, σε δημόσια διαβούλευση, νομοσχέδιο για τις ψηφιακές υπηρεσίες. Η νομοθετική πράξη θα σηκώσει ανάχωμα απέναντι στις μεγάλες πλατφόρμες.

Ευρωπαϊκή Ένωση: Άμεση ανθρωπιστική παύση για βιώσιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ζητά η Ε.Ε

Οι κυρώσεις σε βάρος των βίαιων εποίκων εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο διαφωνίας, καθώς ορισμένα κράτη μέλη δεν επιθυμούν τη Χαμάς και τους εποίκους να τοποθετούνται δίπλα-δίπλα στη σειρά της υιοθέτησης περιοριστικών μέτρων.