Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Σεξουαλική Υγεία

Κούβα Δημοψήφισμα: Οι Κουβανοί θα ψηφίσουν για γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και παρένθετη μητρότητα

Κούβα Δημοψήφισμα: Οι Κουβανοί θα ψηφίσουν για γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και παρένθετη μητρότητα

Άλλες προτάσεις του κώδικα περιλαμβάνουν τον σαφή καθορισμό των δικαιωμάτων των ηλικιωμένων και την πρόβλεψη ότι κανείς που έχει κριθεί ένοχος για κακοποίηση ανηλίκων δεν μπορεί ποτέ να υιοθετήσει παιδί.

Κούβα Δημοψήφισμα: Οι Κουβανοί θα ψηφίσουν την Κυριακή σε δημοψήφισμα για το αν θα επιτρέψουν τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και τις παρένθετες εγκυμοσύνες, το οποίο, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια ευκαιρία να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην κυβέρνηση. Περισσότεροι από οκτώ εκατομμύρια Κουβανοί ηλικίας άνω των 16 ετών έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν στην εθελοντική και μυστική ψηφοφορία – η πρώτη φορά που ένας νόμος θα αποφασιστεί με δημόσια ψηφοφορία.

Ερχόμενος λίγους μήνες μετά την ψήφιση από την κυβέρνηση ενός ποινικού κώδικα, ο οποίος έχει επικριθεί για την ανατροπή της ελευθερίας της έκφρασης, ο οικογενειακός κώδικας θα επιτρέπει όχι μόνο τον γάμο και την παρένθετη μητρότητα (εφόσον δεν ανταλλάσσονται χρήματα), αλλά και την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια και τα γονικά δικαιώματα για μη βιολογικές μητέρες και πατέρες.

Εάν ο νόμος εγκριθεί, η Κούβα θα γίνει μόλις η ένατη χώρα στη Λατινική Αμερική που θα επιτρέψει τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, ακολουθώντας τα βήματα της Αργεντινής, της Βραζιλίας, της Κολομβίας, του Ισημερινού, της Κόστα Ρίκα, της Χιλής, της Ουρουγουάης και ορισμένων πολιτειών του Μεξικού.

Η ψηφοφορία έρχεται με την Κούβα να έχει βυθιστεί σε μια βαθιά οικονομική κρίση που τροφοδοτεί τη μαζική μετανάστευση μακριά από το νησί, με έναν ολοένα και πιο έντονα φωνητικό πληθυσμό να εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για το μονοκομματικό κράτος.

Ως αποτέλεσμα, το δημοψήφισμα της Κυριακής για την κυβερνητική πρωτοβουλία μπορεί να μετατραπεί σε ψήφο διαμαρτυρίας.

Με την Αβάνα να έχει πραγματοποιήσει μια έντονη εκστρατεία υπέρ των μέτρων, μια ψήφος κατά των στοιχείων θα μπορούσε να προσφέρει στους Κουβανούς μια σπάνια ευκαιρία να επιπλήξουν δημόσια την κυβέρνησή τους.

Πολλοί θα μπορούσαν να ψηφίσουν “Όχι” ή ακόμη και να απέχουν εντελώς ως ένας τρόπος “να κάνουν την κυβέρνηση να πληρώσει για την κρίση”, δήλωσε στο AFP ο Arturo Lopez-Levy, Κουβανός ακαδημαϊκός στο Πανεπιστήμιο Holy Names στην Καλιφόρνια.

Το δημοψήφισμα, πρόσθεσε, ισοδυναμεί με μια μοναδική “ευκαιρία να δείξει κανείς την έγκριση ή την αποδοκιμασία του” με την κομμουνιστική κυβέρνηση.

Και ενώ το “Όχι” είναι απίθανο να κερδίσει, αναμένεται να συγκεντρώσει μεταξύ 25 και 30 τοις εκατό των ψήφων, κάτι που από μόνο του θα αποτελούσε κάτι σαν επίπληξη στην κυβέρνηση.

Το 2019, το νέο σύνταγμα τέθηκε επίσης σε δημοψήφισμα και εγκρίθηκε με 78% των ψήφων, αλλά αυτό ήταν ήδη το χαμηλότερο ποσοστό έγκρισης που είχε λάβει η κυβέρνηση από την κομμουνιστική επανάσταση του 1959.

Καταστολή

Έξι δεκαετίες μετά την επανάσταση του Φιντέλ Κάστρο, η Κούβα βιώνει τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων 30 ετών, η οποία τροφοδοτείται από την εντατικοποίηση των αμερικανικών κυρώσεων και την κατάρρευση του τουρισμού λόγω της πανδημίας του κορωνoϊού.

Πολλοί Κουβανοί αγωνίζονται να έχουν πρόσβαση σε φάρμακα, ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα και βασικά τρόφιμα εν μέσω κρίσιμων ελλείψεων εισαγωγών και ιλιγγιώδους πληθωρισμού.

Η χώρα ξέσπασε σε ιστορικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις τον Ιούλιο του περασμένου έτους από πολίτες που ζητούσαν τρόφιμα και μεγαλύτερες ελευθερίες.

Εκατοντάδες συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν, αλλά αυτό δεν σταμάτησε τις επαναλαμβανόμενες διαδηλώσεις τούς τελευταίους μήνες σε μια χώρα που είναι διαβόητα μισαλλόδοξη απέναντι στη διαφωνία.

Τον Μάιο, το κοινοβούλιο ενέκρινε ομόφωνα μια μεταρρύθμιση του ποινικού κώδικα της Κούβας, με αυστηρούς περιορισμούς στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, για τους οποίους οι αντίπαλοι λένε ότι αποσκοπούσε στην καταστολή μελλοντικών εκδηλώσεων δημόσιας δυσαρέσκειας.

– “Ένας πατέρας και μια μητέρα” –

Ο οικογενειακός κώδικας προορίζεται να αντικαταστήσει τη νομοθεσία του 1975 που ορίζει τον γάμο ως ένωση μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας.

Η κυβέρνηση είχε επιδιώξει να το αλλάξει αυτό στο σύνταγμα του 2019, αλλά απέσυρε την πρότασή της εν μέσω έντονης αντίδρασης από τις εκκλησίες και τις συντηρητικές ομάδες.

Αντ’ αυτού επεξεργάστηκε τον οικογενειακό κώδικα, ο οποίος, όπως έγραψε την Τετάρτη ο πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ στο Twitter, αντιπροσωπεύει “την ελπίδα χιλιάδων ανθρώπων που σημαδεύονται από οδυνηρές ιστορίες αποκλεισμού και σιωπής”.

Η περιθωριοποίηση των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στην παραδοσιακά macho κουβανική κοινωνία κορυφώθηκε τη δεκαετία του 1960 και του ’70.

Το 2010, ο Κάστρο παραδέχθηκε ότι η κουβανική επανάσταση είχε καταπιέσει τα μέλη της κοινότητας ως αποκλίνοντα, μεταξύ άλλων με στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας για επανεκπαίδευση. Ορισμένοι οδηγήθηκαν στην εξορία.

Μεγάλος αντίπαλος του οικογενειακού κώδικα είναι η ισχυρή Καθολική Εκκλησία της Κούβας, η οποία υποστηρίζει ότι “είναι δικαίωμα του παιδιού να έχει πατέρα και μητέρα”.

Η κυβέρνηση χτύπησε τα τύμπανα για την πρωτοβουλία της κατά τη διάρκεια εβδομάδων δημόσιων διαβουλεύσεων σε ολόκληρη τη χώρα, στις οποίες, όπως είπε, συμμετείχαν περισσότεροι από τους μισούς από τα 11,2 εκατομμύρια κατοίκους της Κούβας.

Άλλες προτάσεις του κώδικα περιλαμβάνουν τον σαφή καθορισμό των δικαιωμάτων των ηλικιωμένων και την πρόβλεψη ότι κανείς που έχει κριθεί ένοχος για κακοποίηση ανηλίκων δεν μπορεί ποτέ να υιοθετήσει παιδί.

Ο κώδικας απαιτεί πάνω από το 50% των ψήφων για να περάσει και θα τεθεί σε ισχύ την επομένη της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων.

Ακόμη και αν υπάρξει ψηφοφορία διαμαρτυρίας την Κυριακή ή αν το σχέδιο απορριφθεί επί της αρχής, ορισμένοι πιστεύουν ότι το αποτέλεσμα έχει ήδη κριθεί ούτως ή άλλως και ο κώδικας θα περάσει.

“Είναι ήδη αποφασισμένο”, δήλωσε η Μάρθα Μπεατρίς Ρόκε, μια μακροχρόνια αντιφρονούσα που είναι πεπεισμένη ότι η κυβέρνηση έδωσε απλώς χειροκροτήματα για τον “σεβασμό των δικαιωμάτων των ανθρώπων”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς βιώνει μία Ασιάτισσα την ομοφυλοφιλία στη χώρα της

Το κοινοβούλιο της Ινδονησίας ενέκρινε ένα πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο ορόσημο για τη σεξουαλική βία την Τρίτη

Το σχέδιο νόμου μπορεί να βάλει τέλος στις διακρίσεις λόγω φύλου, λέει σύμβουλος του Κύπριου προέδρου για τη διαφορετικότητα Κώστας Γαβριηλίδης

Το πρώτο μουσείο ΛΟΑΤΚΙ του Η.Β άνοιξε τις πόρτες του στο Λονδίνο την Πέμπτη, υποσχόμενο να μεταφέρει την ιστορία και τον πολιτισμό της κοινότητας σε ένα ευρύτερο κοινό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες δεν κάνουν την πρώτη κίνηση για σεξ

Σεξ γυναίκες: Υπάρχουν πολλοί απροσδόκητοι λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες μπορεί να μην ξεκινήσουν το σεξ, πολλοί από τους οποίους υπερβαίνουν τους συνήθως συζητούμενους ψυχολογικούς και συναισθηματικούς παράγοντες.

Πιο κοστοβόρα η εγκυμοσύνη όταν εκτείνεται σε 2 ημερολογιακά έτη

Εγκυμοσύνη: Τα ελεύθερα όρια δαπανών των σχεδίων υγείας τους και η εκπίπτουσα επαναφορά αλλάζου την 1η Ιανουαρίου, αναγκάζοντας τις μητέρες να πληρώσουν τουλάχιστον δύο φορές το ποσό που εκπίπτει.

Σεξουαλικές στάσεις και χρόνος σύλληψης

Σεξ σύλληψη: Η αναζήτηση για σύλληψη οδηγεί συχνά τα ζευγάρια να εξερευνήσουν διάφορους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τις πιθανότητές τους, συμπεριλαμβανομένων των σεξουαλικών θέσεων και του χρόνου.

Νότια Αφρική: Οι παραδοσιακοί θεραπευτές συμμετέχουν στον αγώνα κατά του HIV

Νότια Αφρική: . Το στίγμα παραμένει σε πολλές κοινότητες γύρω από τη νόσο και τη θεραπεία της - παρόλο που η αντιρετροϊκή φαρμακευτική αγωγή και η προφύλαξη πριν από την έκθεση είναι δωρεάν.

Close Icon