Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πολιτική Υγείας

Μητσοτάκης: Η ενδοοικογενειακή και έμφυλη βία είναι μια σκληρή, μαρτυρική πραγματικότητα

Μητσοτάκης: Η ενδοοικογενειακή και έμφυλη βία είναι μια σκληρή, μαρτυρική πραγματικότητα

Μητσοτάκης: Ήδη ανακοινώθηκαν ορισμένες αλλαγές για την ενδοοικογενειακή βία, με πιο καίρια τη μεταφορά πλέον κάθε θύματος σε ασφαλή χώρο και τη διαμονή του εκεί μέχρι να εκλείψει ο κίνδυνος για τη ζωή του.

Ο εβδομαδιαίος απολογισμός του κυβερνητικού έργου με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είχε αναφορές στο επετειακό συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και στα καυτά θέματα της επικαιρότητας. Ανάμεσά τους η έμφυλη βία, με αφορμή τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους, καθώς και τα αυξημένα περιστατικά βίας μεταξύ ανηλίκων.

Η ανάρτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

«Καλημέρα σε όλες και όλους. Αυτή η Κυριακή βρίσκει τους φίλους της Νέας Δημοκρατίας στο Ζάππειο, στο 15ο Συνέδριό μας. Συνήθως στις Κυριακάτικες αναρτήσεις αποφεύγω να κάνω αναφορά σε θέματα που θεωρούνται «κομματικά» -όμως ελπίζω να μου επιτρέψετε αυτή τη σύντομη αναφορά σήμερα. Γιατί αυτό το συνέδριο είναι ξεχωριστό, καθώς φέτος η παράταξή μας γιορτάζει 50 χρόνια πορείας και υπηρεσίας στην πατρίδα. Άλλωστε, η ιστορία της Νέας Δημοκρατίας είναι συνδεδεμένη με την ιστορία του τόπου. Είναι το κόμμα που αποκατέστησε τη δημοκρατική διακυβέρνηση στη χώρα…

Προχωράω όμως τώρα στην ανασκόπηση της εβδομάδας που μας πέρασε. Και δεν μπορώ παρά να ξεκινήσω με όσα τραγικά διαδραματίστηκαν το βράδυ της περασμένης Δευτέρας στους Αγίους Αναργύρους. Είναι αδιανόητο να πέφτει νεκρή μια νέα γυναίκα από το χέρι του πρώην συντρόφου της λίγα μέτρα από το αστυνομικό τμήμα στο οποίο κατέφυγε για να ζητήσει προστασία από αυτόν. Μας πόνεσε και μας εξόργισε όλους, εμένα πρώτο. Το τι έγινε και τι δεν έγινε αποκαλύφθηκε από την ταχεία έρευνα που διενήργησε η ηγεσία της ΕΛΑΣ, οι ευθύνες θα καταλογιστούν και όποιοι από τους αστυνομικούς πρέπει να τιμωρηθούν, θα τιμωρηθούν, ενώ ο δράστης είναι ήδη αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη.

Έχει σημασία όμως να βρούμε ακριβώς τι δεν λειτούργησε σωστά και πώς θα αποτρέψουμε να επαναληφθεί ένα τέτοιο τραγικό περιστατικό. Γιατί παραβιάστηκαν οι συγκεκριμένοι κανόνες για την αστυνομική ανταπόκριση σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Ποιες επιπλέον δικλίδες ασφαλείας χρειάζεται να προσθέσουμε για να ελαχιστοποιήσουμε την πιθανότητα να γίνουν νέα λάθη, πώς θα βελτιώσουμε όλη την «αλυσίδα» στην επιχειρησιακή ικανότητα της αστυνομίας. Ήδη ανακοινώθηκαν ορισμένες αλλαγές, με πιο καίρια τη μεταφορά πλέον κάθε θύματος σε ασφαλή χώρο και τη διαμονή του εκεί μέχρι να εκλείψει ο κίνδυνος για τη ζωή του. Επιπλέον, μέχρι τα τέλη Μαΐου θα έχουν δημιουργηθεί άλλα 45 Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας σε όλη την Ελλάδα και επεκτείνεται πανελλαδικά η χρήση του Panic Button.

Η αλήθεια είναι ότι σε χιλιάδες περιπτώσεις καταγγελιών στη χώρα μας τηρήθηκαν οι οδηγίες και σώθηκαν πολλές ζωές. Από τον Ιανουάριο έως πρόσφατα αναφέρθηκαν στο ειδικό τηλεφωνικό κέντρο σχεδόν 6.500 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και η Άμεση Δράση ανταποκρίθηκε σε τουλάχιστον 4.800. Επίσης, 270 γυναίκες χρησιμοποίησαν το νέο εργαλείο panic button και γλίτωσαν -με παρέμβαση της αστυνομίας- από μια πιθανή μοιραία κατάληξη. Από το 2021 χτίζουμε ένα δίχτυ προστασίας των θυμάτων της έμφυλης βίας με ειδικά γραφεία εντός των αστυνομικών τμημάτων, με συνεχείς εκπαιδεύσεις, με ξενώνες φιλοξενίας και αρωγής προς τις κακοποιημένες γυναίκες.

Η ενδοοικογενειακή και έμφυλη βία είναι μια σκληρή, μαρτυρική πραγματικότητα και υπάρχουν γυναίκες που την ζουν καθημερινά. Το φαινόμενο βρίσκεται σε έξαρση σε πολλές χώρες στην ΕΕ, με την Ελλάδα να βρίσκεται χαμηλότερα απ’ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αν μείνουμε στα στατιστικά στοιχεία.
Δεν αρκεί. Δεν μας αρκεί. Κάθε ανθρώπινη ζωή που χάνεται είναι από μόνη της η πιο τραγική είδηση. Η ανθρώπινη ζωή δεν χωρά σε μέσους όρους.

Το στοίχημα για μας είναι να αλλάξουμε στο κράτος όσα περισσότερα γίνεται από όσα μας πληγώνουν. Να αποκτήσουμε πλέον παντού στη δημόσια διοίκηση διαδικασίες και κανόνες για τη συμπεριφορά των δημοσίων υπαλλήλων στην επαφή τους με τους πολίτες ώστε να περιοριστούν οι αποκλίσεις και ταυτόχρονα να αποτινάξουμε την κουλτούρα της ήσσονος προσπάθειας. Όλοι, από την κορυφή έως τη βάση της διοικητικής πυραμίδας, πρέπει να κατανοήσουμε ότι από τις αποφάσεις και τις επιλογές μας επηρεάζονται καθημερινά οι ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.

Κάτι που μας έχει θορυβήσει πολύ είναι επίσης τα αυξημένα περιστατικά βίας με πρωταγωνιστές νέους, αγόρια αλλά και κορίτσια. Αυτή την εβδομάδα θα βρεθώ στη Θεσσαλονίκη από όπου ξεκινάει η εθνική καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με το φαινόμενο της βίας στα σχολεία, ενώ η ειδική επιστημονική επιτροπή που συγκροτήσαμε εργάζεται εντατικά για την εκπόνηση «Εθνικού Σχεδίου Στρατηγικής Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας και Παραβατικότητας Ανηλίκων».

Μέτρα έχουν ληφθεί στις σχολικές μονάδες για να δέχονται καταγγελίες των μαθητών και των γονέων τους για περιστατικά σωματικού και ψυχολογικού εκφοβισμού. Αλλά και η Αστυνομία έχει ενεργότερη παρουσία στις περιοχές όπου σημειώνονται συχνά περιστατικά με ξυλοδαρμούς ανηλίκων, αποτρέποντας συμπλοκές μεταξύ νέων. Έχουν μεγάλη σημασία όμως και πρωτοβουλίες σαν αυτή που πήρε η Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδος μαζί με την Περιφέρεια και τις Εκπαιδευτικές Διευθύνσεις της Δυτικής Ελλάδας. Δημιουργήθηκε ένα θεματικό πάρκο με τον τίτλο «Χτίζουμε τοίχο στην παραβατικότητα ανηλίκων» στο οποίο συμμετέχουν μαθητές Γυμνασίων που μοιράζονται τα βιώματά τους ως θύτες, θύματα και θεατές, με ψυχολόγους της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ακόμη, παίρνουν μέρος σε παιχνίδι εικονικής πραγματικότητας με θέμα τη βία. Το «πάρκο» ξεκίνησε από την Πάτρα και μέχρι τις 18 Απριλίου θα λειτουργήσει σε Πύργο, Αγρίνιο, Μεσολόγγι και Ναύπακτο. Προφανώς δεν θα λυθεί το πρόβλημα, αλλά κάθε σωστή και ειλικρινής προσπάθεια κάτι μπορεί να αποφέρει στο να μειώσουμε τη βία των ανηλίκων και να περιορίσουμε το bullying.

Έχουμε νέα και ως προς τον διαδικτυακό εκφοβισμό και γενικώς τη διακίνηση παράνομου ή ψευδούς περιεχομένου από τις ψηφιακές πλατφόρμες. Έχουμε πλέον και στη χώρα μας -με την ψήφιση της σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας- τη δυνατότητα να βελτιώσουμε την προστασία των χρηστών στο διαδίκτυο. Μέχρι σήμερα ήταν εξαιρετικά δύσκολο για οποιονδήποτε θιγόταν από οποιαδήποτε πληροφορία να βρει το δίκιο του και σε εύλογο διάστημα. Η DSA, η Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες που ψήφισε η Βουλή την Πέμπτη, αναγκάζει τις μεγάλες πλατφόρμες να λογοδοτούν και να κατεβάζουν το περιεχόμενο που παραβιάζει τη σωστή πληροφόρηση, την αλήθεια, τη λογική αλλά και την έννομη τάξη.

Να το κάνουν σε εύλογο χρόνο για να μην προκύψει πολύ μεγαλύτερη ζημιά. Επιπλέον, προβλέπονται νέα δικαιώματα για τους χρήστες, να υποβάλλουν, για παράδειγμα, καταγγελία στην πλατφόρμα, να αναζητούν εξωδικαστικούς διακανονισμούς, να υποβάλλουν καταγγελία στην εθνική τους Αρχή στη γλώσσα τους ή να ζητούν αποζημίωση για παραβάσεις των κανόνων. Το συντονισμό για την εφαρμογή της DSA θα έχει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων την οποία θα συνδράμουν 14 εξειδικευμένοι επιστήμονες που θα προσληφθούν.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διεξαγωγή του πρώτου ηλεκτρονικού γραπτού διαγωνισμού (τεστ δεξιοτήτων) από το ΑΣΕΠ για όλες τις θέσεις Διοικητών, Αναπληρωτών Διοικητών και Υποδιοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) και των δημόσιων Νοσοκομείων της χώρας. To ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 94%. Τα υψηλά αυτά ποσοστά δίνουν μια ηχηρή απάντηση σε όσους διέδιδαν ότι το τεστ δεξιοτήτων δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί ή ότι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τη διαδικασία επιλογής…

Φθάνοντας προς το τέλος της σημερινής ανασκόπησης, να θυμίσω στους νέους και τις νέες μας ότι και φέτος θα μπορούν να κάνουν χρήση του Youth Pass. Η πλατφόρμα των αιτήσεων άνοιξε από την περασμένη Δευτέρα. Το voucher των 150 ευρώ το δικαιούνται όσοι και όσες έχουν συμπληρώσει είτε το 18ο έτος είτε το 19ο έτος της ηλικίας τους έως και 31.12.2023, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Και μπορούν να το αξιοποιήσουν για υπηρεσίες πολιτισμού, τουρισμού και μεταφορών. Έχετε προθεσμία να υποβάλετε αίτηση ως τις 15 Μαΐου… Καλή Κυριακή σε όλες και όλους!»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μητσοτάκης - Πρέπει η Ελλάδα να βαδίσει στον πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό

Μητσοτάκης προς Φαρμακοβιομηχανία: Ψηλά στην ατζέντα τα θέματα της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας

Μητσοτάκης: Κατώτατος μισθός, κατ' οίκον διανομή φαρμάκων και Τέμπη

Μητσοτάκης: Στον Καναδά πράγματι η καρδιά του Ελληνισμού χτυπάει πολύ δυνατά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Άδωνις Γεωργιάδης - Βήματα προόδου της χώρας μας στην εισαγωγή των ψηφιακών υπηρεσιών στην υγεία

Πριν από 10 χρόνια, παραδείγματος χάριν, τα νοσοκομεία είχαν τόσο διαφορετικά μεταξύ τους ψηφιακά συστήματα και κυρίως τελείως διαφορετικά η κάθε Υγειονομική Περιφέρεια με την άλλη, που δεν μπορούσε να συνδεθεί το ένα νοσοκομείο με το άλλο ψηφιακά».

ΠΟΥ Ευρώπης: Εκδηλώσεις για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας με την υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας

ΠΟΥ Ευρώπης: Αυτή η σειρά συναντήσεων έχει ως στόχο να εξετάσει σε βάθος φαινόμενο της παιδικής παχυσαρκίας εστιάζοντας στην πρόληψη, μέσω της εφαρμογής δοκιμασμένων πολιτικών αλλά και αναδιαμόρφωση αυτών για την προστασία των παιδιών. 

Ανασχηματισμός: Στις 11:30 ανακοινώνεται η νέα σύνθεση της Κυβέρνησης

Ανασχηματισμός: Ήταν προγραμματισμένο υπουργικό συμβούλιο για τις 11:00, το οποίο εκτάκτως ακυρώνεται. Στη θέση του έρχονται οι ανακοινώσεις για τη νέα σύνθεση της Κυβέρνησης στις 11:30 από τον Παύλο Μαρινάκη. 

Η βοήθεια στην Ουκρανία και οι φιλοδοξίες την Κίνα στην ατζέντα των G7

G7 Ιταλία: Εκτός από την Μελόνι, οι ηγέτες των άλλων έξι εθνών -Ηνωμένες Πολιτείες, Ιαπωνία, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία και Καναδάς- αντιμετωπίζουν μεγάλα εσωτερικά δεινά που κινδυνεύουν να υπονομεύσουν την εξουσία τους.

Close Icon