Πολιτική Υγείας

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα σταματά τις παραδόσεις στη βόρεια Γάζα

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα σταματά τις παραδόσεις στη βόρεια Γάζα

Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει για επικείμενο λιμό στο βορρά από τον Δεκέμβριο. Το WFP λέει ότι αυτές οι τελευταίες εκθέσεις αποτελούν απόδειξη μιας «απότομης διολίσθησης στην πείνα και τις ασθένειες».

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα σταμάτησε τις παραδόσεις τροφίμων στη βόρεια Γάζα, λέγοντας ότι τα κονβόι βοήθειας υπέστησαν «πλήρες χάος και βία λόγω της κατάρρευσης της πολιτικής τάξης». Η απόφαση δεν ελήφθη ελαφρά τη καρδία και τα πληρώματα αντιμετώπισαν πλήθη, πυροβολισμούς και λεηλασίες. Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει για επικείμενο λιμό στο βορρά από τον Δεκέμβριο. Το WFP λέει ότι αυτές οι τελευταίες εκθέσεις αποτελούν απόδειξη μιας «απότομης διολίσθησης στην πείνα και τις ασθένειες».

Ο ισραηλινός στρατός διέταξε 1,1 εκατομμύριο Παλαιστίνιους πολίτες να εκκενώσουν όλες τις περιοχές βόρεια της Γουάντι Γάζας και να αναζητήσουν καταφύγιο στο νότο κατά την έναρξη της χερσαίας επίθεσης τον Οκτώβριο. Η περιοχή εκκένωσης περιλάμβανε την πόλη της Γάζας – η οποία πριν από τον πόλεμο ήταν η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της επικράτειας. Οι περισσότεροι κάτοικοι ακολούθησαν την ισραηλινή διαταγή, αλλά αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες επέλεξαν να μείνουν ή δεν μπόρεσαν να φύγουν καθώς τα ισραηλινά στρατεύματα περικύκλωσαν την περιοχή και στη συνέχεια ανέλαβαν σε μεγάλο βαθμό τα οχυρά της Χαμάς εκεί.

Τον περασμένο μήνα, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, Unrwa, δήλωσε ότι τουλάχιστον 300.000 άνθρωποι που είχαν παραμείνει στη βόρεια Γάζα εξαρτώνται από τη βοήθειά της για την επιβίωσή τους. Οι παραδόσεις βοήθειας στο βορρά ήταν σπάνιες και εξαρτώνται από τις άδειες ασφαλείας από τον ισραηλινό στρατό. Αυτό το Σαββατοκύριακο, το WFP ήλπιζε να ξεκινήσει μια εβδομαδιαία παράδοση, στέλνοντας 10 φορτηγά κάθε μέρα για να βοηθήσει “να σταματήσει το κύμα της πείνας και της απόγνωσης”.

Αλλά την Κυριακή, καθώς μια συνοδεία πλησίασε το σημείο ελέγχου της Γάζας προς τα βόρεια, «περικυκλώθηκε από πλήθη πεινασμένων ανθρώπων» με «πολλαπλές προσπάθειες ανθρώπων να ανέβουν στο πλοίο» και στη συνέχεια κατά την είσοδο στην πόλη της Γάζας αντιμετώπισε πυρά, «υψηλή ένταση και εκρηκτικός θυμός». Επιπλέον, πολλά φορτηγά που κινούνταν μεταξύ της νότιας πόλης Khan Younis και της κεντρικής πόλης Deir al-Balah είχαν λεηλατηθεί και ένας οδηγός ξυλοκοπήθηκε.

Η Γάζα αντιμετωπίζει λιμό εάν συνεχιστούν οι μάχες, λέει ο ΟΗΕ

Το WFP είπε ότι τις τελευταίες δύο ημέρες οι ομάδες του είχαν «πρωτοφανή επίπεδα απόγνωσης» στη Λωρίδα της Γάζας. «Τα τρόφιμα και το ασφαλές νερό έχουν γίνει απίστευτα σπάνια και οι ασθένειες είναι πληθωρικές, θέτοντας σε κίνδυνο τη διατροφή και το ανοσοποιητικό των γυναικών και των παιδιών και οδηγώντας σε έξαρση του οξέος υποσιτισμού», ανέφερε. «Οι άνθρωποι ήδη πεθαίνουν από αιτίες που σχετίζονται με την πείνα», πρόσθεσε.

Μια κοινή έκθεση που εκδόθηκε από το WFP και την υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά UNICEF τη Δευτέρα διαπίστωσε ότι η κατάσταση ήταν «ιδιαίτερα ακραία» στο βόρειο τμήμα της Γάζας. Οι διατροφικοί έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν σε καταφύγια και κέντρα υγείας στο βορρά διαπίστωσαν ότι περισσότερο από το 15% των παιδιών κάτω των δύο ετών υπέφεραν από «οξύ υποσιτισμό», ανέφερε το WFP.

Το πρακτορείο είπε ότι θα αναζητήσει τρόπους για να επαναλάβει τις παραδόσεις με «υπεύθυνο τρόπο» το συντομότερο δυνατό και προέτρεψε μια σημαντική επέκταση της βοήθειας στη βόρεια Γάζα. Είπε ότι αυτό θα απαιτούσε σημαντικά υψηλότερους όγκους τροφίμων που εισέρχονται στη Γάζα από πολλαπλές διαδρομές και ζήτησε να ανοίξουν τα σημεία διέλευσης μεταξύ του Ισραήλ και της βόρειας Γάζας.

Ζήτησε επίσης για ένα λειτουργικό σύστημα ανθρωπιστικής ειδοποίησης, ένα σταθερό δίκτυο επικοινωνίας και ασφάλεια για το προσωπικό και τους εταίρους του, καθώς και για τους ίδιους τους κατοίκους της Γάζας. «Η Γάζα κρέμεται από μια κλωστή και το WFP πρέπει να μπορέσει να αντιστρέψει την πορεία προς την πείνα για χιλιάδες απελπιστικά πεινασμένους ανθρώπους», λέει.

Το Ισραήλ ξεκίνησε τις επιχειρήσεις του στη Γάζα μετά από επίθεση ενόπλων της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι και περισσότεροι από 240 άλλοι κρατήθηκαν όμηροι. Η ισραηλινή στρατιωτική εκστρατεία κατά της Χαμάς έχει σκοτώσει 29.000 ανθρώπους στο παλαιστινιακό έδαφος, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς εκεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ευρωπαϊκή Ένωση: Άμεση ανθρωπιστική παύση για βιώσιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ζητά η Ε.Ε

Πάνω από 29.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς

ΠΟΥ: Η ιατρική περίθαλψη καταρρέει από τις επιθέσεις στη Γάζα

Γάζα: Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις στην υγειονομική περίθαλψη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Επίσκεψη της Γενικής Γραμματέως Υπηρεσιών Υγείας σε Νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας

Η Γενική Γραμματέας αναφέρθηκε στον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας με δρομολογημένες στοχευμένες ενέργειες που αφορούν, μεταξύ άλλων, την οικονομική διαχείριση των Νοσοκομείων.

Θεανώ Καρποδίνη - ΕΟΠΥΥ: Είμαστε αρωγός στην προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων για τους πάσχοντες από θαλασσαιμία

Θεανώ Καρποδίνη - ΕΟΠΥΥ: «Ο ΕΟΠΥΥ μεθοδικά, σταθερά και αποφασιστικά μετατρέπεται σε έναν σύγχρονο και αποτελεσματικό Οργανισμό εστιάζοντας πάντα στην βέλτιστη εξυπηρέτηση του ασθενή».

Μητσοτάκης: Δέσμευσή μας να εργαζόμαστε στην κατεύθυνση μιας πιο ισότιμης κοινωνίας

Μητσοτάκης: Πολύ σημαντικό για τους συμπολίτες μας που κέρδισαν τη μάχη με τον καρκίνο είναι το «Δικαίωμα στη Λήθη» που θεσπίσαμε ώστε να μην υπάρχουν πλέον οικονομικές και κοινωνικές διακρίσεις εις βάρος τους στη συνέχεια της ζωής τους.

Το CDC μοιράζεται το όραμα για το μέλλον της Δημόσιας Υγείας

Το CDC δίνει προτεραιότητα στις επικοινωνίες για την υγεία ως ζωτική δεξιότητα για το εργατικό δυναμικό της δημόσιας υγείας και αναγνωρίζει ότι ο τρόπος με τον οποίο το κοινό καταναλώνει τις πληροφορίες συνεχώς εξελίσσεται.

Κικίλιας: Ήμασταν όλοι εδώ συντονισμένοι και οργανωμένοι

Κικίλιας: Δηλώσεις για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων έκανε νωρίς το πρωί του Σαββάτου από το συντονιστικό κέντρο των επιχειρήσεων στη Θεσσαλία έκανε ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής Βασίλης Κικίλιας.

Επίσκεψη του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα

Η περιοδεία του Υπουργού Υγείας, ολοκληρώθηκε με την επίσκεψή του στο Γενικό Νοσοκομείο Φλώρινας, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με γιατρούς, νοσηλευτές και ασθενείς.