Πολιτική Υγείας

Πανδημία Ιαπωνία: Διευρύνει τους περιορισμούς για την covid λόγω της Omicron

Πανδημία Ιαπωνία: Διευρύνει τους περιορισμούς για την covid λόγω της Omicron

Ενώ περίπου το 80% των Ιαπώνων έχουν λάβει τις δύο πρώτες δόσεις εμβολίου, η κυκλοφορία των αναμνηστικών δόσεων ήταν αργή και έχει φτάσει μόνο το 1,4% του πληθυσμού μέχρι στιγμής.

Πανδημία Ιαπωνία: Λίγοι Ιάπωνες ενήλικες έχουν λάβει ενισχυτική δόση Εστιατόρια και μπαρ θα κλείσουν νωρίς στο Τόκιο και σε δώδεκα άλλες περιοχές σε όλη την Ιαπωνία από την Παρασκευή, καθώς η χώρα διευρύνει τους περιορισμούς για την COVID-19 λόγω της παραλλαγής Omicron, η οποία έχει προκαλέσει αύξηση των κρουσμάτων σε νέα υψηλά στις μητροπολιτικές περιοχές. Ο περιορισμός, που είναι κάτι σαν προκαταρκτική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, είναι ο πρώτος από τον Σεπτέμβριο και έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει έως τις 13 Φεβρουαρίου.

Με άλλους τρεις νομούς — Οκινάουα, Χιροσίμα και Γιαμαγκούτσι — υπό παρόμοια μέτρα από τις αρχές Ιανουαρίου, η πολιτεία

Ο περιορισμός καλύπτει πλέον 16 περιοχές, ή το ένα τρίτο της χώρας. Ενώ πολλοί Ιάπωνες ενήλικες είναι πλήρως εμβολιασμένοι κατά της COVID-19, λίγοι έχουν λάβει αναμνηστικό εμβόλιο, το οποίο ήταν μια ζωτική προστασία από την εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή του κορωνοϊού όμικρον. Το Υπουργείο Υγείας ενέκρινε την Παρασκευή τους εμβολιασμούς Pfizer για παιδιά ηλικίας 5-11 ετών, τα οποία είναι όλο και πιο ευάλωτα στη μόλυνση.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, η Ιαπωνία αντιστέκεται στη χρήση lockdown για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού και έχει επικεντρωθεί στην απαίτηση να κλείνουν νωρίς τα εστιατόρια και να μην σερβίρουν αλκοόλ και να προτρέπει το κοινό να φορά μάσκες και να εφαρμόζει κοινωνική απόσταση, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να ελαχιστοποιήσει τις ζημιές στην οικονομία.

Σύμφωνα με τα τελευταία μέτρα, τα περισσότερα εστιατόρια καλούνται να κλείσουν έως τις 8 ή 9 μ.μ., ενώ οι μεγάλες εκδηλώσεις μπορούν να επιτρέψουν πλήρη χωρητικότητα, εάν έχουν σχέδια προστασίας από ιούς.

Στο Τόκιο, τα πιστοποιημένα εστιατόρια που σταματούν να σερβίρουν αλκοόλ μπορούν να παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τις 9 μ.μ. ενώ όσοι σερβίρουν αλκοόλ πρέπει να κλείνουν μια ώρα νωρίτερα. Εστιατόρια που κλείνουν στις 9 μ.μ. και δεν σερβίρουν αλκοόλ λαμβάνουν 30.000 γιεν (263 $) την ημέρα ως κρατική αποζημίωση, ενώ αυτά που κλείνουν στις 8 μ.μ. λαμβάνουν 25.000 γιεν (220 $) την ημέρα.

Οι επικριτές λένε ότι τα μέτρα, που στοχεύουν σχεδόν αποκλειστικά σε μπαρ και εστιατόρια, δεν έχουν νόημα και είναι άδικα.

Ο Mitsuru Saga, ο διευθυντής ενός εστιατορίου “izakaya” ιαπωνικού τύπου στο κέντρο του Τόκιο, είπε ότι επέλεξε να σερβίρει αλκοόλ και να κλείνει στις 8 μ.μ. παρά τη λήψη μικρότερης αποζημίωσης από την κυβέρνηση.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε επιχειρήσεις χωρίς να σερβίρουμε αλκοόλ», είπε ο Saga σε συνέντευξή του στο Nippon Television. «Φαίνεται ότι μόνο τα εστιατόρια είναι στοχευμένα για περιορισμούς». Ορισμένοι ειδικοί αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα της επιβολής περιορισμών μόνο στα εστιατόρια, σημειώνοντας ότι οι λοιμώξεις δεν δείχνουν σημάδια επιβράδυνσης στους τρεις νομούς που έχουν ήδη υποβληθεί στα μέτρα για σχεδόν δύο εβδομάδες. Μετά από περισσότερα από δύο χρόνια επαναλαμβανόμενων περιορισμών και αιτημάτων κοινωνικής αποστασιοποίησης, οι Ιάπωνες γίνονται όλο και λιγότερο συνεργάσιμοι σε τέτοια μέτρα.

Οι άνθρωποι επιστρέφουν στις μετακινήσεις τους με γεμάτα τρένα και στα ψώνια σε πολυσύχναστα καταστήματα.

Ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός Shinagawa του Τόκιο ήταν κατάμεστος ως συνήθως με επιβάτες που έσπευσαν να δουλέψουν την Παρασκευή το πρωί. Η Ιαπωνία χαλάρωσε για λίγο τους συνοριακούς ελέγχους τον Νοέμβριο, αλλά γρήγορα τους αντέστρεψε για να απαγορεύσει τους περισσότερους ξένους εισερχόμενους όταν η παραλλαγή Omicron άρχισε να εξαπλώνεται σε άλλες χώρες.

Η Ιαπωνία λέει ότι θα τηρήσει την αυστηρή συνοριακή πολιτική μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, καθώς η χώρα προσπαθεί να ενισχύσει τα ιατρικά συστήματα και τη θεραπεία.

Οι σκληροί έλεγχοι στα σύνορα έχουν προκαλέσει κριτική από ξένους φοιτητές και μελετητές που λένε ότι τα μέτρα δεν είναι επιστημονικά.

Μια ομάδα μελετητών και ειδικών Ιαπωνίας-ΗΠΑ ξεκίνησε πρόσφατα μια αναφορά, με επικεφαλής τον επικεφαλής της Japan Society Joshua Walker, καλώντας τον πρωθυπουργό Fumio Kishida και την κυβέρνησή του να επιτρέψουν σε ξένους μελετητές και φοιτητές να εισέλθουν ξανά στη χώρα υπό προσεκτικά προληπτικά μέτρα. Μια επιστολή προς τον Kishida, υπογεγραμμένη από εκατοντάδες ακαδημαϊκούς και ειδικούς στις σπουδές Ιαπωνίας-ΗΠΑ, προέτρεψε την κυβέρνησή του να χαλαρώσει τους συνοριακούς ελέγχους για να επιτρέψει σε εκπαιδευτικούς, φοιτητές και μελετητές να εισέλθουν στην Ιαπωνία και να συνεχίσουν την ακαδημαϊκή τους δραστηριότητα. Πολλοί από αυτούς αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις σπουδές στην Ιαπωνία και να επικεντρωθούν σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Κορέας.

“Γίνονται οι γέφυρες μεταξύ της Ιαπωνίας και άλλων κοινωνιών. Είναι μελλοντικοί διαμορφωτές πολιτικής, ηγέτες επιχειρήσεων και δάσκαλοι. Αποτελούν το θεμέλιο της συμμαχίας ΗΠΑ-Ιαπωνίας και άλλων διεθνών σχέσεων που υποστηρίζουν τα βασικά εθνικά συμφέροντα της Ιαπωνίας”, ανέφερε η επιστολή.

«Το κλείσιμο βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα και τις διεθνείς σχέσεις της Ιαπωνίας»

Η Ιαπωνία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα επιτρέψει σε 87 φοιτητές με υποτροφίες της ιαπωνικής κυβέρνησης να εισέλθουν στη χώρα, αλλά οι αναφέροντες λένε ότι υπάρχουν πολλοί άλλοι με υποτροφίες που χρηματοδοτούνται από ξένες κυβερνήσεις και δεν μπορούν ακόμη να εισέλθουν.

Το Τόκιο κατέγραψε 8.638 νέα κρούσματα μόλυνσης από κορωνοϊό την Πέμπτη, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 7.377 που είχε σημειωθεί την προηγούμενη μέρα. Σε μια συνεδρίαση της ειδικής ομάδας της μητροπολιτικής κυβέρνησης του Τόκιο, οι εμπειρογνώμονες έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την ταχύρυθμη άνοδο υπό την ηγεσία της Omicron.

Ο Norio Ohmagari, Διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων του Εθνικού Κέντρου για την Παγκόσμια Υγεία και σύμβουλος της μητροπολιτικής κυβέρνησης του Τόκιο, είπε ότι τα καθημερινά νέα κρούσματα του Τόκιο μπορεί να ξεπεράσουν τα 18.000 μέσα σε μια εβδομάδα, εάν η αύξηση συνεχιστεί με τον τρέχοντα ρυθμό.

Αν και μόνο μερικοί από τον αυξανόμενο αριθμό των μολυσμένων νοσηλεύονται και καταλαμβάνουν λιγότερο από το ένα τρίτο των διαθέσιμων νοσοκομειακών κλινών στην ιαπωνική πρωτεύουσα, οι ειδικοί λένε ότι η ταχεία αύξηση των κρουσμάτων θα μπορούσε γρήγορα να κατακλύσει τα ιατρικά συστήματα μόλις οι λοιμώξεις εξαπλωθούν περαιτέρω στους ηλικιωμένους πληθυσμούς που είναι πιο πιθανό να αρρωστήσουν σοβαρά.

Οι αυξανόμενες λοιμώξεις έχουν αρχίσει να παραλύουν νοσοκομεία, σχολεία και άλλους τομείς σε ορισμένες περιοχές. Το υπουργείο μείωσε την απαιτούμενη περίοδο απομόνωσης από 14 σε 10 ημέρες για όσους έρχονται σε στενή επαφή με κάποιον που βγαίνει θετικός στην COVID-19 και σε επτά ημέρες για τους βασικούς εργαζόμενους, εάν το τεστ είναι αρνητικό.

Ενώ περίπου το 80% των Ιαπώνων έχουν λάβει τις δύο πρώτες δόσεις εμβολίου, η κυκλοφορία των αναμνηστικών δόσεων ήταν αργή και έχει φτάσει μόνο το 1,4% του πληθυσμού μέχρι στιγμής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μόλις 30% των συμβουλευτικών κέντρων για παιδιά στην Ιαπωνία έχουν σαφείς οδηγίες κατά της κακοποίησης

Το Χονγκ Κονγκ έχει ένα από τα αυστηρότερα υποχρεωτικά καθεστώτα καραντίνας Covid στον κόσμο –

Ολυμπιακοί αγώνες Τόκιο : Αύξηση κρουσμάτων στην κορύφωση των αγώνων

Ολυμπιακοί αγώνες Τόκιο :

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για αύξηση των κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων

ΠΟΥ Ευλογιά των πιθήκων: «Γνωρίζουμε ότι θα έχουμε περισσότερα κρούσματα τις επόμενες ημέρες», δήλωσε η Sylvie Briand, διευθύντρια του ΠΟΥ για την παγκόσμια ετοιμότητα για λοιμώδεις κινδύνους.

ΕΟΔΥ Ευλογιά των πιθήκων: Ο στιγματισμός πολιτών απειλεί τη δημόσια υγεία

ΕΟΔΥ Ευλογιά των πιθήκων: "Ο στιγματισμός πολιτών ή συμπεριφορών δεν προάγει τη δημόσια υγεία, αλλά αντίθετα στιγματίζει συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, οδηγώντας σε εφησυχασμό άλλες ομάδες πολιτών, με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος για τη διασπορά λοιμωδών νοσημάτων", σημειώνει χαρακτηριστικά ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας σε σημερινή ενημέρωσή του.

Βόρεια Κορέα: Εκτεταμένη δυσπιστία για το μικρό ποσοστό θανάτου από COVID-19

Βόρεια Κορέα: Κάθε πρωί, η Βόρεια Κορέα δημοσιεύει λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό των νέων ασθενών με συμπτώματα πυρετού, αλλά όχι με κορωνοϊό, ενώ οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα περισσότερα κρούσματα θα πρέπει να υπολογίζονται ως COVID-19,

Πλεύρης: 2 σενάρια για την πορεία του κορωνοϊού και τα εμβόλια από Σεπτέμβρη

Πλεύρης: Η πτωτική πορεία του κορωνοϊού οδήγησε στην απόφαση για άρση υποχρεωτικότητας της μάσκας και στα σχολεία, από Σεπτέμβριο επανεξετάζονται τα μέτρα και προωθείται ένα εμβόλιο για όλους.

Οι κάτοικοι στο Πεκίνο αψηφούν τους κανονισμούς της Covid

Πεκίνο κορωνοϊός: Η Κίνα έχει προσκολληθεί σε μια πολιτική μηδενικής COVID-19, η οποία ενεργοποιεί μαζικά lockdown, τεστ ρουτίνας και περιορισμούς μετακίνησης κάθε φορά που εμφανίζονται ομάδες μόλυνσης.

Επίσημο - Τέλος οι μάσκες στα σχολεία από 1η Ιουνίου

Μάσκες σχολεία: Άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε σχολεία, IEK, Πανεπιστήμια και κάθε εκπαιδευτική δομή, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, από την Τετάρτη 1η Ιουνίου 2022, ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Το CDC δεν παρουσίασε «επιστημονικό σκεπτικό» για ενισχυτικά εμβόλια COVID για παιδιά, λέει ο Δρ. Makary

Και η επιτροπή είπε στην πραγματικότητα, θέλουμε ένα απλό μήνυμα. Ανησυχούμε μήπως έχουμε ένα μπερδεμένο μήνυμα εάν αυτά τα παιδιά δεν παίρνουν αναμνηστικό και οι ηλικιωμένοι παίρνουν. Αυτό δεν είναι επιστημονικό σκεπτικό.

Η Κινεζική επαρχία Χενάν διέταξε τα σχεδόν 100 εκατομμύρια κατοίκους της να κάνουν τεστ Covid κάθε δύο ημέρες

Οι λιανικές πωλήσεις και η εργοστασιακή παραγωγή υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδά τους εδώ και περίπου δύο χρόνια τον περασμένο μήνα, αντανακλώντας τις επιπτώσεις από την πολιτική μηδενικής Covid της Κίνας.