Πολιτική Υγείας

ΠΟΥ: Νέες οδηγίες για την αντιμετώπιση του υποσιτισμού σε παιδιά κάτω των πέντε ετών

ΠΟΥ: Νέες οδηγίες για την αντιμετώπιση του υποσιτισμού σε παιδιά κάτω των πέντε ετών

Αυτή είναι η πρώτη κατευθυντήρια γραμμή του ΠΟΥ που επικεντρώνεται τόσο στην πρόληψη όσο και στη διαχείριση του οξέος υποσιτισμού.

Σήμερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προωθεί τον παγκόσμιο αγώνα κατά του οξέος υποσιτισμού σε παιδιά κάτω των 5 ετών με την κυκλοφορία της νέας κατευθυντήριας γραμμής για την πρόληψη και τη διαχείριση της σπατάλης και του διατροφικού οιδήματος (οξύς υποσιτισμός). Αυτό το ορόσημο είναι μια κρίσιμη απάντηση στο επίμονο παγκόσμιο ζήτημα του οξέος υποσιτισμού, το οποίο επηρεάζει εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως.

Το 2015, ο κόσμος δεσμεύτηκε να επιτύχει τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs), συμπεριλαμβανομένου του φιλόδοξου στόχου για την εξάλειψη του υποσιτισμού σε όλες τις μορφές του έως το 2030. Ωστόσο, παρά αυτές τις δεσμεύσεις, το ποσοστό των παιδιών με οξύ υποσιτισμό έχει παραμείνει σε ανησυχητικό επίπεδο , επηρεάζοντας περίπου 45 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών παγκοσμίως το 2022.

Το 2022, περίπου 7,3 εκατομμύρια παιδιά έλαβαν θεραπεία για σοβαρό οξύ υποσιτισμό (SAM). Παρόλο που η κάλυψη της θεραπείας έχει αυξηθεί, τα παιδιά με ΣΑΜ σε πολλές από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο δεν μπορούν ακόμη να έχουν πρόσβαση στην πλήρη απαραίτητη φροντίδα για να αναρρώσουν.

Το Παγκόσμιο Σχέδιο Δράσης (GAP) για τη σπατάλη παιδιών αναγνώρισε την ανάγκη για ενημερωμένη κανονιστική καθοδήγηση για την υποστήριξη των κυβερνήσεων στην πρόληψη και τη διαχείριση του οξέος υποσιτισμού. Ο ΠΟΥ ανταποκρίθηκε σε αυτό το κάλεσμα για δράση και ανέπτυξε μια ολοκληρωμένη κατευθυντήρια γραμμή που παρέχει συστάσεις βασισμένες σε στοιχεία και δηλώσεις ορθής πρακτικής και θα ακολουθείται από καθοδήγηση και εργαλεία για εφαρμογή.

«Αυτή η κατευθυντήρια γραμμή βοηθά στην υποστήριξη των χωρών για την πρόληψη και τη διαχείριση του οξέος υποσιτισμού με ιδιαίτερη έμφαση στη συνεχή φροντίδα για την παροχή των καλύτερων δυνατών υπηρεσιών για τα παιδιά και τις οικογένειές τους». δήλωσε ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, «ζητούμε περισσότερη ενσωμάτωση των υπηρεσιών διατροφής στα συστήματα υγείας και την ενίσχυση αυτών των συστημάτων υγείας. Αυτή είναι μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση του πολύπλοκου ζητήματος του οξέος υποσιτισμού στα παιδιά από ποτέ».

Αυτή είναι η πρώτη κατευθυντήρια γραμμή του ΠΟΥ που επικεντρώνεται τόσο στην πρόληψη όσο και στη διαχείριση του οξέος υποσιτισμού και υπογραμμίζει τη ζωτική σημασία της επένδυσης και στις δύο αυτές πτυχές για να έχει πραγματικό αντίκτυπο στη μείωση του επιπολασμού και των αρνητικών επιπτώσεων του οξέος υποσιτισμού στα παιδιά και τις οικογένειές τους σε όλο τον κόσμο.

Οι βασικές συστάσεις της κατευθυντήριας γραμμής επικεντρώνονται στα εξής:

  • Παιδοκεντρική προσέγγιση και φροντίδα για τις μητέρες και τα βρέφη τους ως αλληλοεξαρτώμενο ζευγάρι,
  • Ο θηλασμός και η πρόσβαση σε οικιακές δίαιτες πλούσια σε θρεπτικά συστατικά αποτελούν κρίσιμο συστατικό τόσο της πρόληψης όσο και της διαχείρισης,
  • Οι κοινοτικοί εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην παροχή τεκμηριωμένης φροντίδας για παιδιά με οξύ υποσιτισμό.

Ο ΠΟΥ συνεργάζεται στενά με τη UNICEF και τις άλλες υπηρεσίες του ΟΗΕ που συνεργάζονται στο GAP για την ανάπτυξη ρεαλιστικής επιχειρησιακής καθοδήγησης που θα βοηθήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τους διαχειριστές προγραμμάτων και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας να εφαρμόσουν την κατευθυντήρια γραμμή. Αυτό θα γίνει σε συνεργασία με έμπειρους επαγγελματίες και προγραμματιστές μέσω της σύγκλησης μιας επίσημης Τεχνικής Συμβουλευτικής Ομάδας UNICEF-WHO, η οποία θα φέρει επίσης ακαδημαϊκούς και άλλους βασικούς ενδιαφερόμενους για να αναπτύξουν και να δώσουν προτεραιότητα σε μια ερευνητική ατζέντα.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

O υποσιτισμός θα μπορούσε να εξηγήσει την παγκόσμια αύξηση της αντίστασης στα αντιβιοτικά

Τέλος στην αύξηση του πληθυσμού για επισιτιστική ασφάλεια

Ο υποσιτισμός στην αρχή της ζωής δημιουργεί τις προϋποθέσεις για κακή ανάπτυξη και θάνατο

Η καλλιέργεια φυκιών ενισχύει την επισιτιστική ασφάλεια & επιβραδύνει την κλιματική αλλαγή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εκπαίδευση αεροδιάσωσης στους διασώστες του ΕΚΑΒ Σερρών - Η εκπαίδευση θα γίνει σε όλη την Ελλάδα

«Η εκπαίδευση γίνεται για να είμαστε έτοιμοι για την πρωτογενή διάσωση, η οποία σημαίνει ότι όταν γίνει ένα ατύχημα θα μπορεί να προσεγγίζει το ελικόπτερο, όπως γίνεται στις προηγμένες χώρες της Ευρώπης. Είναι πάρα πολύ σημαντική εκπαίδευση», είπε ο κ. Αγγελίδης, ευχαριστώντας την Αερολέσχη Σερρών και τον πρόεδρό της Γιώργο Βασιλείου για την παραχώρηση των εξαιρετικών εγκαταστάσεών της.

Επιστολική Ψήφος: Ιστορική τομή εκσυγχρονισμού και διεύρυνσης της δημοκρατικής διαδικασίας στη χώρα

«Μαζί με τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν την καθημερινή ζωή, τολμάμε και μεγάλες αλλαγές που αναβαθμίζουν την πολιτική ζωή. Και νομίζω ότι είναι οι πιο χειροπιαστές απαντήσεις που μπορούμε να δώσουμε για την Ευρώπη, για την Ελλάδα, για τη δημοκρατία που θέλουμε» κατέληξε.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS - Ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού σχετικά με τον HIV

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την αντιμετώπιση του HIV/AIDS (UNAIDS), στόχος είναι μέχρι το 2030 να έχει επιτευχθεί το 95-95-95 που ερμηνεύεται ως εξής: το 95% των ατόμων που ζουν με τον HIV να έχουν διαγνωσθεί, το 90% των ατόμων που ζουν με τον HIV να είναι υπό θεραπεία και το 86% των ατόμων που ζουν με τον HIV να έχουν επιτύχει ιική καταστολή.

Για καινούργιες απώλειες αμάχων προειδοποιούν οι ΗΠΑ

Γάζα Πόλεμος: Οι ΗΠΑ ζητούν από το Ισραήλ να περιορίσει τη ζώνη των μαχών, και να ξεκαθαρίσει πού μπορούν να αναζητήσουν καταφύγιο οι Παλαιστίνιοι άμαχοι στη διάρκεια οποιασδήποτε ισραηλινής επιχείρησης στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας

Υπογράφτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την προληπτική χορήγηση αντιρετροϊκών φαρμάκων

Προληπτική χορήγηση φαρμάκων: Το Υπουργείο Υγείας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αποφάσισαν με κοινή υπουργική απόφαση να θεσπίζεται η διαδικασία προληπτικής διάθεσης αντιρετροϊκών φαρμάκων