Πολιτική Υγείας

Μαρία Θεοδωρίδου: Όλοι πρέπει να εμβολιαστούν έγκαιρα ώστε να δημιουργηθεί ανοσοποίηση του πληθυσμού μέχρι το Νοέμβριο

Μαρία Θεοδωρίδου: Όλοι πρέπει να εμβολιαστούν έγκαιρα ώστε να δημιουργηθεί ανοσοποίηση του πληθυσμού μέχρι το Νοέμβριο

Μαρία Θεοδωρίδου: Όλοι οι πολίτες πρέπει να εμβολιαστούν με το εμβόλιο κατά της γρίπης έγκαιρα, ώστε να δημιουργηθεί ανοσοποίηση του πληθυσμού μέχρι το Νοέμβριο. Τα εμβόλια της γρίπης και της Covid δεν αλληλοεπηρεάζονται.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης (4/10) για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής Κάλυψης κατά της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η κα Μαρία Θεοδωρίδου δήλωσε πως έχει ήδη ξεκινήσει ο εμβολιασμός της γρίπης και πως όλοι θα πρέπει να σπεύσουν έγκαιρα να εμβολιαστούν για την επίτευξη της ανοσοποίησης του πληθυσμού.

Συγκεκριμένα, η κυρία Θεοδωρίδου ανέφερε: “Πριν λιγες ημερες, 30 Σεπτεμβρίου ο Υπουργός Υγείας ανακοινωσε την εναρξη της εμβολιαστικής περιόδου για τη γρίπη. Από 1η Οκτωβριου το εμβόλιο συνταγογραφειται και με αυτό τον τρόπο δημιουργειται ένα εμβολιαστικο αρχειο. Κατά τους χειμερινους μηνες εχουμε τον ιο της γριπης και εδώ και 2 χρονια έχουμε τον ιό Covid. Δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν υπάρχει κάποια αλληλεπιδραση μεταξύ των δυο λοιμώξεων. Μεχρι σήμερα δεν έχουμε μια σαφή γνώση σε τι βαθμό μπορεί να επηρεάσει η μία λοιμωξη την άλλη. Όμως γνωριζουμε ότι την περσινή χρονιά η κινητικότητα του ιού της γρίπης στην Ελλάδα και πανευρωπαϊκά να είναι ιδιαιτερα χαμηλα. Έπαιξαν ρόλο τα μέτρα ασφαλείας, υγιεινής και κοινωνικής αποστασιοποίησης.”

Επίσης, η κυρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι επιδημιολογικά η γρίπη κορυφώνεται τον Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο. Επομένως τα άτομα πρέπει να είναι πλήρως ανοσοποιημένα από τον Νοέμβριο. Κάθε χρόνο το εμβόλιο είναι διαφορετικό. Ο ιός της γρίπης υφίσταται ήπιες ή πιο έντονες μεταλλάξεις. Γι’ αυτό το λόγο από τον ΠΟΥ δίνεται ο τύπος των εμβολίων που πρέπει να παρασκευαστούν. Φέτος τα εμβόλια που κυκλοφορούν είναι τετραδύναμα, δύο στελέχη Α και δύο στελέχη Β.

Υπενθύμισε η κυρία Θεοδωρίδου ότι οι δόσεις των εμβολίων είναι 1 ενδομυϊκή και ο εμβολιασμός δεν παρεμβαίνει στο σχήμα των εμβολιασμών των υπολοίπων εμβολίων. Δηλαδή συστάσεις μεσοδιαστημάτων μεταξύ εμβολίων δεν υφίστανται. Όλοι οι επιστημονικοί φορείς έχουν διατυπώσει ότι το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει και ταυτόχρονα με το εμβόλιο του κορωνοϊού. Αυτά που ακούγονται περί 15 ημερών δεν αυσταθούν επιστημονικά.

Κατά προτεραιότητα θα εμβολιαστούν οι ομάδες αυξημένου κινδύνου

 • Άτομα ηλικίας άνω των 60
 • Παιδιά άνω των 6 μηνών
 • Ενήλικες με χρόνια υποκείμενα νοσήματα
 • Έγκυοι γυναίκες σε κάθε τρίμηνο (προστατεύονται και η έγκυος και το έμβρυο)
 • Άτομα με παθολογική παχυσαρκία
 • Παιδιά με θεραπεία με ασπιρίνη
 • Άτομα με στενή επαφή με παιδιά έως 6 μηνών
 • Κλειστές ομάδες
 • Ιατρονοσηλευτικό προσωπικό
 • Λοιποί εργαζόμενοι σε δομές και κέντρα φιλοξενίας μεταναστών
 • Άστεγοι
 • Κτηνίατροι και όσοι έρχονται σε επαφή με ζώα

Και οι δύο λοιμώξεις έχουν κοινά χαρακτηριστικά. Θα πρέπει να γίνει ιδιαίτερη μνεία για τους χρονικούς περιορισμούς.

 • Άτομα ασυμπτωματικά που είναι θετικά στον κορωνοϊό πρέπει να ολοκληρώσουν την απομόνωσή τους
 • Άτομα που ήρθαν σε επαφή και είναι αρνητικά μπορούν να εμβολιαστούν
 • Πρέπει να αναβάλουν τον εμβολιασμό τους μέχρι να ολοκληρωθεί η νόσηση

Δεν υπάρχει διασταυρούμενη προστασία μεταξύ Covid και γρίπης

Η κυρία Θεοδωρίδου τελείωσε την ομιλία της με το εξής: “Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε από το γεγονός ότι πέρσι πανευρωπαϊκά η γρίπη δεν μας επισκέφθηκε. Η ανοσία της κοινότητας, λόγω του γεγονότος ότι πέρσι δεν είχαμε κυκλοφορία του ιού, είναι χαμηλή. Σε συνδυασμό με τη χαλάρωση των μέτρων, υπάρχει κίνδυνος. Ο ιός της γρίπης κάθε φορά μπορεί να έχει διαφορετικό πρόσωπο. Ας ελπίσουμε ότι ο φετινός χειμώνας θα είναι εξίσου ευοίωνος με τον περσινό. Όλοι θα πρέπει να εμβολιαστούν έγκαιρα και κατά προτεραιότητα τα άτομα αυξημένου κινδύνου. Το βασικό μήνυμα αυτής της κουβέντας είναι όλοι όσοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης να το κάνουν, χωρίς να υπολογίζουν χρονικούς περιορισμούς.”

Ακολουθεί video:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

3/10: Ο χάρτης της διασποράς των κρουσμάτων του κορωνοϊού

Κορωνοϊός 3/10 – 1.165 νέα κρούσματα – 31 νεκροί – 332 διασωληνωμένοι

2/10: Ο χάρτης της διασποράς των κρουσμάτων του κορωνοϊού

Κορωνοϊός 2/10 – 1.837 νέα κρούσματα – 29 νεκροί – 332 διασωληνωμένοι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μάριος Θεμιστοκλέους: Στις 15 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών

Μάριος Θεμιστοκλέους: Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα ραντεβού θα ανοίξει στις 10 Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα - Που θα πραγματοποιούνται οι παιδικοί εμβολιασμοί κατά της Covid

Μαρία Θεοδωρίδου: Η Όμικρον μπορεί να προκαλέσει 3 έως 6 φορές περισσότερες λοιμώξεις από τη Δέλτα

Μαρία Θεοδωρίδου: Η τελική επίδραση της Όμικρον θα διαμορφωθεί από τα εξής 3 σημαντικά θέματα: Πόσο μεταδοτικός είναι ο ιός; Πόσο ικανός είναι να παρακάμπτει αντισώματα και ανοσκύτταρα και να διαταράσσει τον ανοσιακό μηχανισμό; Πόσο επιβαρυντικός στην κλινική έκφραση της νόσου;

Η Νότια Αφρική προετοιμάζει τα νοσοκομεία της για ένα νέο κύμα ασθενών κορωνοϊού

Νέο κύμα παραλλαγή Όμικρον: Ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής κ. Ramaphosa είπε σε εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο ότι η μετάλλαξη Omicron φαίνεται να κυριαρχεί σε νέα κρούσματα στις περισσότερες από τις εννέα επαρχίες της χώρας και προέτρεψε περισσότερους ανθρώπους να εμβολιαστούν κατά της Covid-19.

Νέα μέτρα εφαρμόζει η Ιταλία από σήμερα στους ανεμβολίαστους

Ιταλία κορωνοϊός μέτρα: Από τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου έως τις 15 Ιανουαρίου, η ιταλική αστυνομία μπορεί να ελέγχει εάν τα εστιατόρια ή μπαρ διαθέτουν σούπερ πράσινο πάσο υγείας που πιστοποιεί ότι είτε έχουν εμβολιαστεί είτε ότι έχουν αναρρώσει πρόσφατα από τον ιό.

Ο Φάουτσι είπε ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να επανεκτιμήσουν την ταξιδιωτική απαγόρευση ενόψει των νέων πληροφοριών - δεν είπε πότε θα μπορούσαν να την άρουν

Ένα από τα ενθαρρυντικά σημάδια που ανέφερε ο Fauci είναι ότι η σοβαρότητα της όμικρον δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί στην σαφώς αυξημένη μεταδοτικότητά της. Ενώ τα κρούσματα αυξήθηκαν σοβαρά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με σχεδόν κάθετη άνοδο σε καθημερινά νέα κρούσματα, η Νότια Αφρική δεν έχει ακόμη αναφέρει παρόμοια αύξηση σε νοσηλείες ή θανάτους, ανέφεραν οι New York Times

Αύξηση της ανίχνευσης επαφών σε ορισμέλες πολιτείεςτων ΗΠΑ λόγω της παραλλαγής "όμικρον"

Αλλά αποφάσισαν ότι δεν ήταν απαραίτητο να επικοινωνήσουν με κάθε συμμετέχοντα, καθώς ο μολυσμένος άνδρας δεν φαινόταν να έχει στενές επαφές με έδρα τη Νέα Υόρκη. Στη Μινεσότα, εν τω μεταξύ, οι αξιωματούχοι ερευνούν «έναν κύκλο επαφών» για τον άνδρα που πιστεύεται ότι μολύνθηκε στο συνέδριο, δήλωσε ο Kris Ehresmann, διευθυντής μολυσματικών ασθενειών της πολιτείας.