Πολιτική Υγείας

Θεοδωρίδου: Η συλλοίμωξη με covid και γρίπη αυξάνει τη θνητότητα κατά 20%-Κρούσματα H3N2 στην Κροατία [vid]

Θεοδωρίδου: Η συλλοίμωξη με covid και γρίπη αυξάνει τη θνητότητα κατά 20%-Κρούσματα H3N2 στην Κροατία [vid]

Θεοδωρίδου: Η κα Θεοδωρίδου ανέφερε ότι από την αρχή της πανδημίας το ενδεχόμενο του αυξημένου κινδύδου διπλής λοίμωξης με τον ιό της γρίπης και τον κορωνοϊό έχει προβληματίσει την επιστημονική κοινότητα. Η συλλοίμωξη αυξάνει τη θνητότητα κατά 20%, ενώ διπλασιάζει τον κίνδυνο για μηχανική υποστήριξη.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης (26/10) για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής Κάλυψης κατά της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η κα Μαρία Θεοδωρίδου είπε πως ο χειμώνας θα έχει χαρακτηριστικά που μπορεί να επηρεάσουν τη νοσηρότητα στη κοινότητα, πρώτον οι χαμηλοί εμβολιασμοί, η χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων, ίσως λόγω κόπωσης, και τελευταίο οι καιρικές συνθήκες. Όπως εξήγησε η κα Θεοδωρίδου, ο κορωνοϊός είναι πιο ανθεκτικός στο κρύο και την υγρασία. «Στους 6 βαθμούς Κελσίου ο κορωνοϊός διατηρείται στο περιβάλλον 10 φορές μακρότερο χρονικό διάστημα από ό,τι στους 20 βαθμούς Κελσίου», επεσήμανε.

Επιπλέον, η κα Θεοδωρίδου ανέφερε ότι από την αρχή της πανδημίας το ενδεχόμενο του αυξημένου κινδύδου διπλής λοίμωξης με τον ιό της γρίπης και τον κορωνοϊό έχει προβληματίσει την επιστημονική κοινότητα. Η συλλοίμωξη αυξάνει τη θνητότητα κατά 20%, ενώ διπλασιάζει τον κίνδυνο για μηχανική υποστήριξη. Στην Ελλάδα, προσέθεσε έχει περάσει ένας μήνας από την έναρξη της ηλεκτρονικής συνταγογράφισης του εμβολίου της γρίπης, όμως ο αριθμός δεν είναι παρά μερικές χιλιάδες άνω του εκατομμ.. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός υπολείπεται της περασμένης χρονιάς, ενώ χαμηλή είναι η εμβολιαστική κάλυψη των ευάλωτων ομάδων. Ειδικότερα, 4000 εμβολιασμοί εγγύων, 5000 παχύσαρκων, 20.000 υγειονομικών. Φέτος είμαστε πιο ευάλωτοι από πλευράς ανοσίας στη γρίπη, επεσήμανε η κα Θεοδωρίδου.

Πρώτες περιπτώσεις γρίπης H3N2 στην Κροατία: Πριν λίγες ώρες το ECDC έστειλε μήνυμα επαγρύπνησης και ευαισθητοποίησης για την γρίπη. «Μόλις πριν λίγες ώρες δημοσίευσε ένα μήνυμα για τη γρίπη καθώς παρατηρήθηκαν κρούσματα γρίπης H3N2 στην Κροατία» είπε χαρακτηριστικά. Η εμφάνιση κρουσμάτων σε μία περιοχή της Ευρώπης μπορεί να σημάνει την παρουσία της γρίπης και σε άλλα γειτονικά κράτη.

Αποτελεσματικότητα εμβολίων για πρόληψη θνητότητας σε περιβάλλον επικράτησης της μετάλλαξης δέλτα: Στη Βρετανία βρέθηκε πως και τα 2 εμβόλια σε μεγάλο βαθμό είναι αποτελεσματικά για τη μείωση της θνητότητας. Το Pfizer σε προσοστό 90% και το AstraZeneca σε ποσοστό 91%. Άλλη μία απόδειξη ότι τα εμβόλια στο θέμα της πρόληψης των θανάτων έχουν αποδώσει στο άριστο.

Μια δόση μετά από νόσηση προσφέρει υψηλή προστασία έναντι της Δέλτα.

Μεικτό ή ετερόλογο σχήμα εμβολιασμών: Στο σχήμα διασταύρωσης τα εμβόλια είναι ανοσογόνα, χωρίς να αυξάνουν τις ανεπιθύμητες ενέργειες. Πρόσφατα μελέτες από τρεις χώρες – Σουηδία, Γαλλία και Δανία – σε περίοδο επικράτησης της δέλτα ως προς την πρόληψη της λοίμωξης, υποδηλώνουν την αποτελεσματικότηα του ετερόλογου σχήματος, ανέφερε, ενώ εξήγησε ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι το ένα εμβόλιο μπορεί να ενισχύει περισσότερο την κυτταρική ανοσία και το άλλο την χυμική ανοσοαπόκριση. Πρόκειται για σημαντικά δεδομένα για τους ανοσοκατασταλμένους.

Ακoλουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ανήσυχοι ειδικοί λόγω της "έκρηξης" των κρουσμάτων - Αμείλικτα τα νούμερα

26/10: Ο χάρτης της διασποράς των κρουσμάτων του κορωνοϊού

Κορωνοϊός 26/10 – 4.165 νέα κρούσματα – 25 νεκροί – 380 διασωληνωμένοι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μάριος Θεμιστοκλέους: Από τις 20/12 και μετά το εμβόλιο της Pfizer για τα παιδιά 5 έως 11 ετών

Μάριος Θεμιστοκλέους: Για το εμβόλιο 10 milligram της Pfizer για τα παιδιά 5 έως 11 ετών, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι δεν μπορεί να είναι νωρίτερα από τις 20 Δεκεμβρίου στη χώρα μας.

Μαρία Θεοδωρίδου: Αναμενόμενη η κατάσταση που βιώνουμε - Μονόδρομος είναι ο εμβολιασμός

Μαρία Θεοδωρίδου: Για την προστασία των εμβολίων έναντι της νέας παραλλαγής Όμικρον, η κα Θεοδωρίδου είπε, ότι σύμφωνα με τον ΠΟΥ αναμένονται λοιμώξεις και επαναλοιμώξεις εμβολιασμένων, καθώς ο ιός μπορεί να ξεφεύγει από τα εξουδετερωτικά αντισώματα που παράγει ο εμβολιασμός. Ωστόσο, προσέθεσε ότι σύμφωνα με μελέτη, φαίνεται ότι η κυτταρική ανοσία έχει καθοριστικό ρόλο στην προστασία από τον ιό. Συνεπώς, ο εμβολιασμός παρά την ενδεχόμενη μείωση της αποτελεσματικότητας του λόγω των παραλλαγών, είναι η ασπίδα προστασίας έναντι του.

Γιάννης Οικονόμου: Δεν υπάρχει περίπτωση για νέο lockdown, παρακολουθούμε τις εξελίξεις για την μετάλλαξη Όμικρον

Γιάννης Οικονόμου Όμικρον: Γίνονται συνεχείς κυβερνητικές συσκέψεις για τη μετάλλαξη Όμικρον. Αποκλείεται νέο lockdown. Ωστόσο ήδη έχουν τεθεί σε ισχύ οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και παρακολουθούνται στενά οι διεθνείς εξελίξεις.

Συνεδριάζει η G7 εκτάκτως για τη νέα μετάλλαξη Όμικρον

G7 Όμικρον: Οι υπουργοί Υγείας της G7 θα πραγματοποιήσουν έκτακτη συνεδρίαση σήμερα Δευτέρα σχετικά με τη νέα μετάλλαξη Όμικρον, καθώς οι ειδικοί αγωνίζονται να καθορίσουν το επίπεδο απειλής που δημιουργεί το νέο στέλεχος.

Το Ηνωμένο Βασίλειο σκληραίνει τους κανόνες Covid καθώς έρχεται το νέο στέλεχος "όμικρον"

Έξι χώρες προστέθηκαν στην «Κόκκινη Λίστα» της Βρετανίας. Η Νότια Αφρική, η Ναμίμπια, η Ζιμπάμπουε, η Μποτσουάνα, το Λεσότο και η Εσουατίνι προστέθηκαν στην κόκκινη λίστα ταξιδιών του Ηνωμένου Βασιλείου την Παρασκευή και από τις 04:00 GMT της Κυριακής, η λίστα θα περιλαμβάνει επίσης την Αγκόλα, τη Μοζαμβίκη, το Μαλάουι και τη Ζάμπια.

Οι Ελβετοί καταψήφισαν την κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού

Ελβετία δημοψήφισμα κορωνοϊός: Το 62% των ψηφοφόρων είπε "Ναι" στη διατήρηση του πιστοποιητικού υγείας, το οποίο εισήχθη τον Σεπτέμβριο, χωρίς να επιδιώκουν σημαντικές τροποποιήσεις στη νομοθεσία της Ελβετίας για την COVID.

Πού εντοπίζονται τα κρούσματα της νέας μετάλλαξης Omicron μέχρι τώρα;

Μετάλλαξη Omicron: Καθώς οι φόβοι αυξάνονται για τη νέα μετάλλαξη Omicron που είναι δυνητικά πιο μεταδοτική και ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στην Μποτσουάνα οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να προστατεύσουν τους πολίτες τους από ένα ενδεχόμενο ξέσπασμα.

Το 100% του πληθυσμού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εμβόλιο: Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατέγραψαν την Παρασκευή ένα ορόσημο στον αγώνα τους κατά της πανδημίας Covid-19. Πιο συγκεκριμένα, το 100% του επιλέξιμου πληθυσμού τους έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου κατά της Covid.