Πολιτική Υγείας

Μ.Θεοδωρίδου: Ασφαλές το εμβόλιο καθόλη τη διάρκεια κύησης-Εξετάζεται χορήγηση γ’ δόσης στους άνω των 60

Μ.Θεοδωρίδου: Ασφαλές το εμβόλιο καθόλη τη διάρκεια κύησης-Εξετάζεται χορήγηση γ’ δόσης στους άνω των 60

Μαρία Θεοδωρίδου: Ειδικότερα, η κα Θεοδωρίδου ανέφερε ότι σύμφωνα με στοιχεία μελέτης για 2.500 εγκύους στους πρώτους μήνες κύησης, δηλαδή τις 20 πρώτες εβδομάδες, καταδεικνύεται ότι ο εμβολιασμός είναι εξίσου ασφαλής κατά την πρώιμη φάση της κύησης, δεδομένου ότι και ο φόβος των εκβολών είναι ο ίδιος για εμβολιασμένες και ανεμβολίαστες.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης (06/09) για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής Κάλυψης κατά της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η κα Μαρία Θεοδωρίδου επεσήμανε ότι από τις καταγραφές του ΕΟΔΥ προκύπτει ραγδαία αύξηση των διαγνώσεων πριν ανοίξουν τα σχολεία.

Αναφορικά με τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων

Ειδικότερα, στοιχεία από τις ΗΠΑ δείχνουν ότι οι νοσηλείες παιδιών και εφήβων είναι 10πλασιες από 1/3 – 14/8 λόγω της διασποράς της μετάλλαξης Δέλτα, ενώ οι ανεμβολίαστοι έφηβοι έχουν 10πλασιο κίνδυνο να νοσηλευτούν. Όπως διευκρίνισε η καθηγήτρια, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας έχει εκδόσει απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα των γονέων αναφορικά με τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων.

Ενδεικτικά η κα Θεοδωρίδου αναφέρθηκε σε ένα συχνό ερώτημα των γονεών που αφορά τον εμβολιασμό των παιδιών: “Mήπως ο εμβολιασμός των παιδιών γίνεται για να προστατευτούν οι ανεμβολίαστοι ενήλικες;” και υπενθύμισε ότι ο παιδικός και εφηβικός εμβολιασμός γίνεται με σκοπό:

  • Την ατομική, ψυχική και σωματική προστασία των παιδιών και ειδικότερα όσων έχουν υποκείμενα νοσήματα.
  • Τη θωράκιση τους για την επιστροφή στο σχολείο και τις εξωσχολικές δραστηριότητες.
  • Τη μείωση της διασποράς του ιού και συνεπώς την προστασία ευάλωτων ατόμων της κοινωνίας και της κοινότητας.
  • Και τέλος την μείωση των πιθανοτήτων να αναπτυχθούν νέες μεταλλάξεις του ιού.

 

Όπως επεσήμανε για την ταχεία και ευρεία εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών και των εφήβων, καθοριστικό ρόλο έχουν οι γονείς, ο/η παιδίατρος ή γιατρός και οι ίδιοι οι έφηβοι που εκφράζουν επιθυμία εμβολιασμού.

Αναφορικά με τον εμβολιασμό των εγκύων: Ασφαλής καθ’όλη τη διάρκεια της κύησης ο εμβολιασμός

Όπως υπογράμμισε η κα Θεοδωρίδου, η επικράτηση της Δέλτα υπαγορεύει συνεχείς υπενθυμίσεις για τον εμβολιασμό των εγκύων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, είπε, 29 έγκυες έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ, από την αρχή της πανδημίας και 25 εξ αυτών μέσα στο 2021. Από αυτές, οι 2 κατέληξαν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την έκδοση μητρώου 90000 εγκύων, καθώς και 3 μεγάλων αριθμητικά μελετών, αποδεικνύεται ότι ο εμβολιασμός είναι ασφαλής κατά την κύηση.

Ειδικότερα, η κα Θεοδωρίδου ανέφερε ότι σύμφωνα με στοιχεία μελέτης για 2.500 εγκύους στους πρώτους μήνες κύησης, δηλαδή τις 20 πρώτες εβδομάδες, καταδεικνύεται ότι ο εμβολιασμός είναι εξίσου ασφαλής κατά την πρώιμη φάση της κύησης, δεδομένου ότι και ο φόβος των εκβολών είναι ο ίδιος για εμβολιασμένες και ανεμβολίαστες.

Τέλος, η κα Θεοδωρίδου επεσήμανε ότι δεν υφίσταται περιορισμός για την διαδικασία αναπαραγωγής με το εμβόλιο.

Αναφορικά με την τρίτη ή αναμνηστική δόση

Η τρίτη δόση, είπε η καθηγήτρια, θα δοθεί σε άτομα με μειωμένη ανοσιακή λειτουργία που δεν ανταποκρίθηκαν στον πρωτογενή εμβολιασμό.

Στο πλαίσιο αυτό, η συμπληρωματική/πρόσθετη δόση αφορά σε άτομα που τα επίπεδα αντισωμάτων τους κατά του ιού έχουν μειωθεί λόγω ηλικίας εμβολιασμού και χρειάζεται ενίσχυση για τη βελτίωση τους.

Η κα Θεοδωρίδου υπενθύμισε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών με βάση τα επιδημιολογικά και βιβλιογραφικά στοιχεία είχε γνωμοδοτήσει υπέρ του εμβολασμού ατόμων αυξημένου κινδύνου:

  • Άτομα με μειωμένη ανοσολογική απόκριση – μεταμοσχευμένοι (συμπαγών οργάνων, αιμοποιητικών κυττάρων)
  • Άτομα με καρκίνο
  • Νευροπαθείς σε αιμοκάθαρση
  • Άτομα με νοσήματα που απαιτούν ειδική θεραπεια που μειώνει την ανοσοαπόκριση.

 

Όπως είπε η καθηγήτρια η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μελετά τα βιβλιογραφικά και επιδημιολογικά δεδομένα προκειμένου να αποφασίσει ποιες ομάδες πληθυσμού θα κάνουν την τρίτη δόση μετά τις άνω.

Ενδεικτικά, αναφέρθηκε σε άτομα που διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, άτομα άνω των 60 ετών, άτομα με αυξημένο κίνδυνο έκθεσης και υποκείμενα νοσήματα.

Όπως διευκρίνισε η ίδια, η πρόταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών βρίσκεται σε τελική φάση επεξεργασίας. ενώ σημείωσε ότι στις ευάλωτες ομάδες μπορεί να δοθεί η τρίτη δόση και 4 βδομάδες μετά τη δεύτερη δόση.

Ακολουθεί βίντεο με την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

06/09: Ο χάρτης της διασποράς των κρουσμάτων του κορωνοϊού

Κορωνοϊός 06/09 – 1.765 νέα κρούσματα – 47 νεκροί – 379 διασωληνωμένοι

Το δηλητήριο ενός από τα μεγαλύτερα φίδια στη Βραζιλία στη μάχη κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με ερευνητές

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τσιόδρας: Με τα εμβόλια αποφύγαμε 5.660 νοσηλείες σε ΜΕΘ και 8.400 θανάτους

5.660 νοσηλείες σε ΜΕΘ έχουν αποφευχθεί λόγω των εμβολιασμών και κατά 91% μειώθηκε ο κίνδυνος θανάτου για τους πλήρως εμβολιασμένους. Μελέτη με στοιχεία έως τις 11 Οκτωβρίου δείχνει ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή .Ο κ.Τσιόδρας προειδοποίησε ότι επόμενη περίοδος «δεν θα είνα εύκολη».

Νέα αυστηρότερα μέτρα για τους ανεμβολίαστους στον ιδιωτικό τομέα - Τι ισχύει

Yποχρεωτικά και με δική τους επιβάρυνση θα υποβάλλονται σε διαγνωστικό έλεγχο (rapid ή μοριακό τεστ), οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με φυσική παρουσία στο χώρο εργασίας οι οποίοι δεν εμβολιάζονται.

Οι ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία λόγω των διαφορών για τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 συνεχίστηκαν σε όλες τις ΗΠΑ αυτόν τον μήνα

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων δήλωσαν ότι, ενώ έχει αναφερθεί ένας μικρός αριθμός προβλημάτων υγείας, τα εμβόλια COVID-19 είναι ασφαλή και εξαιρετικά αποτελεσματικά. Υπάρχουν περισσότεροι από 189 εκατομμύρια Αμερικανοί πλήρως εμβολιασμένοι στις ΗΠΑ και τα κρούσματα COVID-19 έχουν μειωθεί από τον Σεπτέμβριο. Περισσότεροι από 726.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον ιό στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία του John's Hopkins Coronavirus Resource Center.

Προσπάθεια της FDA βελτίωσης της πρόσβασης στα ακουστικά βαρηκοΐας και μείωσης του κόστους για εκατομμύρια Αμερικανούς.

Και οι δύο νομοθέτες έστειλαν στον FDA μια επιστολή την περασμένη εβδομάδα ζητώντας κανονισμούς για τα ακουστικά βαρηκοΐας χωρίς ιατρική συνταγή χωρίς καθυστέρηση.

Tα 5 νέα μέτρα κατά της δημογραφικής κρίσης παρουσίασε στο Εconomist ο Χατζηδάκης

Κωστής Χατζηδάκης: Μιλώντας στο συνέδριο του Economist για τις δημογραφικές προκλήσεις και τις πολιτικές για την ισότητα των δύο φύλων, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε τα πέντε νέα μέτρα κοινωνικού περιεχομένου για να αντιμετωπιστεί η δημογραφική κρίση.

Συνεχίζεται η μάχη του Βασίλη Λεβέντη με τον κορωνοϊό-Τα τελευταία νέα για την υγεία του

Βασίλης Λεβέντης: Για 25η ημέρα παραμένει στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του «Ευαγγελισμού» ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος νοσεί από κορωνοϊό.

Οι αστυνομικοί πρέπει να βλέπουν τον εμβολιασμό ως βασικό μέρος της δουλειάς τους, λέει ο Fauci

Κατά το 2020 και το 2021, 94 αξιωματικοί πέθαναν από πυρά. "Δεν ζούμε σε κενό ως άτομα. Ζούμε σε μια κοινωνία και η κοινωνία πρέπει να προστατευθεί", δήλωσε ο Fauci την Κυριακή. "Και το κάνετε αυτό όχι μόνο προστατεύοντας τον εαυτό σας, αλλά προστατεύοντας τους ανθρώπους γύρω σας, κάνοντας εμβολιασμό".

Η συγκινητική ανάρτηση του Κώστα Μπακογιάννη για την μάχη της μητέρας του Ντόρας με τον καρκίνο

Κώστας Μπακογιάννης για Ντόρα: Η ανάρτηση του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη μετά την ανακοίνωση της μητέρας του, Ντόρας ότι πάσχει από καρκίνο. «Η αγάπη σώζει και η μάνα μου παίρνει αυτή τη στιγμή περίσσευμα απ’ όλους», έγραψε μεταξύ άλλων ο Κώστας Μπακογιάννης.