Πολιτική Υγείας

Μητσοτάκης: Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών για ασθενείς με νεοπλασματικές ασθένειες

Μητσοτάκης: Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών για ασθενείς με νεοπλασματικές ασθένειες

Μητσοτάκης: Από τον Μάρτιο θα τεθεί σε λειτουργία η ψηφιακή πλατφόρμα για την καταγγελία περιστατικών bullying στο σχολείο από το Υπουργείο Παιδείας

Μέσω του εβδομαδιαίου απολογισμού του κυβερνητικού έργου στο Facebook ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει: «Τα προβλήματα είναι πολλά και σύνθετα. Ασφαλώς θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε σταθερά δίπλα τους, πάντα όμως λαμβάνοντας υπόψη και τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας. Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο όσα πετύχαμε». Αναφορά κάνει επίσης στην ψήφιση του νόμου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας όπως και σε σειρά άλλων θεμάτων.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αναλυτικά η ανάρτηση του πρωθυπουργού

«Καλημέρα! Ίσως παρατηρήσατε ότι την εβδομάδα που μας πέρασε μονοπώλησε την επικαιρότητα ένα θέμα: η ψήφιση της ισότητας στον πολιτικό γάμο. Και είναι λογικό. Με αυτό το θέμα θα ξεκινήσω τη σημερινή ανασκόπηση, αλλά ελπίζω ότι θα καταφέρω να κρατήσω το ενδιαφέρον σας και ελπίζω να σας πείσω να διαβάσετε και για όλα τα άλλα που έγιναν μέσα στην εβδομάδα, ειδικά αφού είναι πιθανόν να επισκιάστηκαν, και τους αξίζει λίγη -έστω!- προσοχή.

Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να έχει «μονοθεματική» ατζέντα, προφανώς. Όμως ελπίζω πως όσοι παρακολουθούν το έργο μας, όσοι από εσάς διαβάζετε αυτές τις αναρτήσεις ειδικά, έχετε ίσως εκτιμήσει το γεγονός ότι δίνουμε πολλές μάχες σε πολλά διαφορετικά επίπεδα, με την ίδια επιμονή. Σήμερα για παράδειγμα, έχω να σας πω για θέματα που αφορούν την Υγεία, την Πολιτική Προστασία, την Ασφάλεια, τη στήριξη στους αγρότες μας αλλά και τον Πολιτισμό.

Θα ξεκινήσω όμως με την ισότητα στον γάμο. Γνωρίζω, το είπα άλλωστε και στη Βουλή, ότι με την ιστορική ρύθμιση για την ισότητα στον γάμο που ψηφίστηκε πανηγυρικά την Πέμπτη στη Βουλή, δεν επιλύουμε ένα πρόβλημα που αφορά την πλειονότητα της κοινωνίας, αλλά μια μειοψηφία της.

Και από αυτό το πρίσμα ίσως κάποιοι ακόμη αναρωτιούνται γιατί επιμένουμε να τη θεωρούμε τόσο σημαντική. Μα ακριβώς γιατί αποδεικνύουμε στην πράξη ότι όντως είμαστε μια κυβέρνηση όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων, που νοιάζεται όχι μόνο για τους πολλούς, αλλά και για τους λίγους -πρωτίστως για τους πιο ευάλωτους όπως είναι τα παιδιά- αποδίδοντας δικαιώματα, δικαιοσύνη και ελευθερία, σε μια μερίδα συμπολιτών μας που έως σήμερα τα στερούνταν.

Αλλάζω θέμα. Την περασμένη Τρίτη συναντήθηκα με πολυμελείς αντιπροσωπείες των αγροτών απ’ όλη την Ελλάδα. Είχαμε έναν νηφάλιο διάλογο, άκουσα με προσοχή τις εύλογες αγωνίες τους και ανακοίνωσα επιπλέον δύο μέτρα στήριξής τους – φθηνότερο ρεύμα για όλους τους παραγωγούς στα όρια του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για μια δεκαετία και προκαταβολή της επιστροφής του ΕΦΚ 40 εκ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου μαζί με δέσμευση να αλλάξουμε προς το δικαιότερο με βάση τους όγκους παραγωγής την επιστροφή από το 2025.

Θα περάσω στον χώρο της υγείας, όπου είχαμε σημαντικές εξελίξεις μέσα στη βδομάδα. Θεσμοθετήσαμε το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών και για πρώτη φορά στη χώρα μας θα υπάρχει πλέον ακριβής καταγραφή πραγματικών δεδομένων με σκοπό τη βέλτιστη παροχή υπηρεσιών υγείας για τους ασθενείς με νεοπλασματικές ασθένειες. Και κάτι ακόμα που αφορά αυτή την κατηγορία των ασθενών: ξεκινά η διαδικασία για την κατασκευή του νέου Κέντρου Ακτινοθεραπείας-Χημειοθεραπείας και της ανακαίνισης κλινικών στο νοσοκομείο Σωτηρία.

Μικρότερα αλλά απαραίτητα είναι και τα έργα για την ενεργειακή αναβάθμιση/ανακαίνιση του Νοσοκομείου Τρικάλων, του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου και 6 Κέντρων Υγείας στη Θεσσαλία και στη Στερεά Ελλάδα. Αυτή την εβδομάδα υπογράφηκε η σχετική σύμβαση. Και με την ευκαιρία, να προσθέσω ότι δόθηκε παράταση στο πρόγραμμα απασχόλησης 4.000 μακροχρόνια ανέργων στον δημόσιο τομέα της Υγείας, σε θέσεις επιστημονικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και σε άλλες νευραλγικές ειδικότητες του ΕΣΥ, συνολικού προϋπολογισμού 48 εκ. ευρώ.

Πάμε τώρα στη Δικαιοσύνη, γιατί κατατέθηκε στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση το νομοσχέδιο για τις τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Στόχος των αλλαγών είναι η αντιμετώπιση της «μικρομεσαίας» εγκληματικότητας, με κύριο μέσο την έκτιση των ποινών. Αυτό έχει σκοπό να καταπολεμήσει και το αίσθημα ατιμωρησίας και να αυξήσει την ασφάλεια του πολίτη…

Θα μείνω στο γενικότερο -πολύ σοβαρό- φαινόμενο της βίας και της παραβατικότητας με δράστες και θύματα ανηλίκους, το οποίο παρουσιάζει ανησυχητική ένταση τα τελευταία χρόνια, ιδίως μετά την περίοδο των περιορισμών λόγω της πανδημίας. Θέλουμε να το αντιμετωπίσουμε συγκροτημένα και πολυεπίπεδα, όπως δηλαδή επιβάλλει η φύση του προβλήματος. Γι’ αυτό και προχωρήσαμε στη σύσταση επιστημονικής επιτροπής για την εκπόνηση Εθνικής Στρατηγικής Πρόληψης και Αντιμετώπισής του. Την απαρτίζουν έγκριτοι Έλληνες επιστήμονες, ειδικοί ο καθένας και η καθεμιά στις διαφορετικές πτυχές του φαινομένου, ώστε εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος να εκπονήσουν το πόρισμα με τις προτάσεις τους.

Η πρωτοβουλία μας αυτή δεν είναι μεμονωμένη. Εντάσσεται στη δέσμη των πολιτικών μας εναντίον της έμφυλης και της ενδοοικογενειακής βίας και κατά του bullying, για την προστασία των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων και φυσικά παράλληλα με το πολύ σημαντικό εθνικό σχέδιο για τα άτομα με αναπηρία. Μάλιστα, από τον Μάρτιο θα τεθεί σε λειτουργία η ψηφιακή πλατφόρμα για την καταγγελία περιστατικών bullying στο σχολείο από το Υπουργείο Παιδείας, και θα ξεκινήσει μια μεγάλη καμπάνια ευαισθητοποίησης παιδιών, γονιών και εκπαιδευτικών.

Ένα άλλο θέμα του οποίου την ένταση έχουμε βιώσει τα τελευταία χρόνια είναι οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης, και σε αυτό θα περάσω τώρα. Η κλιματική κρίση, που συνιστά απειλή για ολόκληρο τον πλανήτη με ορατές τις συνέπειές της και στην Ελλάδα, καθιστά μονόδρομο τα μέτρα πρόληψης και την επένδυση στην Πολιτική Προστασία. Το κάναμε, το κάνουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε διαθέτοντας 2,1 δισ. για υποδομές σε Πυροσβεστική και Πολιτική Προστασία…

Ελπίζω ότι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη να έχουν ήδη διαπιστώσει ότι η παρουσία της Τροχαίας στους δρόμους είναι πιο έντονη. Αν είδατε αυτή τη διαφορά, επιτρέψτε μου να σας ενημερώσω για το τι έχει συμβεί: οι Υπηρεσίες της Τροχαίας στην Αττική ενισχύθηκαν με 200 αστυνομικούς και στη Θεσσαλονίκη με 74, εκεί δίνοντας έμφαση πρωτίστως στη διευκόλυνση της κυκλοφορίας στο Fly Over…

Όπως σας είπα στην αρχή της ανάρτησης, είναι άλλη μία εβδομάδα με πλούσιο έργο, και ελπίζω να σας έπεισα να διαβάσετε μέχρι το τέλος. Και για όσους από εσάς διαβάζετε ακόμα, σας ευχαριστώ πολύ, και θα τα ξαναπούμε την επόμενη εβδομάδα!
Σας εύχομαι να έχετε μία όμορφη Κυριακή!»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιοι δεν υπερψήφισαν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια;

Γραπτή δήλωση του Συντονιστή ΕΠΕΚΕ Π. Πολάκη για την αποχή του από την ψηφοφορία για τον γάμο των ομοφυλοφίλων

Διεθνής Τύπος για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών: Ο Μητσοτάκης συγκεντρώνει διακομματική στήριξη

Κ. Μητσοτάκης : Ευτυχισμένα παιδιά μπορούν να μεγαλώνουν και με γονείς του ίδιου φύλου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χαρδαλιάς: Προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού 6 εκατ. ευρώ για τα στρατιωτικά νοσοκομεία της Περιφέρειας Αττικής

Όπως τόνισε ο περιφερειάρχης Χαρδαλιάς, εντός του 2024 αναμένεται νέα πρόσκληση για περαιτέρω ενίσχυση και αναβάθμιση του ιατρικού εξοπλισμού και των άλλων νοσοκομείων της Αττικής.

ΝΙΜΤΣ - Παραχώρηση 50 κλινών νοσηλείας στο ΕΣΥ για την αντιμετώπιση της Covid-19

Για την αποζημίωση του ιατρικού προσωπικού του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ., λόγω συμμετοχής του στο πρόγραμμα εφημεριών του Ε.Σ.Υ., εφαρμόζονται αναλόγως οι κείμενες διατάξεις για την αποζημίωση των εφημεριών των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ., καθώς και οι διατάξεις της υπό στοιχεία Φ.900/9/568018/Σ.942/ 3.12.2021 (Β΄ 5821) κοινής απόφασης των υπουργών Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας και Υγείας.

Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες

Ο κ. Γεωργιάδης είχε διμερείς συναντήσεις με την Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ε.Ε. κ. Στέλλα Κυριακίδου και με τον Υπουργό Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Μιχάλη Διαμανό.

Επίσκεψη της Γενικής Γραμματέως Υπηρεσιών Υγείας σε Νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας

Η Γενική Γραμματέας αναφέρθηκε στον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας με δρομολογημένες στοχευμένες ενέργειες που αφορούν, μεταξύ άλλων, την οικονομική διαχείριση των Νοσοκομείων.