Πολιτική Υγείας

Κίνα Covid: Ανώτατος Κινέζος αξιωματούχος υγείας προβλέπει 3 χειμερινά κύματα

Κίνα Covid: Ανώτατος Κινέζος αξιωματούχος υγείας προβλέπει 3 χειμερινά κύματα

Κίνα Covid: Η τρέχουσα άνοδος των λοιμώξεων θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, ενώ το 2ο κύμα θα πυροδοτηθεί από τους εορτασμούς της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς και το 3ο από τα τέλη Φεβρουαρίου έως τα μέσα Μαρτίου.

Ανώτατος Κινέζος αξιωματούχος υγείας λέει ότι πιστεύει ότι η Κίνα βιώνει το πρώτο από τα τρία αναμενόμενα κύματα λοιμώξεων από τον Covid αυτόν τον χειμώνα. Η χώρα βλέπει μια αύξηση των κρουσμάτων μετά την άρση των πιο αυστηρών περιορισμών στις αρχές αυτού του μήνα. Τα τελευταία επίσημα στοιχεία φαίνεται να δείχνουν σχετικά χαμηλό αριθμό νέων καθημερινών κρουσμάτων. Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες ότι αυτοί οι αριθμοί είναι υποεκτιμημένοι λόγω της πρόσφατης μείωσης των δοκιμών για Covid. Η κυβέρνηση ανέφερε μόνο 2.097 νέα καθημερινά κρούσματα την Κυριακή.

Ο επιδημιολόγος Wu Zunyou είπε ότι πιστεύει ότι η τρέχουσα άνοδος των λοιμώξεων θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, ενώ το δεύτερο κύμα θα πυροδοτηθεί από μαζικά ταξίδια τον Ιανουάριο γύρω από τους εορτασμούς της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς μιας εβδομάδας που ξεκινούν στις 21 Ιανουαρίου. Εκατομμύρια άνθρωποι ταξιδεύουν συνήθως αυτή την περίοδο για να περάσουν τις διακοπές με την οικογένεια. Η τρίτη αύξηση των κρουσμάτων θα διαρκέσει από τα τέλη Φεβρουαρίου έως τα μέσα Μαρτίου, καθώς οι άνθρωποι επιστρέφουν στην εργασία τους μετά τις διακοπές, είπε ο Δρ Γου.

Τα τρέχοντα επίπεδα εμβολιασμών προσέφεραν ένα ορισμένο επίπεδο προστασίας από τις εξάρσεις και είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση του αριθμού των σοβαρών κρουσμάτων. Συνολικά, η Κίνα λέει ότι περισσότερο από το 90% του πληθυσμού της έχει εμβολιαστεί πλήρως. Ωστόσο, λιγότεροι από τους μισούς ανθρώπους ηλικίας 80 ετών και άνω έχουν λάβει τρεις δόσεις εμβολίου. Οι ηλικιωμένοι είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από σοβαρά συμπτώματα Covid. Η Κίνα έχει αναπτύξει και παράγει τα δικά της εμβόλια, τα οποία έχουν αποδειχθεί λιγότερο αποτελεσματικά στην προστασία των ανθρώπων από τη σοβαρή ασθένεια Covid και το θάνατο από τα εμβόλια mRNA που χρησιμοποιούνται σε μεγάλο μέρος του υπόλοιπου κόσμου.

Τα σχόλια του Δρ Γου έρχονται αφού ένα έγκριτο ερευνητικό ινστιτούτο με έδρα τις ΗΠΑ ανέφερε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι πίστευε ότι η Κίνα θα μπορούσε να δει πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να πεθαίνουν από Covid το 2023 μετά από μια έκρηξη κρουσμάτων. Η κυβέρνηση δεν έχει αναφέρει επίσημα κανέναν θάνατο από Covid από τις 7 Δεκεμβρίου, όταν άρθηκαν οι περιορισμοί μετά από μαζικές διαμαρτυρίες ενάντια στην πολιτική της για μηδενικό Covid. Αυτό περιελάμβανε ένα τέλος στις μαζικές δοκιμές.

Ωστόσο, υπάρχουν ανέκδοτες αναφορές θανάτων που συνδέονται με την Covid που εμφανίστηκαν στο Πεκίνο. Τα νοσοκομεία εκεί και σε άλλες πόλεις δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν ένα κύμα, το οποίο έχει επίσης πλήξει σκληρά τις ταχυδρομικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες εστίασης. Εν τω μεταξύ, η μεγαλύτερη πόλη της Κίνας, η Σαγκάη, διέταξε τα περισσότερα σχολεία της να παρακολουθούν μαθήματα online καθώς τα κρούσματα αυξάνονται στα ύψη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ξεκινά η τηλεκπαίδευση καθώς η Covid εξαπλώνεται στην Κίνα

1 εκ. μπορούν να χάσουν τη ζωή τους στην Κίνα το 2023 από κορωνοϊό

Κορυφαίος εμπειρογνώμονας της Κίνας λέει ότι η COVID "εξαπλώνεται γρήγορα" μετά τη χαλάρωση των κανόνων

Πεκίνο: Μονόδρομος η τηλεργασία ακόμη και μετά την χαλάρωση των μέτρων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Συνεχίζεται το πρόγραμμα Dentist Pass για τα παιδιά ενώ αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν και μέσω ΚΕΠ

Από την Τρίτη, οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν πλέον τις αιτήσεις τους και μέσω των ΚΕΠ. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων για το Dentist Pass ορίζεται η Κυριακή, 22 Οκτωβρίου 2023, για όλα τα ΑΦΜ και για υποβολή, είτε μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας vouchers.gov.gr είτε μέσω των ΚΕΠ.

Κοινή ανακοίνωση των ECDC & EMA για τους εμβολιασμούς covid - Συστάσεις για το φθινόπωρο

Στην ίδια ανακοίνωσή τους το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ECDC και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων EMA καθιστούν σαφές πως οι μελλοντικές εκστρατείες εμβολιασμού ενόψει του χειμώνα πρέπει να δίνουν προτεραιότητα σε όσους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά (ανεξάρτητα από ηλικία) και στις εγκύους.

Τα κρούσματα τροφιμογενών ασθενειών αφορούν συχνότερα τον νοροϊό

"Τα ευρήματα της παρούσας έκθεσης μπορούν να βοηθήσουν τις αρχές δημόσιας υγείας και τον κλάδο των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης τροφίμων να αναπτύξουν βάσει δεδομένων αποτελεσματικές προσεγγίσεις για την πρόληψη των κρουσμάτων τροφιμογενών ασθενειών", γράφουν οι συγγραφείς.

Έρχονται τα Ψηφιακά ραντεβού στα Κέντρα Υγείας & στα Νοσοκομεία

Εξάλλου, όπως προανήγγειλε ο Κυριάκος Πιερρακάκης πρόσφατα, θέλουμε να φτιάξουμε ένα αντίστοιχο σύστημα για τα ραντεβού στα νοσοκομεία, το οποίο θα είναι σύντομα έτοιμο και το κεντρικό εργαλείο και έργο είναι ατομικός ψηφιακός φάκελος υγείας. Να έχω το ιατρικό μου ιστορικό σε ένα σημείο».