Πολιτική Υγείας

Πλεύρης: Καμία παράταση προστίμου στους 60+, το Σισμανόγλειο νοσοκομείο Covid

Πλεύρης: Καμία παράταση προστίμου στους 60+, το Σισμανόγλειο νοσοκομείο Covid

Πλεύρης: Δεν θα δοθεί παράταση στην επιβολή προστίμου στους άνω των 60 ετών, υπάρχει ενδεχόμενο χαλάρωσης των μέτρων, το Σισμανόγλειο γίνεται νοσοκομείο Covid για την κορύφωση του κύματος πανδημίας.

Σε σημερινές συνεντεύξεις του στα ΜΜΕ ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, ανέδειξε όλα τα καυτά ζητήματα που ταλανίζουν αυτές τις ημέρες τη χώρα. Ανέφερε πως δεν θα δοθεί καμία παράταση ως προς την επιβολή διοικητικού προστίμου στους πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι τώρα, ενώ επεσήμανε πως και τα σημερινά self test για την επαναλειτουργία των σχολείων ανίχνευσε 9.700 περισσότερα κρούσματα επιπλέον των χτεσινών 15.000 κρουσμάτων. Επίσης, ο υπουργός τόνισε πως η αυξημένη ζήτηση για νοσηλείες οδήγησε στην μετατροπή του Σισμανόγλειου σε νοσοκομείο Covid, με το ΝΙΜΤΣ να εξυπηρετεί τις εφημερίες του.

Τι δήλωσε αναλυτικά ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης

Η ανίχνευση των κρουσμάτων μέσω self test

Αρχικά, ο κ. Πλεύρης υπερασπίστηκε της επιλογής να ανοίξουν τα σχολεία σύμφωνα με τα πρωτόκολλα που επιβάλλουν 3 self test για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας τους. Χτες ανιχνεύθηκαν περισσότερα από 15.000 κρούσματα, ενώ και σήμερα 9.700 σελφ τεστ ήταν θετικά (1.000 εκπαιδευτικοί και οι υπόλοιποι μαθητές). Αν δεν είχε αποφασιστεί αυτή η στρατηγική, αυτά τα κρούσματα το πιθανότερο είναι πως θα κυκλοφορούσαν ανάμεσά μας και θα εξάπλωναν τον κορωνοϊό ακόμη περισσότερο στην κοινότητα. Ωστόσο, δεν έχουν προσμετρηθεί ακόμη στα συνολικά κρούσματα που ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ και αυτό θα γίνει στις επόμενες 2 με 3 ημέρες.

Η νοσηλεία με Όμικρον

Στη συνέχεια, ο υπουργός επεσήμανε πως η Όμικρον δίνει βραχύτερες νοσηλείες με ήπια συμπτώματα και με έναν μέσο όρο νόσησης που δεν ξεπερνά τις 5 ημέρες. Σε σύγκριση με τη Δέλτα, αυτή η νόσηση φαίνεται να προκαλεί μικρότερη ανησυχία. Ωστόσο, αυτό που προκαλεί την συμφόρηση στις νοσοκομειακές δομές και φέρνει το ΕΣΥ σε οριακές καταστάσεις είναι η μεγάλη μεταδοτικότητα και όχι η νοσηρότητα. Σε σχέση με τα ποσοστά, αναλυτικότερα, ο κ. Πλεύρης ανέφερε πως η αναλογία στην κοινότητα είναι:

  • 80% «Όμικρον»
  • 20% «Δέλτα»

Αντιθέτως, οι νοσηλείες είναι μοιρασμένες:

  • 50% «Όμικρον»
  • 50% «Δέλτα»

 

Τις ερχόμενες εβδομάδες ανακοίνωσε ο κ. Πλεύρης πως θα υπάρξει κορύφωση της πανδημίας με τον μέγιστο αριθμό θετικότητας και συνεπακόλουθα κρουσμάτων. Γι’ αυτό και το ΕΣΥ ενισχύεται με επιπλέον κλίνες και ιδιαίτερα τα νοσοκομεία της Αττικής, ενώ ξεκινά η επίταξη ιδιωτών στη Βόρεια Ελλάδα. Το Σισμανόγλειο ειδικότερα μετατρέπεται σε νοσοκομείο μόνο για Covid περιστατικά και τις εφημερίες του τις παίρνει το Στρατιωτικό Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ.

Αξιολόγηση εκ νέου των μέτρων αύριο

Για τα μέτρα που πάρθηκαν πριν από τις γιορτές, ο κ. Πλεύρης τόνισε: “Αύριο συνεδριάζει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων και προφανώς θα μας εισηγηθεί. Αυτή τη στιγμή εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα, υπό την έννοια ότι η μεταδοτικότητα της «Όμικρον» δείχνει ότι έχει μία κυκλική πορεία με συγκεκριμένο χρόνο και επομένως τα πάρα πολύ περιοριστικά μέτρα, λόγω της μεταδοτικότητας, δεν έχουν απόδοση. Θεωρούμε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί, είναι επαρκή μέτρα και δεν χρειάζονται επιπλέον, αλλά από εκεί και πέρα υπήρξαν και κάποια μέτρα τα οποία ελήφθησαν κυρίως με γνώμονα την εορταστική περίοδο, όπως λόγου χάριν η μουσική, για τα οποία θα συζητήσουμε με την Επιτροπή εάν αυτά τα μέτρα που είχαν στόχευση να περιορίσουν κάποια πάρτι, τα οποία συνήθως γίνονταν μέσα στην εορταστική περίοδο, έχουν κάποιο νόημα.”

Για το πρόστιμο στους άνω των 60

Τέλος, ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε στους πολίτες άνω των 60 ετών και στα διοικητικά πρόστιμα που αναμένεται να τους επιβληθούν μέσα στις επόμενες ημέρες, μετά το πέρας της διορίας για τον εμβολιασμό τους. Τόνισε πως εάν εξεταστεί η επέκταση της υποχρεωτικότητας, θα έχει ηλικιακά χαρακτηριστικά, όπως και στους 60+. Πρώτα, όμως, είναι επιβεβλημένη η παρακολούθηση της πλήρους εφαρμογής της στους 60 και άνω, για τους οποίους από τη Δευτέρα ξεκινά η διαδικασία των διοικητικών κυρώσεων που θα εφαρμοστούν από την πρώτη μέρα και δεν θα υπάρξει παράταση.

 

 

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Από 1/2 λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού για όσους δεν έχουν κάνει 3η δόση, ανακοίνωσε ο Πλεύρης

Το τριπλό σχέδιο δράσης για την ενίσχυση του ΕΣΥ - Έρχονται άμεσα σχεδόν 5000 προσλήψεις

Αποκλειστικά για Covid περιστατικά το «Σισμανόγλειο» Νοσοκομείο από τη Δευτέρα

Όποιος δεν έχει κάνει την 3η δόση στο 7μηνο θα θεωρείται ανεμβολίαστος - ανεξαρτήτως ηλικίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ψηφίστηκε από τη Βουλή ο νέος νόμος για τις μεταμοσχεύσεις με σκοπό την αύξηση της δωρεάς οργάνων

Σε σχέση με τη δωρεά οργάνων, από όσους υποστήριξαν ότι δεν επιθυμούν να γίνουν δωρητές οργάνων μετά τον θάνατο, το 35% το αιτιολόγησε αναφέροντας ότι αυτό οφείλεται σε θρησκευτικούς λόγους. Το 36,4% των συμμετεχόντων στην έρευνα υποστήριξε ότι ο νόμος που θα έδινε στο κράτος το δικαίωμα να έχει πρόσβαση στα όργανα ενός εγκεφαλικά νεκρού χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση θα αποτελούσε κατάχρηση εξουσίας. Ένα ποσοστό 30% απάντησε ότι ένας τέτοιος νόμος μπορεί να ήταν ένας αποτελεσματικός τρόπος για να μην χάνονται όργανα.

Γκάγκα Μιχαηλίδου: Στην Άμφισσα για τη συνεχή ενίσχυση της Υγείας & της Πρόνοιας σε όλη την Ελλάδα

Γκάγκα Μιχαηλίδου: Αναφέρθηκαν στα κενά δεκαετιών που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση, καθώς και στην πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία 4 χρόνια σε αυτούς τους τομείς μέσα από ενεργητικές πολιτικές.

Οι Έλληνες έκλεισαν τον διακόπτη συντονισμένοι με εκατομμύρια πολίτες σε 190 χώρες για την «Ώρα της γης»

Αναδάσωση, να καθαρίσουμε παραλίες, να καθαρίσουμε τις όχθες των ποταμών μας και τους υγρότοπους ακόμα και να φτιάξουμε ταΐστρες για πουλιά, φωλιές για πεταλούδες ή και ξενοδοχεία μελισσών στην ίδια μας τη βεράντα. «Απλές αλλά δυνατές και συμβολικές ενέργειες οι οποίες μας στρέφουν προς αυτό που έχουμε ανάγκη», είναι οι προτάσεις του VWF. Η αποκατάσταση των υποβαθμισμένων φυσικών οικοσυστημάτων βρέθηκαν στο επίκεντρο της φετινής παγκόσμιας εκστρατείας

Ερευνητές επεκτείνουν τον εντοπισμό ασθενειών στα λύματα

Η ερευνητική ομάδα μελετά ήδη τη σκοπιμότητα παρακολούθησης περισσότερων στόχων μολυσματικών ασθενειών στα λύματα, συμπεριλαμβανομένων άλλων αναπνευστικών και γαστρεντερικών ιών, όπως οι νοροϊοί, οι αδενοϊοί και οι εντεροϊοί. Συνεργάζονται, επίσης, στενά με αξιωματούχους της δημόσιας υγείας για να εντοπίσουν περισσότερους ιούς, μύκητες και βακτήρια προς μελέτη, λέει η Boehm. "Πρέπει απλώς να συνεχίσουμε να κάνουμε έρευνα και να διερευνάμε πόσο μακριά μπορούμε να πάμε την επιτήρηση των λυμάτων για στόχους μολυσματικών ασθενειών".