Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πολιτική Υγείας

ΠΟΥ: Νέο δίκτυο για την προώθηση δεδομένων και ψηφιακών λύσεων για την υγεία

ΠΟΥ: Νέο δίκτυο για την προώθηση δεδομένων και ψηφιακών λύσεων για την υγεία

Ο ΠΟΥ/Ευρώπη ξεκίνησε την Πρωτοβουλία Στρατηγικών Εταίρων για Δεδομένα και Ψηφιακή Υγεία (SPI-DDH), ένα δίκτυο συνεργασίας που συγκεντρώνει τα 53 κράτη μέλη της ευρωπαϊκής περιφέρειας του ΠΟΥ και κορυφαίους εταίρους στους τομείς των δεδομένων και της ψηφιακής υγείας. Το SPI-DDH στοχεύει να αντιμετωπίσει ζητήματα που σχετίζονται με τον ψηφιακό μετασχηματισμό των συστημάτων υγείας και να προωθήσει ένα μέλλον όπου όλοι οι ασθενείς και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης θα μπορούν να επωφεληθούν από ασφαλείς, προσιτές και ανθρωποκεντρικές ψηφιακές τεχνολογίες για την υγεία.

Πολυτομεακή συνεργασία

Το νεοσύστατο δίκτυο θα συγκαλέσει:

  • περισσότερους από 100 εκπροσώπους των κρατών μελών
  • διακυβερνητικούς, κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς
  • συνεργαζόμενα κέντρα του ΠΟΥ για δεδομένα και ψηφιακή υγεία
  • τον ιδιωτικό τομέα
  • και ακαδημαϊκά ιδρύματα.

 

“Ο κοινός μας σκοπός που μας φέρνει κοντά σήμερα είναι να δημιουργήσουμε έναν νέο διάλογο που θα εμπλέκει τους κατάλληλους ενδιαφερόμενους γύρω από τα θέματα που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία. Καμία μεμονωμένη οντότητα δεν μπορεί να απελευθερώσει το πλήρες δυναμικό της ψηφιακής υγείας και δεδομένων. Αλλά μέσω της γνώσης και της κατανόησης που καλλιεργείται μέσω αυτής της πλατφόρμας, μπορούμε να εργαστούμε μαζί για να διασφαλίσουμε ότι οι αξίες της ισότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων βρίσκονται στον πυρήνα των συστημάτων υγείας σε μια ψηφιακή εποχή”, δήλωσε ο Δρ Hans Henri P. Kluge, Περιφερειακός Διευθυντής του ΠΟΥ. Ευρώπη, στην εκδήλωση έναρξης του SPI-DDH στην Κοπεγχάγη, στη Δανία, στις 13 Ιουνίου 2024.

«Σήμερα σηματοδότησε την αρχή ενός πραγματικά μεταμορφωτικού ταξιδιού», είπε η Δρ Natasha Azzopardi-Muscat, Διευθύντρια του Τμήματος Πολιτικών και Συστημάτων Υγείας Χώρας στον ΠΟΥ/Ευρώπη, στην τελευταία της ομιλία. «Η ποικιλία της τεχνογνωσίας εδώ, καθώς και οι συζητήσεις που έγιναν σήμερα, με διαβεβαιώνουν ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο για τη δημιουργία ισχυρών και ανθρωποκεντρικών συστημάτων υγείας στην ψηφιακή εποχή».

Αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων

Παρά τις πολλά υποσχόμενες δυνατότητες δεδομένων και ψηφιακών λύσεων για την υγεία, οι χώρες της Περιφέρειας εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις όσον αφορά τη χρηματοδότηση, την εφαρμογή και τη διαχείριση του ψηφιακού μετασχηματισμού των συστημάτων υγείας τους. Αυτό περιλαμβάνει κακή διαλειτουργικότητα δεδομένων υγείας και έλλειψη δίκαιων ευκαιριών για ορισμένες από τις πιο ευάλωτες κοινότητες.

Η έκθεση του ΠΟΥ/Ευρώπης «Ψηφιακή υγεία στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ: το συνεχιζόμενο ταξίδι προς τη δέσμευση και τη μεταμόρφωση» διαπίστωσε ότι μόνο έως και το 2% του συνολικού εθνικού προϋπολογισμού για την υγεία διατέθηκε στον ψηφιακό μετασχηματισμό στις λίγες χώρες που ήταν ακόμη σε θέση να το αναφέρουν δαπάνη.

Μόνο το 35% των κρατών μελών έχουν πολιτικές που αφορούν τη χρήση μεγάλων δεδομένων και προηγμένων αναλυτικών στοιχείων στον τομέα της υγείας.Επιπλέον, οι ασθενείς και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας αναφέρουν χαμηλά επίπεδα εμπιστοσύνης για ψηφιακές λύσεις, με ανησυχίες σχετικά με το απόρρητο και την ασφάλεια.

Για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, οι συμμετέχοντες του SPI-DDH σχημάτισαν 4 εξειδικευμένες ομάδες εργασίας που θα επικεντρωθούν στα εξής:

  • ξεκλείδωμα μεγαλύτερης χωρητικότητας και πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη με την ψηφιοποίηση και την υπεύθυνη τεχνητή νοημοσύνη (AI)
  • αξιοποίηση δεδομένων και ψηφιακών τεχνολογιών για να φέρει την υγειονομική περίθαλψη και την πρόληψη στο σπίτι
  • μια οικοσυστημική προσέγγιση για τα πρότυπα και τη διαλειτουργικότητα στην υγειονομική περίθαλψη
  • και ενίσχυση της δημόσιας υγείας με έμφαση στην ψυχική υγεία και το εργατικό δυναμικό της υγείας.

Το έργο του SPI-DDH θα καθοδηγείται από τις προτεραιότητες των κρατών μελών και θα ενημερωθεί από την πρόσφατη επιστημονική έρευνα και πρακτικές που βασίζονται σε τεκμήρια ευθυγραμμίζοντας με την Παγκόσμια Στρατηγική του ΠΟΥ για την Ψηφιακή Υγεία 2020–2025 και το Περιφερειακό Σχέδιο Δράσης για την Ψηφιακή Υγεία για τον ΠΟΥ Ευρωπαϊκό Περιφέρεια 2023–2030.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τσαντ: Εξάλειψε την ανθρώπινη αφρικανική τρυπανοσωμίαση

Ινδία: 27 στα 1.000 παιδιά πεθαίνουν λόγω έκθεσης σε βρώμικα καύσιμα μαγειρέματος

Μητσοτάκης: "Η ανάταξη του ΕΣΥ αποτελεί μια από τις προτεραιότητές μας"

Οργανισμός του ΠΟΥ λέει ότι το ταλκ «πιθανώς» προκαλεί καρκίνο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αποκατάσταση της Δημοκρατίας: Εκδηλώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο για τα 50 χρόνια

Αποκατάσταση της Δημοκρατίας: Η κ. Σακελλαροπούλου και οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε μία ξεχωριστή έκθεση, με 60 έργα περισσότερων από 12 γνωστών γελοιογράφων, οι οποίοι αποτύπωσαν με την πένα τους, στις εφημερίδες της εποχής, τον πρώτο χρόνο της Μεταπολίτευσης.

Υεμένη: Τουλάχιστον 3 σκοτώθηκαν και 87 τραυματίστηκαν από ισραηλινές επιδρομές

Υεμένη: Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δήλωσαν ότι τα μαχητικά τους έπληξαν «στρατιωτικούς στόχους του τρομοκρατικού καθεστώτος Χούτι» στην περιοχή του λιμανιού Χοντέιντα.

Υπουργική ;πόφαση ορόσημο για το σύστημα υγείας σχετικά με το ιδιωτικό έργο των γιατρών του ΕΣΥ

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στην περίπτωση υπό στοιχείο στ. του άρθρου 3 της παρούσας, με ευθύνη του Διοικητή ή του Προέδρου του νοσοκομείου ή Διοικητή της Υ.Π.Ε, η εκδοθείσα άδεια ανακαλείται με αιτιολογημένη απόφαση τού, κατά τα ανωτέρω, αρμοδίου οργάνου για το σύνολο των ιατρών του τμήματος.

Η απόφαση της Γκάμπια να υποστηρίξει την απαγόρευση του ΑΓΓΟ είναι κρίσιμη νίκη για τα δικαιώματα των κοριτσιών και των γυναικών

Μαζί, δεν πρέπει να ησυχάσουμε μέχρι να διασφαλίσουμε ότι όλα τα κορίτσια και οι γυναίκες μπορούν να ζήσουν απαλλαγμένα από βία και βλαβερές πρακτικές και ότι τα δικαιώματά τους, η σωματική τους ακεραιότητα και η αξιοπρέπειά τους προασπίζονται».

Close Icon