Τεχνολογία

AI: 5 τρόποι με τους οποίους η τεχνητή νοημοσύνη μεταμορφώνει τις μεταμοσχεύσεις οργάνων

AI: 5 τρόποι με τους οποίους η τεχνητή νοημοσύνη μεταμορφώνει τις μεταμοσχεύσεις οργάνων

AI: Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) έχει τη δυνατότητα να γίνει ένα πολύτιμο εργαλείο για μεταμόσχευση για να σώσει τη ζωή περισσότερων ασθενών.

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) έχει τη δυνατότητα να γίνει ένα πολύτιμο εργαλείο για μεταμόσχευση για να σώσει τη ζωή περισσότερων ασθενών. Πρόσφατες μελέτες έχουν ήδη δείξει πολλά υποσχόμενη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για την ανάλυση μεγάλων συνόλων δεδομένων για την ανακάλυψη σημαντικών τάσεων και προτύπων. Σε αυτήν την ειδοποίηση ειδικών, οι ειδικοί της Mayo Clinic μοιράζονται πώς αυτή η τεχνολογία μπορεί να βελτιώσει τα αποτελέσματα για τους ασθενείς. Ακολουθούν πέντε τρόποι με τους οποίους η τεχνητή νοημοσύνη υπόσχεται να βελτιώσει τα αποτελέσματα της μεταμόσχευσης.

Πρόληψη της ανάγκης για μεταμόσχευση

Γίνονται ερευνητικές προσπάθειες για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για την νωρίτερα ανίχνευση της ανεπάρκειας οργάνων. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να προσδιορίσει ποιες πρώιμες παρεμβάσεις καθυστερούν την ανάγκη για μεταμόσχευση και, σε ορισμένες περιπτώσεις, αποτρέπουν την ανάγκη για μια εντελώς. “Η μεταμόσχευση είναι κάτι που βοηθά τους ασθενείς να ζήσουν περισσότερο, αλλά μπορεί να γεμίσει με πιθανές επιπλοκές. Πάντα προσπαθούμε να ανακαλύπτουμε τρόπους για να βοηθήσουμε τους ασθενείς να αναρρώσουν μόνοι τους και να έχουν καλύτερη ποιότητα και ποσότητα ζωής”, λέει ο Rohan Goswami, M.D., διευθυντής έρευνας για μεταμόσχευση καρδιάς στην Mayo Clinic στη Φλόριντα.

Καλύτερος σχεδιασμός στους δότες οργάνων και τους λήπτες

Η αντιστοίχιση δωρητών οργάνων και ληπτών είναι περίπλοκη. Υπάρχει ελπίδα ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση της διαδικασίας αντιστοίχισης. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί επίσης να βοηθήσει να καθοριστεί εάν ένα δωρεά οργάνου θα μπορούσε να συμβάλει στην επιτυχή μεταμόσχευση. Μια πρόσφατη μελέτη της Mayo Clinic έδειξε πώς ένα σύστημα βαθμολόγησης βασισμένο σε AI θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανάλυση μεταμοσχευμένων βιοψιών νεφρού για τον προσδιορισμό των επιπέδων φλεγμονής, σημαντικές πληροφορίες που βοηθούν στην ένδειξη της υγείας του μεταμοσχευμένου νεφρού.

Αύξηση του αριθμού των χρησιμοποιήσιμων οργάνων

Η πρόοδος στην τεχνολογία μεταμοσχεύσεων συμβάλλει στην επέκταση του αριθμού των οργάνων από νεκρούς δότες που είναι διαθέσιμα για σωτήριες μεταμοσχεύσεις. Τα συστήματα αιμάτωσης οργάνων, τα οποία είναι μια μηχανική συσκευή που κρατά τα όργανα βιώσιμα, επιτρέπουν περισσότερο χρόνο στα όργανα δότες να επιβιώσουν έξω από το σώμα πριν μεταμοσχευθούν. Η ελπίδα είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα βοηθήσει τους ειδικούς μεταμοσχεύσεων να κατανοήσουν καλύτερα ποια όργανα θα επωφεληθούν από αυτές τις τεχνολογίες πριν από τη μεταμόσχευση και ποια δεν είναι κατάλληλα για δωρεά.

Πρόληψη απόρριψης οργάνων

Ο κίνδυνος απόρριψης οργάνου είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην ιατρική μεταμοσχεύσεων. Οι ερευνητές στρέφονται στην τεχνητή νοημοσύνη για να βοηθήσουν στον εντοπισμό ασθενών που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο απόρριψης οργάνων. Μια πρόσφατη μελέτη της Mayo που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal διαπίστωσε ότι ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί για την πρόβλεψη του κινδύνου απόρριψης χαμηλού βαθμού για ασθενείς με μεταμόσχευση καρδιάς, ενδεχομένως χωρίς να απαιτείται βιοψία. Υπάρχει ελπίδα ότι αυτές οι εξελίξεις θα βοηθήσουν επίσης στην πρόληψη θανάτων ασθενών με μεταμόσχευση.

Βελτίωση της φροντίδας μετά τη μεταμόσχευση

Για να αποτραπεί η απόρριψη, χορηγείται στους μεταμοσχευμένους ασθενείς ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. Επειδή αυτά τα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν δυνητικά επιβλαβείς παρενέργειες, είναι σημαντικό να καθοριστεί η ελάχιστη δόση που απαιτείται για να παραμείνουν υγιείς οι ασθενείς. Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε μια μέρα να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στον προσδιορισμό του τρόπου με τον οποίο το σώμα ενός ασθενούς αντιδρά στην ανοσοκαταστολή και να καθοδηγήσει πότε πρέπει να προσαρμοστούν τα φάρμακα.

Μια πρόσφατη περίληψη του Mayo στη Διεθνή Εταιρεία Μεταμόσχευσης Καρδιάς και Πνεύμονα συζήτησε τον ρόλο των ηλεκτροκαρδιογράφων τεχνητής νοημοσύνης ως παράγοντα πρόβλεψης ασθενών υψηλού και σε κίνδυνο μετά από μεταμόσχευση καρδιάς. Υπάρχει ελπίδα ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε τελικά να κάνει τη μεταμοσχευτική φροντίδα ευκολότερη για τους ασθενείς, εξαλείφοντας την ανάγκη για βιοψίες ρουτίνας και αιμοληψίες. Οι ειδικοί τονίζουν ότι η επιτυχία της τεχνητής νοημοσύνης εξαρτάται από την ποιότητα των δεδομένων στα οποία βασίζεται.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει την ιατρική επιστήμη;

Τι προσφέρουν τα έξυπνα γυαλιά σε άτομα με παθήσεις όρασης;

7 ιατρικές τεχνολογίες που θα μας απασχολήσουν στο μέλλον

AI: Πώς προσδιορίζει η τεχνητή νοημοσύνη τις ακτινογραφίες θώρακα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπορεί το λογισμικό διάγνωσης να αυξάνει τα ποσοστά φυλετικής ανισότητας;

Λογισμικό διάγνωσης: Η Αμερικανική Θωρακική Εταιρεία, η οποία εκπροσωπεί τους γιατρούς που ασχολούνται με την πνευμονική περίθαλψη, έχει συστήσει την κατάργηση των προσαρμογών με βάση τη φυλή στις εξετάσεις πνευμονικής λειτουργίας.

Ανακοίνωση του ΕΔΥΤΕ Α.Ε με το ιστορικό κυβερνοεπιθέσεων στην Τράπεζα Θεμάτων

Η άμεση ή έμμεση αμφισβήτηση της αξιοπιστίας όσων υπεύθυνα εργάζονται για τη διάγνωση και αντιμετώπιση τέτοιων κακόβουλων επιθέσεων, αντί για την καταδίκη όσων τις σχεδιάζουν και τις εκτελούν, θεωρούμε ότι είναι αντιπαραγωγική και κινδυνεύουμε να τις ενθαρρύνουμε αντί να τις αποθαρρύνουμε με τον αποπροσανατολισμό της συζήτησης.