Πολιτική Υγείας

Μαρία Θεοδωρίδου: Ηπιότερες οι παρενέργειες της τρίτης δόσης-Ξεκινά ο εμβολιασμός κατά της γρίπης

Μαρία Θεοδωρίδου: Ηπιότερες οι παρενέργειες της τρίτης δόσης-Ξεκινά ο εμβολιασμός κατά της γρίπης

Μαρία Θεοδωρίδου: Τους επόμενους μήνες αναμένεται να κυκλοφορεί παράλληλα πλειάδα άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων και του ιού της γρίπης. Ο εμβολιασμός για την γρίπη είπε ξεκινά τις επόμενες εμβομάδες, ενώ από 1η Οκτωβρίου εκκινεί η συνταγογράφηση. Ο εμβολιαμός είναι επιβεβλημένος για ευάλωτες ομάδες και δεν απαιτείται χρονική απόσταση μεταξύ εμβολίων Covid, γρίπης και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων. Όπως είπε, η μειωμένη κινητικότητα της γρίπης πέρισυ δεν θα πρέπει να εφησυχάζει. 

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης (27/09) για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής Κάλυψης κατά της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η κα Μαρία Θεοδωρίδου δήλωσε πως τις επόμενες ημέρες θα επεκταθεί ο εμβολιασμός σε μονάδες φτοντίδας ηλικιωμένων, άτομα άνω των 60 ετών και υγειονομικούς. Όπως είπε η χορήγηση θα γίνει μετά την παρέλευση 6 μηνών από την μία – στην περίπτωση των μονοδοσικών εμβολιών – δόση ή την 2η δόση. Για τα ανοσοκατατασταλμένα άτομα, των οποίων ο εμβολιασμός με την τρίτη ενισχυτική δόση έχει ήδη ξεκινήσει, ανέφερε πως η χορήγηση μπορεί να γίνει ένα μήνα μετά την 2η δόση.

Ποιο εμβόλιο θα χορηγηθεί για την τρίτη δόση

  • Για τα άτομα που έλεβαν mRNA εμβόλιο στην τρίτη δόση θα χορηγηθεί το σκεύασμα της εταιρείας Pfizer.
  • Για τα άτομα που στον βασικό εμβολιασμό τους έλαβαν AstraZeneca, επίσης θα δοθεί στην τρίτη δόση mRNA εμβόλιο.
  • Αναφορικά με τα άτομα που έλαβαν το εμβόλιο της Johnson & Johnson, η κα Θεοδωρίδου επεσήμανε ότι βρισκόμαστε σε αναμονή των συστάσεων για την τρίτη δόση, αλλά υπάρχει πρόσθεσε ισχυρή πιθανότητα να λάβουν είτε mRNA εμβόλιο είτε το ίδιο με τον αρχικό τους εμβολιασμό.

Ποιοι δεν θα λάβουν την τρίτη δόση

Επιπλέον, η κα Θεοδωρίδου ανέφερε πως για τα άτομα που έχουν νοσήσει από τον ιό και έχουν λάβει μία ή 2 δόσεις εμβολίου δεν χρειάζεται τρίτη δόση.

Ανεπιθύμητες ενέργειες της τρίτης δόσης

Ως προς την ασφάλεια της χορήγησης τρίτης δόσης, η κα Θεοδωρίδου υπενθύμισε ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν ως τώρα καταγραφεί είναι οι συνήθεις, δηλαδή πόνος, ερυθρότητα στο σημείο του εμβολίου, και προσέθεσε ότι είναι ηπιότερες από αυτές του βασικού εμβολιασμού. Επίσης, επεσήμανε ότι η μόνη εκδήλωση που είναι συχνότερη είναι η διόγκωση του μασχαλιαίου λεμφαδένα  της τάξης του 5,2 %.

Για τον ιό της γρίπης

Τους επόμενους μήνες αναμένεται να κυκλοφορεί παράλληλα πλειάδα άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων και ιών της γρίπης. Ο εμβολιασμός είπε ξεκινά τις επόμενες εμβομάδες, ενώ από 1η Οκτωβρίου εκκινεί η συνταγογράφηση. Ο εμβολιαμός είναι επιβεβλημένος για ευάλωτες ομάδες και δεν απαιτείται χρονική απόσταση μεταξύ εμβολίων Covid, γρίπης και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων. Όπως είπε, η μειωμένη κινητικότητα της γρίπης πέρισυ δεν θα πρέπει να εφησυχάζει.

Ασφαλή τα εμβόλια για τις γυναίκες στην αναπαραγωγική ηλικία, την κύηση και τον θηλασμό

Η κα Θεοδωρίδου επεσήμανε ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή για γυναικές στην περίοδο της αναπαραγωγής, την κύηση και γαλουχία και προσέθεσε ότι τα αντισώματα της μητέρας μεταφέρονται στο νεογνό ή το έμβρυο, δρώντας προστατευτικά.

Το εμβόλιο δεν επηρεάζει τη γονιμότητα

Στη συνέχεια η κ. Θεοδωρίδου απευθύνθηκε στους γονείς που φοβούνται για τη γονιμότητα των κοριτσιών και των αγοριών τους, επισημαίνοντας ότι τα εμβόλια δεν επηρεάζουν τον ορμονικό άξονα ή τις γονάδες. Οι φόβοι για τη γονιμότητα δεν έχει επιστημονική υπόσταση, τόνισε και κατέληξε ότι το εμβόλιο δεν μπορει να μεταβάλει την καταπληκτική πορεία της εξέλιξης της ζωής.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κορωνοϊός 27/09 – 2.130 νέα κρούσματα – 47 νεκροί – 323 διασωληνωμένοι

Τρεις χώρες που νίκησαν στη μάχη με τον κορωνοϊό

Ανησυχία για την αύξηση στους διασωληνωμένους - Δύσκολα επιδημιολογικά τα πράγματα στη Βόρεια Ελλάδα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κορωνοϊός: Σε εφαρμογή έκτακτο σχέδιο διάθεσης κλινών από ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη

Κορωνοϊός Θεσσαλονίκη: Ειδικότερα, με σκοπό την αντιμετώπιση της επιβαρυμένης επιδημιολογικής εικόνας στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός υγείας, Μίνα Γκάγκα, κλίνες θα διατεθούν από ιδιωτικές κλινικές για την διαχείριση covid περιστατικών.

Νέα μέτρα σε ισχύ από σήμερα για μάσκα και αποστάσεις - Το νέο ΦΕΚ

Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται: α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των 4 ετών.

Προσωπικό των Καναδικών Ενόπλων Δυνάμεων θα βοηθήσει το Σασκάτσουαν λόγω της κρίσης COVID-19 στα νοσοκομεία

Το δεύτερο στάδιο θα περιλάμβανε τη διαβούλευση γιατρών με ηθικολόγους σχετικά με το ποιος λαμβάνει και ποιος δεν λαμβάνει σωτήρια φροντίδα. «Είναι απολύτως σοκαριστικό και δεν υπάρχει άλλος τρόπος να περιγράψει κανείς την κατεύθυνση προς την οποία πηγαίνει το Σασκάτσουαν», είπε η Δρ Κάθριν Σμαρτ, πρόεδρος του Καναδικού Ιατρικού Συλλόγου, από το σπίτι της στο Γουάιτχορς.

Οι στρατηγικές καλοκαιρινής κατασκήνωσης των CDC που στοχεύουν στην πρόληψη της εξάπλωσης της COVID οδήγησαν σε «σχεδόν μηδενικές» μεταδόσεις.

«Τα ευρήματα αυτής της μελέτης επιβεβαιώνουν ότι οι πολυεπίπεδες στρατηγικές πρόληψης (για παράδειγμα, οι συχνές δοκιμές προσυμπτωματικού ελέγχου, η κάλυψη, η φυσική απόσταση και η τροποποίηση δραστηριότητας) συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εισαγωγής και εξάπλωσης της COVID-19 σε χώρους θερινής κατασκήνωσης νέων.

Η αερομεταφερόμενη μετάδοση της COVID-19 στο νοσοκομείο αποτρέπεται από φίλτρα αέρα, προτείνει μια μελέτη

Ανεξάρτητα από αυτό, γράφει ο Morris, "Συνολικά πιστεύω ότι αυτή η μελέτη έχει σημαντικές επιπτώσεις στον έλεγχο των λοιμώξεων, και χρειαζόμαστε επείγουσες μελέτες για να επιβεβαιώσουμε ότι το φιλτράρισμα του αέρα μειώνει τη μόλυνση από το νοσοκομείο, και από ό,τι έχουμε διαπιστώσει φαίνεται πιθανό να συμβαίνει".

Αρνητές του εμβολίου covid-19 οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι του Κονέκτικατ

Η μεγαλύτερη εστία αναφέρθηκε στο Χάρτφορντ, όπου 69 κρατούμενοι βρέθηκαν πρόσφατα θετικοί, συμπεριλαμβανομένων 11 που νοσηλεύονται στη μονάδα απομόνωσης MacDougall-Walker του συστήματος των φυλακών και ένας άλλος που μεταφέρθηκε σε εξωτερικό νοσοκομείο, είπε ο Μπανεβίτσιους.

Ο FDA εγκρίνει χάπι για τον οξύ πόνο όταν οι εναλλακτικές θεραπείες αποτυγχάνουν να προσφέρουν επαρκή ανακούφιση

Οι συνταγογράφοι θα πρέπει να συζητήσουν τη ναλοξόνη (Narcan) με τους ασθενείς και να εξετάσουν το ενδεχόμενο να συνταγογραφήσουν τον ανταγωνιστή των οπιοειδών ναλοξόνη με βάση τους παράγοντες κινδύνου του ασθενούς για υπερδοσολογία. Πλήρεις πληροφορίες συνταγογράφησης είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο.

Μελέτη για την δυσανάλογη κατανομή κονδυλίων σε νοσοκομεία σύμφωνα με τον νόμο του Κογκρέσου των ΗΠΑ "Cares"

Για μελλοντικές εκταμιεύσεις, οι ερευνητές προτείνουν μια διαφορετική προσέγγιση. Προτείνουν ότι «καθώς εξελίσσεται η πανδημία COVID-19, οι μελλοντικές εργασίες θα πρέπει να εξετάσουν τα αποτελέσματα της διαφοροποιημένης χρηματοδότησης του νόμου CARES σχετικά με τις νοσοκομειακές επενδύσεις, τις τεχνολογίες και τη συμπεριφορά».