Πολιτική Υγείας

Ιταλία μοντέλα ωριμότητας: Τεράστια ευκαιρία για ψηφιοποίηση της υγειονομικής περίθαλψης στην Ιταλία

Ιταλία μοντέλα ωριμότητας: Τεράστια ευκαιρία για ψηφιοποίηση της υγειονομικής περίθαλψης στην Ιταλία

Ιταλία μοντέλα ωριμότητας: Περίπου 7 δισ. ευρώ έχουν προγραμματιστεί για την ανάπτυξη εγκαταστάσεων, δικτύων και τηλεϊατρικής για την περιφερειακή βοήθεια υγειονομικής περίθαλψης και 8,6 δισ. ευρώ για καινοτομία, έρευνα και ψηφιοποίηση της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας.

Είναι έτοιμες οι ιταλικές εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης να διαχειριστούν τα σημαντικά κεφάλαια που έχει διαθέσει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (NRRP) για την ψηφιοποίηση της υγείας; Περίπου 7 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν προγραμματιστεί για την ανάπτυξη εγκαταστάσεων, δικτύων και τηλεϊατρικής για την περιφερειακή βοήθεια υγειονομικής περίθαλψης και 8,6 δισεκατομμύρια ευρώ για καινοτομία, έρευνα και ψηφιοποίηση της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας. Πρόκειται σαφώς για τεράστια ποσά, τα οποία καλείται η ιταλική κυβέρνηση να τα αξιοποιήσει κατάλληλα με φόντο την συνεχιζόμενη πανδημία.

Είναι παράξενο που μια διεθνής πιστοποίηση όπως το μοντέλο EMRAM (Electronic Medical Record Adoption Model), που θα μπορούσε να αξιολογήσει αντικειμενικά αυτόν τον βαθμό ωριμότητας, δεν χρησιμοποιείται ευρέως στην Ιταλία. Αυτό συζητήθηκε κατά τη διάρκεια των “Επενδύσεων που βασίζονται σε στοιχεία στην ψηφιακή υγεία. Όργανα για τη μέτρηση του επιπέδου ωριμότητας για ένα στρατηγικό όραμα της εξέλιξης”, που διοργανώθηκε από την Ιταλική Κοινότητα HIMSS στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Ρώμης στις 12 Νοεμβρίου.

Η σημασία των συστημάτων ωριμότητας

Οι επενδύσεις στην ψηφιακή υγειονομική περίθαλψη αποτελούν κεντρικό θέμα στα σενάρια για την ανάπτυξη των εθνικών συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης στην Ευρώπη μετά τον αντίκτυπο της πανδημίας. Για την καθοδήγηση και την παρακολούθηση αυτών των επενδύσεων, είναι σημαντικό να εφαρμόζονται μετρήσεις ψηφιακής αξιολόγησης ωριμότητας σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και περιφερειακά συστήματα.

Για τον σκοπό αυτό, το HIMSS ξεκίνησε το EMRAM το 2005. Είναι μια διαδρομή που προσφέρει καθοδήγηση, αξιολόγηση και συγκριτική αξιολόγηση στη μηχανογράφηση των διαδικασιών κλινικής φροντίδας. Το μοντέλο υφίσταται μια περαιτέρω εξέλιξη του προτύπου που θα τεθεί σε λειτουργία από τον Ιανουάριο του 2022. Στο νέο μοντέλο, η εστίαση μετατοπίζεται από τη διαδικασία στα κλινικά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής των ασθενών και της κλινικής χρήσης του EMR.

Σε παγκόσμια κλίμακα

Σχεδόν 65.000 οργανισμοί υγείας έχουν συμμετάσχει σε αξιολογήσεις μοντέλων ωριμότητας σε 50 χώρες σε όλο τον κόσμο. Περίπου 2.739 ιδρύματα έχουν επικυρωθεί στο Στάδιο 6 ή 7 του EMRAM. Αυτά τα ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν τη φροντίδα περισσότερων από μισό εκατομμύριο ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, η κυβέρνηση έχει επενδύσει 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών υγείας και έχει ξεκινήσει την αξιολόγηση των περισσότερων από 1.800 νοσοκομείων της για να κατανοήσει το επίπεδο ωριμότητας στο οποίο βρίσκονται. Τα κεφάλαια του εθνικού NRRP θα φθάνουν με βάση μια διαδρομή λήξης πιστοποιημένη από τρίτο μέρος, δηλαδή το HIMSS.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Παρακολούθηση ασθενών που έχουν υποβληθεί σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά για λοιμώξεις χειρουργικού σημείου από γιατρούς με smartphone

Μια κάμερα υψηλής ανάλυσης αλλάζει τα δεδομένα στην ψηφιακή υγεία

Το femtech ακμάζει ως τάση στην υγειονομική περίθαλψη

Η μεγάλη πρόκληση ψηφιακής διαλειτουργικότητας στην υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κατέθεσε αναφορά στον Άρειο Πάγο ο Θάνος Πλεύρης κατά του Προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ

Ο υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης κατέθεσε ενώπιον της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου αναφορά αξιόποινων πράξεων, με αποδέκτη τον Πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλη Γιαννάκο. Αφορμή για την αναφορά υπήρξαν σαφώς οι πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου σε σχέση με κλειστές ΜΕΘ και VIP νοσηλεία ασθενών σε νοσοκομειακές δομές της Ελλάδας. Όπως είχε δεσμευτεί ο ίδιος […]

Θα κληθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Γιάννης Οικονόμου VIP ΜΕΘ: Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρθηκε στις καταγγελίες του Προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, αλλά και στην πιθανότητα να ληφθούν επιπλέον μέτρα ενόψει της εορταστικής περιόδου.

Δημοσιεύτηκε η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των υγειονομικών

Υπουργείο Υγείας τροπολογία: Επιβεβαιώθηκε η έκτακτη οικονομική ενίσχυση προσωπικού νοσοκομείων, κέντρων υγείας και άλλων εργαζομένων του Υπουργείου Υγείας και κατοχυρώθηκε η σύναψη συμβάσεων με επαγγελματίες του ιδιωτικού τομέα για τα εμβόλια.

Επίσημο: 3μηνη ισχύς εφεξής για το πιστοποιητικό νόσησης-Έρχεται ΚΥΑ για εξειδίκευση του μέτρου

Πιστοποιητικό νόσησης: Η εισήγηση της επιτροπής για μείωση της ισχύος των πιστοποιητικών νόσησης από 6 σε 3 μήνες αποτελεί ένα επιπλέον μέτρο στην προσπάθεια να αυξηθούν οι εμβολιασμοί κατά της Covid 19. Όπως ενημέρωσε το υπουργείο Υγείας, θα ακολουθήσει σχετική ΚΥΑ για την εφαρμογή των μέτρων, η οποία θα εξειδικεύσει τον τρόπο υλοποίησης της 3μηνης ισχύος, καθώς και νομοθετική τροπολογία για τις ειδικές κατηγορίες

Ο Ηλίας Μόσιαλος επίτιμος διδάκτορας στο ΕΚΠΑ

Ηλίας Μόσιαλος ΕΚΠΑ: Ο καθηγητής Πολιτικής και Διοίκησης της Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Imperial College London, κ. Ηλίας Μόσιαλος, διορίστηκε Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Plan B στη Βρετανία με τηλεργασία και πιστοποιητικά εμβολιασμού

Ηνωμένο Βασίλειο νέα μέτρα: Οι υπουργοί και η Downing Street αναμένεται να υπογράψουν νέους κανονισμούς ως Plan B για την επιβολή της τηλεργασίας και πιστοποίησης εμβολίων σε όλη την Αγγλία ενόψει των αυξανόμενων κρουσμάτων Covid στη Βρετανία.

Διαψεύδει ο Θάνος Πλεύρης τις VIP κλίνες ΜΕΘ

Πλεύρης VIP ΜΕΘ: Ο υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης χαρακτήρισε ως fake news τα όσα δημοσιεύονται και εξαπλώνονται τις τελευταίες ώρες και τόνισε πως η δήλωση των ασθενών που χρειάζονται ΜΕΘ γίνεται από τους ιατρούς στην πλατφόρμα του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ και μόνο.

Ο Δήμαρχος Bill de Blasio ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η πόλη της Νέας Υόρκης εφαρμόζει μια εντολή εμβολίου covid για εργοδότες του ιδιωτικού τομέα.

Ο Ντε Μπλάζιο είπε ότι αναμένει από τη νέα εντολή να επιβιώσει τυχόν νομικών προκλήσεων. Ένας εκπρόσωπος του Δημάρχου είπε ότι η εντολή του ιδιωτικού τομέα θα ισχύει για περίπου 184.000 επιχειρήσεις.