Πολιτική Υγείας

ΟΗΕ: $2,54 δισ. για την αντιμετώπιση πρωτόγνωρων αναγκών υγείας το 2023

ΟΗΕ: $2,54 δισ. για την αντιμετώπιση πρωτόγνωρων αναγκών υγείας το 2023

ΟΗΕ: Η υπηρεσία του ΟΗΕ εργάζεται ήδη σε έναν «άνευ προηγουμένου» αριθμό καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, απαιτώντας μια άνευ προηγουμένου απάντηση.

Στην έκκλησή του, ο ΠΟΥ είπε ότι 339 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται τώρα ανθρωπιστική βοήθεια παγκοσμίως. Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, Γενικός Διευθυντής της υπηρεσίας του ΟΗΕ, προέτρεψε τους δωρητές «να είναι γενναιόδωροι» και να βοηθήσουν τον ΠΟΥ να σώσουν ζωές, να αποτρέψουν την εξάπλωση ασθενειών εντός και εκτός συνόρων και να υποστηρίξουν τις κοινότητες καθώς αναδομούν. Σήμερα, το προσωπικό του ΠΟΥ παρέχει βοήθεια σε 54 κρίσεις υγείας σε όλο τον κόσμο, 11 από τις οποίες ταξινομούνται ως Βαθμού 3, το υψηλότερο επίπεδο έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ. «Όπως συμβαίνει συχνά, οι πιο ευάλωτοι είναι εκείνοι που πλήττονται περισσότερο», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Ανταπόκριση σε όλες τις καταστάσεις κρίσης

Η υπηρεσία του ΟΗΕ εργάζεται ήδη σε έναν «άνευ προηγουμένου» αριθμό καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, από την πτώση των καταστροφικών πλημμυρών στο Πακιστάν, έως την καταστροφική επισιτιστική ανασφάλεια στο Σαχέλ και στο ευρύτερο Κέρας της Αφρικής. Ο ΠΟΥ συμμετέχει επίσης σε μεγάλο βαθμό στην ανακούφιση του πόνου στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή και συνεχίζει να εργάζεται στην Υεμένη, το Αφγανιστάν, τη Συρία και τη βόρεια Αιθιοπία, όπου οι συγκρούσεις, ο COVID-19 και η κλιματική αλλαγή έχουν διαταράξει επικίνδυνα την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.

Έκκληση Tedros

«Αυτή η άνευ προηγουμένου σύγκλιση κρίσεων απαιτεί μια άνευ προηγουμένου απάντηση», είπε ο Τέντρος. «Περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ αντιμετωπίζουν τον άμεσο κίνδυνο ασθένειας και πείνας και χρειάζονται βοήθεια τώρα. Ο κόσμος δεν μπορεί να κοιτάξει μακριά και να ελπίζει ότι αυτές οι κρίσεις θα επιλυθούν μόνες τους». Το 2022, η βοήθεια του ΠΟΥ προς τις κοινότητες σε συνδυασμό με τοπικές και εθνικές αρχές, μη κυβερνητικές αρχές και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών περιελάμβανε φάρμακα και άλλες βασικές προμήθειες, εκπαίδευση για επαγγελματίες υγείας, εμβόλια, ενισχυμένη επιτήρηση ασθενειών, κινητές κλινικές, υποστήριξη ψυχικής υγείας, μητρική υγεία διαβουλεύσεις και άλλα.

Οφέλη για την υγεία

«Ο ΠΟΥ παρέχει οικονομικά αποδοτικές, υψηλού αντίκτυπου απαντήσεις που προστατεύουν την υγεία, τις ζωές και τα μέσα διαβίωσης», επέμεινε ο οργανισμός. «Κάθε 1 δολάριο που επενδύεται στον ΠΟΥ παράγει τουλάχιστον 35 δολάρια σε απόδοση επένδυσης».  Σύμφωνα με τον ιστότοπο του ΠΟΥ, η υπηρεσία του ΟΗΕ ανταποκρίνεται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία Βαθμού 3 στο Αφγανιστάν, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το μεγαλύτερο Κέρας της Αφρικής, τη Βόρεια Αιθιοπία, τη Σομαλία, το Νότιο Σουδάν, τη Συρία, την Ουκρανία και την Υεμένη. Η πανδημία COVID-19 και τα κρούσματα mpox είναι επίσης καταστάσεις έκτακτης ανάγκης Βαθμού 3.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΠΟΥ: 500 χιλ. άνθρωποι πεθαίνουν πρόωρα κάθε χρόνο από τα τρανς λιπαρά

Δημιουργία ανθεκτικής παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας υγειονομικής περίθαλψης

Τρεις τρόποι για την προστασία της υγείας γυναικών, παιδιών και εφήβων στον κόσμο

ΠΟΥ: Ο οξύς υποσιτισμός απειλεί τις ζωές εκατομμυρίων ευάλωτων παιδιών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η Νότια Κορέα επεκτείνει τους περιορισμούς στους ταξιδιώτες από την Κίνα

Νότια Κορέα: Η χώρα θα συνεχίσει να περιορίζει την είσοδο βραχυπρόθεσμων ταξιδιωτών από την Κίνα μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου λόγω ανησυχιών μετά τις διακοπές της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς.

ΕΟΔΥ: Συνεργασία με το ΙΗΙ για πρόληψη των λοιμώξεων

Το Ινστιτούτο Βελτίωσης Φροντίδας Υγείας (Institute of Health Care Improvement) πραγματοποίησε τρεις εκπαιδευτικές επισκέψεις στην Ελλάδα αυτή την εβδομάδα με επίκεντρο την πρόληψη των λοιμώξεων σε χώρους παροχής υγείας.

Κατάθεση τροπολογίας με "δώρα" για την κάλυψη κενών στο σύστημα υγείας από τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη

Σε ό,τι αφορά τις μονάδες ψυχικής υγείας ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, προβλέπεται ότι εφόσον είναι χρηματοδοτούμενες από πόρους της Ε.Ε. ή και από εθνικούς πόρους, δεν υποχρεούνται να αναρτούν συμβάσεις με το Δημόσιο μέχρι 150.000 ευρώ εκτός ΦΠΑ στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ) και να έχουν την υποχρέωση χρήσης του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ).

Μπορούν οι υποχρεωτικές γνωστικές εξετάσεις για τους ηλικιωμένους οδηγούς να βοηθήσουν στην πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων;

Οι σωρευτικές εκτιμώμενες μεταβολές στον αριθμό των συγκρούσεων και των τραυματισμών από τον Μάρτιο του 2017 έως τον Δεκέμβριο του 2019 ήταν -3.670 και 959, αντίστοιχα. "Τα μέτρα ασφαλείας πρέπει να ενισχυθούν για τους ηλικιωμένους ποδηλάτες και πεζούς. Θα πρέπει, επίσης, να παρέχουμε στους ηλικιωμένους την απαραίτητη φροντίδα για την προετοιμασία της διακοπής της οδήγησης και ασφαλή, εναλλακτικά μέσα μεταφοράς", δήλωσε ο αντίστοιχος συγγραφέας Haruhiko Inada, Ph.D., μεταδιδακτορικός συνεργάτης στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Bloomberg του Johns Hopkins.