Πολιτική Υγείας

Κίνα Covid: Σταματά την καραντίνα για τους ταξιδιώτες

Κίνα Covid: Σταματά την καραντίνα για τους ταξιδιώτες

Κίνα Covid: Σύμφωνα με τον εθνικό νόμο καραντίνας για την υγεία, από 8 Ιανουαρίου τα μέτρα καραντίνας λόγω μολυσματικών ασθενειών δεν θα λαμβάνονται πλέον κατά των εισερχόμενων ταξιδιωτών και εμπορευμάτων.

Η Κίνα δήλωσε σήμερα ότι θα καταργήσει την υποχρεωτική καραντίνα κατά την άφιξη, χαλαρώνοντας περαιτέρω χρόνια αυστηρών ελέγχων για τους ιούς, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει την αύξηση των κρουσμάτων. Έχοντας αποκοπεί κυρίως από τον υπόλοιπο κόσμο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η Κίνα βιώνει τώρα μια άνευ προηγουμένου αύξηση των λοιμώξεων μετά την απότομη άρση των περιορισμών που τορπίλισαν την οικονομία και προκάλεσαν διαδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο.

Και σε ένα ξαφνικό τέλος σχεδόν τριών ετών αυστηρών συνοριακών ελέγχων, το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει την υποχρεωτική καραντίνα για τους ταξιδιώτες στο εξωτερικό. Από τον Μάρτιο του 2020, όλοι οι επιβάτες που φτάνουν στην Κίνα πρέπει να υποβληθούν σε υποχρεωτική κεντρική καραντίνα. Αυτό μειώθηκε από τρεις εβδομάδες σε μία εβδομάδα αυτό το καλοκαίρι και σε πέντε ημέρες τον περασμένο μήνα.

Ωστόσο, σύμφωνα με νέους κανόνες που θα τεθούν σε ισχύ στις 8 Ιανουαρίου, όταν η Covid-19 θα υποβαθμιστεί σε λοιμώδη νόσο κατηγορίας Β από την κατηγορία Α, δεν θα χρειάζεται πλέον. «Σύμφωνα με τον εθνικό νόμο καραντίνας για την υγεία, τα μέτρα καραντίνας λόγω μολυσματικών ασθενειών δεν θα λαμβάνονται πλέον κατά των εισερχόμενων ταξιδιωτών και εμπορευμάτων», δήλωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας (NHC).

Η κίνηση είναι πιθανό να χαιρετιστεί με χαρά από τους Κινέζους πολίτες και τη διασπορά που δεν μπορούν να επιστρέψουν και να δουν συγγενείς για μεγάλο μέρος της πανδημίας. Αλλά έρχεται καθώς η Κίνα αντιμετωπίζει ένα κύμα περιπτώσεων που οι μελέτες έχουν εκτιμήσει ότι θα μπορούσαν να σκοτώσουν περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους τους επόμενους μήνες.

Πολλοί αντιμετωπίζουν τώρα ελλείψεις φαρμάκων, ενώ οι ιατρικές εγκαταστάσεις έκτακτης ανάγκης καταπονούνται από μια εισροή ηλικιωμένων ασθενών που δεν έχουν εμβολιαστεί. «Προς το παρόν, η πρόληψη και ο έλεγχος της Covid-19 στην Κίνα αντιμετωπίζει μια νέα κατάσταση και νέα καθήκοντα», δήλωσε ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ σε οδηγία, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

«Θα πρέπει να ξεκινήσουμε την πατριωτική εκστρατεία για την υγεία με πιο στοχευμένο τρόπο… να ενισχύσουμε μια κοινοτική γραμμή άμυνας για την πρόληψη και τον έλεγχο της επιδημίας και να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τις ζωές, την ασφάλεια και την υγεία των ανθρώπων», είπε.

Τα νοσοκομεία και τα κρεματόρια σε όλη τη χώρα έχουν ξεχειλίσει από ασθενείς και θύματα Covid, ενώ το NHC ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα σταματήσει να δημοσιεύει καθημερινά στατιστικά στοιχεία λοιμώξεων και θανάτων σε εθνικό επίπεδο. Αυτή η απόφαση ακολούθησε τις ανησυχίες ότι το κύμα μολύνσεων της χώρας δεν αντικατοπτρίζεται με ακρίβεια στα επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Το Πεκίνο παραδέχτηκε ότι η κλίμακα της επιδημίας έχει καταστεί «αδύνατο» να εντοπιστεί μετά το τέλος των υποχρεωτικών μαζικών δοκιμών. Και την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση περιόρισε τα κριτήρια με τα οποία καταμετρήθηκαν οι θάνατοι από την Covid-19 — μια κίνηση που οι ειδικοί είπαν ότι θα καταστείλει τον αριθμό των θανάτων που αποδίδονται στον ιό.

Το χειμερινό κύμα έρχεται ενόψει δύο μεγάλων επίσημων αργιών τον επόμενο μήνα, κατά τις οποίες εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να ταξιδέψουν στις πόλεις τους για να συναντηθούν ξανά με συγγενείς. Οι αρχές αναμένουν ότι ο ιός θα πλήξει σκληρά αγροτικές περιοχές με ανεπαρκείς πόρους και σήμερα ζήτησαν την εγγυημένη παροχή φαρμάκων και ιατρικής περίθαλψης κατά τη διάρκεια της Πρωτοχρονιάς και της εβδομαδιαίας αργίας του Σεληνιακού Νέου Έτους στα τέλη Ιανουαρίου.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο Xi παροτρύνει να ληφθούν μέτρα για την "προστασία" ζωών καθώς η Κίνα μάχεται το κύμα Covid

Η Κίνα αγωνίζεται να εμβολιάσει τους ηλικιωμένους, αλλά πολλοί είναι απρόθυμοι

Η Κίνα θα σταματήσει να δημοσιεύει καθημερινά στοιχεία της Covid: Εθνική Επιτροπή Υγείας

Η κινεζική επιτροπή υγείας σταματά να δημοσιεύει καθημερινά στοιχεία για την Covid

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΗΠΑ: Η Τζιλ Μπάιντεν ανακοινώνει 100 εκατ. δολάρια για έρευνα για την υγεία των γυναικών

ΗΠΑ: Η Πρωτοβουλία του Λευκού Οίκου για την Έρευνα για την Υγεία των Γυναικών διευθύνεται από την Τζιλ Μπάιντεν και το Συμβούλιο Πολιτικής Πολιτικής του Λευκού Οίκου.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα σταματά τις παραδόσεις στη βόρεια Γάζα

Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει για επικείμενο λιμό στο βορρά από τον Δεκέμβριο. Το WFP λέει ότι αυτές οι τελευταίες εκθέσεις αποτελούν απόδειξη μιας «απότομης διολίσθησης στην πείνα και τις ασθένειες».

Νέα προειδοποίηση του ΠΟΥ για το πότε θα «χτυπήσει» ένα νέο παθογόνο και μια νέα πανδημία.

«Η Covid ήταν μια ασθένεια “X”, ένα νέο παθογόνο που προκάλεσε μια νέα νόσο, αλλά θα υπάρξει μια άλλη ασθένεια “Χ”, ή νόσος “Υ” ή νόσος “Ζ”», είπε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

Γιατροί της Νότιας Κορέας απεργούν σε ένδειξη διαμαρτυρίας

Η Νότια Κορέα έχει μία από τις χαμηλότερες αναλογίες γιατρού προς ασθενή μεταξύ των μεγάλων οικονομιών, επομένως η κυβέρνηση θέλει να προσθέσει περισσότερες τοποθετήσεις σε ιατρικές σχολές.

Τον Μάρτιο η έναρξη των απογευματινών χειρουργείων - Τα κόστη

Σε περιοχές όπου τα νοσοκομεία δεν μπορούν να κάνουν βραδινές χειρουργικές επεμβάσεις, ιδιωτικές κλινικές θα παρέμβουν για να εξυπηρετήσουν αυτές τις περιπτώσεις χωρίς κόστος για τους ασθενείς.