Πολιτική Υγείας

Μαρία Θεοδωρίδου: Σε κάθε 4 θανάτους ενηλίκων, ένα παιδί χάνει τον γονέα του [vid]

Μαρία Θεοδωρίδου: Σε κάθε 4 θανάτους ενηλίκων, ένα παιδί χάνει τον γονέα του [vid]

Μαρία Θεοδωρίδου: Πρόκειται για ένα διαφορετικό είδος long Covid που έχει μεγάλη διάρκεια ζωής είπε και επανέλαβε ότι όπλο για τη μείωση του προβλήματος της επέκτασης και παραμονής της πανδημίας, είναι ο εμβολιασμός.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης (11/10) για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής Κάλυψης κατά της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η κα Μαρία Θεοδωρίδου  υπενθύμισε ότι από μηνός έχει ξεκινήσει η χορήγηση τρίτης δόσης σε ευάλωτες ομάδες, ενώ επεσήμανε, για ακόμη μία φορά, ότι ο κύριος λόγος χορήγησης τρίτης δόσης είναι η συμπλήρωση του κενού λόγω ανεπαρκούς ανοσιακής ανταπόκρισης στον βασικό εμβολιασμό, αυξημένης έκθεσης στον ιό και μείωσης της διασποράς. Όπως είπε η κα Θεοδωρίδου, πρίν μία εμβομάδα, ο ΕΜΑ αποφάσισε την χορήγηση της τρίτης δόσης και για τα δύο εμβόλια, δηλάδή της Pfizer και Moderna για τις ηλικίες 18-55 ετών, 6 μήνες μετά την πρώτη δόση. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, συμπλήρωσε, γνωμοδότησε υπέρ της χορήγησης της τρίτης δόσης σε άτομα με αυξημένο κίνδυνο και άτομα άνω των 50 ετών.

Ομάδες προτεραιοποίησης για χορήγηση τρίτης δόσης

 • άτομα με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα
 • με κυστική ίνωση
 • νεφρική/ηπατική ανεπάρκεια
 • διαβήτη τύπου 1 και 2
 • χρόνια νευρολογικά προβλήματα
 • σοβαρά ψυχικά νοσήματα
 • καρδιακή νόσο
 • παθογόνος παχυσαρκία
 • διαταραχές λειτουργίας σπληνός
 • άτομα με σοβαρή αναπηρία κα

 

Η τρίτη δόση χορηγείται για ενίσχυση και μακρότερη χρονική διάρκεια προστασίας

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και μελέτες από το Ισραήλ, οι παρενέργειες της τρίτης δόσης είναι παρόμοιες ή ηπιότερες από την β δόση. Όπως είπε άτομα στα οποία έχει χορηγηθεί η τρίτη δόση είχαν:

 • 11 φορές μικρότερο κίνδυνο μόλυσης από τον κορωνοϊό και
 • 20 φορές μικρότερο κίνδυνο νόσησης.

 

Όσοι έχουν νοσήσει, πρέπει να κάνουν ένα εμβόλιο

Αναφορικά με τα άτομα με ιστορικό νόσησης, η κα Θεοδωρίδου είπε ότι συστήνεται να κάνουν μία δόση ανεξάρτητα των εμβολίων που έχουν κάνει πριν την νόσηση. Εάν μετά την νόσηση έχουν ήδη κάνει μία ή δύο δόσεις, δεν χρειάζεται να κάνουν τρίτη δόση.

Σε κάθε τέσσερις θανάτους ενηλίκων, ένα παιδί χάνει τον γονιό του

Σύμφωνα με μία πολυκεντρική μελέτη από το CDC, τα Πανεπιστήμια Χάρβαρντ, Οξφόρδης και άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα:

 • Σε 15 μήνες, 120.000 παιδιά στις ΗΠΑ έχασαν ένα γονέα
 • 25.000 παιδιά έχασαν έναν φροντιστή

 

Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε 4 θανάτους ενηλίκων, ένα παιδί χάνει τον γονέα του, διευκρίνισε η καθηγήτρια, επικαλούμενη την άνω μελέτη, και επεσήμανε ότι υποδεικνύεται η ανάγκη πρόληψης και συνεχούς φροντίδας των ορφανών για τη διατήρηση της ψυχικής τους υγείας. Όπως είπε, η ορφάνια είναι ένα διαφορετικό είδος long Covid που έχει μεγάλη διάρκεια ζωής, ενώ επανέλαβε ότι όπλο για τη μείωση του προβλήματος της επέκτασης και παραμονής της πανδημίας, είναι ο εμβολιασμός.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κορωνοϊός 11/10 – 2.383 νέα κρούσματα – 41 νεκροί – 331 διασωληνωμένοι

Η χορήγηση χρηματικού bonus αυξάνει τους εμβολιασμούς covid σύμφωνα με Ευρωπαϊκή μελέτη

Συγκρατημένοι οι ειδικοί για τις "ελευθερίες" σε εμβολιασμένους - Ποιες οι ενστάσεις τους

Ο FDA χορήγησε πλήρη έγκριση για το εμβόλιο COVID-19 της Pfizer τον Αύγουστο. Η αίτηση της Moderna για πλήρη έγκριση είναι ακόμα σε εκκρεμότητα.

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ορισμένοι ανοσοκατεσταλμένοι άνθρωποι μπορεί να χρειαστούν μια τέταρτη δόση του εμβολίου, λέει το CDC

Άτομα με ανοσοκατασταλτικές παθήσεις ή άτομα που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα ή θεραπείες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή COVID-19. Σύμφωνα με το CDC, μειωμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου έχει παρατηρηθεί σε ανοσοκατεσταλμένους συμμετέχοντες σε σύγκριση με συμμετέχοντες που δεν είναι ανοσοκατεσταλμένοι σε περιορισμένο αριθμό μελετών.

Συνάντηση γ.γ Δημ. Υγείας Παναγιώτη Πρεζεράκου με κλιμάκιο του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού

Υπουργείο Υγείας: Στη συνάντηση ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας επεσήμανε για ακόμα μία φορά την αναγκαιότητα συνέχισης του κλίματος συνεργασίας και αλληλεπίδρασης, και αποτίμησε το έργο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού σε καίρια θέματα υποστήριξης και ανακούφισης ομάδων πληττόμενου πληθυσμού, τονίζοντας το ζήτημα του Εθελοντισμού.

Επέκταση συνεργασίας του ΕΣΥ με τον ιδιωτικό τομέα Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Υπουργείο Υγείας: Με απόφαση του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη και της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα και κατόπιν εισήγησης των διοικητών των αρμόδιων Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) και της Ομάδας Παρακολούθησης και Συντονισμού της Διαχείρισης ασθενών με Covid στα Νοσοκομεία, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος υπέγραψε σήμερα συμφωνία με πέντε ιδιωτικές κλινικές εκ των οποίων η μία (1) είναι στη Θεσσαλονίκη και οι τέσσερις (4) στο Βόλο και τη Λάρισα, για τη διάθεση κλινών σε Covid και non Covid ασθενείς.

Μια ιατρική επιτροπή συμβούλων της κυβέρνησης των ΗΠΑ ενέκρινε το εμβόλιο Pfizer Covid-19 σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών την Τρίτη

Συνολικά, το 57 τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού είναι τώρα πλήρως εμβολιασμένο. Η εμπιστοσύνη στα εμβόλια έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν πίσω από κάθε άλλη χώρα της G7 σε ποσοστό του πλήρως εμβολιασμένου πληθυσμού.

Το Χονγκ Κονγκ έχει ένα από τα αυστηρότερα υποχρεωτικά καθεστώτα καραντίνας Covid στον κόσμο –

Η επιχειρηματική κοινότητα του Χονγκ Κονγκ παρακολουθεί με αυξανόμενη αγανάκτηση καθώς ανοίγουν ξανά αντίπαλοι χρηματοοικονομικοί κόμβοι όπως η Σιγκαπούρη, το Τόκιο, το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη.

28η Οκτωβρίου: "Μπλόκο" στις παρελάσεις σε Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης

28η Οκτωβρίου: Παράλληλα, σημειώνεται ότι η καθιερωμένη παρέλαση για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου δεν θα πραγματοποιηθεί ούτε στη Θεσσαλονίκη, λόγω του πένθους για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά.

Θεμιστοκλέους: 60,5% έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του- Στις 5/11 ανοίγει η πλατφόρμα για 2η δόση με J&J

Θεμιστοκλέους: Όπως διευκρίνισε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί με μια δόση Johnson&Johnson, θα μπορούν να κάνουν δεύτερη δόση με Johnson&Johnson και με mRNA εμβόλια, αρχίζοντας με το Pfizer.

Θεοδωρίδου: Η συλλοίμωξη με covid και γρίπη αυξάνει τη θνητότητα κατά 20%-Κρούσματα H3N2 στην Κροατία

Θεοδωρίδου: Η κα Θεοδωρίδου ανέφερε ότι από την αρχή της πανδημίας το ενδεχόμενο του αυξημένου κινδύδου διπλής λοίμωξης με τον ιό της γρίπης και τον κορωνοϊό έχει προβληματίσει την επιστημονική κοινότητα. Η συλλοίμωξη αυξάνει τη θνητότητα κατά 20%, ενώ διπλασιάζει τον κίνδυνο για μηχανική υποστήριξη.