Πολιτική Υγείας

Μαρία Θεοδωρίδου: Προτεραιότητα και σε άλλες ομάδες πληθυσμού για τρίτη δόση, όπως υγειονομικούς

Μαρία Θεοδωρίδου: Προτεραιότητα και σε άλλες ομάδες πληθυσμού για τρίτη δόση, όπως υγειονομικούς

Μαρία Θεοδωρίδου: Όπως είπε η κα Θεοδωρίδου και άλλες ομάδες πληθυσμού μπορεί να προτεραιοποιηθούν για την τρίτη δόση λόγω έκθεσης στη λοίμωξη, όπως για παράδειγμα οι υγειονομικοί. Όπως εξήγησε παρατηρήθηκε βαθμιαία μείωση της κυτταρικής ανοσίας και των εξουδετερωτικών αντισωμάτων ειδικά με την εμφάνιση της δέλτα. Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο βάσει μελέτης - Επανεμφάνιση της λοίμωξης σε πλήρως εμβολιασμένους επαγγεαλματίες υγείας - οι λοιμώξεις σε υγειονομικούς αυξήθηκαν κατακόρυφα. Από τους 227 επαγγελματίες υγείας οι 130 βρέθηκαν θετικοί σε μοριακό έλεγχο. Το ποσοστό αντιστοιχεί σε 57,3 % των εργαζομένων.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης (13/09) για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής Κάλυψης κατά της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η κα Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε πως ο εμβολιασμός παιδιών και εφήβων 12-17 ετών είναι καθημερινά θέμα συζήτησης και προσέθεσε πως με την ενεργό συμμετοχή των παιδιάτρων αναμένεται πως πολλά από τα ερωτήματα και τους προσβληματισμούς γονέων και παιδιών θα απαντηθούν από τα άτομα που οι ίδιοι γνωρίζουν και εμπιστεύονται.

Για τα εμβόλια σε μικρότερες ηλικίες: 6 μηνών ως 5 ετών και 5-11 ετών

Οι κλινικές μελέτες εξελίσσονται με προσαρμοσμένο για την ηλικία δοσολογικό σχήμα, ανέφερε η κα Θεοδωρίδου και συμπλήρωσε πως: φαίνεται ότι οι ρυθμιστικές αρχές, όπως το FDA, μετά την αίτητηση των εταιρειών μπορεί να δρομολογήσουν την έγκριση της χορήγησής τους με τον χαρακτηρισμό της επείγουσας χρήσης στους επόμενους μήνες.

Εν αναμονή της χόρηγησης των εμβολίων από τους παιδιάτρους, δεν θα πρέπει να χάνεται ούτε μία μέρα και οι οι εμβολισμοί θα πρέπει να συνεχίζονται χωρίς να αναβάλλονται.

Εμβόλιο κατά της COVID-19 και Αλλεργικές αντιδράσεις

Όπως είπε η καθηγήτρια, σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA και διεξήχθει στο μεγαλύτερο νοσοκομείο του Ισραήλ. Στη μελέτη συμμετείχαν 8012 άτομα με ιστορικό αλλεργίας (Δεκέμβριος ’20 – Φεβρουάριος ’21), 429 εκ των οποίων βάσει αλγόριθμου που χρησιμοποίησαν οι επιστήμονες είχαν αυξημένο κίνδυνο για αλλεργική αντίδραση.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι το 98% των ατομών δεν είχε καμμία αλλεργική αντίδραση, το 1% είχε μια ήπια αντίδραση και το 0,7% μια αναφυλακτικού τύπου αντίδραση άμεσα αντιμετωπίσιμη, διευκρίνισε η κα Θεοδωρίδου, επισημαίνοντας ότι η συχνότητα αλλεργικής αντίδρασης -ειδικότερα για το εμβόλιο της Pfizer- είναι 4,7 περιπτώσεις στο εκατομμύριο, γεγονός που δεικνύει ότι υπάρχει μια υπερεκτίμηση των αλλεργικών αντιδράσεων από τα εμβόλια.

Όσον αφορά την γ’ δόση

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει γνωμοδοτήσει θετικά για τον εμβολιασμό των ανοσοκατασταλμένων ατόμων, των ανθρώπων σε οίκους ευγηρίας και των άνω των 60  ετών. Αναφορικά με τους ανοσοκαταστελμένους η τρίτη δόση μπορεί να γίνει και 4 εβδομάδες μετά την δεύτερη, ενώ για τις υπόλοιπες ομάδες του πληθυσμού 6 ως και 8 μήνες μετά τη β’ δόση.

Προτεραιότητα και σε άλλες ομάδες πληθυσμού για τρίτη δόση, όπως υγειονομικούς

Όπως είπε η κα Θεοδωρίδου και άλλες ομάδες πληθυσμού μπορεί να προτεραιοποιηθούν για την τρίτη δόση λόγω έκθεσης στη λοίμωξη, όπως για παράδειγμα οι υγειονομικοί. Όπως εξήγησε παρατηρήθηκε βαθμιαία μείωση της κυτταρικής ανοσίας και των εξουδετερωτικών αντισωμάτων ειδικά με την εμφάνιση της δέλτα. Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο βάσει μελέτης – “Επανεμφάνιση της λοίμωξης σε πλήρως εμβολιασμένους επαγγελματίες υγείας” – οι λοιμώξεις σε υγειονομικούς αυξήθηκαν κατακόρυφα. Από τους 227 επαγγελματίες υγείας, οι 130 βρέθηκαν θετικοί σε μοριακό έλεγχο. Το ποσοστό αντιστοιχεί σε 57,3 % των εργαζομένων.

Αυτό δείχνει ότι από το 90% η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έπεσε στο 65 % ως προς τη νόσηση.

Ο εμβολιασμός τους είναι καθοριστικός για τον έλεχγο της μετάδοσης στο επαγγελματικό και οικογενειακό περιβάλλον, ενώ μια πιθανή απομάκρυνσή από τους χώρους υγείας εξαιτίας νόσησης θα είχε μεγάλες επιπτώσεις στο ΕΣΥ.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κορωνοϊός 13/09 – 1.608 νέα κρούσματα – 51 νεκροί – 379 διασωληνωμένοι

Ο χάρτης των νέων μέτρων για τους ανεμβολίαστους - Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται από σήμερα

Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός κατά του COVID-19 για τους φαρμακοποιούς- Τα πρόστιμα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Συνεδρίαση του ΠΟΥ για την ευλογιά των πιθήκων - Πιθανή παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για την υγεία

Αν και η πλειονότητα των νέων περιπτώσεων ευλογιάς των πιθήκων έχει παρατηρηθεί σε ομοφυλόφιλους ή αμφιφυλόφιλους άνδρες, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οποιοσδήποτε διατρέχει πιθανό κίνδυνο.

Η επιτροπή CDC συνιστά στους ηλικιωμένους να κάνουν νεότερα εμβόλια γρίπης

Τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν επιπλοκές γρίπης. Υπολογίζεται ότι, τα τελευταία χρόνια, μεταξύ 70% και 85% των θανάτων που σχετίζονται με την εποχική γρίπη έχουν συμβεί σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

Η ΝΥ εργάζεται να επεκτείνει την εμβολιαστική κάλυψη κατά της ευλογιάς των πίθηκων

Ευλογιά των πίθηκων: Την Πέμπτη, η πόλη της Νέας Υόρκης έγινε η πρώτη πόλη των ΗΠΑ που άρχισε να προσφέρει το εμβόλιο κατά της ευλογιάς των πιθήκων σε όσους διατρέχουν υψηλό κίνδυνο νόσησης. Όπως δήλωσε ο Επίτροπος Υγείας της πόλης, Δρ. Ashwin Vasan, στόχος είναι η επέκταση της δυνατότητας εμβολιασμού σε όλη την πόλη." 

Τζο Μπάιντεν: Mια θλιβερή μέρα για τη χώρα η απόφαση για τις αμβλώσεις

Τζο Μπάιντεν: «Τώρα με την ανατροπή της απόφασης-ορόσημο Roe v. Wade, ας είμαστε πολύ ξεκάθαροι, η υγεία και η ζωή των γυναικών σε αυτό το έθνος βρίσκονται σε κίνδυνο», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος, μιλώντας από τον Λευκό Οίκο.

Διευκρινίσεις και απαντήσεις με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ελλάδα έδωσαν αξιωματούχοι υγείας

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις επαναμολύνσεις, πρόκειται για κάτι δεδομένο, τόνισε και συμπλήρωσε πως επειδή ο ιός θα παραμείνει για πολλά χρόνια, αν όχι για πάντα, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι οι επαναμολύνσεις είναι κομμάτι της κανονικότητας που θα έχουμε τα επόμενα χρόνια.

Πώς θα συνάπτουν συμβάσεις οι ιδιώτες ιατροί με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας

Προσωπικός ιατρός: Καθορίζεται η διαδικασία σύναψης συμβάσεων του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας με τους ιδιώτες ιατρούς που θα συμβληθούν με τον Οργανισμό ως προσωπικοί ιατροί και κάθε σχετικό θέμα της συμβατικής συνεργασίας τους.

Ευλογιά πιθήκων: Το υπ. Υγείας Ν. Υόρκης εγκαινιάζει κλινική εμβολιασμού

Ευλογιά πιθήκων: Το Υπουργείο Υγείας της Ν. Υόρκης προσφέρει εμβολιασμό σε δικαιούχους Νεοϋορκέζους που μπορεί να έχουν εκτεθεί στην ευλογιά των πιθήκων, ξεκινώντας από σήμερα (23/6) στην κλινική σεξουαλικής υγείας Chelsea. 

Μεγάλη αναμονή καθώς οι ΗΠΑ εμβολιάζουν τους νεότερους κατά της Covid

Την περασμένη εβδομάδα, μια ομάδα ειδικών που συγκλήθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων εξέτασε δεδομένα από κλινικές δοκιμές που αφορούσαν χιλιάδες παιδιά που διεξήχθησαν από τη Pfizer και τη Moderna και έκρινε ότι και τα δύο εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.