Πολιτική Υγείας

Κυβέρνηση ΗΠΑ: Η αμερικανική επιτροπή συνιστά το εμβόλιο Covid της Pfizer για μικρότερα παιδιά

Κυβέρνηση ΗΠΑ: Η αμερικανική επιτροπή συνιστά το εμβόλιο Covid της Pfizer για μικρότερα παιδιά

Συνολικά, το 57 τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού είναι τώρα πλήρως εμβολιασμένο. Η εμπιστοσύνη στα εμβόλια έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν πίσω από κάθε άλλη χώρα της G7 σε ποσοστό του πλήρως εμβολιασμένου πληθυσμού.

Κυβέρνηση ΗΠΑ: Μια ιατρική επιτροπή συμβούλων της κυβέρνησης των ΗΠΑ ενέκρινε το εμβόλιο Pfizer Covid-19 σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών την Τρίτη, ανοίγοντας τον δρόμο για τα μικρότερα παιδιά να κάνουν το εμβόλιό τους εντός εβδομάδων. Οι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα γνωστά οφέλη – τόσο άμεσα για την υγεία των παιδιών όσο και για τον τερματισμό του σχολείου και άλλων διαταραχών – αντιστάθμισαν τους γνωστούς κινδύνους. Μετά από μια ημέρα παρουσιάσεων και συζήτησης, η τελική ψηφοφορία ήταν 17 υπέρ και μία αποχή.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, η οποία συγκάλεσε τη συνάντηση, αναμένεται να δώσει το επίσημο πράσινο φως σύντομα, καθιστώντας 28 εκατομμύρια νέους Αμερικανούς επιλέξιμους για τη λήψη μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. «Είναι πολύ ξεκάθαρο για μένα ότι τα οφέλη υπερτερούν του κινδύνου όταν ακούω για παιδιά που νοσηλεύονται στη ΜΕΘ, που έχουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα μετά την COVID τους και παιδιά πεθαίνουν», είπε η Amanda Cohn των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), οι οποίοι ψήφισαν ναι.

«Ποτέ δεν ξέρεις τα πάντα — το ερώτημα είναι πότε ξέρεις αρκετά», είπε ο Paul Offit, παιδίατρος στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Φιλαδέλφειας, ο οποίος ψήφισε επίσης ναι, αλλά σκέφτηκε το γεγονός ότι πληρέστερα δεδομένα ασφάλειας θα γίνουν διαθέσιμα με την πάροδο του χρόνου.

Πρόσθεσε ότι πολλά παιδιά που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο μπορούν να ωφεληθούν και ότι ο θεωρητικός κίνδυνος μυοκαρδίτιδας, η πιο ανησυχητική παρενέργεια, θα ήταν πιθανώς πολύ χαμηλός, δεδομένης της μειωμένης δόσης των 10 μικρογραμμαρίων, σε σύγκριση με 30 μικρογραμμάρια στις μεγαλύτερες ηλικίες. Παρόλα αυτά, αρκετοί ειδικοί υπέκυψαν εν μέρει στις ψήφους τους λέγοντας ότι δεν θα ευνοούσαν τις ευρείες εντολές εμβολίων στα σχολεία και ότι το εμβόλιο θα πρέπει να παραμείνει προσωπική απόφαση για τις οικογένειες.

Νωρίτερα, ο κορυφαίος επιστήμονας εμβολίων της FDA, Πίτερ Μαρκς, είπε ότι τα μικρότερα παιδιά «απέχουν πολύ από το να γλιτώσουν από τη ζημιά της Covid-19», προσθέτοντας ότι, σε αυτήν την ομάδα, υπήρξαν 1,9 εκατομμύρια μολύνσεις και 8.300 νοσηλείες, περίπου το ένα τρίτο των οποίων απαιτούσαν εντατική φροντίδα. Υπήρξαν επίσης περίπου 100 θάνατοι, γεγονός που την καθιστά μια μια κορυφαία 10 κύρια αιτία   θανάτου, πρόσθεσε.

Σπάνιες παρενέργειες – Μια ανάλυση της Pfizer που δημοσιεύτηκε από τον FDA πριν από τη συνάντηση έδειξε ότι το εμβόλιο ήταν 90,7 τοις εκατό αποτελεσματικό στην πρόληψη της συμπτωματικής Covid-19. Ο επιστήμονας του FDA, Χονγκ Γιανγκ, παρουσίασε ένα μοντέλο κινδύνου-οφέλους που έδειξε ότι με τα τρέχοντα ποσοστά μόλυνσης, το εμβόλιο θα αποτρέψει πολύ περισσότερες νοσηλείες από την Covid από ό,τι θα μπορούσαν να προκαλέσουν από τη μυοκαρδίτιδα.

Εάν η μετάδοση στην κοινότητα μειωνόταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αυτό μπορεί να αλλάξει – αλλά ακόμη και τότε ο εμβολιασμός μπορεί να αξίζει τον κόπο λόγω των μακροπρόθεσμων κινδύνων που συνδέονται με μη νοσηλευόμενα κρούσματα, πρόσθεσε. Αυτά περιλαμβάνουν το πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο στα παιδιά (MIS-C), μια σπάνια αλλά πολύ σοβαρή μετα-ιική επιπλοκή, η οποία έχει επηρεάσει περισσότερα από 5.000 παιδιά όλων των ηλικιών και έχει στοιχίσει τη ζωή σε 46.

Στην κλινική της δοκιμή, η Pfizer αξιολόγησε δεδομένα ασφάλειας από συνολικά 3.000 εμβολιασμένους συμμετέχοντες, με τις πιο κοινές παρενέργειες ήπιες ή μέτριες, όπως πόνο στο σημείο της ένεσης, κόπωση, κεφαλαλγία, μυϊκό πόνο και ρίγη. Δεν υπήρχαν περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας (φλεγμονή γύρω από την καρδιά), αλλά οι ειδικοί συμφώνησαν ότι δεν υπήρχαν αρκετοί εθελοντές της μελέτης για να μπορέσουν να ανιχνεύσουν εξαιρετικά σπάνιες παρενέργειες.

Ο Matthew Oster, ένας ερευνητής του CDC, έδωσε μια παρουσίαση σχετικά με όσα είναι γνωστά μέχρι στιγμής σχετικά με αυτές τις παρενέργειες μεταξύ των ομάδων που είναι ήδη επιλέξιμες για εμβόλια.

Από 877 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας ηλικίας κάτω των 29 ετών που προκλήθηκαν από το εμβόλιο, 829 νοσηλεύτηκαν, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Η συντριπτική πλειοψηφία πήρε εξιτήριο αλλά πέντε παραμένουν στην εντατική. Το ποσοστό θα είναι πιθανώς χαμηλότερο στην ηλικιακή ομάδα πέντε έως 11 ετών από ό,τι μεταξύ των εφήβων ανδρών, επειδή πιστεύεται ότι συνδέεται με την τεστοστερόνη.

Η επιτροπή στάθμισε αυτόν τον θεωρητικό κίνδυνο έναντι της πρόληψης της Covid, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει πιο συχνή και σοβαρή μυοκαρδίτιδα. Η συνάντηση έρχεται καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες αναδύονται από το τελευταίο τους κύμα που οδηγείται από την παραλλαγή Delta.

Συνολικά, το 57 τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού είναι τώρα πλήρως εμβολιασμένο. Η εμπιστοσύνη στα εμβόλια έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν πίσω από κάθε άλλη χώρα της G7 σε ποσοστό του πλήρως εμβολιασμένου πληθυσμού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πολλοί οι παράγοντες που καθορίζουν εάν κάποιος πληροί τις προϋποθέσεις για ενισχυτικό πλάνο

Κανονικά η δεύτερη δόση εμβολίου στον Καναδά

O FDA αναμένεται να επιτρέψει την ανάμειξη και αντιστοίχιση των ενισχυτικών δόσεων εμβολίου COVID-19 αυτήν την εβδομάδα,

Πολλοί οι λόγοι πίσω από τους οποίους χάνονται εκατομμύρια δόσεις εμβολίων στις ΗΠΑ ενώ ο κόσμος παραμένει ανεμβολίαστος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μάριος Θεμιστοκλέους: Από τις 20/12 και μετά το εμβόλιο της Pfizer για τα παιδιά 5 έως 11 ετών

Μάριος Θεμιστοκλέους: Για το εμβόλιο 10 milligram της Pfizer για τα παιδιά 5 έως 11 ετών, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι δεν μπορεί να είναι νωρίτερα από τις 20 Δεκεμβρίου στη χώρα μας.

Μαρία Θεοδωρίδου: Αναμενόμενη η κατάσταση που βιώνουμε - Μονόδρομος είναι ο εμβολιασμός

Μαρία Θεοδωρίδου: Για την προστασία των εμβολίων έναντι της νέας παραλλαγής Όμικρον, η κα Θεοδωρίδου είπε, ότι σύμφωνα με τον ΠΟΥ αναμένονται λοιμώξεις και επαναλοιμώξεις εμβολιασμένων, καθώς ο ιός μπορεί να ξεφεύγει από τα εξουδετερωτικά αντισώματα που παράγει ο εμβολιασμός. Ωστόσο, προσέθεσε ότι σύμφωνα με μελέτη, φαίνεται ότι η κυτταρική ανοσία έχει καθοριστικό ρόλο στην προστασία από τον ιό. Συνεπώς, ο εμβολιασμός παρά την ενδεχόμενη μείωση της αποτελεσματικότητας του λόγω των παραλλαγών, είναι η ασπίδα προστασίας έναντι του.

Γιάννης Οικονόμου: Δεν υπάρχει περίπτωση για νέο lockdown, παρακολουθούμε τις εξελίξεις για την μετάλλαξη Όμικρον

Γιάννης Οικονόμου Όμικρον: Γίνονται συνεχείς κυβερνητικές συσκέψεις για τη μετάλλαξη Όμικρον. Αποκλείεται νέο lockdown. Ωστόσο ήδη έχουν τεθεί σε ισχύ οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και παρακολουθούνται στενά οι διεθνείς εξελίξεις.

Συνεδριάζει η G7 εκτάκτως για τη νέα μετάλλαξη Όμικρον

G7 Όμικρον: Οι υπουργοί Υγείας της G7 θα πραγματοποιήσουν έκτακτη συνεδρίαση σήμερα Δευτέρα σχετικά με τη νέα μετάλλαξη Όμικρον, καθώς οι ειδικοί αγωνίζονται να καθορίσουν το επίπεδο απειλής που δημιουργεί το νέο στέλεχος.

Το Ηνωμένο Βασίλειο σκληραίνει τους κανόνες Covid καθώς έρχεται το νέο στέλεχος "όμικρον"

Έξι χώρες προστέθηκαν στην «Κόκκινη Λίστα» της Βρετανίας. Η Νότια Αφρική, η Ναμίμπια, η Ζιμπάμπουε, η Μποτσουάνα, το Λεσότο και η Εσουατίνι προστέθηκαν στην κόκκινη λίστα ταξιδιών του Ηνωμένου Βασιλείου την Παρασκευή και από τις 04:00 GMT της Κυριακής, η λίστα θα περιλαμβάνει επίσης την Αγκόλα, τη Μοζαμβίκη, το Μαλάουι και τη Ζάμπια.

Οι Ελβετοί καταψήφισαν την κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού

Ελβετία δημοψήφισμα κορωνοϊός: Το 62% των ψηφοφόρων είπε "Ναι" στη διατήρηση του πιστοποιητικού υγείας, το οποίο εισήχθη τον Σεπτέμβριο, χωρίς να επιδιώκουν σημαντικές τροποποιήσεις στη νομοθεσία της Ελβετίας για την COVID.

Πού εντοπίζονται τα κρούσματα της νέας μετάλλαξης Omicron μέχρι τώρα;

Μετάλλαξη Omicron: Καθώς οι φόβοι αυξάνονται για τη νέα μετάλλαξη Omicron που είναι δυνητικά πιο μεταδοτική και ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στην Μποτσουάνα οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να προστατεύσουν τους πολίτες τους από ένα ενδεχόμενο ξέσπασμα.

Το 100% του πληθυσμού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εμβόλιο: Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατέγραψαν την Παρασκευή ένα ορόσημο στον αγώνα τους κατά της πανδημίας Covid-19. Πιο συγκεκριμένα, το 100% του επιλέξιμου πληθυσμού τους έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου κατά της Covid.