Πολιτική Υγείας

Μητσοτάκης: Κατώτατος μισθός, κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων και Τέμπη

Μητσοτάκης: Κατώτατος μισθός, κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων και Τέμπη

Μητσοτάκης: Ο Πρωθυπουργός μιλά για την κατ' οίκον διανομή φαρμάκων σε ασθενείς που το χρειάζονται, αλλά και για τον κατώτατο μισθό που συμπαρασύρει μαζί του αρκετά επιδόματα, ενώ παράλληλα αναφέρεται και στα Τέμπη.

Στον καθιερωμένο εβδομαδιαίο απολογισμό του κυβερνητικού έργου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά φυσικά για την κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων σε ασθενείς που το χρειάζονται, αλλά και για τον κατώτατο μισθό που συμπαρασύρει μαζί του αρκετά επιδόματα. Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός αναφέρεται και στα Τέμπη, μιλώντας για «πολιτική τυμβωρυχία του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών» από την αντιπολίτευση, για την οποία προσθέτει ότι «καταφέρνει να συνασπιστεί μόνο πίσω από τερατολογίες και όχι γύρω από μια θετική πρόταση για το μέλλον της χώρας. Αυτό είναι και το αδιέξοδο των κομμάτων της αντιπολίτευσης».

Αναλυτικά η δημοσίευση του Πρωθυπουργού

«Καλημέρα σε όλες και όλους.

Ο Μάρτιος σήμερα «κατεβάζει αυλαία», και όπως όλα δείχνουν, αφήσαμε οριστικά πίσω τον χειμώνα. Έναν χειμώνα που ήταν ο θερμότερος στα ελληνικά χρονικά με βάση τα προκαταρκτικά δεδομένα της υπηρεσίας του ευρωπαϊκού προγράμματος Copernicus. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, και είναι ένα από τα μεγάλα ζητήματα που φιλοδοξεί η ΕΕ να αντιμετωπίσει με την Πράσινη Συμφωνία για κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050. Καθόλου εύκολο εγχείρημα, αντιθέτως πολύ σύνθετο, πλην όμως επιτακτικό. Και πιστεύω ότι θα πρέπει όλες -και οι εγχώριες- πολιτικές δυνάμεις να πάρουν καθαρά θέση με συγκεκριμένες προτάσεις, καθώς μας αφορά επειγόντως και ως χώρα.

Να έρθω όμως στα της σημερινής εβδομαδιαίας ανασκόπησης. Επιτρέψτε μου πρώτα όμως μόνο δυο φράσεις για την πολιτική τυμβωρυχία του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών που επιχειρείται από την αντιπολίτευση με αποκορύφωμα την -απορριφθείσα τελικά- πρόταση δυσπιστίας. Όχι, δεν πανηγυρίζουμε για την αποτυχία τους να ρίξουν την κυβέρνηση, πατώντας πάνω στον πόνο και στην οργή των οικογενειών των θυμάτων. Κανείς δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος από την τοξικότητα και την πόλωση, τα έχουμε πληρώσει ακριβά και στο πρόσφατο παρελθόν.

Αποκαλύφθηκε ωστόσο από το περιεχόμενο των τοποθετήσεων ότι μέλημα της αντιπολίτευσης δεν είναι να μην ξανασυμβούν αντίστοιχα δυστυχήματα. Δεν ακούσαμε τίποτα για τη βελτίωση των σιδηροδρόμων στη χώρα μας πάρα μόνο θεωρίες συνομωσίας. Είναι θλιβερό ότι η αντιπολίτευση καταφέρνει να συνασπιστεί μόνο πίσω από τερατολογίες και όχι γύρω από μια θετική πρόταση για το μέλλον της χώρας. Αυτό είναι και το αδιέξοδο των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η κυβέρνηση έχει εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και σε ό,τι αποφασίσει εκείνη. Ξαναλέω, δεν υπήρξε καμία προσπάθεια συγκάλυψης, δεν συγκυβερνούμε με κανένα συμφέρον. Ο καθένας στον ρόλο του. Όλοι κρινόμαστε από τους πολίτες. Και σταματώ εδώ. Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που ζητάει η πλειοψηφία της κοινωνίας, να αλλάζουμε προς το καλύτερο τη χώρα, να αίρουμε διαχρονικά εμπόδια που μας κρατούν πίσω από τη σύγκλιση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Και μια από τις δεσμεύσεις μας για καλυτέρευση της ζωής των εργαζομένων είναι η αύξηση των μισθών. Την Παρασκευή λοιπόν ανακοινώσαμε τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα ισχύσει από την 1η Απριλίου ώστε να ωφεληθούν και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό. Αυτή είναι η τέταρτη αύξηση του κατώτατου μισθού από το 2022, ο οποίος τώρα ανεβαίνει στα 830 ευρώ. Δηλαδή 50 ευρώ παραπάνω τον μήνα και συνολικά 180 ευρώ παραπάνω από τα 650 του 2019, μια συνολική αύξηση 28%. Ταυτόχρονα, αυξάνουν οι τριετίες -που επανέφερε έπειτα από 12 χρόνια η κυβέρνησή μας- και 18 επιδόματα όπως το επίδομα μητρότητας που το λαμβάνουν πλέον αγρότισσες και ελεύθερες επαγγελματίες, το επίδομα γονικής άδειας και ανεργίας.

Σημαντική αύξηση έχουμε δει και στον μέσο μισθό: το 2019 ήταν στα 1046 ευρώ και σήμερα τα 1251 ευρώ. Έτσι, υπερκαλύπτουμε τις αυξήσεις στον πληθωρισμό που σωρευτικά έως σήμερα είναι στο 14-15%. Οι πληθωριστικές πιέσεις είναι παροδικές, όμως οι αυξήσεις στους μισθούς είναι μόνιμες, αφορούν εκατομμύρια νοικοκυριά και θα ισχύουν και μετά την υποχώρηση του πληθωρισμού…

Για να περάσω όμως και σε μία άλλη μας δέσμευση – την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε η κατ’ οίκον παράδοση φαρμάκων υψηλού κόστους σε ασθενείς με κυστική ίνωση ώστε να μην ταλαιπωρούνται ούτε οι ίδιοι ούτε οι φροντιστές τους με πολύωρες αναμονές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Ίσως μερικοί το θεωρούν «μικρό». Για την καθημερινότητα αυτών των ανθρώπων και των κοντινών τους προσώπων όμως είναι πολύ μεγάλο. Οι ασθενείς το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ. Υπολογίζεται ότι κάθε μήνα -σε αυτή την πιλοτική φάση- θα εξυπηρετούνται 1.850 ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από πνευμονική υπέρταση, μεσογειακή και δρεπανοκυτταρική αναιμία και νόσο του κινητικού νευρώνα. Στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι να αποστέλλονται κατ’ οίκον σε όλους τους ασφαλισμένους που λαμβάνουν φάρμακα υψηλού κόστους και τα φάρμακα που χρειάζονται αποθήκευση σε ψυγείο…

Θα σας αφήσω με μια διεθνή αναγνώριση που δικαίως κατέκτησε η Θεσσαλονίκη. Αναφέρομαι στην ένταξή της στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της UNESCO. Αυτή η αναγνώριση αποτελεί μια ευκαιρία για να αναδειχθεί η μακραίωνη ιστορία της πόλης αλλά και το πώς έχει εξελιχθεί πλέον σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή μεγαλούπολη, έναν από τους καλύτερους γαστρονομικούς προορισμούς της Ευρώπης. Να θυμίσω ότι το Υπουργείο Τουρισμού εργάζεται για την αύξηση της αναγνωρισιμότητας των αγροτουριστικών και γαστρονομικών προορισμών και δραστηριοτήτων σε όλη τη χώρα και ετοιμάζει ειδική πλατφόρμα με διαδραστικό ψηφιακό χάρτη για την προβολή της εστίασης, του αγροτουρισμού και του γαστρονομικού τουρισμού στην Ελλάδα.

Τέλος για τη σημερινή ανασκόπηση της εβδομάδας! Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και θα τα πούμε ξανά την επόμενη. Καλή Κυριακή σε όλες και όλους!»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μητσοτάκης: Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις σε 2,5 εκατ. γυναίκες

Τι λέει ο Υπουργός Υγείας για τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας;

Μητσοτάκης: Στον Καναδά πράγματι η καρδιά του Ελληνισμού χτυπάει πολύ δυνατά

Μητσοτάκης: Τα πρωινά χειρουργεία δεν επηρεάζονται καθόλου από τα απογευματινά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα εμβόλια έσωσαν τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές σε 50 χρόνια δηλώνει ο επικεφαλής του ΠΟΥ

Η έλλειψη πρόσβασης στα εμβόλια αποτελούσε μείζονα ανησυχία, δήλωσε η O'Brien, αλλά μέρος της οπισθοδρόμησης οφειλόταν σε «παραπληροφόρηση και κινήματα κατά των εμβολίων».

Χαρδαλιάς: Προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού 6 εκατ. ευρώ για τα στρατιωτικά νοσοκομεία της Περιφέρειας Αττικής

Όπως τόνισε ο περιφερειάρχης Χαρδαλιάς, εντός του 2024 αναμένεται νέα πρόσκληση για περαιτέρω ενίσχυση και αναβάθμιση του ιατρικού εξοπλισμού και των άλλων νοσοκομείων της Αττικής.

ΝΙΜΤΣ - Παραχώρηση 50 κλινών νοσηλείας στο ΕΣΥ για την αντιμετώπιση της Covid-19

Για την αποζημίωση του ιατρικού προσωπικού του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ., λόγω συμμετοχής του στο πρόγραμμα εφημεριών του Ε.Σ.Υ., εφαρμόζονται αναλόγως οι κείμενες διατάξεις για την αποζημίωση των εφημεριών των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ., καθώς και οι διατάξεις της υπό στοιχεία Φ.900/9/568018/Σ.942/ 3.12.2021 (Β΄ 5821) κοινής απόφασης των υπουργών Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας και Υγείας.

Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες

Ο κ. Γεωργιάδης είχε διμερείς συναντήσεις με την Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ε.Ε. κ. Στέλλα Κυριακίδου και με τον Υπουργό Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Μιχάλη Διαμανό.