Πολιτική Υγείας

Μεταμοσχεύσεις Νέος Νόμος: Ψηφίστηκε πριν από λίγες ημέρες από τη Βουλή με σκοπό την αύξηση της δωρεάς οργάνων

Μεταμοσχεύσεις Νέος Νόμος: Ψηφίστηκε πριν από λίγες ημέρες από τη Βουλή με σκοπό την αύξηση της δωρεάς οργάνων

Σε σχέση με τη δωρεά οργάνων, από όσους υποστήριξαν ότι δεν επιθυμούν να γίνουν δωρητές οργάνων μετά τον θάνατο, το 35% το αιτιολόγησε αναφέροντας ότι αυτό οφείλεται σε θρησκευτικούς λόγους. Το 36,4% των συμμετεχόντων στην έρευνα υποστήριξε ότι ο νόμος που θα έδινε στο κράτος το δικαίωμα να έχει πρόσβαση στα όργανα ενός εγκεφαλικά νεκρού χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση θα αποτελούσε κατάχρηση εξουσίας. Ένα ποσοστό 30% απάντησε ότι ένας τέτοιος νόμος μπορεί να ήταν ένας αποτελεσματικός τρόπος για να μην χάνονται όργανα.

Μεταμοσχεύσεις Νέος Νόμος: Με αρκετές αλλαγές που αναμένεται να βοηθήσουν στην αύξηση της δωρεάς οργάνων στη χώρα μας ψηφίστηκε πριν από λίγες ημέρες από τη Βουλή ο νέος νόμος για τις μεταμοσχεύσεις. Οι Τρεις Μονάδες Μεταμοσχεύσεων Συμπαγών Οργάνων των Νοσοκομείων, που πρωτοστατούν στις μεταμοσχεύσεις, το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και το Λαϊκό βραβεύθηκαν για το έργο τους από το υπουργείο Υγείας

Η γνώση των επαγγελματιών υγείας για τον εγκεφαλικό θάνατο

Όπως αποκαλύπτει μελέτη που παρουσιάστηκε σε Συνέδριο του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, επαγγελματίες υγείας που δεν εργάζονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, δεν έχουν ξεκαθαρίσει την έννοια του εγκεφαλικού θανάτου, που οδηγεί στη δωρεά οργάνων. Η μελέτη, που έγινε από την προϊσταμένη της Α΄ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Αναστασία Μπικούλη, βασίστηκε στις απαντήσεις που έδωσαν 110 επαγγελματίες υγείας εκτός μονάδων ΜΕΘ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, 7 στους 10 επαγγελματίες υγείας (ποσοστό 71,8%) δεν θεωρούν ότι ο εγκεφαλικός θάνατος και ο θάνατος είναι το ίδιο. Έξι στους δέκα (63,6%) δεν θεωρούν ευθανασία την αποσύνδεση της μηχανικής υποστήριξης σε εγκεφαλικά νεκρό, ενώ 2 στους 10 πιστεύουν ότι είναι ευθανασία. Σε σχέση με τη δωρεά οργάνων, από όσους υποστήριξαν ότι δεν επιθυμούν να γίνουν δωρητές οργάνων μετά τον θάνατο, το 35% το αιτιολόγησε αναφέροντας ότι αυτό οφείλεται σε θρησκευτικούς λόγους. Το 36,4% των συμμετεχόντων στην έρευνα υποστήριξε ότι ο νόμος που θα έδινε στο κράτος το δικαίωμα να έχει πρόσβαση στα όργανα ενός εγκεφαλικά νεκρού χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση θα αποτελούσε κατάχρηση εξουσίας. Ένα ποσοστό 30% απάντησε ότι ένας τέτοιος νόμος μπορεί να ήταν ένας αποτελεσματικός τρόπος για να μην χάνονται όργανα.

Η «αμυντική ιατρική» οδηγεί σε αύξηση της ιατρικής δαπάνης

Μεγάλες διαστάσεις λαμβάνει τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας το θέμα της Ιατρικής Ευθύνης και των μηνύσεων και αγωγών που δέχονται οι γιατροί με την κατηγορία της ιατρικής αμέλειας. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος επισημαίνει την ανάγκη δημιουργίας ιατρικών πρωτοκόλλων σε όλες τις ειδικότητες, προκειμένου αυτά να αποτελούν οδηγό στην ιατρική πρακτική ώστε να μη συγχέονται οι επιπλοκές και οι παρενέργειες στη θεραπεία με τα ιατρικά λάθη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

AI: 5 τρόποι με τους οποίους η τεχνητή νοημοσύνη μεταμορφώνει τις μεταμοσχεύσεις οργάνων

Η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει ανανέωση του συστήματος μεταμόσχευσης οργάνων

Η διατήρηση της καρδιακής λειτουργίας σε δότες που δηλώνονται «νεκροί βάσει κυκλοφορικών κριτηρίων» θα μπορούσε να βελτιώσει την πρόσβαση στη μεταμόσχευση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα κρούσματα τροφιμογενών ασθενειών αφορούν συχνότερα τον νοροϊό

"Τα ευρήματα της παρούσας έκθεσης μπορούν να βοηθήσουν τις αρχές δημόσιας υγείας και τον κλάδο των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης τροφίμων να αναπτύξουν βάσει δεδομένων αποτελεσματικές προσεγγίσεις για την πρόληψη των κρουσμάτων τροφιμογενών ασθενειών", γράφουν οι συγγραφείς.

Έρχονται τα Ψηφιακά ραντεβού στα Κέντρα Υγείας & στα Νοσοκομεία

Εξάλλου, όπως προανήγγειλε ο Κυριάκος Πιερρακάκης πρόσφατα, θέλουμε να φτιάξουμε ένα αντίστοιχο σύστημα για τα ραντεβού στα νοσοκομεία, το οποίο θα είναι σύντομα έτοιμο και το κεντρικό εργαλείο και έργο είναι ατομικός ψηφιακός φάκελος υγείας. Να έχω το ιατρικό μου ιστορικό σε ένα σημείο».

Νέο ΕΣΥ Διοικητές: Ποιες αλλαγές έρχονται στις διοικήσεις των νοσοκομείων μετά τις εκλογές

Τα πτυχία θα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο με την προϋπόθεση αυτά να συνάδουν με το αντικείμενο της Διοίκησης Επιχειρήσεων Η εμπειρία σε αντίστοιχες θέσεις σε Μονάδες Υγείας της χώρας μας είτε του εξωτερικού Οι manager θα έχουν συμβόλαιο για επίτευξη συγκεκριμένων στόχων, όπως, αύξηση κερδών μέσω αξιοποίησης χώρων μέσα στο νοσοκομείο. Θα μπορούν, δηλαδή, να στήνουν και επιχειρήσεις εντός του νοσοκομείου που θα αυξάνουν τα έσοδα, όπως ανθοπωλεία, εστιατόρια κ.λ.π. στα πρότυπα του ιδιωτικού τομέα.

Πάγωμα ή διόρθωση; Η κάλυψη της προληπτικής περίθαλψης στις ΗΠΑ σε σταυροδρόμι

"Εάν μελλοντικές δικαστικές αποφάσεις επαναφέρουν τις προληπτικές υπηρεσίες που έχουν επιλεγεί από αυτούς τους δύο πρόσθετους οργανισμούς στην εξέταση, τότε η πιθανότητα διακομματικής υποστήριξης για την ψήφιση νομοθεσίας που θα διασφαλίζει την κάλυψη χωρίς κόστος αυτών των βασικών προληπτικών υπηρεσιών γίνεται ακόμη λιγότερο πιθανή", δήλωσε ο Fendrick. "Και αυτό θα αυξήσει τον κίνδυνο φραγμών στην περίθαλψη και την επακόλουθη ανισότητα".