Πολιτική Υγείας

Παχυσαρκία: Σχέδιο επιτάχυνσης του ΠΟΥ για τον τερματισμό της νόσου

Παχυσαρκία: Σχέδιο επιτάχυνσης του ΠΟΥ για τον τερματισμό της νόσου

«Υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις στην εφαρμογή πολιτικών που αποσκοπούν στην εξασφάλιση προσιτής πρόσβασης σε υγιεινές δίαιτες για όλους και στη δημιουργία περιβάλλοντος που προάγει τη σωματική άσκηση και συνολικά τον υγιεινό τρόπο ζωής για όλους» δήλωσε ο Δρ Φραντσέσκο Μπράνκα, διευθυντής του Τμήματος Διατροφής και Ασφάλειας Τροφίμων του ΠΟΥ και ένας από τους συν-συγγραφείς της μελέτης.

Παχυσαρκία: Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Lancet δείχνει ότι, το 2022, περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο ζουν πλέον με παχυσαρκία. Παγκοσμίως, η παχυσαρκία μεταξύ των ενηλίκων έχει υπερδιπλασιαστεί από το 1990 και έχει τετραπλασιαστεί μεταξύ των παιδιών και των εφήβων (5 έως 19 ετών). Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι το 43% των ενηλίκων θα είναι υπέρβαροι το 2022. Η μελέτη δείχνει επίσης ότι, παρόλο που τα ποσοστά υποσιτισμού έχουν μειωθεί, ο υποσιτισμός εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση για τη δημόσια υγεία σε πολλά μέρη, ιδίως στη Νοτιοανατολική Ασία και την υποσαχάρια Αφρική.

Οι χώρες με τα υψηλότερα συνδυασμένα ποσοστά ελλιπούς βάρους και παχυσαρκίας το 2022 ήταν οι νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού και της Καραϊβικής και οι χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Ο υποσιτισμός, σε όλες τις μορφές του, περιλαμβάνει τον υποσιτισμό (σπατάλη, καχεξία, ελλιπές βάρος) την ανεπάρκεια βιταμινών ή μετάλλων, το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία. Ο υποσιτισμός ευθύνεται για τους μισούς θανάτους παιδιών κάτω των 5 ετών και η παχυσαρκία μπορεί να προκαλέσει μη μεταδοτικές ασθένειες, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη και ορισμένες μορφές καρκίνου. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνέβαλε στη συλλογή και ανάλυση των δεδομένων της παρούσας μελέτης. Το πλήρες σύνολο των δεδομένων διανέμεται πλέον και μέσω του Παγκόσμιου Παρατηρητηρίου Υγείας. «Αυτή η νέα μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της πρόληψης και της διαχείρισης της παχυσαρκίας από την πρώιμη ζωή έως την ενηλικίωση, μέσω της διατροφής, της σωματικής δραστηριότητας και της κατάλληλης φροντίδας, όπως απαιτείται» δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, για να προσθέσει στη συνέχεια και τα εξής: «Για να επανέλθουμε σε τροχιά επίτευξης των παγκόσμιων στόχων για τον περιορισμό της παχυσαρκίας θα χρειαστεί η δουλειά των κυβερνήσεων και των κοινοτήτων, με την υποστήριξη τεκμηριωμένων πολιτικών από τον ΠΟΥ και τους εθνικούς οργανισμούς δημόσιας υγείας. Είναι σημαντικό ότι απαιτείται η συνεργασία του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος πρέπει να είναι υπόλογος για τις επιπτώσεις των προϊόντων του στην υγεία». Η παχυσαρκία είναι μια πολύπλοκη χρόνια ασθένεια. Οι αιτίες της είναι καλά κατανοητές, όπως και οι παρεμβάσεις που απαιτούνται για τον περιορισμό της κρίσης, οι οποίες υποστηρίζονται από ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία. Ωστόσο, δεν εφαρμόζονται. Στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας το 2022 τα κράτη μέλη ενέκριναν το σχέδιο επιτάχυνσης του ΠΟΥ για τον τερματισμό της παχυσαρκίας, το οποίο υποστηρίζει τη δράση σε επίπεδο χώρας έως το 2030. Μέχρι σήμερα, 31 κυβερνήσεις πρωτοστατούν, πλέον, στον περιορισμό της επιδημίας παχυσαρκίας εφαρμόζοντας το σχέδιο.

Οι βασικές παρεμβάσεις είναι οι εξής:

  • δράσεις για την υποστήριξη υγιεινών πρακτικών από την 1η ημέρα, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης, προστασίας και υποστήριξης του μητρικού θηλασμού,
  • κανονισμοί για την επιβλαβή εμπορία τροφίμων και ποτών στα παιδιά
  • πολιτικές για τα σχολικά τρόφιμα και τη διατροφή, συμπεριλαμβανομένων πρωτοβουλιών για τη ρύθμιση των πωλήσεων προϊόντων με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπη, σάκχαρα και αλάτι κοντά σε σχολεία,
  • φορολογικές και τιμολογιακές πολιτικές για την προώθηση της υγιεινής διατροφής,
  • πολιτικές διατροφικής επισήμανσης,
  • εκστρατείες δημόσιας εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης για υγιεινή διατροφή και άσκηση,
  • πρότυπα για τη σωματική δραστηριότητα στα σχολεία- και
  • ενσωμάτωση των υπηρεσιών πρόληψης και διαχείρισης της παχυσαρκίας στην πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη.

«Υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις στην εφαρμογή πολιτικών που αποσκοπούν στην εξασφάλιση προσιτής πρόσβασης σε υγιεινές δίαιτες για όλους και στη δημιουργία περιβάλλοντος που προάγει τη σωματική άσκηση και συνολικά τον υγιεινό τρόπο ζωής για όλους» δήλωσε ο Δρ Φραντσέσκο Μπράνκα, διευθυντής του Τμήματος Διατροφής και Ασφάλειας Τροφίμων του ΠΟΥ και ένας από τους συν-συγγραφείς της μελέτης. «Οι χώρες θα πρέπει, επίσης, να διασφαλίσουν ότι τα συστήματα υγείας ενσωματώνουν την πρόληψη και τη διαχείριση της παχυσαρκίας στο βασικό πακέτο υπηρεσιών» συμπληρώνει ο ίδιος. Η αντιμετώπιση του υποσιτισμού απαιτεί πολυτομεακή δράση στη γεωργία, την κοινωνική προστασία και την υγεία, ώστε να μειωθεί η επισιτιστική ανασφάλεια, να βελτιωθεί η πρόσβαση σε καθαρό νερό και αποχέτευση και να εξασφαλιστεί η καθολική πρόσβαση σε βασικές διατροφικές παρεμβάσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η σχέση του καπνίσματος από τους γονείς και της παιδικής παχυσαρκίας ξεπερνά τα κοινωνικοοικονομικά όρια

  Η έκθεση σε BPA συνδέεται με τη μικροχλωρίδα του εντέρου και την παιδική παχυσαρκία

Η παχυσαρκία διαταράσσει την κανονική λειτουργία του ήπατος

Παιδική παχυσαρκία - Δεν θα το πάρει "μπόι"

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Επίσκεψη της Γενικής Γραμματέως Υπηρεσιών Υγείας σε Νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας

Η Γενική Γραμματέας αναφέρθηκε στον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας με δρομολογημένες στοχευμένες ενέργειες που αφορούν, μεταξύ άλλων, την οικονομική διαχείριση των Νοσοκομείων.

Θεανώ Καρποδίνη - ΕΟΠΥΥ: Είμαστε αρωγός στην προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων για τους πάσχοντες από θαλασσαιμία

Θεανώ Καρποδίνη - ΕΟΠΥΥ: «Ο ΕΟΠΥΥ μεθοδικά, σταθερά και αποφασιστικά μετατρέπεται σε έναν σύγχρονο και αποτελεσματικό Οργανισμό εστιάζοντας πάντα στην βέλτιστη εξυπηρέτηση του ασθενή».

Μητσοτάκης: Δέσμευσή μας να εργαζόμαστε στην κατεύθυνση μιας πιο ισότιμης κοινωνίας

Μητσοτάκης: Πολύ σημαντικό για τους συμπολίτες μας που κέρδισαν τη μάχη με τον καρκίνο είναι το «Δικαίωμα στη Λήθη» που θεσπίσαμε ώστε να μην υπάρχουν πλέον οικονομικές και κοινωνικές διακρίσεις εις βάρος τους στη συνέχεια της ζωής τους.

Το CDC μοιράζεται το όραμα για το μέλλον της Δημόσιας Υγείας

Το CDC δίνει προτεραιότητα στις επικοινωνίες για την υγεία ως ζωτική δεξιότητα για το εργατικό δυναμικό της δημόσιας υγείας και αναγνωρίζει ότι ο τρόπος με τον οποίο το κοινό καταναλώνει τις πληροφορίες συνεχώς εξελίσσεται.

Κικίλιας: Ήμασταν όλοι εδώ συντονισμένοι και οργανωμένοι

Κικίλιας: Δηλώσεις για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων έκανε νωρίς το πρωί του Σαββάτου από το συντονιστικό κέντρο των επιχειρήσεων στη Θεσσαλία έκανε ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής Βασίλης Κικίλιας.