Πολιτική Υγείας

Δικαστήριο θα σταθμίσει τα επιχειρήματα για την απαγόρευση του χαπιού αμβλώσεων στις ΗΠΑ

Δικαστήριο θα σταθμίσει τα επιχειρήματα για την απαγόρευση του χαπιού αμβλώσεων στις ΗΠΑ

"Το δημόσιο συμφέρον θα πληγεί δραματικά με την ουσιαστική απόσυρση από την αγορά ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού φαρμάκου που κυκλοφορεί νόμιμα στην αγορά εδώ και 22 χρόνια", ανέφερε.

Δικαστική αίθουσα του Τέξας θα αποτελέσει το τελευταίο πεδίο μάχης στην εθνική μάχη για τα δικαιώματα στην άμβλωση, όταν ένας δικαστής θα ακούσει την Τετάρτη επιχειρήματα σχετικά με τη νομιμότητα ενός ευρέως χρησιμοποιούμενου χαπιού άμβλωσης. Έχοντας ενεργοποιηθεί, μετά τον τερματισμό από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ του πανεθνικού δικαιώματος στην άμβλωση τον περασμένο Ιούνιο, οι δυνάμεις κατά των αμβλώσεων έχουν από τότε στοχοποιήσει το ομοσπονδιακά εγκεκριμένο φάρμακο μιφεπριστόνη στην προσπάθειά τους να κερδίσουν την πλήρη απαγόρευση της πρακτικής.

Ο δικαστής του αμερικανικού περιφερειακού δικαστηρίου Matthew Kacsmaryk ανακοίνωσε τη Δευτέρα την ακρόαση στο Αμαρίλο του Τέξας σχετικά με την αγωγή που υποστηρίζει ότι η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δεν έπρεπε ποτέ να εγκρίνει το “επικίνδυνο” συνταγογραφούμενο χάπι το 2000. Ένα συστατικό ενός σχήματος δύο φαρμάκων που χρησιμοποιείται για τη φαρμακευτική άμβλωση, η μιφεπριστόνη έχει χρησιμοποιηθεί από περίπου 5,6 εκατομμύρια γυναίκες για τη διακοπή της εγκυμοσύνης από την έγκρισή της, σύμφωνα με τον FDA. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι τις 10 εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Το Ινστιτούτο Guttmacher, που υποστηρίζει τα δικαιώματα των αμβλώσεων, εκτιμά ότι περισσότερες από τις μισές εκτρώσεις περιλαμβάνουν τη χρήση του φαρμάκου. Όμως, η Alliance Defending Freedom, μια χριστιανική ομάδα υπεράσπισης, μήνυσε τον FDA λέγοντας ότι η έγκριση της μιφεπριστόνης “απαρνήθηκε” την επιστήμη, “αγνόησε” τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία και “αγνόησε” τις επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν με τη χρήση της. “Ο FDA απογοήτευσε τις γυναίκες και τα κορίτσια της Αμερικής όταν επέλεξε την πολιτική έναντι της επιστήμης και ενέκρινε χημικά φάρμακα για την άμβλωση για χρήση στις Ηνωμένες Πολιτείες”, ανέφεραν. Με τους πολέμιους των αμβλώσεων να έχουν πλέον επικεντρωθεί στον περιορισμό της πρόσβασης στη μιφεπριστόνη, η θεραπεία έχει ήδη σταματήσει σε περίπου 15 πολιτείες που έχουν απαγορεύσει όλες τις αμβλώσεις μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του 2022. Η αγωγή του Τέξας επιδιώκει να την εμποδίσει σε εθνικό επίπεδο, ανατρέποντας την έγκριση του φαρμάκου από τον FDA. Ο FDA έχει παροτρύνει τον δικαστή να απορρίψει το αίτημα. “Το δημόσιο συμφέρον θα πληγεί δραματικά με την ουσιαστική απόσυρση από την αγορά ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού φαρμάκου που κυκλοφορεί νόμιμα στην αγορά εδώ και 22 χρόνια”, ανέφερε.

-Συντηρητικός Χριστιανικός-Conservative Christian-

Ο δικαστής Kacsmaryk είχε στοχοποιηθεί από τους ενάγοντες για να εκδικάσει την υπόθεση λόγω των βαθιά συντηρητικών χριστιανικών πεποιθήσεων και της προηγούμενης στάσης του κατά των αμβλώσεων. Αναμενόταν από τις 24 Φεβρουαρίου να εκδώσει απόφαση για την υπόθεση, με την οποία του ζητείται να αναστείλει την έγκριση του φαρμάκου από τον FDA, ενώ η αγωγή συνεχίζεται. Προφανώς, φοβούμενος την έλευση διαδηλωτών στο δικαστήριο του Αμαρίλο, ο Kacsmaryk προσπάθησε αρχικά να κρατήσει μυστική την ακρόαση μέχρι την τελευταία στιγμή, αλλά διέρρευσε στα μέσα ενημέρωσης. Εάν διατάξει την αναστολή, αυτό θα μπορούσε να αφήσει τις έγκυες γυναίκες με την εναλλακτική λύση να χρησιμοποιούν μόνο μισοπροστόλη, το δεύτερο χάπι στη φαρμακευτική αγωγή άμβλωσης. Όμως, η χρήση μόνο της μισοπροστόλης είναι πιο σωματικά τραυματική από τη διαδικασία με τα δύο χάπια και ορισμένοι φοβούνται ότι οι γιατροί μπορεί να είναι απρόθυμοι να τη συνταγογραφήσουν μόνον αυτή. Εάν απαγορευτεί η μιφεπριστόνη, “η πρόσβαση στη φαρμακευτική άμβλωση θα τερματιστεί σε ολόκληρη τη χώρα – ακόμη και σε εκείνες τις πολιτείες όπου προστατεύονται τα δικαιώματα στην άμβλωση”, δήλωσε το Κέντρο για τα Αναπαραγωγικά Δικαιώματα. “Η απόφαση θα ήταν πρωτοφανής, όπως γνωρίζετε, και καταστροφική για τις γυναίκες. Και μπορεί να βρεθούμε σε αχαρτογράφητο έδαφος”, δήλωσε στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Karine Jean-Pierre. “Συνεργαζόμαστε στενά με το υπουργείο Δικαιοσύνης και (το υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών) για το θέμα αυτό, για το πώς να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε φάσμα αποτελεσμάτων”, πρόσθεσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο Λευκός Οίκος προετοιμάζεται για την απόφαση σχετικά με την τύχη του χαπιού έκτρωσης

Ο FDA οριστικοποιεί τον κανόνα που επεκτείνει τη διαθεσιμότητα των χαπιών άμβλωσης

Τα χάπια για την άμβλωση θα γίνουν το επόμενο πεδίο μάχης στον αναπαραγωγικό αγώνα των ΗΠΑ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο εργασίας τους αναμένεται να δουν οι γιατροί στο νέο ΕΣΥ

Ταυτόχρονα, εάν η ΝΔ μετατρέψει όλα τα δημόσια νοσοκομεία σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, όπως ήδη έχει προαναγγείλει, τότε οι γιατροί που θα προσλαμβάνονται δεν θα έχουν μονιμότητα στο ΕΣΥ, αλλά θα υπογράφουν συμβάσεις, επίσης, με συγκεκριμένο χρόνο εργασίας. Οι συμβάσεις έργου αυτές θα αμείβονται βέβαια με πολύ υψηλότερες αποδοχές από ό,τι λαμβάνουν σήμερα οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων με σχέση μονιμότητας με το σύστημα.

Επίκειται πρόγραμμα τηλεσυμβουλευτικής για ασθενείς με χρόνια νοσήματα μετά τις εκλογές από το Υπουργείο Υγείας

Στόχος είναι να μπορούν όσοι έχουν χρόνια νοσήματα, να απευθύνονται άμεσα σε γιατρούς για τα προβλήματα που θα αντιμετωπίζουν. Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να αποσυμφορηθούν οι Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) αλλά και τα νοσοκομεία από τις συνεχείς επισκέψεις των ασθενών με χρόνια προβλήματα, όταν οι δυσκολίες αυτές θα μπορούσαν να λύνονται και μέσω τηλεσυμβουλευτικής από το σπίτι.

Ο FDA ενέκρινε τελικά το τσιπ Neuralinkτου Έλον Μασκ για δοκιμές σε ανθρώπους. Έχουν αντιμετωπιστεί όλες οι ανησυχίες;

Ισχυρίστηκε ότι το Neuralink θα μπορούσε να αυξήσει την ανθρώπινη νοημοσύνη δημιουργώντας μια σύνδεση κατ' απαίτηση με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης - επιτρέποντας, για παράδειγμα, βελτιωμένη γνώση μέσω ενισχυμένης μνήμης και βελτιωμένες δεξιότητες μάθησης και επίλυσης προβλημάτων.

ΕΣΥ Νέα Κατάσταση - Αλλαγές στα νοσοκομεία με πράσινο φως Μητσοτάκη

Ριζικές αλλαγές αναμένεται να φέρει ο νέος Χάρτης Υγείας και στις κλινικές αλλά και γενικότερα στις δομές του ΕΣΥ. Πράγμα που σημαίνει στην πράξη ότι με τον νέο Χάρτη Υγείας θα υπάρξουν τόσο συγχωνεύσεις νοσοκομείων, όσο και αλλαγή χρήσης σε αρκετές δομές Υγείας.

Δρομολογούνται από το Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης», νέα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου τους επόμενους μήνες.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται πως θα ξεκινήσουν οι δωρεάν αιματολογικές εξετάσεις για λιπιδαιμικό και μεταβολικό προφίλ σε 5.706.125 άτομα (30-70 ετών). Σημειώνεται πως η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί την κύρια αιτία θνησιμότητας παγκοσμίως, καθώς ένας στους τρεις θανάτους οφείλεται σε καρδιακή νόσο και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο Ερντογάν κέρδισε τις εκλογές στην Τουρκία με 52%

Εκλογές Τουρκία: Μεγάλος νικητής για 11η φορά αναδείχθηκε στον β΄γύρο των τουρκικών προεδρικών εκλογών ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος πήρε άνετη νίκη έναντι του αντιπάλου του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.