Πολιτική Υγείας

Πλεύρης: Καμία παράταση προστίμου στους 60+, το Σισμανόγλειο νοσοκομείο Covid

Πλεύρης: Καμία παράταση προστίμου στους 60+, το Σισμανόγλειο νοσοκομείο Covid

Πλεύρης: Δεν θα δοθεί παράταση στην επιβολή προστίμου στους άνω των 60 ετών, υπάρχει ενδεχόμενο χαλάρωσης των μέτρων, το Σισμανόγλειο γίνεται νοσοκομείο Covid για την κορύφωση του κύματος πανδημίας.

Σε σημερινές συνεντεύξεις του στα ΜΜΕ ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, ανέδειξε όλα τα καυτά ζητήματα που ταλανίζουν αυτές τις ημέρες τη χώρα. Ανέφερε πως δεν θα δοθεί καμία παράταση ως προς την επιβολή διοικητικού προστίμου στους πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι τώρα, ενώ επεσήμανε πως και τα σημερινά self test για την επαναλειτουργία των σχολείων ανίχνευσε 9.700 περισσότερα κρούσματα επιπλέον των χτεσινών 15.000 κρουσμάτων. Επίσης, ο υπουργός τόνισε πως η αυξημένη ζήτηση για νοσηλείες οδήγησε στην μετατροπή του Σισμανόγλειου σε νοσοκομείο Covid, με το ΝΙΜΤΣ να εξυπηρετεί τις εφημερίες του.

Τι δήλωσε αναλυτικά ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης

Η ανίχνευση των κρουσμάτων μέσω self test

Αρχικά, ο κ. Πλεύρης υπερασπίστηκε της επιλογής να ανοίξουν τα σχολεία σύμφωνα με τα πρωτόκολλα που επιβάλλουν 3 self test για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας τους. Χτες ανιχνεύθηκαν περισσότερα από 15.000 κρούσματα, ενώ και σήμερα 9.700 σελφ τεστ ήταν θετικά (1.000 εκπαιδευτικοί και οι υπόλοιποι μαθητές). Αν δεν είχε αποφασιστεί αυτή η στρατηγική, αυτά τα κρούσματα το πιθανότερο είναι πως θα κυκλοφορούσαν ανάμεσά μας και θα εξάπλωναν τον κορωνοϊό ακόμη περισσότερο στην κοινότητα. Ωστόσο, δεν έχουν προσμετρηθεί ακόμη στα συνολικά κρούσματα που ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ και αυτό θα γίνει στις επόμενες 2 με 3 ημέρες.

Η νοσηλεία με Όμικρον

Στη συνέχεια, ο υπουργός επεσήμανε πως η Όμικρον δίνει βραχύτερες νοσηλείες με ήπια συμπτώματα και με έναν μέσο όρο νόσησης που δεν ξεπερνά τις 5 ημέρες. Σε σύγκριση με τη Δέλτα, αυτή η νόσηση φαίνεται να προκαλεί μικρότερη ανησυχία. Ωστόσο, αυτό που προκαλεί την συμφόρηση στις νοσοκομειακές δομές και φέρνει το ΕΣΥ σε οριακές καταστάσεις είναι η μεγάλη μεταδοτικότητα και όχι η νοσηρότητα. Σε σχέση με τα ποσοστά, αναλυτικότερα, ο κ. Πλεύρης ανέφερε πως η αναλογία στην κοινότητα είναι:

  • 80% «Όμικρον»
  • 20% «Δέλτα»

Αντιθέτως, οι νοσηλείες είναι μοιρασμένες:

  • 50% «Όμικρον»
  • 50% «Δέλτα»

 

Τις ερχόμενες εβδομάδες ανακοίνωσε ο κ. Πλεύρης πως θα υπάρξει κορύφωση της πανδημίας με τον μέγιστο αριθμό θετικότητας και συνεπακόλουθα κρουσμάτων. Γι’ αυτό και το ΕΣΥ ενισχύεται με επιπλέον κλίνες και ιδιαίτερα τα νοσοκομεία της Αττικής, ενώ ξεκινά η επίταξη ιδιωτών στη Βόρεια Ελλάδα. Το Σισμανόγλειο ειδικότερα μετατρέπεται σε νοσοκομείο μόνο για Covid περιστατικά και τις εφημερίες του τις παίρνει το Στρατιωτικό Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ.

Αξιολόγηση εκ νέου των μέτρων αύριο

Για τα μέτρα που πάρθηκαν πριν από τις γιορτές, ο κ. Πλεύρης τόνισε: “Αύριο συνεδριάζει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων και προφανώς θα μας εισηγηθεί. Αυτή τη στιγμή εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα, υπό την έννοια ότι η μεταδοτικότητα της «Όμικρον» δείχνει ότι έχει μία κυκλική πορεία με συγκεκριμένο χρόνο και επομένως τα πάρα πολύ περιοριστικά μέτρα, λόγω της μεταδοτικότητας, δεν έχουν απόδοση. Θεωρούμε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί, είναι επαρκή μέτρα και δεν χρειάζονται επιπλέον, αλλά από εκεί και πέρα υπήρξαν και κάποια μέτρα τα οποία ελήφθησαν κυρίως με γνώμονα την εορταστική περίοδο, όπως λόγου χάριν η μουσική, για τα οποία θα συζητήσουμε με την Επιτροπή εάν αυτά τα μέτρα που είχαν στόχευση να περιορίσουν κάποια πάρτι, τα οποία συνήθως γίνονταν μέσα στην εορταστική περίοδο, έχουν κάποιο νόημα.”

Για το πρόστιμο στους άνω των 60

Τέλος, ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε στους πολίτες άνω των 60 ετών και στα διοικητικά πρόστιμα που αναμένεται να τους επιβληθούν μέσα στις επόμενες ημέρες, μετά το πέρας της διορίας για τον εμβολιασμό τους. Τόνισε πως εάν εξεταστεί η επέκταση της υποχρεωτικότητας, θα έχει ηλικιακά χαρακτηριστικά, όπως και στους 60+. Πρώτα, όμως, είναι επιβεβλημένη η παρακολούθηση της πλήρους εφαρμογής της στους 60 και άνω, για τους οποίους από τη Δευτέρα ξεκινά η διαδικασία των διοικητικών κυρώσεων που θα εφαρμοστούν από την πρώτη μέρα και δεν θα υπάρξει παράταση.

 

 

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Από 1/2 λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού για όσους δεν έχουν κάνει 3η δόση, ανακοίνωσε ο Πλεύρης

Το τριπλό σχέδιο δράσης για την ενίσχυση του ΕΣΥ - Έρχονται άμεσα σχεδόν 5000 προσλήψεις

Αποκλειστικά για Covid περιστατικά το «Σισμανόγλειο» Νοσοκομείο από τη Δευτέρα

Όποιος δεν έχει κάνει την 3η δόση στο 7μηνο θα θεωρείται ανεμβολίαστος - ανεξαρτήτως ηλικίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για αύξηση των κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων

ΠΟΥ Ευλογιά των πιθήκων: «Γνωρίζουμε ότι θα έχουμε περισσότερα κρούσματα τις επόμενες ημέρες», δήλωσε η Sylvie Briand, διευθύντρια του ΠΟΥ για την παγκόσμια ετοιμότητα για λοιμώδεις κινδύνους.

ΕΟΔΥ Ευλογιά των πιθήκων: Ο στιγματισμός πολιτών απειλεί τη δημόσια υγεία

ΕΟΔΥ Ευλογιά των πιθήκων: "Ο στιγματισμός πολιτών ή συμπεριφορών δεν προάγει τη δημόσια υγεία, αλλά αντίθετα στιγματίζει συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, οδηγώντας σε εφησυχασμό άλλες ομάδες πολιτών, με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος για τη διασπορά λοιμωδών νοσημάτων", σημειώνει χαρακτηριστικά ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας σε σημερινή ενημέρωσή του.

Βόρεια Κορέα: Εκτεταμένη δυσπιστία για το μικρό ποσοστό θανάτου από COVID-19

Βόρεια Κορέα: Κάθε πρωί, η Βόρεια Κορέα δημοσιεύει λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό των νέων ασθενών με συμπτώματα πυρετού, αλλά όχι με κορωνοϊό, ενώ οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα περισσότερα κρούσματα θα πρέπει να υπολογίζονται ως COVID-19,

Πλεύρης: 2 σενάρια για την πορεία του κορωνοϊού και τα εμβόλια από Σεπτέμβρη

Πλεύρης: Η πτωτική πορεία του κορωνοϊού οδήγησε στην απόφαση για άρση υποχρεωτικότητας της μάσκας και στα σχολεία, από Σεπτέμβριο επανεξετάζονται τα μέτρα και προωθείται ένα εμβόλιο για όλους.

Οι κάτοικοι στο Πεκίνο αψηφούν τους κανονισμούς της Covid

Πεκίνο κορωνοϊός: Η Κίνα έχει προσκολληθεί σε μια πολιτική μηδενικής COVID-19, η οποία ενεργοποιεί μαζικά lockdown, τεστ ρουτίνας και περιορισμούς μετακίνησης κάθε φορά που εμφανίζονται ομάδες μόλυνσης.

Επίσημο - Τέλος οι μάσκες στα σχολεία από 1η Ιουνίου

Μάσκες σχολεία: Άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε σχολεία, IEK, Πανεπιστήμια και κάθε εκπαιδευτική δομή, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, από την Τετάρτη 1η Ιουνίου 2022, ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Το CDC δεν παρουσίασε «επιστημονικό σκεπτικό» για ενισχυτικά εμβόλια COVID για παιδιά, λέει ο Δρ. Makary

Και η επιτροπή είπε στην πραγματικότητα, θέλουμε ένα απλό μήνυμα. Ανησυχούμε μήπως έχουμε ένα μπερδεμένο μήνυμα εάν αυτά τα παιδιά δεν παίρνουν αναμνηστικό και οι ηλικιωμένοι παίρνουν. Αυτό δεν είναι επιστημονικό σκεπτικό.