Πολιτική Υγείας

ΠΟΕΔΗΝ ΔΕΘ: Απεργιακή κινητοποίηση ενόψει ΔΕΘ – Τεράστιες ελλείψεις στη Βόρεια Ελλάδα

ΠΟΕΔΗΝ ΔΕΘ: Απεργιακή κινητοποίηση ενόψει ΔΕΘ – Τεράστιες ελλείψεις στη Βόρεια Ελλάδα

ΠΟΕΔΗΝ ΔΕΘ: Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί τον κόσμο, εργαζόμενους και πολίτες, να συμμετάσχουν στην απεργιακή κινητοποίηση της Παρασκευής καθώς η δημόσια Υγεία είναι υπόθεση όλων μας ανεξαιρέτως. 

Μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση ενόψει ΔΕΘ οργανώνει η ΠΟΕΔΗΝ για την Παρασκευή 8/9/2023, με Συγκέντρωση στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης στις 08:30πμ και πορεία Σωτηρίας των Νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας, ΕΚΑΒ, Πρόνοιας προς το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί τον κόσμο, εργαζόμενους και πολίτες, να συμμετάσχουν καθώς η δημόσια Υγεία είναι υπόθεση όλων μας ανεξαιρέτως.

Σοβαρά προβλήματα στις Υγειονομικές Μονάδες της Βορείου Ελλάδας

Οι Υγειονομικές Μονάδες της Βορείου Ελλάδος αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα
που αν δεν υπάρξει συνολική κυβερνητική παρέμβαση για την επίλυσή τους ο χειμώνας
αναμένεται δύσκολος για τους ασθενείς, με δεδομένη την αύξηση των νοσηλειών λόγω της
έξαρσης των ιώσεων και την εργασιακή εξάντληση του προσωπικού.

 • Σε πολλές περιπτώσεις το προσωπικό δεν κατάφερε να πάρει κανονική άδεια το καλοκαίρι λόγω των σοβαρών ελλείψεων.
 • Στα επείγοντα των εφημερευόντων νοσοκομείων υπάρχουν πολύωρες αναμονές.
 • Το 40% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων.
 • Η αναμονή στις λίστες χειρουργείων ξεπερνούν τα δύο έτη.
 • Ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός από αγορά ή δωρεές στην διάρκεια της πανδημίας δεν λειτουργεί ή υπολειτουργεί λόγω έλλειψης ακτινοδιαγωστών γιατρών και τεχνολόγων.
 • Εισάγονται στα νοσοκομεία ασθενείς με παθολογικά ή πνευμονολογικά προβλήματα υγείας και νοσηλεύονται στη διασπορά σε κλινικές άλλων παθήσεων λόγω πληρότητας των παθολογικών και πνευμονολογικών κλινικών με κίνδυνο διασποράς μικροβίων.
 • Μείζον ζήτημα η ανεπάρκεια κλινών ΜΕΘ για παιδιά. Λειτουργούν για όλη τη Βόρεια Ελλάδα 8 κλίνες ΜΕΘ παιδιών στο Νοσοκομείο ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ, που πάντα είναι γεμάτη με αποτέλεσμα να έχουμε διακομιδές παιδιών το χειμώνα από τη Βόρεια Ελλάδα στην Αττική.
 • Μείζον ζήτημα η ανεπαρκής φύλαξη των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας με αποτέλεσμα να έχουμε συχνά συμβάντα ξυλοδαρμού, καταστροφές, τραυματισμούς προσωπικού. Ειδικά στα επείγοντα λόγω καθυστερήσεων για τις οποίες ευθύνονται οι ελλείψεις προσωπικού.
 • Οι δευτερογενείς διακομιδές επιχειρούνται σε ιδιωτικές εταιρείες ασθενοφόρων με σοβαρή επιβάρυνση των προϋπολογισμων των Νοσοκομείων.
 • Οι υπηρεσίες στήριξης καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση, τεχνική υπηρεσία ακόμη και κομμάτια της διοικητικής υπηρεσίας εκχωρούνται σε εργολάβους με υψηλότερο κόστος από την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού ή ΣΟΧ και συνθήκες εργασίας μεσαίωνα για τους εργαζόμενους.
 • Σταδιακά λήγουν οι συμβάσεις 6.000 συμβασιούχοι που υπηρετούν στα Νοσοκομεία πολλά χρόνια με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων στις εν λόγω υπηρεσίες.
 • Το 30% των εργαζόμενων των νοσοκομείων είναι συμβασιούχοι εργαζόμενοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και επιβάλλεται η μονιμοποίηση.
 • Λήγουν οι Συμβάσεις εργαζομένων μέσω ΔΥΠΑ με το πρόγραμμα 55-67 ετών.

Ενδεικτικά προβλήματα σε νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδας

 • ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Η υποστελέχωση σε ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί μια δυσάρεστη
  πραγματικότητα. Οι ελλείψεις Ιατρικού προσωπικού, Νοσηλευτικού και Διοικητικού γίνονται
  αντιληπτές στην καθημερινή λειτουργία του Νοσοκομείου. Επιβεβλημένη είναι η
  μονιμοποίηση των συμβασιούχων όλων των υπηρεσιών. Σοβαρές ελλείψεις Νοσηλευτικού Προσωπικού. Στις 380 οργανικές θέσεις υπηρετούν 210 μόνιμοι υπάλληλοι. Το 45% του προσωπικού εργάζεται με ελαστικές μορφές εργασίας (επικουρικοί – ΟΑΕΔ). Στο τεχνικό προσωπικό πριν λίγα χρόνια εργάζονταν 35 – 40 άτομα μόνιμοι υπάλληλοι. Σήμερα σε σύνολο 17 εργαζομένων 8 μόνιμοι (μαζί με την υποδιευθύντρια του τεχνικού και τον προϊστάμενο) και 9 συμβασιούχοι. Στην βιοϊατρική υπηρεσία δεν υπάρχει ούτε ένας εργαζόμενος. Στο διοικητικό προσωπικό υπάρχει τεράστια έλλειψη…
 • ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ: Από τα 13 χειρουργικά κρεβάτια λειτουργούν μόνο τα 5, λόγω έλλειψης
  Αναισθησιολόγων, Νοσηλευτικού και Παραϊατρικού προσωπικού. Δεν υπάρχουν χειριστές και τα ιατρικά μηχανήματα υπολειτουργούν. Οι ελλείψεις σε όλες τις ειδικότητες είναι πάνω από το 30%. Το 50% είναι επικουρικό προσωπικό και ΟΑΕΔ. Επίσης και στο Διοικητικό προσωπικό υπάρχει μεγάλη έλλειψη πάνω από το 50% των οργανικών θέσεων είναι ακάλυπτες παρότι υπάρχει φύλαξη τα επεισόδια στα εξωτερικά Ιατρεία είναι πολλά γιατί καθυστερούν να εξεταστούν μέχρι 7 ώρες αναμονή.
 • ΑΧΕΠΑ: Από τις 10 Χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν μόνο 4 αίθουσες από τότε που εγκαινιάστηκε η νέα πτέρυγα 2019 λόγω σοβαρής έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού, ιατρών και χρηματοδότησης . Καμία προσπάθεια και πίεση προς τους αρμόδιους, από τη Διοίκηση του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ και της 4 ης ΥΠΕ ώστε να λειτουργήσουν όλες οι αίθουσες των χειρουργείων και να εξυπηρετηθεί ο μεγάλος όγκος ασθενών που περιμένει χρόνια για να χειρουργηθεί. Πολύ δύσκολη η πρόσβαση για ραντεβού ασθενών στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, στα εργαστήρια και στον προγραμματισμό επεμβάσεων. ΑΝΑΜΟΝΗ πάρα πολύ μεγάλη.

Δείτε όλη την 1384 ΕΡΕΥΝΑ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

2η ΥΠΕ: Δεν έχει αλλάξει το σύστημα εφημέρευσης των νοσοκομείων

Παύεται από τα καθήκοντά του ο Διοικητής του νοσοκομείου "Μεταξά"

Αναβάλλονται οι προγραμματισμένες χημειοθεραπείες στο Νοσοκομείο Βόλου για αύριο

ΠΟΕΔΗΝ: Δευτερογενείς διακομιδές ασθενών σε ιδιωτικά ασθενοφόρα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αυτοψία Υφυπουργού Υγείαςστους χώρους της Ψυχιατρικής Κλινικής στο «Αγία Όλγα»

Βαρτζόπουλος Αγία Όλγα: Ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος διαπίστωσε ιδίοις όμμασι την άθλια κατάσταση που επικρατεί στους χώρους της ψυχιατρικής κλινικής, μετά τις σχετικές καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Παύεται από τα καθήκοντά της η Διοίκηση του Γ.Ν Νέας Ιωνίας Κωνσταντοπούλειο «Αγ. Όλγα»

Κωνσταντοπούλειο: Παρά τις εντολές του Υπουργείου Υγείας, διαιωνίζεται μια απαράδεκτη κατάσταση για χώρους νοσηλείας, γνωστή μάλιστα από ετών στη διοίκηση του Νοσοκομείου. 

Αυξανόμενη δυσαρέσκεια για τη μεταναστευτική πολιτική

Γερμανία: Τα μέτρα, ως απάντηση σε μια ξαφνική εισροή αιτούντων άσυλο, περιλαμβάνουν τη δυνατότητα παράτασης της περιόδου κατά την οποία οι πρόσφυγες μπορούν να κρατούνται στα εξωτερικά σύνορα και την εφαρμογή αυστηρών κριτηρίων μετανάστευσης ώστε να συμπεριληφθούν περισσότερα άτομα. 

Γιάννης Οικονόμου - Μέτρα για τη μείωση του κυκλοφοριακού στην Αθήνα και την αποσυμφόρηση του Κηφισού ανακοίνωσε ο υπουργός

«Θα είμαστε συνεχώς στο πεδίο, ενισχύουμε την τροχαία, ενισχύουμε τις δυνάμεις για να συμβάλλουμε με μικρές και μεγαλύτερες παρεμβάσεις όπου χρειάζεται και όπου απαιτείται, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, για να περιορίσουμε όπου είναι δυνατόν την ταλαιπωρία που υφίστανται οι συμπολίτες μας εξαιτίας του πολύ μεγάλου όγκου αυτοκινήτων που κινείται και στον Κηφισό και στο κέντρο της Αθήνας και αλλού», πρόσθεσε.

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Τώρα η μεγάλη μας προτεραιότητα είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Σε ποιους πυλώνες στηρίζεται το σχέδιο της Υγείας και πώς πρόκειται να πορευθεί η κυβέρνηση σε σχέση με το ΕΚΑΒ, το νέο ΕΣΥ, τις προσλήψεις και τις ελλείψεις που παρατηρούνται στα φάρμακα;

Σήμερα στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Βουλή προϋπολογισμός: Παρά το γεγονός ότι η χρονιά που μας πέρασε και που συνεχίζουμε να διανύουμε ήταν πάρα πολύ δύσκολη λόγω των φυσικών καταστροφών, εντούτοις κλείνει με πρωτογενές πλεόνασμα που κυμαίνεται κοντά στο 1,1% κι όχι 0,7%, όπως ήταν η επίσημη στόχευση, ιδιαίτερα μετά και τη θεομηνία Daniel.

ΚΕΤΕΚΝΥ - Έχει ετοιμάσει νέο σύστημα κοστολόγησης σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας

ΚΕΤΕΚΝΥ: Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το νέο σύστημα κοστολόγησης σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας με DRGs. Ήδη το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών ΚΕΤΕΚΝΥ, το Ινστιτούτο για τα DRGs, έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία ένταξης όλων των νοσοκομείων στην ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα ώστε να καταγράφονται ηλεκτρονικά όλα τα δεδομένα. […]