ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΟΥ Παχυσαρκία: Νέα έκθεση μετατοπίζει την ευθύνη από το άτομο στην κοινωνία

ΠΟΥ Παχυσαρκία: Νέα έκθεση μετατοπίζει την ευθύνη από το άτομο στην κοινωνία

ΠΟΥ Παχυσαρκία: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δημοσίευσε μια νέα έκθεση που περιγράφει την έλλειψη προόδου στον έλεγχο των αυξανόμενων ποσοστών παχυσαρκίας στην Ευρώπη. Κανένα ευρωπαϊκό κράτος δεν βρίσκεται κοντά στην επίτευξη των στόχων για την παχυσαρκία που έθεσε ο ΠΟΥ το 2015, σύμφωνα με την έκθεση. Ο οργανισμός προτείνει την αντιμετώπιση των κοινωνικών παραγόντων που υπονομεύουν την υγιεινή διατροφή.

Το 2015 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έθεσε ως στόχο την ανάσχεση της αύξησης των ποσοστών παχυσαρκίας ως μέρος της προσπάθειάς του να περιορίσει τον αριθμό των θανάτων από μη μεταδοτικές ασθένειες έως το 2025. Σύμφωνα με την Έκθεση του ΠΟΥ για το 2022, κανένα από τα 53 κράτη στην ευρωπαϊκή ήπειρο δεν βρίσκεται επί του παρόντος σε καλό δρόμο όσον αφορά την επίτευξη του στόχου.

Όπως αναφέρει ο ΠΟΥ: «Η νέα έκθεση του ΠΟΥ περιγράφει πώς οι παρεμβάσεις πολιτικής που στοχεύουν σε περιβαλλοντικούς και εμπορικούς καθοριστικούς παράγοντες της κακής διατροφής σε ολόκληρο το επίπεδο του πληθυσμού είναι πιθανό να είναι πιο αποτελεσματικές στην αναστροφή της επιδημίας της παχυσαρκίας, στην αντιμετώπιση των διατροφικών ανισοτήτων και στην επίτευξη περιβαλλοντικά βιώσιμων διατροφικών συστημάτων». Ο Δρ Joshua Petimar, ερευνητής στο Τμήμα Ιατρικής του Πληθυσμού στο Harvard Pilgrim Health Care Institute και το Harvard Medical School στη Βοστώνη σχολίασε: «Η βελτίωση της διατροφής και της υγείας απαιτεί να μετατοπίσουμε την εστίασή μας από την «προσωπική ευθύνη» προς την ευρύτερη κοινωνική. Οι διατροφικές συμπεριφορές επηρεάζονται αρνητικά από πολλούς μακροσκοπικούς παράγοντες, όπως οι βιομηχανικές πρακτικές, η μη ισότιμη πρόσβαση στα τρόφιμα, η μη προσιτή τιμή των υγιεινών τροφίμων και άλλους. Οι προτεινόμενες λύσεις που προσηλώνονται στην ατομική ευθύνη χωρίς να στοχεύουν στους κοινωνικούς παράγοντες δεν αντιμετωπίζουν τους πρωταρχικούς κινδύνους για τη διατροφή και την υγεία των πληθυσμών».

Ο Διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Δρ Hans Henri P. Kluge τονίζει: «Η παχυσαρκία δεν γνωρίζει σύνορα. Στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, καμία μεμονωμένη χώρα δεν πρόκειται να επιτύχει τον παγκόσμιο στόχο του ΠΟΥ για την ανάσχεση της αύξησης της». «Δημιουργώντας περιβάλλοντα που είναι πιο ευνοϊκά, προωθώντας τις επενδύσεις και την καινοτομία στην υγεία και αναπτύσσοντας ισχυρά και ανθεκτικά συστήματα υγείας, μπορούμε να αλλάξουμε την τροχιά της παχυσαρκίας στην Ευρώπη».

Η παχυσαρκία έχει διαστάσεις πανδημίας

Η έκθεση του ΠΟΥ διαπιστώνει ότι το 59% των ενηλίκων στην Ευρώπη είναι υπέρβαροι ή ζουν με παχυσαρκία. Μεταξύ των παιδιών, το 29% των αγοριών και το 27% των κοριτσιών πληρούν τις προϋποθέσεις για παχυσαρκία. Το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με έρευνα που επικαλείται ο ΠΟΥ, με αποτέλεσμα την απότομη αύξηση των ποσοστών. Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι η παχυσαρκία ευθύνονται για περισσότερο από το 13% των θανάτων — 1,2 εκατομμύρια — στην Ευρώπη ετησίως. Η παχυσαρκία έχει συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη τύπου 2 και χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού. Με την παχυσαρκία να συνδέεται με 13 καρκίνους, ο ΠΟΥ θεωρεί ότι είναι «άμεσα υπεύθυνη» για τουλάχιστον 200.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου κάθε χρόνο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας, της ηλικίας και της χημείας του σώματος

Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο οστεοκατάγματος στις γυναίκες

2 χρόνια μετά την επέμβαση απώλειας βάρους πριν την προσπάθεια για μωρό

Η παχυσαρκία αυξάνει τις πιθανότητες του παιδιού για διαβήτη τύπου 1

ΠΟΥ: Η παχυσαρκία παίρνει διαστάσεις επιδημίας στην Ευρώπη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να εντοπίσει έναν κύριο ύποπτο παιδικής ηπατίτιδας

"Είναι ενδιαφέρον ότι ο πυρετός δεν περιγράφηκε ως κοινό σύμπτωμα σε αυτές τις περιπτώσεις. Επιπλέον, όλα τα παιδιά ήταν προηγουμένως υγιή", είπε ο Rodriguez-Baez. «Είναι σημαντικό οι γονείς να γνωρίζουν ότι η πιθανότητα το παιδί τους να αναπτύξει ηπατίτιδα είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Γενετικός έλεγχος εντοπίζει έγκαιρα τον κίνδυνo υπερχοληστερολαιμίας

Οικογενής υπερχοληστερολαιμία: Ένας συνδυασμός γενετικών δοκιμών και δεδομένων υγείας θα μπορούσε να εντοπίσει μεγάλο ποσοστό ενηλίκων με κληρονομικό κίνδυνο για διαταραχή της χοληστερόλης που αυξάνει τους κινδύνους για πρόωρη καρδιακή προσβολή και θάνατο, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Κατάθλιψη-Βακτήρια του εντέρου υποδεικνύουν νέες θεραπείες

Bακτήρια εντέρου: Οι ερευνητές προσπαθούν να διαπιστώσουν, εάν η αλλαγή της διατροφής κάποιου μπορεί να έχει κάποιο αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ορισμένα άτομα με υψηλά επίπεδα του αμινοξέος προλίνη στη διατροφή τους μπορεί να εμφανίσουν πιο σοβαρή κατάθλιψη, αλλά αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μικροβίωμα του εντέρου τους.

Νέα δημοσκόπηση για την ερωτική ζωή των γυναικών 50+

Δημοσκόπηση: Πολλές γυναίκες παραμένουν σεξουαλικά ενεργές μέχρι τα 70 τους, αλλά για άλλες, τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και τα χρόνια προβλήματα υγείας παρεμποδίζουν την ερωτική τους ζωή.