Πολιτική Υγείας

Κάνσας: Οι ψηφοφόροι του Κάνσας καταρρίπτουν τη τροποποίηση για το δικαίωμα στην άμβλωση

Κάνσας: Οι ψηφοφόροι του Κάνσας καταρρίπτουν τη τροποποίηση για το δικαίωμα στην άμβλωση

Κάνσας: Η προτεινόμενη συνταγματική τροποποίηση είναι μια αντίδραση σε μια απόφαση του 2019 από το Ανώτατο Δικαστήριο του Κάνσας, το οποίο κατέρριψε έναν πολιτειακό νόμο που απαγόρευε μια κοινή διαδικασία άμβλωσης δεύτερης θητείας.

Οι ψηφοφόροι του Κάνσας κατέρριψαν την Τρίτη μια συνταγματική τροποποίηση που θα στερούσε τους κατοίκους από τα δικαιώματα των αμβλώσεων, αψηφώντας τις δημοσκοπήσεις και τους πολιτικούς παρατηρητές που περίμεναν ένα στενό αποτέλεσμα. Το μέτρο της κάλπης απέτυχε με διαφορά 60-40 αργά την Τρίτη, αφού οι ψηφοφόροι απάντησαν σε μια έντονη και δαπανηρή εκστρατεία που χαρακτηρίστηκε από αμφίβολους ισχυρισμούς των υποστηρικτών της τροπολογίας και την αποκάλυψη των μέτρων προστασίας από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Το ερώτημα ενώπιον των ψηφοφόρων, με τη μορφή μιας μπερδεμένης συνταγματικής τροποποίησης, ήταν εάν έπρεπε να τερματιστεί το δικαίωμα στην άμβλωση στο Κάνσας ψηφίζοντας “ναι” ή να διατηρηθεί το δικαίωμα ψηφίζοντας “όχι”.

Συνταγματική τροποποίηση στο Κάνσας

H Ρέιτσελ Σουίτ, υπεύθυνη εκστρατείας του Kansas για τη Συνταγματική Ελευθερία, καθώς απευθυνόταν σε πλήθος υποστηρικτών των δικαιωμάτων των αμβλώσεων σε ένα πάρτι παρακολούθησης στο Όβερλαντ Παρκ ανέφερε “Μπλοκάραμε αυτήν την τροπολογία”. Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες πολιτικές επιπτώσεις, με τη φυλή του κυβερνήτη και τις έδρες του Κογκρέσου στο ψηφοδέλτιο τον Νοέμβριο. Σημαίνει επίσης ότι η φροντίδα της αναπαραγωγικής υγείας θα παραμείνει διαθέσιμη σε μια πολιτεία όπου έξι κορίτσια κάτω των 14 ετών ήταν μεταξύ των σχεδόν 8.000 ασθενών που υποβλήθηκαν σε έκτρωση πέρυσι. “Πάντα υποστήριζα ότι οι αποφάσεις για την αναπαραγωγική υγεία μιας γυναίκας πρέπει να είναι μεταξύ της ίδιας και του γιατρού της”, δήλωσε η Δημοκρατική Κυβερνήτης Λόρα Κέλι, σε μια δήλωση προς τους υποστηρικτές της εκστρατείας. “Είμαι περήφανος που λέω ότι οι Kansas υπερασπίστηκαν τα θεμελιώδη δικαιώματά μας σήμερα”.

Η προτεινόμενη συνταγματική τροποποίηση είναι μια αντίδραση σε μια απόφαση του 2019 από το Ανώτατο Δικαστήριο του Κάνσας, το οποίο κατέρριψε έναν πολιτειακό νόμο που απαγόρευε μια κοινή διαδικασία άμβλωσης δεύτερης θητείας. Το δικαστήριο έκρινε ότι το δικαίωμα στη σωματική αυτονομία στη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του κρατικού συντάγματος περιλαμβάνει την απόφαση για διακοπή της εγκυμοσύνης. Αυτό σήμαινε ότι η άμβλωση παρέμεινε νόμιμη στο Κάνσας όταν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε τον Roe εναντίον Wade, επιτρέποντας σε κάθε πολιτεία να καθορίσει τους δικούς της κανόνες για την αναπαραγωγική υγεία. Το Κάνσας τράβηξε την εθνική προσοχή ως η πρώτη πολιτεία που ψήφισε για τα δικαιώματα των αμβλώσεων στον κόσμο μετά το Roe.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σε δήλωσή του, ανέφερε ότι η ψηφοφορία καθιστά σαφές ότι “η πλειοψηφία των Αμερικανών συμφωνεί ότι οι γυναίκες πρέπει να έχουν πρόσβαση στην άμβλωση και να έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις για την υγειονομική περίθαλψη”. “Το Κογκρέσο θα πρέπει να ακούσει τη βούληση του αμερικανικού λαού και να αποκαταστήσει την προστασία του Roe ως ομοσπονδιακό νόμο”, είπε ο Μπάιντεν. Οι ψηφοφόροι εμφανίστηκαν σε απρόβλεπτους αριθμούς σε αστικές περιοχές της πολιτείας, ενώ οι αγροτικές περιοχές είχαν χαμηλότερη απόδοση σε σύγκριση με τη συμμετοχή στην προεδρική κούρσα πριν από δύο χρόνια. “Από τη στιγμή που οι νομοθέτες το έθεσαν σε προκριματικό ψηφοδέλτιο, ξέραμε ότι θα ήταν μια δύσκολη μάχη, αλλά δεν απελπιστήκαμε”, είπε ο Sweet. “Δουλέψαμε και αυτοί οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους”.

Ο Dawn Rattan, ο οποίος παρακολούθησε το πάρτι ρολογιών στο Overland Park, είπε ότι η ήττα της τροπολογίας δείχνει ότι η φροντίδα της αναπαραγωγικής υγείας είναι ένα ζήτημα που ξεπερνά τα όρια του κόμματος, “και οι άνθρωποι παντού θέλουν οι γυναίκες να έχουν μια επιλογή”. Συγκινήθηκε με κλάματα όταν ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα. “Ήμουν τόσο φοβισμένος”, είπε ο Ράταν. “Ανησυχούσα τόσο πολύ που θα ήταν πολύ κοντά, και αυτό είναι τόσο καθοριστικό, δεν είναι καν κοντά. Έτσι, είμαι απλά χαρούμενος και δεν με συγκινεί συχνά με κλάματα, έτσι ντρέπομαι κάπως, αλλά είμαι πολύ χαρούμενος”. Η ψήφιση της συνταγματικής τροποποίησης θα είχε ακυρώσει την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Κάνσας και θα έδινε στο νομοθετικό σώμα την εξουσία να εγκρίνει κάθε είδους περιορισμό των αμβλώσεων, χωρίς εξαιρέσεις για βιασμό, αιμομιξία ή την υγεία του ασθενούς. Η ήττα της τροπολογίας σημαίνει ότι η άμβλωση θα συνεχίσει να είναι νόμιμη στο Κάνσας. Οι υποστηρικτές και οι πολέμιοι της τροπολογίας ξόδεψαν εκατομμύρια δολάρια σε εκστρατείες για την εκπαίδευση και την επιρροή των ψηφοφόρων.

Ο αποκαλούμενος Συνασπισμός Value Them Both αρνήθηκε να πει εάν θα υποστήριζε την απαγόρευση των αμβλώσεων εάν περάσει η τροπολογία, καταγγέλλοντας τακτικά ισχυρισμούς ότι η τροπολογία ισοδυναμεί με απαγόρευση των αμβλώσεων. Αλλά ο ήχος που ελήφθη από το Kansas Reflector αποκάλυψε ότι οι υποστηρικτές της τροπολογίας για τις αμβλώσεις είχαν ήδη στο μυαλό τους νομοθεσία που θα απαγόρευε την άμβλωση από τη σύλληψη μέχρι τη γέννηση, χωρίς εξαιρέσεις. Ο Συνασπισμός Value Them Both αρνήθηκε την είσοδο του Kansas Reflector στο πάρτι νυχτερινής παρακολούθησης των εκλογών επειδή ο οργανισμός δεν εγκρίνει τις ειδήσεις του Reflector. Σε μια δήλωση, η Dannielle Underwood, εκπρόσωπος του Συνασπισμού Value Them Both, είπε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών της Τρίτης είναι μια προσωρινή οπισθοδρόμηση. “Θα επιστρέψουμε”, είπε.

Η Mallory Carroll, εκπρόσωπος της Susan B. Anthony Pro-Life America, δήλωσε σε μια σταδιοδρομία έκρινε ότι η απώλεια ήταν “μια τεράστια απογοήτευση για τους Κάνσανους που είναι υπέρ της ζωής και τους Αμερικανούς σε εθνικό επίπεδο”. “Το διακύβευμα για το κίνημα υπέρ της ζωής στις επερχόμενες ενδιάμεσες εκλογές δεν θα μπορούσε να είναι υψηλότερο και θα υπάρξουν πολλοί περισσότεροι παράγοντες στο παιχνίδι”, είπε ο Κάρολ. “Είναι κρίσιμο οι υποψήφιοι υπέρ της ζωής να παραβαίνουν για να αποκαλύψουν τον εξτρεμισμό των στόχων πολιτικής των Δημοκρατικών για εθνικοποιημένες αμβλώσεις κατόπιν αιτήματος που πληρώνουν οι φορολογούμενοι”.

Τη Δευτέρα, οι Δημοκρατικοί έλαβαν ένα μήνυμα κειμένου – που τελικά συνδέθηκε με τον πρώην Ρεπουμπλικανό βουλευτή των ΗΠΑ Tim Huelskamp του Κάνσας – που τους έλεγε ανακριβώς να ψηφίσουν “ναι” για τη διατήρηση των δικαιωμάτων αναπαραγωγικής υγείας. Οι πολέμιοι της τροπολογίας διαμαρτυρήθηκαν για την παραπλανητική γλώσσα της. Μια ανάλυση γραμμή προς γραμμή από τον Guardian κατέληξε στο συμπέρασμα ότι “η γλώσσα των ψηφοδελτίων σπέρνει σύγχυση σε μια προσπάθεια να ωθήσει τους ανθρώπους να ψηφίσουν “ναι”.”

Η τροπολογία ισχυρίζεται ότι απαγορεύει την άμβλωση που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση, η οποία είναι ήδη απαγορευμένη βάσει της κρατικής νομοθεσίας, και προτείνει ότι το νομοθετικό σώμα «θα μπορούσε» να προβλέπει εξαιρέσεις στον κρατικό νόμο για βιασμό, αιμομιξία ή τη ζωή μιας μητέρας, παρόλο που η τροπολογία δεν απαιτεί στην πραγματικότητα αυτές οι εξαιρέσεις. Οι ετήσιες αναφορές από το Υπουργείο Υγείας και Περιβάλλοντος του Κάνσας δείχνουν ότι μια τυπική έκτρωση στο Κάνσας περιλαμβάνει μια έγχρωμη γυναίκα ηλικίας μεταξύ 20 και 30 ετών που ζει στο Κάνσας ή το Μιζούρι και είναι ανύπαντρη, έχει ήδη τουλάχιστον ένα παιδί, δεν έχει κάνει ποτέ έκτρωση πριν, απέχει λιγότερο από εννέα εβδομάδες από την κύηση και χρησιμοποιεί το φάρμακο μιφεπριστόνη για να τερματίσει την εγκυμοσύνη της.

Λόγω των υφιστάμενων περιορισμών, οι οποίοι εξακολουθούν να ισχύουν, η ασθενής έχει λάβει κρατική συμβουλευτική με σκοπό να την αποθαρρύνει από το να κάνει έκτρωση, περίμενε τουλάχιστον 24 ώρες, κοίταξε μια εικόνα υπερήχου και πλήρωσε για τη διαδικασία από την τσέπη της. Το KDHE ανέφερε ότι δεν έγιναν αμβλώσεις πέραν των 22 εβδομάδων, το νόμιμο όριο, εκτός από τις περιπτώσεις όπου η ζωή της μητέρας βρίσκεται σε κίνδυνο. Ο Sweet είπε ότι η ήττα της τροπολογίας για τις αμβλώσεις ήταν ιστορική για το Κάνσας και την Αμερική. “Δεν θα παραδώσουμε τα συνταγματικά μας δικαιώματα και τη σωματική μας αυτονομία στην κυβέρνηση και θα φροντίζουμε ο ένας τον άλλον και θα προσέχουμε ο ένας τον άλλον γιατί αυτό είναι το νόημα του Κάνσας”, είπε ο Sweet.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο Μπάιντεν υπογράφει διάταγμα προστασίας των μετακινήσεων για άμβλωση

Η απόφαση για την άμβλωση αποκαλύπτει πώς οι εταιρίες ξύπνησαν εχθρικές προς τις αμερικανικές οικογένειες

Η πλειονότητα των Αμερικανών θέλει τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων από το Κογκρέσο

Το Τέξας μήνυσε τον Υπουργό Υγείας για οδηγίες έκτακτης ανάγκης για άμβλωση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο Μπιλ Γκέιτς και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας συζητούν την επέκταση της παγκόσμιας συνεργασίας στον τομέα της υγείας

Ο Γκέιτς συναντήθηκε επίσης με τους ηγέτες της SK Bioscience, η οποία έλαβε χρηματοδότηση 10 εκατομμυρίων δολαρίων από τον Συνασπισμό για Καινοτομίες Ετοιμότητας Επιδημίας CEPI για την ανάπτυξη του εμβολίου της για την COVID-19.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συγχορηγός του 9ου Συνεδρίου ISPAH

Άμπου Ντάμπι ΠΟΥ: Η συγχρηματοδότηση της εκδήλωσης από τον ΠΟΥ ενισχύει τη σημασία της σωματικής δραστηριότητας ως προτεραιότητας για τη δημόσια υγεία και τη συμβολή της στη μείωση της επιβάρυνσης των μη μεταδοτικών ασθενειών και στη βελτίωση της καθημερινής λειτουργίας, της ψυχικής υγείας και ευεξίας. 

Η σχολική περιφέρεια της Φιλαδέλφειας επιβάλλει μάσκες για τις πρώτες 10 ημέρες του σχολικού έτους ενώ τα προνήπια πρέπει να καλύπτονται όλον τον χρόνο.

Η περιφέρεια εφαρμόζει επίσης ένα πρόγραμμα «μάσκα για να μείνει», δηλώνοντας ότι οι μαθητές και το προσωπικό που έχουν εκτεθεί στην COVID-19 μπορούν να παραμείνουν στο σχολείο αλλά πρέπει να φορούν μάσκα για 10 ημέρες.

Μετάβαση ιστότοπων covid σε παρόχους στη Νέα Υόρκη για ανταπόκριση στην ευλογιά των πιθήκων

Σύμφωνα με το Fox 5 New York, τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στη Νέα Υόρκη έχουν ξεπεράσει τα 2.000. Ο ιός της πολιομυελίτιδας έχει επίσης ανιχνευθεί στα λύματα των πόλεων και σε γειτονικές κομητείες.