Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πολιτική Υγείας

Ομόφυλα ζευγάρια: Ποιοι δεν υπερψήφισαν το νομοσχέδιο;

Ομόφυλα ζευγάρια: Ποιοι δεν υπερψήφισαν το νομοσχέδιο;

Ομόφυλα ζευγάρια: Η ψήφιση αυτού του νόμου αποκάλυψε εσωτερικές διαιρέσεις σε αρκετές Κοινοβουλευτικές Ομάδες, κυρίως εντός της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς.

Ο νόμος για τα ομόφυλα ζευγάρια ψηφίστηκε με επιτυχία χθες από τη Βουλή, συγκεντρώνοντας ουσιαστική πλειοψηφία 175 ψήφων υπέρ, με 77 ψήφους κατά, 46 αποχές και 2 παρόντες. Η ψήφιση αυτού του νόμου αποκάλυψε εσωτερικές διαιρέσεις σε αρκετές Κοινοβουλευτικές Ομάδες, κυρίως εντός της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς. Εντός της ΝΔ ψήφισαν «ναι» 106 βουλευτές, «όχι» 21 και απείχαν 31. Ο ΣΥΡΙΖΑ είδε τον Παύλο Πολάκη να απουσιάζει για ιατρικούς λόγους, με τη Νίνα Κασιμάτη να επιλέγει να είναι παρούσα αλλά να απέχει από την ψήφιση για τα ομόφυλα ζευγάρια. Το ΠΑΣΟΚ είχε 11 διαφωνούντες που απείχαν, μαζί με τους δύο μουσουλμάνους βουλευτές της Νέας Αριστεράς.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε στην ομιλία του τη σημασία της ισότιμης ενσωμάτωσης κάθε πολίτη στον ιστό της δημοκρατίας. Το νομοσχέδιο έλαβε την υποστήριξη της πλειοψηφίας των βουλευτών, μεταξύ των οποίων και η Πλεύση Ελευθερίας. Ο αριθμός των ψήφων για το νομοσχέδιο ανήλθε σε 175 «ναι» για τον γάμο ομοφύλων, όπως ανέφερε ο Σταύρος Παπαντωνίου. Ωστόσο, η ψήφιση του νομοσχεδίου δεν ήταν χωρίς προκλήσεις, όπως αποδεικνύεται από τη διαφωνία τόσο στο κυβερνώντα κόμμα όσο και στην αντιπολίτευση. Οι αρχικές πληροφορίες ανέφεραν λανθασμένα 176 «ναι» και 76 «όχι» λόγω κακής καταμέτρησης της ψήφου του βουλευτή της ΝΔ Γ. Καρασμάνη.

Εντός της ΝΔ ψήφισαν 106 βουλευτές, απείχαν 31 και κατά 21. Το ΠΑΣΟΚ κατέγραψε 11 αποχές, ενώ μία αποχή είχε ο ΣΥΡΙΖΑ από την παρουσία του Παύλου Πολάκη και της Νίνας Κασιμάτη. Επιπλέον, και οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές της Νέας Αριστεράς απείχαν. Οι δυσκολίες γύρω από το νομοσχέδιο αποτυπώθηκαν και στο τελικό αποτέλεσμα, με 51 βουλευτές της ΝΔ να ψήφισαν είτε κατά είτε απείχαν. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση μπορεί να βρει ικανοποίηση από το αποτέλεσμα, καθώς οι αρχικές εκτιμήσεις που υποδηλώνουν σημαντικές αποχές εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δεν πραγματοποιήθηκαν.

Οι κινητοποιητικές προσπάθειες της κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα, με αιχμή του δόρατος τον Γιάννη Μπρατάκο, ακόμη και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, συνέβαλαν στη μετατόπιση των θέσεων ορισμένων βουλευτών προς τη στήριξη του νομοσχεδίου. Από τους «γαλάζιους» βουλευτές ψήφισαν 107 υπέρ, 31 απείχαν και 20 ψήφισαν κατά. Συγκεκριμένα, τέσσερα μέλη του υπουργικού συμβουλίου απείχαν. Κυβερνητικές πηγές εξέφρασαν ικανοποίηση για το αποτέλεσμα για τρεις λόγους: τον μεγαλύτερο αριθμό αποχών έναντι των ψήφων κατά, την περιορισμένη αντίθεση στο νομοσχέδιο κατά τη διάρκεια των συζητήσεων και την επιτυχή επιβολή της ατζέντας της κυβέρνησης.

Όσον αφορά τις συγκεκριμένες ψηφοφορίες, οι εκπλήξεις περιελάμβαναν υπέρ της ψήφου των Κώστα Κατσαφάδο, Δημήτρη Μαρκόπουλου, Στράτου Σιμόπουλου και Γιώργου Καρασμάνη. Επιπρόσθετα, τέσσερα μέλη του υπουργικού συμβουλίου απείχαν: Μάκης Βορίδης, Μαρία Κεφαλά, Σταύρος Κελέτσης και Γιάννης Μπουγάς. Εντός του ΠΑΣΟΚ απείχαν 11 βουλευτές, με το κόμμα να δίνει έμφαση στην τήρηση των κεντρικών του αρχών παρά το αποτέλεσμα. Σημειωτέον, το 68% των βουλευτών της ΝΔ ψήφισε υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών έναντι 66% των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Διεθνής Τύπος για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών: Ο Μητσοτάκης συγκεντρώνει διακομματική στήριξη

Ειρήνη Αγαπηδάκη: Συζητάμε για τον γάμο για να προστατέψουμε τον θεσμό αυτό

Κ. Μητσοτάκης : Ευτυχισμένα παιδιά μπορούν να μεγαλώνουν και με γονείς του ίδιου φύλου

Ομόφυλα Ζευγάρια - Επιστολή της Ιεράς Συνόδου θα διαβαστεί στους ιερούς ναούς την ερχόμενη Κυριακή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μητσοτάκης: Ο αγώνας μας για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας είναι διαρκής

Μητσοτάκης: Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει εξασφαλίσει και τα ειδικά διαμορφωμένα safe houses για τη φιλοξενία θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, άλλη μια παρέμβαση που μπορεί να σώσει ζωές.

Οι συνομιλίες για τη συμφωνία πανδημίας τελειώνουν χωρίς συμφωνία

Το αποτέλεσμα των συνομιλιών για τους διεθνείς κανονισμούς για την υγεία θα παρουσιαστούν επίσης στη συνέλευση της επόμενης εβδομάδας. Οι κανονισμοί παρέχουν ένα νομικό πλαίσιο που καθορίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των χωρών στον χειρισμό συμβάντων δημόσιας υγείας και έκτακτης ανάγκης που θα μπορούσαν να διασχίσουν τα σύνορα.

Μητσοτάκης: Η πορεία προς την Ευρώπη περνά από την Ελλάδα και από την τήρηση του Διεθνούς Δικαίου

Μητσοτάκης: Η ακρίβεια είναι η πρώτη μας προτεραιότητα, κάτι που μας το ορίζει η πραγματικότητα που βιώνουν οι ίδιοι οι πολίτες. Είναι, όμως, ζήτημα σύνθετο που δεν αντιμετωπίζεται με λόγια και απλοϊκές λύσεις. Όσο επιμένει, θα επιμένουμε κι εμείς.

Η Σουηδία διατάσσει επανεξέταση μετά την «έκρηξη» των περιπτώσεων ΔΕΠΥ

«Φαίνεται επίσης να υπάρχει η πεποίθηση ότι η διάγνωση ήταν μια επίσημη ή άτυπη προϋπόθεση για να μπορέσουμε να λάβουμε επιπλέον βοήθεια στο σχολείο». Είπε ότι η αναθεώρηση ήταν μέρος του σχεδίου της κυβέρνησης για την προώθηση της ψυχικής υγείας και την πρόληψη της αυτοκτονίας μεταξύ παιδιών και νέων.

Κακώς ο χειρουργικός τομέας στο Παίδων εμμένει σε αναστολή

Άδωνις Γεωργιάδης: "Συνεχώς προκηρύσσουμε θέσεις αναισθησιολόγων και στα δύο αυτά νοσοκομεία - Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού. Αν θυμάμαι καλά από τις 8 θέσεις πληρώθηκαν οι 3 γιατί δεν πήγαν άλλοι."

Δ. Βαρτζόπουλος: Συμμετείχε σε ημερίδες ευαισθητοποίησης για τις εξαρτήσεις και τη νεανική παραβατικότητα

Δ. Βαρτζόπουλος: Ο υφυπουργός Υγείας εξήρε την πρωτοβουλία του ΟΚΑΝΑ που έθεσε σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης για τη διαχείριση της κρίσης στο σχολικό περιβάλλον και στους γονείς των παιδιών.

Close Icon