Πολιτική Υγείας

FDA: Οριστικοποιεί τον κανόνα που επεκτείνει τη διαθεσιμότητα των χαπιών άμβλωσης

FDA: Οριστικοποιεί τον κανόνα που επεκτείνει τη διαθεσιμότητα των χαπιών άμβλωσης

Ο FDA αναφέρει ότι περισσότερες από 3,7 εκατομμύρια γυναίκες στις ΗΠΑ έχουν χρησιμοποιήσει τη μιφεπριστόνη από την έγκρισή της. Αρκετές απαιτήσεις ασφαλείας που έχει επιβάλει ο FDA παραμένουν σε ισχύ, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων εκπαίδευσης για την πιστοποίηση ότι οι συνταγογράφοι μπορούν να παρέχουν επείγουσα φροντίδα σε περίπτωση υπερβολικής αιμορραγίας. Τα φαρμακεία που χορηγούν τα χάπια χρειάζονται επίσης πιστοποίηση.

FDA: Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων οριστικοποίησε την Τρίτη μια αλλαγή κανόνα που διευρύνει τη διαθεσιμότητα των χαπιών άμβλωσης σε πολύ περισσότερα φαρμακεία, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων αλυσίδων και των εταιρειών ταχυδρομικής παραγγελίας. Η κυβέρνηση Μπάιντεν εφάρμοσε εν μέρει την αλλαγή αυτή πέρυσι, ανακοινώνοντας ότι δεν θα εφαρμόζει πλέον μια μακροχρόνια απαίτηση να παραλαμβάνουν οι γυναίκες το φάρμακο αυτοπροσώπως. Η ενέργεια της Τρίτης επικαιροποιεί επίσημα την επισήμανση του φαρμάκου ώστε να επιτρέψει σε πολλά περισσότερα φαρμακεία λιανικής να χορηγούν τα χάπια, εφόσον ολοκληρώσουν μια διαδικασία πιστοποίησης.

Η αλλαγή θα μπορούσε να διευρύνει την πρόσβαση τόσο σε καταστήματα με κεραμικά όσο και σε ηλεκτρονικά φαρμακεία. Οι γυναίκες μπορούν να λάβουν συνταγή μέσω διαβούλευσης μέσω τηλεϊατρικής με έναν επαγγελματία υγείας και στη συνέχεια να λάβουν τα χάπια μέσω ταχυδρομείου, όπου αυτό επιτρέπεται από τον νόμο. Παρόλα αυτά, ο αντίκτυπος της αλλαγής του κανόνα έχει αμβλυνθεί από πολυάριθμους πολιτειακούς νόμους που περιορίζουν τις αμβλώσεις γενικά και τα χάπια ειδικά. Οι νομικοί εμπειρογνώμονες προβλέπουν πολυετείς δικαστικές μάχες για την πρόσβαση στα χάπια, καθώς οι υποστηρικτές του δικαιώματος στην άμβλωση προσφεύγουν σε δοκιμαστικές υποθέσεις για να αμφισβητήσουν τους πολιτειακούς περιορισμούς. Για περισσότερα από 20 χρόνια, η επισήμανση του FDA είχε περιορίσει τη διανομή σε ένα υποσύνολο εξειδικευμένων γραφείων και κλινικών, λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19, ο FDA ανέστειλε προσωρινά την απαίτηση της προσωπικής παρουσίασης. Ο Οργανισμός δήλωσε αργότερα ότι μια νέα επιστημονική επανεξέταση από το προσωπικό του Οργανισμού υποστήριξε τη διευκόλυνση της πρόσβασης, συμφωνώντας με πολυάριθμες ιατρικές εταιρείες που είχαν επί μακρόν δηλώσει ότι ο περιορισμός δεν ήταν απαραίτητος.

Δύο φαρμακοβιομηχανίες που παρασκευάζουν επώνυμες και γενόσημες εκδόσεις χαπιών άμβλωσης ζήτησαν την τελευταία ενημέρωση της ετικέτας του FDA. Οι κανόνες του Οργανισμού απαιτούν από μια εταιρεία να υποβάλει αίτηση πριν τροποποιήσει τους περιορισμούς χορήγησης φαρμάκων.Τα εργαστήρια Danco, τα οποία πωλούν το επώνυμο Mifeprex, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι η αλλαγή “είναι εξαιρετικά σημαντική για την επέκταση της πρόσβασης στις υπηρεσίες φαρμακευτικής άμβλωσης και θα παρέχει στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης” μια άλλη επιλογή για τη συνταγογράφηση του φαρμάκου. Το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων χαρακτήρισε την ενημέρωση “σημαντικό βήμα” προς τα εμπρός. “Παρόλο που η σημερινή ανακοίνωση του FDA δεν θα λύσει τα προβλήματα πρόσβασης για κάθε άτομο που αναζητά φροντίδα άμβλωσης, θα επιτρέψει σε περισσότερους ασθενείς που χρειάζονται μιφεπριστόνη για φαρμακευτική άμβλωση πρόσθετες επιλογές για να εξασφαλίσουν αυτό το ζωτικής σημασίας φάρμακο”, ανέφερε η ομάδα σε ανακοίνωσή της. Περισσότερες από τις μισές αμβλώσεις στις ΗΠΑ γίνονται πλέον με χάπια αντί για χειρουργική επέμβαση, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Guttmacher, μια ερευνητική ομάδα που υποστηρίζει τα δικαιώματα στις αμβλώσεις.

Ο FDA ενέκρινε το 2000 τη μιφεπριστόνη για τη διακοπή κυήσεων έως και 10 εβδομάδων, όταν χρησιμοποιείται με ένα δεύτερο φάρμακο, τη μισοπροστόλη. Η μιφεπριστόνη λαμβάνεται πρώτα για τη διαστολή του τραχήλου της μήτρας και την παρεμπόδιση της ορμόνης προγεστερόνης, η οποία είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της εγκυμοσύνης. Η μισοπροστόλη λαμβάνεται 24 έως 48 ώρες αργότερα, προκαλώντας τη σύσπαση της μήτρας και την αποβολή του ιστού της εγκυμοσύνης. Η αιμορραγία είναι μια συχνή παρενέργεια, αν και οι σοβαρές επιπλοκές είναι πολύ σπάνιες. Ο FDA αναφέρει ότι περισσότερες από 3,7 εκατομμύρια γυναίκες στις ΗΠΑ έχουν χρησιμοποιήσει τη μιφεπριστόνη από την έγκρισή της. Αρκετές απαιτήσεις ασφαλείας που έχει επιβάλει ο FDA παραμένουν σε ισχύ, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων εκπαίδευσης για την πιστοποίηση ότι οι συνταγογράφοι μπορούν να παρέχουν επείγουσα φροντίδα σε περίπτωση υπερβολικής αιμορραγίας. Τα φαρμακεία που χορηγούν τα χάπια χρειάζονται επίσης πιστοποίηση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το FDA αλλάζει την ετικέτα του Plan B, διευκρινίζοντας ότι δεν θα προκαλέσει έκτρωση

Μοντελοποίηση δείχνει πού έχασαν οι γυναίκες την πρόσβαση στην άμβλωση μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου Dobbs v. Jackson

Τα χάπια για την άμβλωση θα γίνουν το επόμενο πεδίο μάχης στον αναπαραγωγικό αγώνα των ΗΠΑ

Η απόφαση των ΗΠΑ για τις αμβλώσεις απειλεί την πρόσβαση σε φάρμακο για την αρθρίτιδα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο εργασίας τους αναμένεται να δουν οι γιατροί στο νέο ΕΣΥ

Ταυτόχρονα, εάν η ΝΔ μετατρέψει όλα τα δημόσια νοσοκομεία σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, όπως ήδη έχει προαναγγείλει, τότε οι γιατροί που θα προσλαμβάνονται δεν θα έχουν μονιμότητα στο ΕΣΥ, αλλά θα υπογράφουν συμβάσεις, επίσης, με συγκεκριμένο χρόνο εργασίας. Οι συμβάσεις έργου αυτές θα αμείβονται βέβαια με πολύ υψηλότερες αποδοχές από ό,τι λαμβάνουν σήμερα οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων με σχέση μονιμότητας με το σύστημα.

Επίκειται πρόγραμμα τηλεσυμβουλευτικής για ασθενείς με χρόνια νοσήματα μετά τις εκλογές από το Υπουργείο Υγείας

Στόχος είναι να μπορούν όσοι έχουν χρόνια νοσήματα, να απευθύνονται άμεσα σε γιατρούς για τα προβλήματα που θα αντιμετωπίζουν. Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να αποσυμφορηθούν οι Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) αλλά και τα νοσοκομεία από τις συνεχείς επισκέψεις των ασθενών με χρόνια προβλήματα, όταν οι δυσκολίες αυτές θα μπορούσαν να λύνονται και μέσω τηλεσυμβουλευτικής από το σπίτι.

Ο FDA ενέκρινε τελικά το τσιπ Neuralinkτου Έλον Μασκ για δοκιμές σε ανθρώπους. Έχουν αντιμετωπιστεί όλες οι ανησυχίες;

Ισχυρίστηκε ότι το Neuralink θα μπορούσε να αυξήσει την ανθρώπινη νοημοσύνη δημιουργώντας μια σύνδεση κατ' απαίτηση με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης - επιτρέποντας, για παράδειγμα, βελτιωμένη γνώση μέσω ενισχυμένης μνήμης και βελτιωμένες δεξιότητες μάθησης και επίλυσης προβλημάτων.

ΕΣΥ Νέα Κατάσταση - Αλλαγές στα νοσοκομεία με πράσινο φως Μητσοτάκη

Ριζικές αλλαγές αναμένεται να φέρει ο νέος Χάρτης Υγείας και στις κλινικές αλλά και γενικότερα στις δομές του ΕΣΥ. Πράγμα που σημαίνει στην πράξη ότι με τον νέο Χάρτη Υγείας θα υπάρξουν τόσο συγχωνεύσεις νοσοκομείων, όσο και αλλαγή χρήσης σε αρκετές δομές Υγείας.

Δρομολογούνται από το Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης», νέα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου τους επόμενους μήνες.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται πως θα ξεκινήσουν οι δωρεάν αιματολογικές εξετάσεις για λιπιδαιμικό και μεταβολικό προφίλ σε 5.706.125 άτομα (30-70 ετών). Σημειώνεται πως η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί την κύρια αιτία θνησιμότητας παγκοσμίως, καθώς ένας στους τρεις θανάτους οφείλεται σε καρδιακή νόσο και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο Ερντογάν κέρδισε τις εκλογές στην Τουρκία με 52%

Εκλογές Τουρκία: Μεγάλος νικητής για 11η φορά αναδείχθηκε στον β΄γύρο των τουρκικών προεδρικών εκλογών ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος πήρε άνετη νίκη έναντι του αντιπάλου του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.