Πολιτική Υγείας

Παρατηρητήριο ΕΕ: Εγκρίνει τα πρώτα εμβόλια Omicron

Παρατηρητήριο ΕΕ: Εγκρίνει τα πρώτα εμβόλια Omicron

Ως εκ τούτου, οι υγειονομικές αρχές επιθυμούσαν να αποκτήσουν το συντομότερο δυνατό επικαιροποιημένα εμβόλια εν όψει ενός επίφοβου νέου κύματος της νόσου αργότερα φέτος.

Παρατηρητήριο ΕΕ: Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της ΕΕ ενέκρινε την Πέμπτη τα εμβόλια Covid-19 των εταιρειών Pfizer/BioNTech και Moderna, προσαρμοσμένα για την παραλλαγή Omicron, ανοίγοντας τον δρόμο για μια εκστρατεία αναμνηστικών εμβολίων αυτόν τον χειμώνα.

Τα λεγόμενα “δισθενή” εμβόλια στοχεύουν τόσο στον αρχικό ιό που εμφανίστηκε στην κινεζική πόλη Wuhan το 2019 όσο και στην υποπαραλλαγή BA.1 του Omicron, ανέφερε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA).

Τα εμβόλια δεν ενημερώνονται για τους νεότερους και πιο μολυσματικούς τύπους BA.4 και BA.5 που έχουν γίνει κυρίαρχοι παγκοσμίως, ενώ η απόφαση για ένα εμβόλιο που θα αντιμετωπίσει αυτές τις παραλλαγές αναμένεται εντός εβδομάδων.

Ο ΕΜΑ με έδρα το Άμστερνταμ δήλωσε ότι τα δύο εμβόλια που υποστηρίχθηκαν για άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω την Πέμπτη ήταν τα “πρώτα προσαρμοσμένα αναμνηστικά εμβόλια Covid-19 που συνιστώνται για έγκριση στην ΕΕ”.

“Τα εμβόλια αυτά είναι προσαρμοσμένες εκδόσεις των αρχικών εμβολίων Comirnaty (Pfizer/BioNTech) και Spikevax (Moderna) για να στοχεύουν την υποπαραλλαγή Omicron BA.1 εκτός από το αρχικό στέλεχος του SARS-CoV-2”, ανέφερε.

Τα ευρωπαϊκά έθνη επιθυμούσαν να προωθήσουν εσπευσμένα τη νέα γενιά εμβολίων, ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν αναμνηστικές εκστρατείες πριν από μια επίφοβη έξαρση της Covid στο δεύτερο μέρος του τρέχοντος έτους.

Η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδη χαιρέτισε την απόφαση ως “σημαντική για την προστασία των Ευρωπαίων από τον πιθανό κίνδυνο φθινοπωρινών και χειμερινών κυμάτων λοιμώξεων”.

“Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε έναν ακόμη χειμώνα με την Covid-19”, ανέφερε σε δήλωσή της.

Ο EMA δήλωσε ότι μελέτες έδειξαν ότι τα νέα εμβόλια θα μπορούσαν να “προκαλέσουν ισχυρές ανοσολογικές αποκρίσεις” κατά της Covid.

Είπε ότι “ειδικότερα, ήταν πιο αποτελεσματικά στην ενεργοποίηση ανοσοαπαντήσεων κατά της υποπαραλλαγής BA.1 σε σχέση με τα αρχικά εμβόλια”.

– Νέα στελέχη –

Η κ. Κυριακίδη της ΕΕ δήλωσε ότι αναμένει ότι ο ΕΜΑ θα αποφανθεί σχετικά με τα εμβόλια που έχουν προσαρμοστεί για τα κυρίαρχα πλέον στελέχη BA.4 και 5 “τις επόμενες εβδομάδες”.

Η Pfizer υπέβαλε πρόσφατα αίτηση έγκρισης για ένα εμβόλιο προσαρμοσμένο κατά των δύο νεότερων τύπων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενέκριναν την Τετάρτη τα πρώτα τους εμβόλια κατά του Όμικρον, εγκρίνοντας τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna για τα στελέχη BA.4 και BA.5.

Η Βρετανία ενέκρινε το εμβόλιο Moderna για τον τύπο BA.1 στα μέσα Αυγούστου.

Η ΕΕ των 27 χωρών εξακολουθεί επί του παρόντος να χρησιμοποιεί τα ίδια εμβόλια κατά του κορωνοϊού που εγκρίθηκαν πριν από σχεδόν δύο χρόνια για χρήση κατά του αρχικού στελέχους.

Ενώ προσφέρουν κάποια προστασία έναντι των νεότερων παραλλαγών, ο αγώνας δρόμου έχει ξεκινήσει για την παραγωγή εμβολίων που στοχεύουν επίσης τα πιο ήπια αλλά πιο μολυσματικά στελέχη Omicron.

Ενώ οι προηγούμενες “ανησυχητικές παραλλαγές”, όπως οι Alpha και Delta, υποχώρησαν τελικά, το Omicron και οι υποκατηγορίες του κυριάρχησαν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022.

Οι τύποι BA.4 και BA.5 συνέβαλαν ιδιαίτερα στην προώθηση ενός κύματος νέων κρουσμάτων της νόσου στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες τους τελευταίους μήνες.

Ως εκ τούτου, οι υγειονομικές αρχές επιθυμούσαν να αποκτήσουν το συντομότερο δυνατό επικαιροποιημένα εμβόλια εν όψει ενός επίφοβου νέου κύματος της νόσου αργότερα φέτος.

Όλες οι παραλλαγές Omicron τείνουν να έχουν ηπιότερη πορεία της νόσου, καθώς εγκαθίστανται λιγότερο στους πνεύμονες και περισσότερο στις ανώτερες ρινικές διόδους, προκαλώντας συμπτώματα όπως πυρετός, κόπωση και απώλεια όσφρησης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η FDA εγκρίνει τις λήψεις ειδικών ενισχυτικών δόσεων εμβολίου για την Omicron

Eυάλωτες οι ΗΠΑ σε μια απρόβλεπτη αναζωπύρωση του ιού μετά τη χαλάρωση των μέτρων έναντι της covid

Οι ηγέτες υγείας των ΗΠΑ αναφέρουν θετικές τάσεις για τις αλλαγές στα μέτρα έναντι του κορωνοϊού

"Δεν είμαστε στο τέλος της ιστορίας του κορωνοϊού αλλά ίσως είμαστε στο τέλος αυτού που ονομάζουμε «επείγουσα φάση»", είπεο καθηγητής Τσιόδρας σε ημερίδα

Ο FDA εξουσιοδοτεί τους ενημερωμένους ενισχυτές COVID για να στοχεύουν τις νεότερες παραλλαγές

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τιμολόγια του Ρεύματος - Αλλαγές σε όσα γνωρίζουμε από 1ης Ιανουαρίου - Αναποφάσιστοι οι καταναλωτές

«Και το νέο πράσινο ενιαίο τιμολόγιο έχει σοβαρά ζητήματα νομιμότητας και διαφάνειας, καθώς αφήνει παντελώς αόριστο το τίμημα και για τον λόγο αυτόν οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, πριν επιλέξουν να μεταβούν σε αυτό ή να επιλέξουν κάποιο από τα άλλα προγράμματα των προμηθευτών» υπογραμμίζει ο νομικός σύμβουλος της Ένωσης Καταναλωτών – Ποιότητας Ζωής (ΕΚ.ΠΟΙ.ΖΩ) Παναγιώτης Σγούρας.

Υπουργείο Πολιτισμού - Διευκόλυνση της συμμετοχής των ΑμεΑ σε κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής

Είμαστε αντιμέτωποι με το στοίχημα να αποκαταστήσουμε την προσβασιμότητα σε μνημεία παγκόσμιας ακτινοβολίας, χωρίς να αλλοιωθεί, στο ελάχιστο, ο χαρακτήρας τους. Να μην είναι, δηλαδή, μόνο εύχρηστες οι νέες υποδομές που εγκαταστάθηκαν, αλλά και να συνδέονται αρμονικά με το μνημείο, σεβόμενοι απολύτως τις επιταγές του Αρχαιολογικού Νόμου.

«Ψηφιακός βοηθός» του gov.gr - Νέο ψηφιακό εργαλείο για τη δημόσια διοίκηση

«Οι εκπαιδευτικοί είναι αυτοί που θα βοηθήσουν τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν τα νέα εργαλεία» είπε, υπογραμμίζοντας ότι εάν δεν επιτευχθεί αυτή η σύνδεση ψηφιακών δεξιοτήτων με τις ανθρωπιστικές σπουδές «η γενιά αυτή θα έχει μειωμένη ικανότητα να ανιχνεύσει» τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης.

Επίσκεψη της Γενικής Γραμματέως Υπηρεσιών Υγείας σε Νοσοκομεία της Ηπείρου

Ήπειρος ΥΠΕ: Η Λίλιαν Βιλδιρίδη επισκέφθηκε νοσοκομεία της Ηπείρου και ενημερώθηκε για την πορεία του εκσυγχρονισμού τους, ενώ παράλληλα πληροφορήθηκε για τυχόν ελλείψεις και προβλήματα.