Πολιτική Υγείας

Μαρία Θεοδωρίδου: Ανησυχία των επιστημόνων για τις επιπτώσεις του πολέμου στην πανδημία – Τέλος οι ενημερώσεις της Δευτέρας

Μαρία Θεοδωρίδου: Ανησυχία των επιστημόνων για τις επιπτώσεις του πολέμου στην πανδημία – Τέλος οι ενημερώσεις της Δευτέρας

Εντυπωσιακό είναι το ποσοστό των πολιτών που δυνητικά έληγε το πιστοποιητικό τους λόγω μη εμβολιασμού με αναμνηστική δόση, στους 3 μήνες με τα εμβόλια δύο δόσεων και στους 2 μήνες με το μονοδοσικό της Johnson & Johnson

Μαρία Θεοδωρίδου: Ο Μάρτιος, όπως όλα δείχνουν, είναι ο μήνας που η πανδημία μπήκε σε δεύτερο πλάνο, όχι μόνον εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά και γιατί οι επιδημιολογικοί δείκτες, ειδικά οι σκληροί, δείχνουν αποκλιμάκωση με εξαίρεση τη χθεσινή ημέρα που ο αριθμός των νεκρών από κορωνοϊό στη χώρα μας έφτασε πάλι τους 70. Έτσι, η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στην καθιερωμένη ενημέρωση της Δευτέρας ανήγγειλε επί της ουσίας τη διακοπή των τακτικών ενημερώσεων ενώ προχώρησε και σε έναν μίνι απολογισμό για όλα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Οι ενημερώσεις πλέον θα γίνονται μόνο αν υπάρχει κάτι αξιοσημείωτο να ανακοινωθεί.

Η 4η δόση δεν είναι για όλους – Αναμονή για την 3η δόση σε παιδιά και εφήβους

Η κα Θεοδωρίδου για ακόμα μια φορά αναφέρθηκε στην 4η δόση του εμβολίου και σημείωσε ότι η προληπτική χορήγησή της σε άτομα μεγάλης ηλικίας με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης έχει μπει  για τα καλά στο τραπέζι των επιστημονικών επιτροπών σε όλον τον κόσμο.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, ξεκαθάρισε, όμως, ότι αυτό δεν αφορά τον γενικό πληθυσμό αλλά μόνο συγκεκριμένη ομάδα ηλικιωμένων, και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι δεν υπάρχουν ακόμη ισχυρά επιστημονικά στοιχεία για χορήγηση της 4ης δόσης στον γενικό πληθυσμό.

Αντίθετα, μιλώντας για την τρίτη δόση, την οποία μάλιστα χαρακτήρισε σταθμό στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, είπε ότι η έγκαιρη χορήγησή της είχε ως αποτέλεσμα η παραλλαγή Όμικρον να μολύνει λιγότερους ανθρώπους αλλά και να καταγράψει αποτελεσματικότητα 91% όσον αφορά την εισαγωγή στη ΜΕΘ και τη διασωλήνωση αλλά και 87% όσον αφορά τις νοσηλείες.

Αυτό που περιμένουμε γιατί ακόμα είναι στο στάδιο της αξιολόγησης, είναι η χορήγηση της 3ης δόσης σε παιδιά και εφήβους.

Πολλά κεφάλαια ακόμη θα γραφτούν  στο βιβλίο της πανδημίας

Η πανδημία του κορωνοϊού μπορεί να μπήκε ορμητικά στη ζωή μας αλλά δεν θα φύγει το ίδιο απότομα. Η φράση της κας Θεοδωρίδου ήταν χαρακτηριστική όταν ρωτήθηκε πότε θα έρθει το τέλος. «Στο βιβλίο της πανδημίας covid-19 υπάρχουν ακόμη πολλά να γραφτούν», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ξεκαθάρισε ότι η αποκλιμάκωση των δεικτών που επιτρέπει μια σχετική χαλάρωση δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ως σήμα για το τέλος της πανδημίας.

Απολογισμός και από Θεμιστοκλέους

Σε κλίμα απολογισμού ήταν και ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Όπως είπε, μέχρι σήμερα έχουν γίνει 20.320.000 εμβολιασμοί κατά της covid-19.

Πιο αναλυτικά: με μία δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 7.870.000 πολίτες, δηλαδή το 75% του γενικού πληθυσμού και 84,6% επί του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος της ΕΕ είναι 75% του γενικού πληθυσμού και 85,5% του ενήλικου πληθυσμού. Περισσότεροι από 7.560.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους που αντιστοιχεί σε ποσοστό 72% του γενικού πληθυσμού και 80,8% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 72% του γενικού πληθυσμού και 83% του ενήλικου πληθυσμού.

Εντυπωσιακό είναι το ποσοστό των πολιτών που δυνητικά έληγε το πιστοποιητικό τους λόγω μη εμβολιασμού με αναμνηστική δόση, στους 3 μήνες με τα εμβόλια δύο δόσεων και στους 2 μήνες με το μονοδοσικό της Johnson & Johnson. Εδώ, το 95,7% έχει ήδη εμβολιαστεί και μάλιστα στην ηλικιακή ομάδα 85 ετών και άνω έχει εμβολιαστεί σχεδόν το 100%, στην ηλικιακή ομάδα 80-84 έχει εμβολιαστεί το 97,2%, στους 75-79 έχει εμβολιαστεί το 96,8% και στους 70-74 το 95,9%, στην ηλικιακή ομάδα 65-69 έχει εμβολιαστεί το 94,3%, στην ηλικιακή ομάδα 60-64 έχει εμβολιαστεί το 91,9%, στους 55-59 έχει εμβολιαστεί το 88,5%, στους 50-54 έχει εμβολιαστεί το 86,2%, στις ηλικίες 45-49 έχει εμβολιαστεί το 83,2% και στους 40-44 έχει εμβολιαστεί το 79,4%, στην ηλικιακή ομάδα 35-39 έχει εμβολιαστεί το 74,9% και στους 30-34 το 69,6%, στους 25-29 έχει εμβολιαστεί το 65,6% και στην ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών έχει εμβολιαστεί το 59,5%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Θεοδωρίδου: Η αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών δεν σημαίνει το τέλος της πανδημίας

Θεοδωρίδου: Συστάσεις εμβολιασμού των ανοσοκατασταλμένων ατόμων

Θεοδωρίδου: Πότε θα χορηγείται το εμβόλιο Novavax και πότε το Sanofi [live]

Θεοδωρίδου: Η φυσική ανοσία προστατεύει από σοβαρή νόσηση και νοσηλεία σε επαναλοίμωξη [live]

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο πρωθυπουργός του Καναδά αίρει την εντολή για το εμβόλιο covid στα σύνορα

Ο Καναδάς τερματίζει επίσης τον τυχαίο έλεγχο της COVID-19 στα αεροδρόμια και τη συμπλήρωση των πληροφοριών σε αυτό που έγινε η αντιδημοφιλής εφαρμογή ArriveCan, η οποία κατηγορήθηκε για καθυστερήσεις, επίσης, και δεν θα απαιτείται πλέον.

Δωρεά 20 εξοπλισμένων ασθενοφόρων στο ΕΚΑΒ από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών

ΕΚΑΒ: Τα 20 προσφερόμενα ασθενοφόρα που αποτελούν μέρος της καθοριστικής πρωτοβουλίας της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και της «ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ» για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Έλλειψη βρεφικών τροφών - O FDA αναφέρει ξεπερασμένο σύστημα και θέματα εκπαίδευσης

Ο Οργανισμός είχε δηλώσει προηγουμένως στο Κογκρέσο ότι οι υπάλληλοι του οργανισμού δεν έμαθαν για την καταγγελία μέχρι τον Φεβρουάριο λόγω καθυστερήσεων στην αλληλογραφία και της αποτυχίας κλιμάκωσης των ισχυρισμών του υπαλλήλου της Abbott.

Αυστραλία: Η κυβέρνηση διπλασιάζει τον αριθμό των νοσηλευτών που εντάσσονται στην SA Health

Αυστραλία: Ο αριθμός των πτυχιούχων νοσηλευτών που θα ενταχθούν στα νοσοκομεία της Νότιας Αυστραλίας θα διπλασιαστεί το επόμενο έτος στο πλαίσιο ενός σχεδίου 25 εκατομμυρίων δολαρίων που ανακοίνωσε η πολιτειακή κυβέρνηση. 

ΠΟΥ: Σκανδιναβικές και βαλτικές χώρες ζητούν την προαγωγή της ψυχικής υγείας

ΠΟΥ: Ειδικοί από τις περιοχές της Σκανδιναβίας και της Βαλτικής συναντήθηκαν για να μοιραστούν ιδέες σχετικά με τον τρόπο διατήρησης και βελτίωσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας για τα σχεδόν 35 εκατομμύρια άτομα.

Οι ΗΠΑ ηγούνται νέων δεσμεύσεων για την καταπολέμηση του υποσιτισμού των παιδιών

Η Power δήλωσε ότι μια πλήρης πορεία των θεραπευτικών πακέτων διαρκεί αρκετές εβδομάδες και απαιτεί παρακολούθηση από έναν εργαζόμενο στον τομέα της υγείας, ενώ η θεραπεία κοστίζει λίγο περισσότερο από 100 δολάρια ανά παιδί.