ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ιλαρά έξαρση: 22 εκατομμύρια βρέφη έχουν χάσει το εμβόλιο ιλαράς λόγω της πανδημίας

Ιλαρά έξαρση: 22 εκατομμύρια βρέφη έχουν χάσει το εμβόλιο ιλαράς λόγω της πανδημίας

Ιλαρά έξαρση: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ προειδοποίησαν ότι 22 εκατομμύρια βρέφη δεν έκαναν το εμβόλιο ιλαράς πέρυσι εξαιτίας της πανδημίας. Ανέφεραν μάλιστα ότι 3 εκατομμύρια λιγότερα βρέφη εμβολιάστηκαν κατά της ιλαράς το 2020 από ό,τι το 2019.

Ο κόσμος αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο επιδημίας ιλαράς. Ο λόγος είναι επειδή 22 εκατομμύρια βρέφη δεν έκαναν το εμβόλιο ιλαράς πέρυσι εξαιτίας της πανδημίας. Για το γεγονός προειδοποίησαν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ. Ανέφεραν μάλιστα ότι 3 εκατομμύρια λιγότερα βρέφη εμβολιάστηκαν κατά της ιλαράς το 2020 από ό,τι το 2019. Ακόμη χειρότερα, μόλις το 70% των βρεφών έλαβε και τις δύο δόσεις του εμβολίου ιλαράς δύο δόσεων. Αυτό το ποσοστό είναι ανησυχητικά πολύ λιγότερο από το ποσοστό 95% που απαιτείται για την προστασία των κοινοτήτων από ένα ξέσπασμα. Μια άλλη ανησυχία είναι ότι μια εκστρατεία για την ιλαρά που είχε προγραμματιστεί σε 23 χώρες το 2020 αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας. Αυτή η αναβολή άφησε περισσότερους από 93 εκατομμύρια ανθρώπους ευάλωτους στην ιλαρά, σύμφωνα με τις υπηρεσίες υγείας.

 

«Ο μεγάλος αριθμός μη εμβολιασμένων παιδιών, τα κρούσματα ιλαράς και η ανίχνευση ασθενειών και τα διαγνωστικά που εκτρέπονται για να υποστηρίξουν τις αντιδράσεις της COVID-19 είναι παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα θανάτων που σχετίζονται με την ιλαρά και σοβαρών επιπλοκών στα παιδιά». Αυτό δήλωσε ο Kevin Cain, παγκόσμιος διευθυντής ανοσοποίησης των CDC. «Πρέπει να δράσουμε τώρα για να ενισχύσουμε τα συστήματα επιτήρησης ασθενειών και να κλείσουμε τα κενά ανοσίας, προτού επιστρέψουν τα ταξίδια και το εμπόριο στα προ της πανδημίας επίπεδα, για να αποτρέψουμε θανατηφόρα κρούσματα ιλαράς και να μετριαστεί ο κίνδυνος άλλων ασθενειών που μπορούν να προληφθούν με εμβόλιο», προέτρεψε ο Κέιν.

Τα δύο τρίτα αυτών των παιδιών ζουν σε μόλις 10 χώρες:

  • Νιγηρία
  • Ινδία
  • Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό
  • Αιθιοπία
  • Ινδονησία
  • Πακιστάν
  • Αγκόλα
  • Φιλιππίνες
  • Βραζιλία
  • Αφγανιστάν

 

«Ενώ τα αναφερόμενα κρούσματα ιλαράς μειώθηκαν το 2020, τα στοιχεία δείχνουν ότι πιθανότατα θα δούμε την ηρεμία πριν από την καταιγίδα, καθώς ο κίνδυνος επιδημιών συνεχίζει να αυξάνεται σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η Δρ Κέιτ Ο’Μπράιεν, διευθύντρια του τμήματος ανοσοποίησης και εμβολίων του ΠΟΥ. Το εμβόλιο ιλαράς προστατεύει από έναν από τους πιο μεταδοτικούς ανθρώπινους ιούς στον κόσμο. Το εμβόλιο έχει αποτρέψει περίπου 30 εκατομμύρια θανάτους μόνο τα τελευταία 20 χρόνια. Το 2020, εκτιμάται ότι 7,5 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν τη νόσο και 60.700 άνθρωποι πέθαναν από αυτήν, ανέφεραν οι υπηρεσίες υγείας. Ακόμη και σε χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, το αίσθημα κατά των εμβολίων έχει οδηγήσει σε κρούσματα σε ορισμένες κοινότητες. Το 2019, για παράδειγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες είδαν τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων ιλαράς που μπορούσαν να προληφθούν από το 1992.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ξεπερασμένες πρακτικές στον έλεγχο των λοιμώξεων επισημαίνονται χάρη στην πανδημία

Μεγάλη ανησυχία του ΠΟΥ για την μείωση των εμβολιασμών έναντι των νόσων στις οποίες είναι πολύ επιρρεπή τα παιδιά».

Γιατί είναι σημαντικό να αντιμετωπίσετε τη φοβία της βελόνας τώρα

Παιδικό εμβόλιο προστατεύει από τη νόσο covid-19

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το παράδοξο της συσχέτισης μεταξύ μάσκας και μεταδοτικότητας της Covid

Covid μάσκα: Τα τυπικά μοντέλα λοίμωξης τείνουν να εστιάζουν μόνο σε καταστάσεις ασθενειών, παραβλέποντας τη δυναμική ενός πολύπλοκου παραδόξου. Ενώ η κάλυψη μειώνει τα ποσοστά μετάδοσης και κατά συνέπεια τον επιπολασμό της νόσου, η μείωση της νόσου αναστέλλει τη χρήση μάσκας, προάγοντας έτσι την επιδημική αναζωπύρωση.

Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις Παραμελημένες Τροπικές Ασθένειες

Παραμελημένες Τροπικές Ασθένειες (NTD): Πρόκειται για μια διαφορετική ομάδα 20 παθήσεων που προκαλούνται από μια ποικιλία παθογόνων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των ιών, βακτηρίων, παρασίτων, μυκήτων και τοξινών.

Τι είναι η ωμοφαγική διατροφή και γιατί να τη δοκιμάσουμε;

Raw food diet: Η ωμοφαγική δίαιτα μπορεί να φαίνεται σαν ένας ακραίος τρόπος διατροφής, αλλά πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι καλύτερο για την υγεία σας από το να καταναλώνετε τρόφιμα που έχουν υποστεί επεξεργασία ή μαγειρευτεί.

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν κάνετε sex με κάποιον που δεν έχει κάνει ποτέ ξανά;

Sex πρώτη φορά: Το βασικό είναι να καθορίσετε πώς νιώθει ο σύντροφός σας και να προχωρήσετε ανάλογα από εκεί. Θα χρειαστεί να το συζητήσετε λεπτομερώς και να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να βάλετε τα θεμέλια ώστε να συμβεί ευχάριστα.

Η ευλογιά των πιθήκων δεν αποτελεί επί του παρόντος παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία

ΠΟΥ: Ο επικεφαλής του ΠΟΥ σημείωσε ότι η Επιτροπή είχε επισημάνει ότι η ευλογιά των πιθήκων κυκλοφορεί σε πολλές αφρικανικές χώρες εδώ και δεκαετίες και έχει παραμεληθεί από την άποψη της έρευνας, της προσοχής και της χρηματοδότησης.

Τα ταξίδια μπορούν να προσφέρουν πραγματικά οφέλη για την ψυχική υγεία

Ταξιδιωτική θεραπεία: Οι ιατροί μπορούν να συστήσουν θεραπείες άνοιας όπως μουσικοθεραπεία, άσκηση, γνωστική διέγερση, θεραπεία αναπόλησης, αισθητηριακή διέγερση και προσαρμογές στις ώρες γευμάτων και στο περιβάλλον του ασθενούς, ενώ όλα αυτά τα βρίσκουμε συχνά στις διακοπές.

Ανακάλυψη τεστ αίματος για τον καρκίνο του ήπατος

Καρκίνος: Με την αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας και διαβήτη, η επίπτωσή της αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με NAFLD έχουν έως και δεκαεπτά φορές αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος.

Αυξημένος επιπολασμός πονοκεφάλων στους εφήβους κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Πονοκέφαλος κορωνοϊός: Πάνω από το ένα τρίτο των μαθητών που έλαβαν διαδικτυακά μαθήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 ανέφεραν επιδείνωση των συμπτωμάτων κεφαλαλγίας ή νέας εμφάνισης πονοκεφάλων.