Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πολιτική Υγείας

NHS: Ξεκινούν συνομιλίες για να σταματήσει η απεργία των γιατρών

NHS: Ξεκινούν συνομιλίες για να σταματήσει η απεργία των γιατρών

NHS: Ο Wes Streeting λέει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά ή να δεσμευτεί για την αύξηση κατά 35% που θέλουν οι γιατροί, αλλά ελπίζει να τερματίσει τη διαμάχη.

Οι συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο μεταξύ του νέου γραμματέα υγείας και των κατώτερων γιατρών που είναι δυσαρεστημένοι για την αμοιβή έχουν ξεκινήσει. Ο Wes Streeting λέει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά ή να δεσμευτεί για την αύξηση κατά 35% που θέλουν οι γιατροί του NHS, αλλά ελπίζει να τερματίσει τη διαμάχη. Ωστόσο, υπάρχει ανανεωμένη αισιοδοξία ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για την αποφυγή περισσότερων απεργιών και αναστάτωσης για τους ασθενείς. Δεκάδες χιλιάδες ραντεβού αναβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της πιο πρόσφατης αποχώρησης από τους γιατρούς του NHS, νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Έχουν γίνει ήδη 11 γύροι απεργιών από κατώτερους γιατρούς στην Αγγλία. Αυτό έχει ασκήσει επιπλέον πίεση σε ένα ήδη επιβαρυμένο NHS που έχει περισσότερους από επτά εκατομμύρια ασθενείς σε λίστες αναμονής για θεραπεία. Οι γιατροί λένε ότι ο μισθός τους έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα του πληθωρισμού, και ζήτησαν αύξηση για να αποκατασταθούν αυτά που λένε ότι οφείλονται. Έλαβαν αύξηση κατά μέσο όρο σχεδόν 9% το τελευταίο οικονομικό έτος.

Οι συνομιλίες πέρυσι με τη Βρετανική Ιατρική Ένωση, η οποία εκπροσωπεί τους κατώτερους γιατρούς, σχετικά με ένα επιπλέον συμπλήρωμα 3% δεν κατέληξαν σε συμφωνία. Έκτοτε έχει δηλώσει ότι είναι πρόθυμη να εφαρμόσει σταδιακά την αύξηση των μισθών κατά 35%, αφού αρχικά το ζήτησε με μια κίνηση, αλλά η κυβέρνηση παραμένει σταθερή. Ο κ. Streeting είπε στη διάσκεψη του Tony Blair Institute Future of Britain: «Αυτή είναι μια σημαντική στιγμή επαναφοράς νομίζω στη σχέση μεταξύ των κατώτερων γιατρών και της κυβέρνησής τους».

Το Εργατικό Κόμμα ήταν πολύ ξεκάθαρο στην αντιπολίτευση ότι η βασική ζήτηση για μισθούς ήταν απρόσιτη – και αυτό “δεν έχει αλλάξει”. Οι κατώτεροι γιατροί άξιζαν σεβασμό και η ειλικρίνεια μαζί τους ήταν το κλειδί για αυτό. Οι συμπρόεδροι της επιτροπής κατώτερων ιατρών της BMA, Δρ Robert Laurenson και Dr Vivek Trivedi, δήλωσαν: «Ο κ. Streeting είπε ότι η αποκατάσταση της αμοιβής θα είναι ένα ταξίδι: θέλουμε να ξεκινήσουμε. ​”Ευχαριστούμε τον Υπουργό Εξωτερικών για τη συνάντηση και συμφωνήσαμε να συναντηθούμε ξανά την επόμενη εβδομάδα.”

Ο Δρ Λόρενσον πρόσθεσε: «Αυτή ήταν σίγουρα μια συλλογική συζήτηση και νομίζω ότι είναι δίκαιο να πούμε ότι δεν έχουμε σχέδια αυτή τη στιγμή να ζητήσουμε απεργία». Η νέα κυβέρνηση αντιμετώπισε μια σειρά από άλλα «φλεγόμενα» ζητήματα που άφησαν οι Συντηρητικοί, είπε ο κ. Streeting. Στην κορυφή της λίστας είναι η μείωση της αναμονής των ασθενών.

«Η μείωση του χρόνου αναμονής είναι η άμεση εστίασή μου και η νούμερο ένα προτεραιότητά μου», είπε ο κ. Streeting. Από τον Δεκέμβριο του 2022, ορισμένες ομάδες προσωπικού του NHS έχουν λάβει απεργιακά μέτρα – συμπεριλαμβανομένων νοσοκόμων, άλλων ομάδων γιατρών, φυσιοθεραπευτών και παραϊατρικών – προκαλώντας την αναβολή σχεδόν 1,5 εκατομμυρίου ραντεβού, διαδικασιών και επεμβάσεων με εκτιμώμενο κόστος άνω των £3 δις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

NHS: Ο αριθμός των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια εκτοξεύεται στα ύψη

Βρετανία εκλογές: Τι υπόσχεται κάθε πολιτικό κόμμα για την υγεία των γυναικών;

NHS: Ζητήματα πληροφορικής σχετίζονται με βλάβη ασθενών

NHS: Οι νέοι γιατροί απεργούν στην Αγγλία μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αποκατάσταση της Δημοκρατίας: Εκδηλώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο για τα 50 χρόνια

Αποκατάσταση της Δημοκρατίας: Η κ. Σακελλαροπούλου και οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε μία ξεχωριστή έκθεση, με 60 έργα περισσότερων από 12 γνωστών γελοιογράφων, οι οποίοι αποτύπωσαν με την πένα τους, στις εφημερίδες της εποχής, τον πρώτο χρόνο της Μεταπολίτευσης.

Υεμένη: Τουλάχιστον 3 σκοτώθηκαν και 87 τραυματίστηκαν από ισραηλινές επιδρομές

Υεμένη: Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δήλωσαν ότι τα μαχητικά τους έπληξαν «στρατιωτικούς στόχους του τρομοκρατικού καθεστώτος Χούτι» στην περιοχή του λιμανιού Χοντέιντα.

Υπουργική ;πόφαση ορόσημο για το σύστημα υγείας σχετικά με το ιδιωτικό έργο των γιατρών του ΕΣΥ

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στην περίπτωση υπό στοιχείο στ. του άρθρου 3 της παρούσας, με ευθύνη του Διοικητή ή του Προέδρου του νοσοκομείου ή Διοικητή της Υ.Π.Ε, η εκδοθείσα άδεια ανακαλείται με αιτιολογημένη απόφαση τού, κατά τα ανωτέρω, αρμοδίου οργάνου για το σύνολο των ιατρών του τμήματος.

Η απόφαση της Γκάμπια να υποστηρίξει την απαγόρευση του ΑΓΓΟ είναι κρίσιμη νίκη για τα δικαιώματα των κοριτσιών και των γυναικών

Μαζί, δεν πρέπει να ησυχάσουμε μέχρι να διασφαλίσουμε ότι όλα τα κορίτσια και οι γυναίκες μπορούν να ζήσουν απαλλαγμένα από βία και βλαβερές πρακτικές και ότι τα δικαιώματά τους, η σωματική τους ακεραιότητα και η αξιοπρέπειά τους προασπίζονται».

Close Icon