Πολιτική Υγείας

Θεοδώριδου τρίτη δόση: Για ηλικιωμένους σε μονάδες φροντίδας, άτομα άνω των 60 και υγειονομικούς [vid]

Θεοδώριδου τρίτη δόση: Για ηλικιωμένους σε μονάδες φροντίδας, άτομα άνω των 60 και υγειονομικούς [vid]

Θεοδωρίδου τρίτη δόση: Η κα Θεοδωρίδου υπενθύμισε την θετική γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τρίτη δόση σε ανοσοκατασταλμένους και πρόσθεσε πως μετά από αυτούς σειρά για τρίτη δόση έχουν οι ηλικιωμένοι που διαμένουν σε μονάδες φροντίδας, η ηλικιακή ομάδα των ατόμων άνω των 60 ετών και οι υγειονομικοί.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης (20/09) για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής Κάλυψης κατά της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η κα Μαρία Θεοδωρίδου δήλωσε ότι μετά τους ανοσοκατασταλμένους, σειρά για τρίτη, αναμνηστική δόση του εμβολίου για τον κορωνοιό παίρνουν, οι ηλικιωμένοι σε μονάδες φροντίδας, τα άτομα άνω των 60 και οι υγειονομικοί που εκτίθενται στον ιό.

Όπως είπε η καθηγήτρια, τα εμβόλια έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητα τους για την αποφυγή σοβαρής νόσου από Covid, νοσηλεία ή θανάτου. Τα αντισώματα ωστόσο από τον εμβολιασμό μειώνονται μετά από πέντε- έξι μήνες, γεγονός που σε συνδυασμό και με τις μεταλλάξεις του ιού, εγείρει ζήτημα για χορήγηση τρίτης αναμνηστικής δόσης, διευκρίνισε.

Η κα Θεοδωρίδου υπενθύμισε την θετική γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τρίτη δόση σε ανοσοκατασταλμένους και πρόσθεσε πως μετά από αυτούς σειρά για τρίτη δόση έχουν οι ηλικιωμένοι που διαμένουν σε μονάδες φροντίδας και η ηλικιακή ομάδα των ατόμων άνω των 60 ετών.

Ειδικότερα η κα Θεοδωρίδου, εξήγησε ότι δεδομένου ότι η νόσος Covid είναι μια νόσος του αναπνευστικού από την αρχή η επιστημονική κοινότητα εστίασε την προσοχή της στη μελέτη της αποτελεσματικότητας των εμβολίων και φάνηκε ότι η προστασία που παρέχουν θα είναι βραχύχρονη. Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα ερευνών, τα αντισώματα μειώνονται μετά από 5 – 6 μήνες από την χορήγηση του εμβολίου. Η μείωση των αντισωμάτων σε συνδυασμό με την εμφάνιση των μεταλλάξεων του ιού αυξάνει τον κίνδυνο για τα άτομα που δεν είχαν επαρκή προστασία, εξήγησε η πρόεδρος. Ως εκ τούτου, συμπλήρωσε κατέστη πιθανή η ανάγκη χορήγησης μιας 3ης δόσης.

Μαρία Θεοδωρίδου για ανάγκη χορήγησης τρίτης δόσης

Όπως εξήγησε η κα Θεοδωρίδου, ανάγκη χορήγησης τρίτης δόσης έχουν:

  • άτομα που δεν ανέπτυξαν αντισώματα από τον πρωτογενή εμβολιασμό, όπως μεταμοσχευμένοι και ανοσοκατασταλμένοι
  • άτομα με παράγοντες όπως η ηλικία ή άλλες καταστάσεις υγείας που έχουν μειωμένα αντισώματα
  • άτομα με υψηλή έκθεση στον ιό, όπως οι υγειονομικοί

 

Μαρία Θεοδωρίδου: Ποιοι παίρνουν σειρά για την τρίτη δόση

  • Ηλικιωμένοι σε μονάδες φροντίδας και
  • Άτομα άνω των 60

 

Επιπλέον, αυξημένο κίνδυνο βάσει των επιδημιολογικών στοιχείων του ΕΟΔΥ και ανοσολογικών μελέτων έμφανίζουν και όσοι έχουν αυξημένη έκθεση στον ιό όπως οι υγειονομικοί. Βάσει ορολογικών και επιδημιολογικών δεδομένων η μετάλλαξη δέλτα έχει φανεί ότι μπορεί να μεταβάλει σημαντικά την αποτελεσματικότητα ως προς την ασυμπτωματική ή ολιγοσυμπτωματική νόσηση 6 ή 8 μήνες μετά από τη χορήση της πρωτογενενούς δόσης, εξήγησε η κα Θεοδωρίδου.

Όπως είπε η πρόεδρος, το FDA ενέκρινε την έκτακτη χρήση του εμβολίου της Pfizer για τους άνω των 65 ετών και για όσους έχουν αυξημένο κίνδυνο νόσησης, και άτομα με υψηλή έκθεση στον ιό.

Από το CDC αναμένεται να δοθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα δεδομένα για άτομα που έλαβαν την τρίτη δόση, πρόσθεσε. «Θα έχουμε σε μικρό χρονικό διάστημα συγκέντρωση πολλών δεδομένων που ίσως και να μας βοηθήσουν να στηρίξουμε την ελπίδα μας ότι αυτή η τρίτη δόση να αποτελεί και την τελική δόση ενός εμβολιαστικού σχήματος για την καταπολέμηση του κορωνοϊού», κατέληξε.

Δείτε αναλυτικά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας στο βίντεο που ακολουθεί:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης επισκέφθηκε το ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ

Κορωνοϊός 20/09 – 2.126 νέα κρούσματα – 39 νεκροί – 342 διασωληνωμένοι

Σήμερα Δευτέρα 20/09 οι μαθητές καλούνται να κάνουν self test, αύριο το δηλώνουν

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η συγκινητική ανάρτηση του Κώστα Μπακογιάννη για την μάχη της μητέρας του Ντόρας με τον καρκίνο

Κώστας Μπακογιάννης για Ντόρα: Η ανάρτηση του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη μετά την ανακοίνωση της μητέρας του, Ντόρας ότι πάσχει από καρκίνο. «Η αγάπη σώζει και η μάνα μου παίρνει αυτή τη στιγμή περίσσευμα απ’ όλους», έγραψε μεταξύ άλλων ο Κώστας Μπακογιάννης.

Θεοδωρίδου: Πιο αποτελεσματική η ανοσία μετά από νόσηση και εμβολιασμό-Προς έγκριση β’ δόση της J&J

Θεοδωρίδου: Η κα Θεοδωρίδου υπενθύθμισε ότι σύμφωνα με την σύσταση της Επιτροπής, μετά τη νόσηση θα πρέπει να χορηγείται μία δόση εμβολίου. Όπως είπε, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η υβριδική ανοσία που αναπτύσσεται μετά τη νόσηση και μετά τον εμβολιασμό και η οποία είναι πολύ πιο αποτελεσματική από την ανοσία μετά την νόσηση μόνο, καθώς αναπτύσσεται ένα ευρύ φάσμα αντισωμάτων. Σύμφωνα με στοιχεία από το CDC, τα άτομα που νόσησαν και δεν εμβολιάστηκαν είχαν 2,5 φορές περίπου μεγαλύτερο κίνδυνο νόσησης και επαναμόλυνσης συγκριτικά με τους εμβολιασμένους.  

Πλεύρης: Από τους πρώτους μήνες του 2022 διαθέσιμα τα πρώτα φάρμακα κατά του κορωνοϊού

Ο Θάνος Πλεύρης, υπουργός Υγείας, μίλησε αποκλειστικά για την πορεία της πανδημίας και των εμβολιασμών αλλά και για το εάν θα επιτραπούν φέτος οι παρελάσεις. Τι είπε για τα νέα φάρμακα κατά του ιού.

Έκκληση Μπάιντεν για τη μετατροπή των καθυστερημένων υπηρεσιών φροντίδας των παιδιών στην Αμερική

Η φροντίδα των παιδιών θεωρείται κρίσιμη για την οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία της Covid-19, αλλά η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επενδύουν πολύ λιγότερο σε παιδιά από συγκρίσιμες οικονομίες.