Πολιτική Υγείας

Κούβα: Οι Κουβανοί ψηφοφόροι υποστηρίζουν τον φιλελεύθερο οικογενειακό κώδικα

Κούβα: Οι Κουβανοί ψηφοφόροι υποστηρίζουν τον φιλελεύθερο οικογενειακό κώδικα

Σύμφωνα με το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο, περίπου το 68% των 8,4 εκατομμυρίων εκλογέων της Κούβας που είχαν δικαίωμα ψήφου είχαν ψηφίσει μέχρι τις 5:00 μ.μ. (2100 GMT) το βράδυ της Κυριακής.

ADMAN

Κούβα: Οι Κουβανοί ψήφισαν υπέρ της νομιμοποίησης του γάμου και της υιοθεσίας ομοφυλοφίλων, καθώς και της παρένθετης εγκυμοσύνης σε δημοψήφισμα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ανακοίνωσαν οι εκλογικοί αξιωματούχοι της κομμουνιστικής χώρας τη Δευτέρα. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν μια “μη αναστρέψιμη τάση”, με το 66% των ψήφων που έχουν καταμετρηθεί μέχρι στιγμής υπέρ της υποστηριζόμενης από την κυβέρνηση αλλαγής, δήλωσε η πρόεδρος του εκλογικού συμβουλίου Αλίνα Μπαλσέιρο στην κρατική τηλεόραση.

“Ο Οικογενειακός Κώδικας έχει επικυρωθεί από τον λαό”, δήλωσε η ίδια.

Ο επικαιροποιημένος κώδικας αντιπροσωπεύει μια σημαντική αλλαγή σε μια χώρα όπου ο ματσισμός είναι έντονος και όπου οι αρχές έστειλαν τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα σε στρατόπεδα εργασίας με στρατιωτικό καθεστώς τις δεκαετίες του 1960 και 1970.

Η επίσημη στάση έχει έκτοτε εξελιχθεί και η κυβέρνηση διεξήγαγε μια έντονη εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης υπέρ της αναθεώρησης, η οποία θα αντικαταστήσει τον Οικογενειακό Κώδικα της χώρας του 1975.

Ο νέος κώδικας επιτρέπει τις παρένθετες εγκυμοσύνες, εφόσον δεν αλλάζουν χέρια χρήματα, ενώ ενισχύει τα δικαιώματα των παιδιών, των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρία.

Ορίζει τον γάμο ως την ένωση μεταξύ δύο ανθρώπων και όχι ως την ένωση ενός άνδρα και μιας γυναίκας.

Σύμφωνα με το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο, περίπου το 68% των 8,4 εκατομμυρίων εκλογέων της Κούβας που είχαν δικαίωμα ψήφου είχαν ψηφίσει μέχρι τις 5:00 μ.μ. (2100 GMT) το βράδυ της Κυριακής.

Ο νόμος απαιτούσε την έγκριση του 50 τοις εκατό των ψηφοφόρων για να εγκριθεί.

Το δημοψήφισμα έγινε εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης της χώρας εδώ και 30 χρόνια και ορισμένοι προέβλεψαν ότι η ψηφοφορία θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία για να εκφραστεί η αντίθεση στην κυβέρνηση, με τους αντιφρονούντες να καλούν τους πολίτες να απορρίψουν τον κώδικα ή να απέχουν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι Κουβανοί θα ψηφίσουν για γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και παρένθετη μητρότητα

Οι εμβολιασμοί για παιδιά 2 ετών ξεκίνησαν αυτήν την εβδομάδα, κάνοντας την Κούβα μία από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που εμβολιάζει παιδιά τόσο μικρά.

Η κυβέρνηση της Κούβας είπε ότι σχεδιάζει να ξανανοίξει τα σχολεία τον Οκτώβριο μετά την ολοκλήρωση της εκστρατείας εμβολιασμού μεταξύ των παιδιών.

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αλέξης Τσίπρας: "Αντί για νέο ΕΣΥ μετά την πανδημία φτιάχνετε ιδιωτικό ΕΣΥ"

Αλέξης Τσίπρας: Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε το νέο ΕΣΥ ιδιωτικό, υπογραμμίζοντας ότι η Κυβέρνηση συνεχίζει την οριστική διάλυση του ΕΣΥ που είχε σχεδιάσει πριν την πανδημία, βάζοντας στα δημόσια νοσοκομεία τους κερδοσκόπους της υγείας και εμπόρους της ζωής.

Μίνα Γκάγκα: "Στόχος του νομοσχεδίου είναι ένα δυναμωμένο ΕΣΥ"

Μίνα Γκάγκα: Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα κατά την ομιλία της στη Βουλή για το νέο νομοσχέδιο αναφέρθηκε στις πρωτοποριακές ρυθμίσεις που επιφέρει, αναφερόμενοι παράλληλα σε όσους το πολεμούν. Μάλιστα, η κ. Γκάγκα χαρακτήρισε ως "οπισθοδρομικούς" όσους καταψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Ομιλία του Υπουργού Υγείας στη Βουλή για το νέο νομοσχέδιο

Πλεύρης: Ο Υπουργός Υγείας μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής σχετικά με το νομοσχέδιο: «Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση, μισθολογικές ρυθμίσεις για τους ιατρούς και οδοντιάτρους του Εθνικού Συστήματος Υγείας και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας».

Η Long Covid είναι η επόμενη καταστροφή για τη δημόσια υγεία με αντίκτυπο 3,7 τρισ. δολαρίων

Long Covid ΗΠΑ: Συνολικά, η μακρά Covid αποτελεί επιβάρυνση 3,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την οικονομία των ΗΠΑ - περίπου το 17% της οικονομικής παραγωγής του έθνους μας πριν από την πανδημία.

Τορόντο: Προτροπές για το εμβόλιο της γρίπης καθώς τα ποσοστά αυξάνονται

Τορόντο: Με τα ποσοστά θετικότητας στα τεστ γρίπης να έχουν αυξηθεί από 8,1% σε 10,5%, η πόλη του Τορόντο ξεκίνησε την εκστρατεία εμβολιασμού της γρίπης 2022-2023 νωρίτερα αυτόν τον μήνα, με διαθεσιμότητα για άτομα ηλικίας έξι μηνών και άνω.

Θάνος Πλεύρης: Επικίνδυνη η απόφαση του ΣτΕ για τη δημόσια υγεία, το Υπουργείο όμως θα την σεβαστεί

Θάνος Πλεύρης: Σεβαστή αλλά ταυτόχρονα και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία χαρακτήρισε την απόφαση του ΣτΕ ο υπουργός Υγείας να επιστρέψει στην εργασία του το προσωπικό των νοσοκομείων που δεν έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού.

Θάνος Πλεύρης: Από 1η Ιανουαρίου επιστρέφουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί στο ΕΣΥ

Θάνος Πλεύρης: Αναστέλλεται από 1η Ιανουαρίου του 2023 το μέτρο για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, μετά και την απόφαση του ΣτΕ, οι οποίοι θα μπορούν πλέον να επιστρέψουν στις θέσεις τους.