Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πολιτική Υγείας

Panic Button: Επεκτείνεται η χρήση του σε κάθε ενήλικο θύμα ενδοοικογενειακής βίας

Panic Button: Επεκτείνεται η χρήση του σε κάθε ενήλικο θύμα ενδοοικογενειακής βίας

Panic Button: Η επέκταση του Panic Button ήταν απαραίτητη. Από την πιλοτική εφαρμογή του, αποδείχθηκε ότι είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο στον αγώνα κατά της ενδοοικογενειακής βίας.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου και της υφυπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρίας-Αλεξάνδρας Κεφάλα, κάθε ενήλικο θύμα ενδοοικογενειακής βίας στη χώρα θα λαμβάνει πλέον το «Panic Button», ανεξαρτήτως φύλου. Η επέκταση της χρήσης του «Panic Button» κρίθηκε απαραίτητη λόγω της έντασης και της συχνότητας των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας. Αρχικά, η εφαρμογή ξεκίνησε πιλοτικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και αφορούσε αποκλειστικά γυναίκες.

Τι είναι το Panic Button

Το «Panic Button» είναι μια εφαρμογή που διατίθεται από τα Αστυνομικά Τμήματα και τα Συμβουλευτικά Κέντρα του Δικτύου Δομών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Με ένα κουμπί στο κινητό τηλέφωνο, κάθε ενήλικος που διατρέχει σοβαρό κίνδυνο μπορεί να ειδοποιήσει άμεσα και με ασφάλεια την ΕΛ.ΑΣ. Η εφαρμογή λειτουργεί ως σιωπηλός συναγερμός, καθώς ο θύτης δεν αντιλαμβάνεται την ειδοποίηση της ΕΛ.ΑΣ. από το θύμα.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε: «Η επέκταση της χρήσης της εφαρμογής “Panic Button” σε όλη την Ελλάδα ήταν μια από τις πρώτες μας προτεραιότητες για την ενίσχυση της προστασίας των πολιτών και την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας. Αυτή η εφαρμογή παρέχει στα θύματα τη δυνατότητα να ζητήσουν βοήθεια άμεσα και διακριτικά. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία είμαστε δίπλα στα θύματα, προσφέροντας την αναγκαία υποστήριξη και προστασία, κινητοποιώντας άμεσα τις δυνάμεις ασφαλείας σε περιπτώσεις βίας. Συνεχώς επικαιροποιούμε και ενισχύουμε τις δράσεις μας για την προστασία των θυμάτων, και έχουμε εξασφαλίσει ειδικά διαμορφωμένα safe houses για τη φιλοξενία τους».

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Η επέκταση του Panic Button σε κάθε ενήλικο θύμα ενδοοικογενειακής βίας αποδεικνύει ότι ως εργαλείο λειτούργησε ενισχυτικά στην αποκάλυψη περιστατικών βίας. Η Κυβέρνηση προχωρά στην επέκτασή του για να καλύψει όλο τον πληθυσμό. Ο αγώνας μας για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας είναι συνεχής».

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε: «Το “Panic Button” είναι ένα παράδειγμα για το πώς η Πολιτεία αξιοποιώντας την τεχνολογία μπορεί να υλοποιεί παρεμβάσεις που σώζουν ζωές. Η επέκταση αυτής της εφαρμογής αποδεικνύει ότι η Κυβέρνηση ακολουθεί έναν συνολικό σχεδιασμό για την προστασία όλων από περιστατικά βίας».

Τέλος, η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα ανέφερε: «Η επέκταση του Panic Button ήταν απαραίτητη. Από την πιλοτική εφαρμογή του, αποδείχθηκε ότι είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο στον αγώνα κατά της ενδοοικογενειακής βίας. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε κάθε θύμα να μιλήσει και να απευθυνθεί στις υπηρεσίες που παρέχει η πολιτεία, εντείνοντας τις προσπάθειές μας για να δημιουργήσουμε μια κουλτούρα μηδενικής ανοχής στη βία».

 

 

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια 4 μέτρα πάρθηκαν από την ΕΛΑΣ για την ενδοοικογενειακή βία;

Μητσοτάκης: Η ενδοοικογενειακή και έμφυλη βία είναι μια σκληρή, μαρτυρική πραγματικότητα

Νέα γυναικοκτονία στη περιοχή του Μενιδίου με θύμα μια 40χρονη

Καλλιακμάνης μιλάει στο healthweb για τo φακελάκι των γιατρών στο ΕΣΥ, την  χρήση κοκαΐνης στην Ελλάδα και τις γυναικοκτονίες 

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Στο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο ο Άδωνις Γεωργιάδης

Άδωνις Γεωργιάδης: Βασικά θέματα του Συμβουλίου αποτέλεσαν η έγκριση των Συμπερασμάτων για το Μέλλον της Υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η υιοθέτηση της Σύστασης του Συμβουλίου για τους τύπους καρκίνου που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό και η αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας της ΕΕ.

Αγαπηδάκη: «Σε πλήρη ανάπτυξη το δίκτυο τηλεϊατρικής μέχρι το τέλος του 2025»

Αγαπηδάκη: Εργαζόμαστε μαζί με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και την ΗΔΙΚΑ για να φέρουμε τον πολίτη σε μία πραγματικότητα, στην οποία δε χρειάζεται να ανησυχεί για τίποτα.

Μαρκ Ρούτε: Ο Ολλανδός Πρωθυπουργός θα είναι ο επόμενος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ

Μαρκ Ρούτε: Ως αρχηγός του ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει μια δύσκολη πράξη εξισορρόπησης, καθώς τα μέλη της συμμαχίας προσπάθησαν να υποστηρίξουν την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ουκρανία χωρίς να προκαλέσουν περαιτέρω ρωσική επιθετικότητα.

Ποια μέτρα εξήγγειλε ο Γιώργος Φλωρίδης για την ενδοοικογενειακή βία;

Ενδοοικογενειακή βία: 13 νέες διατάξεις εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης στην προσπάθεια της Πολιτείας να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των κακοποιήσεων και της βίας που έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις.

Σουδάν: Ο πόλεμος βυθίζει τη χώρα σε βαθύτερο χάος

Σουδάν: Η ανθρωπιστική έκκληση υπό την ηγεσία του ΟΗΕ 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι «θλιβερά υποχρηματοδοτούμενη», καθώς μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί μόνο 441 εκατομμύρια δολάρια - 16 τοις εκατό.

Close Icon