ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ιλαρά έξαρση: 22 εκατομμύρια βρέφη έχουν χάσει το εμβόλιο ιλαράς λόγω της πανδημίας

Ιλαρά έξαρση: 22 εκατομμύρια βρέφη έχουν χάσει το εμβόλιο ιλαράς λόγω της πανδημίας

Ιλαρά έξαρση: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ προειδοποίησαν ότι 22 εκατομμύρια βρέφη δεν έκαναν το εμβόλιο ιλαράς πέρυσι εξαιτίας της πανδημίας. Ανέφεραν μάλιστα ότι 3 εκατομμύρια λιγότερα βρέφη εμβολιάστηκαν κατά της ιλαράς το 2020 από ό,τι το 2019.

Ο κόσμος αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο επιδημίας ιλαράς. Ο λόγος είναι επειδή 22 εκατομμύρια βρέφη δεν έκαναν το εμβόλιο ιλαράς πέρυσι εξαιτίας της πανδημίας. Για το γεγονός προειδοποίησαν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ. Ανέφεραν μάλιστα ότι 3 εκατομμύρια λιγότερα βρέφη εμβολιάστηκαν κατά της ιλαράς το 2020 από ό,τι το 2019. Ακόμη χειρότερα, μόλις το 70% των βρεφών έλαβε και τις δύο δόσεις του εμβολίου ιλαράς δύο δόσεων. Αυτό το ποσοστό είναι ανησυχητικά πολύ λιγότερο από το ποσοστό 95% που απαιτείται για την προστασία των κοινοτήτων από ένα ξέσπασμα. Μια άλλη ανησυχία είναι ότι μια εκστρατεία για την ιλαρά που είχε προγραμματιστεί σε 23 χώρες το 2020 αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας. Αυτή η αναβολή άφησε περισσότερους από 93 εκατομμύρια ανθρώπους ευάλωτους στην ιλαρά, σύμφωνα με τις υπηρεσίες υγείας.

 

«Ο μεγάλος αριθμός μη εμβολιασμένων παιδιών, τα κρούσματα ιλαράς και η ανίχνευση ασθενειών και τα διαγνωστικά που εκτρέπονται για να υποστηρίξουν τις αντιδράσεις της COVID-19 είναι παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα θανάτων που σχετίζονται με την ιλαρά και σοβαρών επιπλοκών στα παιδιά». Αυτό δήλωσε ο Kevin Cain, παγκόσμιος διευθυντής ανοσοποίησης των CDC. «Πρέπει να δράσουμε τώρα για να ενισχύσουμε τα συστήματα επιτήρησης ασθενειών και να κλείσουμε τα κενά ανοσίας, προτού επιστρέψουν τα ταξίδια και το εμπόριο στα προ της πανδημίας επίπεδα, για να αποτρέψουμε θανατηφόρα κρούσματα ιλαράς και να μετριαστεί ο κίνδυνος άλλων ασθενειών που μπορούν να προληφθούν με εμβόλιο», προέτρεψε ο Κέιν.

Τα δύο τρίτα αυτών των παιδιών ζουν σε μόλις 10 χώρες:

  • Νιγηρία
  • Ινδία
  • Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό
  • Αιθιοπία
  • Ινδονησία
  • Πακιστάν
  • Αγκόλα
  • Φιλιππίνες
  • Βραζιλία
  • Αφγανιστάν

 

«Ενώ τα αναφερόμενα κρούσματα ιλαράς μειώθηκαν το 2020, τα στοιχεία δείχνουν ότι πιθανότατα θα δούμε την ηρεμία πριν από την καταιγίδα, καθώς ο κίνδυνος επιδημιών συνεχίζει να αυξάνεται σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η Δρ Κέιτ Ο’Μπράιεν, διευθύντρια του τμήματος ανοσοποίησης και εμβολίων του ΠΟΥ. Το εμβόλιο ιλαράς προστατεύει από έναν από τους πιο μεταδοτικούς ανθρώπινους ιούς στον κόσμο. Το εμβόλιο έχει αποτρέψει περίπου 30 εκατομμύρια θανάτους μόνο τα τελευταία 20 χρόνια. Το 2020, εκτιμάται ότι 7,5 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν τη νόσο και 60.700 άνθρωποι πέθαναν από αυτήν, ανέφεραν οι υπηρεσίες υγείας. Ακόμη και σε χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, το αίσθημα κατά των εμβολίων έχει οδηγήσει σε κρούσματα σε ορισμένες κοινότητες. Το 2019, για παράδειγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες είδαν τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων ιλαράς που μπορούσαν να προληφθούν από το 1992.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ξεπερασμένες πρακτικές στον έλεγχο των λοιμώξεων επισημαίνονται χάρη στην πανδημία

Μεγάλη ανησυχία του ΠΟΥ για την μείωση των εμβολιασμών έναντι των νόσων στις οποίες είναι πολύ επιρρεπή τα παιδιά».

Γιατί είναι σημαντικό να αντιμετωπίσετε τη φοβία της βελόνας τώρα

Παιδικό εμβόλιο προστατεύει από τη νόσο covid-19

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

10 Τρόποι για να φροντίσετε την ψυχολογία σας

Ψυχική υγεία: Η αυτοφροντίδα μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στη διατήρηση της ψυχικής σας υγείας και να βοηθήσει στην υποστήριξη της θεραπείας και της ανάρρωσής σας εάν έχετε ψυχική ασθένεια.