Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πολιτική Υγείας

NHS: Βλάπτει το NHS η μετάβαση στον ιδιωτικό τομέα;

NHS: Βλάπτει το NHS η μετάβαση στον ιδιωτικό τομέα;

NHS: Οι ειδικοί διίστανται σχετικά με το εάν η στροφή προς την ιδιωτική περίθαλψη είναι καλή ή κακή για τη δημόσια υπηρεσία υγείας μακροπρόθεσμα.

Η ζήτηση για ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη έχει εκτοξευθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς οι ασθενείς απελπίζονται από τις μεγάλες λίστες αναμονής του NHS, αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η μετατόπιση θα μπορούσε να αυξήσει το προσωπικό στις ταλαιπωρημένες δημόσιες υπηρεσίες και να δημιουργήσει ένα σύστημα «δύο επιπέδων». Οι εισαγωγές ασθενών σε ιδιώτες αυξήθηκαν κατά 36% από τις αρχές του 2021 έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2023, σύμφωνα με το ανεξάρτητο Private Healthcare Information Network (PHIN), έναν οργανισμό που πληρώνεται από ιδιωτικούς παρόχους που παρακολουθεί δεδομένα θεραπείας.

Εν τω μεταξύ, οι αυτοπληρωμένες εισαγωγές – όπου οι άνθρωποι επιλέγουν να χρηματοδοτήσουν τη δική τους υγειονομική περίθαλψη αντί να χρησιμοποιούν ιδιωτική ασφάλιση υγείας – αυξήθηκαν 32 τοις εκατό την ίδια περίοδο. Οι ειδικοί σε θέματα πολιτικής προειδοποιούν ότι η απότομη αύξηση των ατόμων που επιλέγουν ιδιωτικές διαδικασίες θα μπορούσε να μειώσει την ικανότητα στελέχωσης του NHS, ενώ οι ιδιώτες ιατροί υποστηρίζουν ότι ο τομέας συμβάλλει στη μείωση των λιστών αναμονής για συνήθεις επεμβάσεις στις υπερτεταμένες υπηρεσίες υγείας.

Η πλειονότητα των επεμβάσεων που πραγματοποιούνται από τον ιδιωτικό τομέα είναι αντικαταστάσεις ισχίου και γόνατος και όλο και περισσότερο οφθαλμολογική, ιδιαίτερα για τον καταρράκτη. Τα περισσότερα ιδιωτικά νοσοκομεία δεν είναι εξοπλισμένα με εγκαταστάσεις εντατικής ή επείγουσας περίθαλψης, με αποτέλεσμα πολλά να κλίνουν προς την αντιμετώπιση απλούστερων περιπτώσεων, αφήνοντας ασθενείς που έχουν πιο περίπλοκες ανάγκες θεραπείας και χρειάζονται μεγαλύτερη παραμονή στο νοσοκομείο στο NHS.

«Το ιδιωτικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης είναι πολύ μικρό και περιορισμένο σε εύρος», δήλωσε η Sally Warren, διευθύντρια πολιτικής στο The King’s Fund, μια φιλανθρωπική οργάνωση για την υγεία και την κοινωνική περίθαλψη. «Δεν είναι σε θέση να προσφέρει εναλλακτική λύση στο NHS». Ωστόσο, η κλίση προς την ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη για προαιρετικές χειρουργικές επεμβάσεις, η οποία αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη απογοήτευση του κοινού με τις υπηρεσίες υγείας, έχει μια «δυνητική επίπτωση για την ικανότητα του NHS», είπε.

Οι ασθενείς περίμεναν σχεδόν 7,54 εκατομμύρια ραντεβού στα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με στοιχεία του NHS Αγγλίας την Πέμπτη. Ωστόσο, η αυξημένη ζήτηση για ιδιωτική εργασία θα μπορούσε να απομακρύνει τους γιατρούς και τους νοσηλευτές από το κρατικό NHS δωρεάν στο σημείο χρήσης, προειδοποίησε ο Warren. Ο Ian Gargan, διευθύνων σύμβουλος του PHIN, υποστήριξε ότι οι δύο τομείς «είναι στενά συνδεδεμένοι και υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον, με πολύ προσωπικό να εργάζεται και στα δύο και ασθενείς να μπορούν να πηγαινοέρχονται μεταξύ τους ανάλογα με τις ανάγκες τους».

Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί σε θέματα πολιτικής ανησυχούν ότι αναπτύσσεται ένα «σύστημα δύο επιπέδων», αφήνοντας τους ασθενείς που βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση με τους πόρους να μεταβούν στον ιδιωτικό τομέα λιγότερο πρόθυμοι να πληρώσουν τα επίπεδα φορολογίας που απαιτούνται για τη διατήρηση του NHS. «Νομίζω ότι θα ήταν αφελές να υποθέσουμε ότι η ιδιωτικοποίηση βοηθά πάντα το NHS», δήλωσε η Sally Gainsbury, αναλύτρια πολιτικής στο think-tank Nuffield Trust.

«Οι άνθρωποι μπορεί να μπαίνουν στον πειρασμό να πιστεύουν ότι κάνουν τη χάρη στο NHS με το να μεταβούν ιδιωτικά, αλλά αυτό βασίζεται στην ιδέα ότι υπάρχει αντικατάσταση ενός προς έναν μιας υπηρεσίας, κάτι που δεν συμβαίνει πάντα», είπε. Ο Gainsbury προειδοποίησε για ένα ηθικό δίλημμα όπου οι ασθενείς πηγαίνουν όλο και περισσότερο στον ιδιωτικό τομέα για διαγνώσεις αλλά επιστρέφουν στο NHS για θεραπεία.

«Πώς αντιμετωπίζει ένας μεμονωμένος κλινικός ιατρός έναν ασθενή που παρουσιάζει μια πραγματικά σοβαρή απειλητική για τη ζωή κατάσταση που είχε διαγνώσει ιδιωτικά, μπροστά από 70 άτομα στη λίστα του που δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί;» ρώτησε. Ωστόσο, οι ιδιωτικοί πάροχοι υγείας λένε ότι αναθέτοντας τις εγκαταστάσεις τους στο NHS για συνήθεις επεμβάσεις συμβάλλουν στην άμβλυνση της πίεσης στις υπηρεσίες υγείας. Τον Φεβρουάριο του 2024, το 10,6% του συνόλου της εκλεκτικής περίθαλψης του NHS παρασχέθηκε από παρόχους ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία από το Δίκτυο Ανεξάρτητων Παρόχων Υγείας.

«Αν όλοι όσοι έλαβαν ιδιωτική θεραπεία προστέθηκαν στη λίστα αναμονής του NHS, ένα ήδη τεράστιο πρόβλημα θα γινόταν ουσιαστικά χειρότερο», δήλωσε ο David Hare, διευθύνων σύμβουλος του IHPN. Ο Gargan πρόσθεσε ότι υπάρχει μακρά ιστορία διαγνωστικών και άλλων υπηρεσιών που διεξάγονται στον ιδιωτικό τομέα για λογαριασμό του NHS και «η ανάγκη είναι ακόμη πιο έντονη, δεδομένων των χρόνων αναμονής του NHS».

Εν τω μεταξύ, οι ασφαλιστές έσπευσαν να προσφέρουν υπηρεσίες όπως εικονικοί γενικοί γιατροί, που σας δίνουν 24ωρη πρόσβαση σε γιατρό μέσω βίντεο ή τηλεφώνου, για να εξυπηρετήσουν πελάτες που δεν είναι ικανοποιημένοι με το NHS. Ο τομέας της ιδιωτικής ιατρικής ασφάλισης ανθεί, με τον αριθμό των ατόμων που καλύπτονται από ασφάλιση υγείας να φτάνει τα 5,8 εκατομμύρια το 2022, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του κλάδου — το υψηλότερο επίπεδο από το 2008.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τα προβλήματα του NHS αφήνουν τους νέους γιατρούς χωρίς δουλειά

Το NHS σημειώνει νέο ρεκόρ ελέγχων για τον καρκίνο

NHS: Η ασφάλιση πρέπει να αλλάξει για να αντιμετωπίσει τα χρόνια νοσήματα

NHS: Πώς απογοητεύει τα παιδιά με αυξημένους χρόνους αναμονής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αποκατάσταση της Δημοκρατίας: Εκδηλώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο για τα 50 χρόνια

Αποκατάσταση της Δημοκρατίας: Η κ. Σακελλαροπούλου και οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε μία ξεχωριστή έκθεση, με 60 έργα περισσότερων από 12 γνωστών γελοιογράφων, οι οποίοι αποτύπωσαν με την πένα τους, στις εφημερίδες της εποχής, τον πρώτο χρόνο της Μεταπολίτευσης.

Υεμένη: Τουλάχιστον 3 σκοτώθηκαν και 87 τραυματίστηκαν από ισραηλινές επιδρομές

Υεμένη: Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δήλωσαν ότι τα μαχητικά τους έπληξαν «στρατιωτικούς στόχους του τρομοκρατικού καθεστώτος Χούτι» στην περιοχή του λιμανιού Χοντέιντα.

Υπουργική ;πόφαση ορόσημο για το σύστημα υγείας σχετικά με το ιδιωτικό έργο των γιατρών του ΕΣΥ

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στην περίπτωση υπό στοιχείο στ. του άρθρου 3 της παρούσας, με ευθύνη του Διοικητή ή του Προέδρου του νοσοκομείου ή Διοικητή της Υ.Π.Ε, η εκδοθείσα άδεια ανακαλείται με αιτιολογημένη απόφαση τού, κατά τα ανωτέρω, αρμοδίου οργάνου για το σύνολο των ιατρών του τμήματος.

Η απόφαση της Γκάμπια να υποστηρίξει την απαγόρευση του ΑΓΓΟ είναι κρίσιμη νίκη για τα δικαιώματα των κοριτσιών και των γυναικών

Μαζί, δεν πρέπει να ησυχάσουμε μέχρι να διασφαλίσουμε ότι όλα τα κορίτσια και οι γυναίκες μπορούν να ζήσουν απαλλαγμένα από βία και βλαβερές πρακτικές και ότι τα δικαιώματά τους, η σωματική τους ακεραιότητα και η αξιοπρέπειά τους προασπίζονται».

Close Icon