Πολιτική Υγείας

Θεοδωρίδου για Όμικρον: Αυξημένος κίνδυνος επαναλοίμωξης – 76% προστασία μετά την 3η δόση [vid]

Θεοδωρίδου για Όμικρον: Αυξημένος κίνδυνος επαναλοίμωξης – 76% προστασία μετά την 3η δόση [vid]

Μαρία Θεοδωρίδου: Όπως σημείωσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, μελέτες δείχνουν ότι σε 2 εβδομάδες μετά την 3η δόση του εμβολίου η αποτελεσματικότητα έναντι της Όμικρον είναι στο 76%.

 

Στη μετάλλαξη Όμικρον αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης (20/12) από το υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα. Ειδικότερα, η καθηγήτρια σημείωσε ότι η νέα μετάλλαξη Όμικρον βρίσκεται στο μικροσκόπιο της επιστημονικής κοινότητας, ενώ από τις 11 Νοεμβρίου, οπότε και έκανε την εμφάνισή της, έχουν γίνει πολυάριθμες μελέτες προκειμένου να απαντηθούν ερωτήματα σχετικά με το νέο στέλεχος. Εξ αυτών, είπε η καθηγήτρια, άλλα στοιχεία έχουν φτάσει σε ικανοποιητικό σημείο και άλλα περιμένουν υπό διευκρίνιση.

Όπως σημείωσε η Μαρία Θεοδωρίδου, μέχρι στιγμής έχουν διευκρινιστεί δύο ζητήματα:

  • Το πρώτο ζήτημα είναι αυτό της μεταδοτικότητας, σημείωσε η κα Θεοδωρίδου και προσέθεσε ότι η Όμικρον είναι μία παραλλαγή με αυξημένη μεταδοτικότητα που διπλασιάζει τα κρούσματα ανά 2-3 ημέρες, ενώ και οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν.
  • Το άλλο στοιχείο είναι ότι και οι εμβολιασμένοι νοσούν, αλλά νοσούν ηπιότερα, είπε η κα Θεοδωρίδου. Την ίδια ώρα, ένα άλλο στοιχείο που γνωρίζουμε ως τώρα είναι ότι τα άτομα που έχουν νοσήσει έχουν κατά 5,4 φορές αυξημένο κίνδυνο επαναλοίμωξης. Με άλλα λόγια, η φυσική ανοσία δεν φτάνει για να προφυλάξει από την Όμικρον.

 

Για την βαρύτητα της νόσου

Αναφορικά με τη βαρύτητα της νόσου, τα δεδομένα που διαθέτουμε είναι περιορισμένα. Υπάρχει μία συγκρατημένη αισιοδοξία σύμφωνα με τα στοιχεία από τη Νότια Αφρική, τα οποία δείχνουν πως αν και ο αριθμός των κρουσμάτων είναι μεγαλύτερος, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι λιγότερες και όσοι εισάγονται είναι σε πολύ καλή κατάσταση και δεν έχουν ανάγκη για οξυγόνο. Επίσης, χρειάζονται βραχεία νοσηλεία, 2-2,5 ημέρες σε σχέση με 8 που ήταν στο προηγούμενο κύμα και σημειώνεται πολύ χαμηλότερη θνητότητα.

Το πλήθος των εισαγομένων ασθενών με Όμικρον είναι κατά 90% ανεμβολίαστοι.

Ωστόσο, η κα Θεοδωρίδου διευκρίνισε ότι στις μελέτες τα δείγματα είναι κυρίως άτομα κάτω των 50 ετών, συνεπώς δεν ξέρουμε ποιες θα είναι οι επιδράσεις της Όμικρον σε μεγαλύτερες ηλικίες και σε περιπτώσεις ευπαθών συνανθρώπων μας.

Αισιόδοξο, είναι, όμως, ένα νέο εργαστηριακό εύρημα που δείχνει ότι τις δύο τελευταίες εβδομάδες το ιικό φορτίο των λυμάτων έχει μειωθεί. Αυτό σημαίνει ότι στην περιοχή που ξέσπασε η Όμικρον έχει ήδη ξεκινήσει η ύφεση της πανδημίας.

Για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της Όμικρον

Όπως είπε η κα Θεοδωρίδου, κάτι που απασχολεί τους επιστήμονες είναι η δυνατότητα της Όμικρον να διαφεύγει από τα αμυντικά συστήματα των εμβολιασμένων. Ειδικότερα:

  • Μελέτες έδειξαν πως στις 25 εβδομάδες μετά τις 2 δόσεις του εμβολίου η αποτελεσματικότητα έναντι της Όμικρον ήταν στο 35%, ενώ έναντι της Δέλτα στο 64%.
  • Όμως, σε 2 εβδομάδες μετά την 3η δόση του εμβολίου η αποτελεσματικότητα έναντι της Όμικρον ήταν στο 76%, ενώ έναντι της Δέλτα πάνω από 90%.

Δείτε το βίντεο της ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Θεμιστοκλέους: 40.000 ραντεβού για παιδικά εμβόλια - Πάνω από 6.000 παιδιά έχουν ήδη εμβολιαστεί

Θεοδωρίδου: Μόλις 8 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας σε πάνω από 7 εκατομμ. παιδικούς εμβολιασμούς

Κορωνοϊός 20/12 -3.689 νέα κρούσματα – 85 νεκροί – 670 διασωληνωμένοι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλία - Ανακοίνωσε σχέδιο μετεγκατάστασης του χωριού Μεταμόρφωση

Και να διαβεβαιώσω επίσης και τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας ότι θα εξακολουθούμε να τους στηρίζουμε. Ήδη γνωρίζουν ότι έχουν καταβληθεί οι πρώτες αποζημιώσεις με μεγάλη ταχύτητα και σε τιμές οι οποίες πιστεύω ότι ξεπέρασαν και τις προσδοκίες πολλών.

Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού δύο ψαράδες για ανθρωποκτονία από πρόθεση του Σήφη βαλυράκη

 Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων, ο Μανώλης Φωτάκης, ένας από τους δικηγόρους που εκπροσωπούν την οικογένεια Βαλυράκη, ανέφερε ότι «δύο είναι τα θετικά σημεία ότι η υπόθεση πάει στα δικαστήρια και ότι θα εκδικαστεί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

Oλοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το Πρόγραμμα Dentist Pass στις 22 Δεκεμβρίου

Το Dentist Pass εντάσσεται στη δράση "Υλοποίηση Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης της Δημόσιας Υγείας «Σπύρος Δοξιάδης»" του Υπουργείου Υγείας και υλοποιείται από την Κοινωνία της Πληροφορίας ΜΑΕ, στο πλαίσιο του "Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0" με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης-NextGenerationEU.

ΠΟΥ: Το 1/3 των γυναικών αντιμετωπίζουν μόνιμα προβλήματα υγείας μετά τον τοκετό

ΠΟΥ: Απαιτείται μια ολιστική προσέγγιση για τη μείωση των μητρικών θανάτων, εστιάζοντας όχι μόνο στις άμεσες βιοϊατρικές αιτίες τους, αλλά και στη σύνθετη αλληλεπίδραση ευρύτερων συνθηκών.

Φρούριο η Αθήνα εν όψει της επίσκεψης του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελληνική Αστυνομία με ανακοίνωσή της ενημερώνει ότι «απαγορεύεται κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση κατά το χρονικό διάστημα από 06:00 έως και την 18:00 ώρα της Πέμπτης 7 Δεκεμβρίου 2023 λόγω της επίσκεψης του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».

Ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού στο GREEK ECONOMIC SUMMIT 2023

Ο Δρ. Άρης Αγγελής έκλεισε την ομιλία του υπογραμμίζοντας, ότι η φαρμακευτική πολιτική θα πρέπει να διασφαλίζει την ισότιμη και καθολική πρόσβαση των ασθενών στη φαρμακευτική περίθαλψη, αλλά με τρόπο που θα θωρακίζει τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας.