Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πολιτική Υγείας

NHS: Οι νέοι γιατροί απεργούν στην Αγγλία μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές

NHS: Οι νέοι γιατροί απεργούν στην Αγγλία μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές

NHS: Χιλιάδες ασθενείς αντιμετωπίζουν ακύρωση της περίθαλψής τους μετά την εξαγγελία απεργίας από τις 7 το πρωί της 27ης Ιουνίου έως τις 7 το πρωί της 2ας Ιουλίου.

Οι νεώτεροι γιατροί στην Αγγλία πρόκειται να απεργήσουν για πέντε ημέρες στη μακροχρόνια διαμάχη για τις αμοιβές τους, φέρνοντας ένα νέο κύμα διαταραχών στο NHS την εβδομάδα πριν από τις γενικές εκλογές. Χιλιάδες ασθενείς αντιμετωπίζουν ακύρωση της περίθαλψής τους μετά την εξαγγελία απεργίας από τις 7 το πρωί της 27ης Ιουνίου έως τις 7 το πρωί της 2ας Ιουλίου. Οι ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες στις 4 Ιουλίου. Η εξέλιξη θα αυξήσει την πίεση στον Rishi Sunak, ο οποίος έχει κατηγορηθεί ότι κράτησε μια συμφωνία για τις αμοιβές, για να επιλύσει επειγόντως τη διαμάχη.

Σε δήλωση την Τετάρτη, οι συμπρόεδροι της επιτροπής κατώτερων ιατρών του BMA, Δρ Robert Laurenson και Dr Vivek Trivedi, δήλωσαν: «Κάναμε σαφές στην κυβέρνηση ότι θα απεργήσουμε εκτός εάν οι συζητήσεις καταλήξουν σε μια αξιόπιστη προσφορά αμοιβής. Για περισσότερους από 18 μήνες ζητάμε από τον Rishi Sunak να υποβάλει προτάσεις για την αποκατάσταση της αμοιβής που έχασαν οι κατώτεροι γιατροί τα τελευταία 15 χρόνια – ίσο με περισσότερο από το ένα τέταρτο σε πραγματικούς όρους».

Είπαν ότι όταν μπήκαν σε διαμεσολάβηση με την κυβέρνηση αυτόν τον μήνα, το έκαναν με την εντύπωση ότι «είχαμε μια λειτουργική κυβέρνηση που σύντομα θα έκανε μια προσφορά. Προφανώς δεν υπάρχει καμία προσφορά τώρα. Οι νέοι γιατροί έχουν βαρεθεί και δεν έχουν υπομονή». Ο Σουνάκ είχε ακόμα την ευκαιρία να δείξει ότι νοιαζόταν για το NHS και τους εργαζομένους του, πρόσθεσαν οι Laurenson και Trivedi. «Εάν κατά τη διάρκεια αυτής της εκστρατείας κάνει μια τέτοια δημόσια δέσμευση που είναι αποδεκτή από την επιτροπή κατώτερων γιατρών του BMA, τότε δεν χρειάζεται να προχωρήσουν απεργίες».

Οι ηγέτες της υγείας εξέφρασαν ανησυχία, προειδοποιώντας ότι η πενθήμερη απεργία θα θέσει ξανά σε κίνδυνο τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της λίστας αναμονής των ρεκόρ και θα ωθήσει άλλες υπηρεσίες σε οριακό σημείο. Οι νέοι γιατροί στην Αγγλία ψήφισαν τον Μάρτιο να συνεχίσουν την απεργία μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου. Όσοι ανήκουν στο BMA ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία την πραγματοποίηση περαιτέρω στάσεων εκτός από τις 41 ημέρες απεργιών που πραγματοποιήθηκαν από τον Μάρτιο του 2023.

Υποστήριξαν άλλους έξι μήνες στάσεων κατά 98% σε ποσοστό συμμετοχής 62%. Υπήρξε σχεδόν ομόφωνη υποστήριξη – 97% υπέρ, με μόλις 3% κατά – για ανάληψη δράσης εκτός απεργίας, όπως άρνηση υπερωριακής εργασίας, επιδιώκοντας αύξηση μισθού κατά 35%. Επιδιώκουν την αύξηση κατά 35% ως «πλήρη αποκατάσταση» της πτώσης κατά 26% της πραγματικής αξίας των μισθών τους από το 2008.

Ο υπουργός Υγείας προκάλεσε τους Εργατικούς να καταδικάσουν την απόφαση των κατώτερων γιατρών να απεργήσουν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Γράφοντας στο X, η Victoria Atkins είπε: «Σήμερα θα πρέπει να είναι η ημέρα που το Εργατικό Κόμμα θα καταδικάσει επιτέλους τις απεργίες των κατώτερων γιατρών. Η ανακοίνωσή του κατά τη διάρκεια εκλογών και την ημέρα της υγείας των Εργατικών δείχνει ότι αυτό ήταν μόνο πολιτικό και όχι για ασθενείς ή το προσωπικό».

Το χαρακτήρισε ως μια «άκρως κυνική τακτική», προσθέτοντας: «Αυτή η συντηρητική κυβέρνηση έχει λάβει τις σκληρές αποφάσεις να διατηρήσει τις δημόσιες δαπάνες σε χαμηλά επίπεδα για να περιορίσει τον πληθωρισμό, ο οποίος τώρα έχει επιστρέψει στο φυσιολογικό. Η εργασία θα βρίσκεται στα χέρια των συνδικαλιστών τους – δηλαδή περισσότερες δαπάνες και υψηλότεροι φόροι».

Ο ηγέτης των Εργατικών, Keir Starmer, υποσχέθηκε να «μπει στο δωμάτιο» με κατώτερους γιατρούς για να διευθετήσει τη διαφορά σχετικά με τις αμοιβές, αν και είπε ότι μια κυβέρνηση των Εργατικών δεν θα είναι σε θέση να τους χορηγήσει πλήρη αύξηση μισθού. Ο Στάρμερ είπε: «Εάν ξεπεράσουμε τη γραμμή και έρθουμε σε υπηρεσία, θα εξαρτηθεί από εμάς να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα. Αυτό θα συμβεί μόνο αν μπούμε στο δωμάτιο και συζητήσουμε με τους γιατρούς για τα θέματα που διακυβεύονται.

«Έπρεπε να ξεκαθαρίσουμε ήδη ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να ανταποκριθούμε στο 35% που βάζουν στο τραπέζι. Υπάρχουν όμως και άλλα θέματα σε σχέση με την πληρωμή. Αυτό που δεν θα λάβετε είναι μια κυβέρνηση που απλώς ξεκαθαρίζει και διαφωνεί σχετικά με το ποιος μπαίνει πρώτος στην αίθουσα για να ξεκινήσει και να κάνει τις διαπραγματεύσεις, γιατί πρέπει να το λύσουμε αυτό».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η.Β. NHS - Δαπάνησε 4,1 δισ. λίρες σε 11 χρόνια για αγωγές λόγω εγκεφαλικής βλάβης μωρών

Βλάπτει το NHS η μετάβαση στον ιδιωτικό τομέα;

Τα προβλήματα του NHS αφήνουν τους νέους γιατρούς χωρίς δουλειά

Οι νέοι γιατροί στη Βόρεια Ιρλανδία απεργούν ξανά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αγαπηδάκη: «Σε πλήρη ανάπτυξη το δίκτυο τηλεϊατρικής μέχρι το τέλος του 2025»

Αγαπηδάκη: Εργαζόμαστε μαζί με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και την ΗΔΙΚΑ για να φέρουμε τον πολίτη σε μία πραγματικότητα, στην οποία δε χρειάζεται να ανησυχεί για τίποτα.

Μαρκ Ρούτε: Ο Ολλανδός Πρωθυπουργός θα είναι ο επόμενος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ

Μαρκ Ρούτε: Ως αρχηγός του ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει μια δύσκολη πράξη εξισορρόπησης, καθώς τα μέλη της συμμαχίας προσπάθησαν να υποστηρίξουν την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ουκρανία χωρίς να προκαλέσουν περαιτέρω ρωσική επιθετικότητα.

Ποια μέτρα εξήγγειλε ο Γιώργος Φλωρίδης για την ενδοοικογενειακή βία;

Ενδοοικογενειακή βία: 13 νέες διατάξεις εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης στην προσπάθεια της Πολιτείας να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των κακοποιήσεων και της βίας που έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις.

Σουδάν: Ο πόλεμος βυθίζει τη χώρα σε βαθύτερο χάος

Σουδάν: Η ανθρωπιστική έκκληση υπό την ηγεσία του ΟΗΕ 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι «θλιβερά υποχρηματοδοτούμενη», καθώς μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί μόνο 441 εκατομμύρια δολάρια - 16 τοις εκατό.

Παιδική παχυσαρκία: Με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας η ημερίδα του ΠΟΥ Ευρώπης

Παιδική παχυσαρκία: Η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι είναι η κοιτίδα της διάσημης μεσογειακής διατροφής, αντιμετωπίζει ανησυχητικά υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας στους νέους της.

Close Icon