Πολιτική Υγείας

Νόμος “Η Ζωή είναι Ανθρώπινο Δικαίωμα”: Ο κυβερνήτης του Ουαϊόμινγκ υπογράφει μέτρο που απαγορεύει τα χάπια άμβλωσης

Νόμος “Η Ζωή είναι Ανθρώπινο Δικαίωμα”: Ο κυβερνήτης του Ουαϊόμινγκ υπογράφει μέτρο που απαγορεύει τα χάπια άμβλωσης

Οι γυναίκες έχουν ήδη ταξιδέψει πέρα από τα σύνορα των πολιτειών σε μέρη όπου η πρόσβαση σε χάπια άμβλωσης είναι ευκολότερη. Η τάση αυτή αναμένεται να αυξηθεί.

Νόμος “Η Ζωή είναι Ανθρώπινο Δικαίωμα”: Ο κυβερνήτης του Ουαϊόμινγκ Μαρκ Γκόρντον εκφωνεί την ομιλία του για την κατάσταση της πολιτείας στο νομοθετικό σώμα του Ουαϊόμινγκ στις 2 Μαρτίου 2021, μέσα στο Καπιτώλιο της πολιτείας στη Σεγιέν, στο Ουάιτ. Αργά την Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2023, ο Γκόρντον υπέγραψε νομοσχέδιο που απαγορεύει τα χάπια άμβλωσης στην πολιτεία και επέτρεψε επίσης σε ένα ξεχωριστό μέτρο που περιορίζει τις αμβλώσεις να γίνει νόμος χωρίς την υπογραφή του. Ο κυβερνήτης του Ουαϊόμινγκ Μαρκ Γκόρντον υπέγραψε το βράδυ της Παρασκευής νομοσχέδιο που απαγορεύει τα χάπια άμβλωσης στην πολιτεία και επέτρεψε επίσης σε ένα ξεχωριστό μέτρο που περιορίζει τις αμβλώσεις να γίνει νόμος χωρίς την υπογραφή του.

Σε ανακοίνωσή του, ο Γκόρντον εξέφρασε την ανησυχία του ότι ο τελευταίος νόμος, που ονομάστηκε Life is a Human Right Act (Η ζωή είναι ανθρώπινο δικαίωμα), θα οδηγήσει σε αγωγή που θα “καθυστερήσει οποιαδήποτε λύση για τη συνταγματικότητα της απαγόρευσης των αμβλώσεων στο Γουαϊόμινγκ”. Σημείωσε ότι νωρίτερα μέσα στην ημέρα, οι ενάγοντες μιας εν εξελίξει αγωγής κατέθεσαν προσφυγή κατά του νέου νόμου σε περίπτωση που δεν ασκήσει βέτο. “Πιστεύω ότι το ζήτημα αυτό πρέπει να κριθεί το συντομότερο δυνατό, ώστε να επιλυθεί οριστικά το ζήτημα των αμβλώσεων στο Γουαϊόμινγκ, και αυτό γίνεται καλύτερα με την ψήφο του λαού”, ανέφερε σε δήλωσή του ο Ρεπουμπλικανός Γκόρντον. Η απόφαση του κυβερνήτη του Γουαϊόμινγκ σχετικά με τα χάπια άμβλωσης έρχεται αφού αυτά βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αυτή την εβδομάδα στο Τέξας, όπου ένας ομοσπονδιακός δικαστής έθεσε ερωτήματα σχετικά με την προσπάθεια μιας χριστιανικής ομάδας να ανατρέψει την εδώ και δεκαετίες ισχύουσα αμερικανική έγκριση ενός κορυφαίου φαρμάκου άμβλωσης, της μιφεπριστόνης. Σε δήλωσή του, ο διευθυντής υπεράσπισης της ACLU του Ουαϊόμινγκ, Αντόνιο Σεράνο, επέκρινε την απόφαση του κυβερνήτη να υπογράψει τον νόμο. “Η υγεία ενός ατόμου, όχι η πολιτική, πρέπει να καθοδηγεί τις σημαντικές ιατρικές αποφάσεις -συμπεριλαμβανομένης της απόφασης για άμβλωση”, δήλωσε ο Serrano. Ο συνδυασμός δύο χαπιών μιφεπριστόνης και ενός άλλου φαρμάκου είναι η πιο συνηθισμένη μορφή άμβλωσης στις ΗΠΑ. Οι φαρμακευτικές αμβλώσεις έγιναν η προτιμώμενη μέθοδος για τον τερματισμό της εγκυμοσύνης στις ΗΠΑ, ακόμη και πριν το Ανώτατο Δικαστήριο ανατρέψει την απόφαση Roe v. Wade, η οποία προστάτευε το δικαίωμα στην άμβλωση για σχεδόν πέντε δεκαετίες.

Δεκαπέντε πολιτείες έχουν ήδη περιορισμένη πρόσβαση στα χάπια άμβλωσης, συμπεριλαμβανομένων έξι που απαιτούν προσωπική επίσκεψη σε γιατρό. Οι νόμοι αυτοί θα μπορούσαν να αντέξουν σε δικαστικές αμφισβητήσεις- οι πολιτείες έχουν εδώ και καιρό εξουσία στον τρόπο με τον οποίο οι γιατροί, οι φαρμακοποιοί και άλλοι πάροχοι ασκούν την ιατρική. Τα κράτη καθορίζουν, επίσης, τους κανόνες για τις τηλεϊατρικές διαβουλεύσεις που χρησιμοποιούνται για τη συνταγογράφηση φαρμάκων. Σε γενικές γραμμές, αυτό σημαίνει ότι οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας σε πολιτείες με περιορισμούς στα χάπια άμβλωσης θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν κυρώσεις, όπως πρόστιμα ή αναστολή άδειας, για την προσπάθεια αποστολής χαπιών μέσω ταχυδρομείου. Οι γυναίκες έχουν ήδη ταξιδέψει πέρα από τα σύνορα των πολιτειών σε μέρη όπου η πρόσβαση σε χάπια άμβλωσης είναι ευκολότερη. Η τάση αυτή αναμένεται να αυξηθεί. Από την ανατροπή της απόφασης Roe τον περασμένο Ιούνιο, οι περιορισμοί στις αμβλώσεις εναπόκεινται στις πολιτείες και το τοπίο έχει αλλάξει γρήγορα. Δεκατρείς πολιτείες επιβάλλουν πλέον την απαγόρευση της άμβλωσης σε οποιοδήποτε σημείο της εγκυμοσύνης και μία ακόμα, η Τζόρτζια, την απαγορεύει μόλις διαπιστωθεί καρδιακή δραστηριότητα ή περίπου στις έξι εβδομάδες κύησης. Τα δικαστήρια ανέστειλαν την επιβολή των απαγορεύσεων ή των βαθιών περιορισμών των αμβλώσεων στην Αριζόνα, την Ιντιάνα, τη Μοντάνα, το Οχάιο, τη Νότια Καρολίνα, τη Γιούτα και το Γουαϊόμινγκ. Τα δικαστήρια του Αϊντάχο ανάγκασαν την πολιτεία να επιτρέψει τις αμβλώσεις κατά τη διάρκεια ιατρικών επειγόντων περιστατικών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Δικαστήριο θα σταθμίσει τα επιχειρήματα για την απαγόρευση του χαπιού αμβλώσεων στις ΗΠΑ

Ο FDA οριστικοποιεί τον κανόνα που επεκτείνει τη διαθεσιμότητα των χαπιών άμβλωσης

Διαμαρτυρία στη Ρώμη για το δικαίωμα στην άμβλωση

Σχέδιο Β για επείγουσα αντισύλληψη, απάντηση στην απαγόρευση αμβλώσεων του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Aυξημένο τέλος μη προσέλευσης παρακινεί τους ασθενείς να προσέρχονται στα ραντεβού υγειονομικής περίθαλψης;

"Τα τέλη μη προσέλευσης δεν έχουν εισαχθεί σε δημόσια νοσοκομεία στη Δανία, μέχρι σήμερα", λέει ο Fystro. "Θα κάνουμε επίσης μια έρευνα όπου θα ρωτήσουμε πώς αντιλαμβάνεται ένα δείγμα του πληθυσμού το τέλος μη προσέλευσης, προτού κάνουμε μια ηθική ανάλυση των συστημάτων τέλους μη προσέλευσης".

Ψηφίστηκε από τη Βουλή ο νέος νόμος για τις μεταμοσχεύσεις με σκοπό την αύξηση της δωρεάς οργάνων

Σε σχέση με τη δωρεά οργάνων, από όσους υποστήριξαν ότι δεν επιθυμούν να γίνουν δωρητές οργάνων μετά τον θάνατο, το 35% το αιτιολόγησε αναφέροντας ότι αυτό οφείλεται σε θρησκευτικούς λόγους. Το 36,4% των συμμετεχόντων στην έρευνα υποστήριξε ότι ο νόμος που θα έδινε στο κράτος το δικαίωμα να έχει πρόσβαση στα όργανα ενός εγκεφαλικά νεκρού χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση θα αποτελούσε κατάχρηση εξουσίας. Ένα ποσοστό 30% απάντησε ότι ένας τέτοιος νόμος μπορεί να ήταν ένας αποτελεσματικός τρόπος για να μην χάνονται όργανα.

Γκάγκα Μιχαηλίδου: Στην Άμφισσα για τη συνεχή ενίσχυση της Υγείας & της Πρόνοιας σε όλη την Ελλάδα

Γκάγκα Μιχαηλίδου: Αναφέρθηκαν στα κενά δεκαετιών που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση, καθώς και στην πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία 4 χρόνια σε αυτούς τους τομείς μέσα από ενεργητικές πολιτικές.