Πολιτική Υγείας

ΠΟΥ: Ανθρωπιστική αποστολή στο νοσοκομείο Al-Shifa στη Γάζα

ΠΟΥ: Ανθρωπιστική αποστολή στο νοσοκομείο Al-Shifa στη Γάζα

ΠΟΥ: Προχώρησε σε μια επιχείρηση υψηλού κινδύνου σε μια ενεργή ζώνη σύγκρουσης, με σφοδρές μάχες να συνεχίζονται σε κοντινή απόσταση από το νοσοκομείο. 

Μια ομάδα ανθρωπιστικής αξιολόγησης του ΟΗΕ με επικεφαλής τον ΠΟΥ επισκέφτηκε το νοσοκομείο Al-Shifa στη βόρεια Γάζα για να αξιολογήσει την κατάσταση επί τόπου, να πραγματοποιήσει ταχεία ανάλυση κατάστασης, να αξιολογήσει τις ιατρικές προτεραιότητες και να καθορίσει επιλογές υλικοτεχνικής υποστήριξης για περαιτέρω αποστολές. Η ομάδα περιελάμβανε εμπειρογνώμονες δημόσιας υγείας, αξιωματικούς επιμελητείας και προσωπικό ασφαλείας από το OCHA, το UNDSS, το UNMAS/UNOPS, το UNRWA και τον ΠΟΥ.

Η αποστολή αποκλείστηκε με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) για να διασφαλιστεί η ασφαλής διέλευση κατά μήκος της συμφωνημένης διαδρομής. Ωστόσο, αυτή ήταν μια επιχείρηση υψηλού κινδύνου σε μια ενεργή ζώνη σύγκρουσης, με σφοδρές μάχες να συνεχίζονται σε κοντινή απόσταση από το νοσοκομείο. Νωρίτερα την ίδια μέρα, οι IDF είχαν εκδώσει εντολές εκκένωσης στους υπόλοιπους 2500 εσωτερικά εκτοπισμένους που αναζητούσαν καταφύγιο στο νοσοκομείο. Αυτοί, μαζί με αρκετούς μετακινούμενους ασθενείς και προσωπικό του νοσοκομείου, είχαν ήδη εκκενώσει την εγκατάσταση μέχρι την άφιξη της ομάδας.

Λόγω των χρονικών ορίων που σχετίζονται με την κατάσταση ασφαλείας, η ομάδα μπόρεσε να περάσει μόνο μία ώρα μέσα στο νοσοκομείο, το οποίο περιέγραψε ως «ζώνη θανάτου» και την κατάσταση ως «απελπιστική». Τα σημάδια του βομβαρδισμού και των πυροβολισμών ήταν εμφανή. Η ομάδα είδε έναν ομαδικό τάφο στην είσοδο του νοσοκομείου και είπαν ότι περισσότερα από 80 άτομα ήταν θαμμένα εκεί. Η έλλειψη καθαρού νερού, καυσίμων, φαρμάκων, τροφίμων και άλλης βασικής βοήθειας τις τελευταίες 6 εβδομάδες έχει κάνει το Νοσοκομείο Al-Shifa να σταματήσει ουσιαστικά να λειτουργεί ως ιατρική εγκατάσταση. Η ομάδα παρατήρησε ότι λόγω της κατάστασης ασφαλείας, ήταν αδύνατο για το προσωπικό να πραγματοποιήσει αποτελεσματική διαχείριση απορριμμάτων στο νοσοκομείο.

Οι διάδρομοι και οι χώροι του νοσοκομείου γέμισαν με ιατρικά και στερεά απόβλητα, αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης. Οι ασθενείς και το υγειονομικό προσωπικό με το οποίο μίλησαν ήταν τρομοκρατημένοι για την ασφάλεια και την υγεία τους και ζήτησαν εκκένωση. Το Νοσοκομείο Al-Shifa δεν μπορεί πλέον να δέχεται ασθενείς, με τους τραυματίες και τους άρρωστους να οδηγούνται τώρα στο σοβαρά καταβεβλημένο και ελάχιστα λειτουργικό ινδονησιακό νοσοκομείο. Υπάρχουν 25 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και 291 ασθενείς που παραμένουν στην Al-Shifa, με αρκετούς θανάτους ασθενών να έχουν σημειωθεί τις προηγούμενες 2 έως 3 ημέρες λόγω της διακοπής λειτουργίας των ιατρικών υπηρεσιών.

Οι ασθενείς περιλαμβάνουν 32 μωρά σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, 2 άτομα σε εντατική θεραπεία χωρίς αερισμό και 22 ασθενείς σε αιμοκάθαρση των οποίων η πρόσβαση σε σωτήρια θεραπεία έχει διακυβευτεί σοβαρά. Η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών είναι θύματα πολεμικού τραύματος, συμπεριλαμβανομένων πολλών με σύνθετα κατάγματα και ακρωτηριασμούς, τραύματα στο κεφάλι, εγκαύματα, τραύμα στο στήθος και στην κοιλιά και 29 ασθενείς με σοβαρούς τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη που δεν μπορούν να κινηθούν χωρίς ιατρική βοήθεια. Πολλοί ασθενείς με τραύματα έχουν σοβαρά μολυσμένα τραύματα λόγω έλλειψης μέτρων ελέγχου των λοιμώξεων στο νοσοκομείο και μη διαθεσιμότητας αντιβιοτικών.

Δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης του νοσοκομείου, το οποίο δεν λειτουργεί πλέον ή δέχεται νέους ασθενείς, ζητήθηκε από την ομάδα να εκκενώσει τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και τους ασθενείς σε άλλες εγκαταστάσεις. Ο ΠΟΥ και οι συνεργάτες του αναπτύσσουν επειγόντως σχέδια για την άμεση εκκένωση των υπολοίπων ασθενών, του προσωπικού και των οικογενειών τους. Τις επόμενες 24–72 ώρες, εν αναμονή εγγυήσεων για ασφαλή διέλευση από τα μέρη της σύγκρουσης, διευθετούνται πρόσθετες αποστολές για την επείγουσα μεταφορά ασθενών από το Al-Shifa στο Nasser Medical Complex και στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο της Γάζας στα νότια της Γάζας.

Ωστόσο, αυτά τα νοσοκομεία λειτουργούν ήδη πέρα από τη χωρητικότητά τους και οι νέες παραπομπές από το νοσοκομείο Al-Shifa θα επιβαρύνουν περαιτέρω το υπερφορτωμένο υγειονομικό προσωπικό και πόρους. Ο ΠΟΥ ανησυχεί βαθιά για τις ανάγκες ασφάλειας και υγείας των ασθενών, των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και των εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων που στεγάζονται στα λίγα εναπομείναντα μερικώς λειτουργικά νοσοκομεία στο βορρά, τα οποία αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να κλείσουν λόγω έλλειψης καυσίμων, νερού, ιατρικών προμηθειών και φαγητό και τις έντονες εχθροπραξίες.

Πρέπει να καταβληθούν άμεσες προσπάθειες για την αποκατάσταση της λειτουργικότητας του Al-Shifa και όλων των άλλων νοσοκομείων για την παροχή επειγόντων υπηρεσιών υγείας στη Γάζα. Ο ΠΟΥ επαναλαμβάνει την έκκλησή του για συλλογικές προσπάθειες για τον τερματισμό των εχθροπραξιών και της ανθρωπιστικής καταστροφής στη Γάζα. Ζητούμε άμεση κατάπαυση του πυρός, διαρκή ροή ανθρωπιστικής βοήθειας σε κλίμακα, ανεμπόδιστη ανθρωπιστική πρόσβαση σε όλους όσους έχουν ανάγκη, άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων και παύση των επιθέσεων στην υγειονομική περίθαλψη και σε άλλες ζωτικής σημασίας υποδομές. Η ακραία ταλαιπωρία του λαού της Γάζας απαιτεί να ανταποκριθούμε άμεσα και συγκεκριμένα με ανθρωπιά και συμπόνια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΠΟΥ - Ανησυχία για την εξάπλωση ασθενειών στη Λωρίδα της Γάζας

ΟΗΕ - Άρνηση για δημιουργία "ασφαλών ζωνών" στη Λωρίδα της Γάζας χωρίς τη σύμφωνη γνώμη όλων των πλευρών

ΟΗΕ - Ανεπαρκής η πρώτη παράδοση καυσίμων στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου

ΠΟΥ: Το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας δεν λειτουργεί πια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εκπαίδευση αεροδιάσωσης στους διασώστες του ΕΚΑΒ Σερρών - Η εκπαίδευση θα γίνει σε όλη την Ελλάδα

«Η εκπαίδευση γίνεται για να είμαστε έτοιμοι για την πρωτογενή διάσωση, η οποία σημαίνει ότι όταν γίνει ένα ατύχημα θα μπορεί να προσεγγίζει το ελικόπτερο, όπως γίνεται στις προηγμένες χώρες της Ευρώπης. Είναι πάρα πολύ σημαντική εκπαίδευση», είπε ο κ. Αγγελίδης, ευχαριστώντας την Αερολέσχη Σερρών και τον πρόεδρό της Γιώργο Βασιλείου για την παραχώρηση των εξαιρετικών εγκαταστάσεών της.

Επιστολική Ψήφος: Ιστορική τομή εκσυγχρονισμού και διεύρυνσης της δημοκρατικής διαδικασίας στη χώρα

«Μαζί με τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν την καθημερινή ζωή, τολμάμε και μεγάλες αλλαγές που αναβαθμίζουν την πολιτική ζωή. Και νομίζω ότι είναι οι πιο χειροπιαστές απαντήσεις που μπορούμε να δώσουμε για την Ευρώπη, για την Ελλάδα, για τη δημοκρατία που θέλουμε» κατέληξε.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS - Ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού σχετικά με τον HIV

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την αντιμετώπιση του HIV/AIDS (UNAIDS), στόχος είναι μέχρι το 2030 να έχει επιτευχθεί το 95-95-95 που ερμηνεύεται ως εξής: το 95% των ατόμων που ζουν με τον HIV να έχουν διαγνωσθεί, το 90% των ατόμων που ζουν με τον HIV να είναι υπό θεραπεία και το 86% των ατόμων που ζουν με τον HIV να έχουν επιτύχει ιική καταστολή.

Για καινούργιες απώλειες αμάχων προειδοποιούν οι ΗΠΑ

Γάζα Πόλεμος: Οι ΗΠΑ ζητούν από το Ισραήλ να περιορίσει τη ζώνη των μαχών, και να ξεκαθαρίσει πού μπορούν να αναζητήσουν καταφύγιο οι Παλαιστίνιοι άμαχοι στη διάρκεια οποιασδήποτε ισραηλινής επιχείρησης στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας

Υπογράφτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την προληπτική χορήγηση αντιρετροϊκών φαρμάκων

Προληπτική χορήγηση φαρμάκων: Το Υπουργείο Υγείας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αποφάσισαν με κοινή υπουργική απόφαση να θεσπίζεται η διαδικασία προληπτικής διάθεσης αντιρετροϊκών φαρμάκων

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος ΙΜΕΡΟΕΣΣΑ στηρίζει τα άτομα με παχυσαρκία

Ο Σύλλογος παρέχει καθοδήγηση, συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη, ενώ παράλληλα μέσα από τις δράσεις του, επιδιώκει την ενδυνάμωση των σχέσεων και τη δημιουργία ενός πλαισίου συνεργασίας μεταξύ των μελών (ασθενών με παχυσαρκία και ειδικών με την παχυσαρκία επαγγελματιών).