Πολιτική Υγείας

Θεοδωρίδου: Πιο αποτελεσματική η ανοσία μετά από νόσηση και εμβολιασμό – Προς έγκριση β’ δόση Johnson & Johnson [vid]

Θεοδωρίδου: Πιο αποτελεσματική η ανοσία μετά από νόσηση και εμβολιασμό – Προς έγκριση β’ δόση Johnson & Johnson [vid]

Θεοδωρίδου: Η κα Θεοδωρίδου υπενθύθμισε ότι σύμφωνα με την σύσταση της Επιτροπής, μετά τη νόσηση θα πρέπει να χορηγείται μία δόση εμβολίου. Όπως είπε, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η υβριδική ανοσία που αναπτύσσεται μετά τη νόσηση και μετά τον εμβολιασμό και η οποία είναι πολύ πιο αποτελεσματική από την ανοσία μετά την νόσηση μόνο, καθώς αναπτύσσεται ένα ευρύ φάσμα αντισωμάτων. Σύμφωνα με στοιχεία από το CDC, τα άτομα που νόσησαν και δεν εμβολιάστηκαν είχαν 2,5 φορές περίπου μεγαλύτερο κίνδυνο νόσησης και επαναμόλυνσης συγκριτικά με τους εμβολιασμένους.  

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης (18/10) για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής Κάλυψης κατά της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η κα Μαρία Θεοδωρίδου έκανε ειδική αναφορά στα mRNA εμβόλια, τα οποία, όπως ανέφερε, επικαλούμενη δηλώσεις των δημιουργών τους Ουιγκούρ Σαχίν και Εζλέμ Τουρετσί, εμφανίστηκαν με ταχύτητα φωτός και όραμα για την αντιμετώπισης της πανδημίας. Έχοντας γνώση της επίθεσης που δέχονται οι επιστήμονες, οι δημιουργοί των εν λόγω εμβολίων, όπως είπε η κα Θεοδωρίδου, εκτιμούν πως θα είναι πολύ περισσότεροι οι άνθρωποι που θα είναι ευγνώμονες στην επιστήμη μετά την πανδημία.

mRNA εμβόλιο για την πρόληψη ιώσεων που προκαλούν πανδημία, mRNA εμβόλια σε εξέλιξη για τη θεραπεία του καρκίνου. Μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από το 1990 και αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά από το 2012″, είπε χαρακτηριστικά η κα Θεοδωρίδου.

Μαρία Θεοδωρίδου: Τι περιέχουν τα mRNA εμβόλια

Όπως επισήμανε η κα Θεοδωρίδου τα mRNA εμβόλια περιέχουν το mRNA και απλά άλλα συστατικά όπως νανοσφαιρίδια λιπιδίων που σταθεροποιούν το mRNA, σάκχαρα και άλατα, αλλά δεν περιέχουν συστατικά που είναι αντιβιοτικά ή αλλεργιογόνα.

Για τον εμβολιασμό ατόμων που νόσησαν: Η ανοσία μετά από νόσηση και εμβολιασμό είναι αποτελεσματικότερη από τη φυσική ανοσία

Η κα Θεοδωρίδου υπενθύθμισε ότι σύμφωνα με την σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, μετά τη νόσηση θα πρέπει να χορηγείται μία δόση εμβολίου. Όπως είπε, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η υβριδική ανοσία που αναπτύσσεται μετά τη νόσηση και μετά τον εμβολιασμό και η οποία είναι πολύ πιο αποτελεσματική από την ανοσία μετά την νόσηση μόνο, καθώς αναπτύσσεται ένα ευρύ φάσμα αντισωμάτων. Σύμφωνα με στοιχεία από το CDC, τα άτομα που νόσησαν και δεν εμβολιάστηκαν είχαν 2,5 φορές – περίπου – μεγαλύτερο κίνδυνο νόσησης και επαναμόλυνσης συγκριτικά με τους εμβολιασμένους.

Επιπλέον, η χορήγηση γ δόσης προσφέρει αυξημένη προστασία σε άτομα άνω των 60 ετών και ευάλωτα άτομα. Η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών επισήμανε ότι συνεχώς, προστίθενται στοιχεία για τους ευάλωτους πληθυσμούς.

Για το εμβόλιο της Johnson& Johnson: Προς έγκριση β’ δόση

Σχετικά με το εμβόλιο της J&J είπε πως βρισκόμαστε εν αναμονή της έγκρισης από το CDC (μετά και το «πράσινο φως» από τον FDA) για την χορήγηση 2ης δόσης σε άτομα άνω των 18 ετών, 2 μήνες μετά τον εμβολιασμό με την πρώτη δόση. Η  κ. Θεοδωρίδου δήλωσε πως με βάση τα επιστημονικά δεδομένα, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αυτού είναι πολύ μεγαλύτερη μετά την χορήγηση της 2η δόσης, αγγίζοντας το 90%.

Τα παιδιά μεταδίδουν και αποτελούν “ρεζερβουάρ” για τη διευκόλυνση νέων μεταλλάξεων

Τέλος, σημείωσε ότι σε μελέτη παιδιών και εφήβων διαπιστώθηκε ότι ο ιός βρίσκεται σε εκκρίσεις και το ιικό φορτίο είναι εξαιρετικά υψηλό, ανεξάρτητα από την ηλικία ή το βάρος της νόσησης. Αυτό υπογραμμίζει, είπε η κ. Θεοδωρίδου, ότι τα παιδιά μεταδίδουν και αποτελούν “ρεζερβουάρ” για τη διευκόλυνση νέων μεταλλάξεων.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

18/10: Ο χάρτης της διασποράς των κρουσμάτων του κορωνοϊού

Κορωνοϊός 18/10 – 3.164 νέα κρούσματα – 43 νεκροί – 347 διασωληνωμένοι

Η θλίψη της πανδημίας απομακρύνει τις μητέρες από τα νεογέννητά τους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τροπολογία: Αντιμέτωποι με ποινή φυλάκισης έως και 2 έτη γονείς-αρνητές που δεν στέλνουν τα παιδιά σχολείο 

Τροπολογία: Με πρωτοβουλία των συναρμόδιων υπουργείων Παιδείας και Δικαιοσύνης προωθείται διάταξη με σκοπό την αποτροπή των γονέων και κηδεμόνων να κρατούν μακριά από το σχολείο τα παιδιά τους τα οποία είναι μαθητές, επικαλούμενοι την πανδημία ή άλλους λόγους.

Να μειωθεί ο χρόνος λήξης των πιστοποιητικών εμβολιασμού αντέντεινε ο Πλεύρης στην ΕΕ

Πλεύρης πιστοποιητικό εμβολιασμού: Ο υπουργός έκανε ακόμη λόγο για το άνοιγμα της τρίτης δόσης στους 3 μήνες μετά τον βασικό εμβολιασμό για όλους τους ενήλικες 18 και άνω - που ήρθε μετά από σχετική γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών -  ενώ υποστήριξε την σύντμηση των προθεσμιών για το άνοιγμα της τρίτης δόσης, καθώς και της ισχύος των πιστοποιητικών, σημειώνοντας ότι το 9μηνο που προτείνεται είναι αρκετά μακρύς χρόνος.

Πώς διαχειρίστηκαν οι χώρες της Ευρώπης την πανδημία;

Ευρώπη κορωνοϊός: Η έλλειψη διαφάνειας σχετικά με τις πολιτικές αποφάσεις, τα μικτά μηνύματα και η αυξημένη αμφισβήτηση της νομιμότητας και της τεχνικής ικανότητας της κυβέρνησης τροφοδότησε τη δυσπιστία των πολιτών.

Η Ιταλία κάνει τη ζωή πιο άβολη για τα μη εμβολιασμένα άτομα αυτές τις γιορτές

Αποδίδουν το σχετικά υψηλό επίπεδο ανοσοποίησης της Ιταλίας ως έναν από τους λόγους που η καμπύλη μόλυνσης δεν είναι τόσο απότομη όσο τον περασμένο χειμώνα, όταν επιβλήθηκαν μεγάλοι περιορισμοί με την εξάπλωση της παραλλαγής δέλτα.

Θάνος Πλεύρης: Απέκλεισε το σενάριο ενός νέου lockdown ακόμη και σε τοπικό επίπεδο

Θάνος Πλεύρης: Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Υγείας δήλωσε πως η Ελλάδα αποδέχεται την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για εννεάμηνη διάρκεια του πιστοποιητικού εμβολιασμού και πως υποστηρίζει όλα τα μέτρα που θα ωθήσουν τους Ευρωπαίους να επισπεύσουν την πραγματοποίηση της τρίτης δόσης. 

Μάριος Θεμιστοκλέους: Στις 15 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών

Μάριος Θεμιστοκλέους: Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα ραντεβού θα ανοίξει στις 10 Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα - Που θα πραγματοποιούνται οι παιδικοί εμβολιασμοί κατά της Covid

Μαρία Θεοδωρίδου: Η Όμικρον μπορεί να προκαλέσει 3 έως 6 φορές περισσότερες λοιμώξεις από τη Δέλτα

Μαρία Θεοδωρίδου: Η τελική επίδραση της Όμικρον θα διαμορφωθεί από τα εξής 3 σημαντικά θέματα: Πόσο μεταδοτικός είναι ο ιός; Πόσο ικανός είναι να παρακάμπτει αντισώματα και ανοσκύτταρα και να διαταράσσει τον ανοσιακό μηχανισμό; Πόσο επιβαρυντικός στην κλινική έκφραση της νόσου;

Η Νότια Αφρική προετοιμάζει τα νοσοκομεία της για ένα νέο κύμα ασθενών κορωνοϊού

Νέο κύμα παραλλαγή Όμικρον: Ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής κ. Ramaphosa είπε σε εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο ότι η μετάλλαξη Omicron φαίνεται να κυριαρχεί σε νέα κρούσματα στις περισσότερες από τις εννέα επαρχίες της χώρας και προέτρεψε περισσότερους ανθρώπους να εμβολιαστούν κατά της Covid-19.