Πολιτική Υγείας

ΗΠΑ: Επανεξέταση των κανόνων αιμοδοσίας για τα άτομα που ανήκουν στην LGBTQ κοινότητα

ΗΠΑ: Επανεξέταση των κανόνων αιμοδοσίας για τα άτομα που ανήκουν στην LGBTQ κοινότητα

ΗΠΑ: η πίεση από τις LGBT οργανώσεις, οι βελτιώσεις στις τεχνολογίες ελέγχου αίματος και η συμβολή των τραπεζών αίματος και της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης ώθησαν την FDA να επανεξετάσει τους κανόνες της.

Οι μακροχρόνιοι περιορισμοί στις αιμοδοσίες από ομοφυλόφιλους ή αμφιφυλόφιλους άνδρες θα μπορούσαν σύντομα να στραφούν προς μια πιο λεπτή πολιτική, όπου αυτοί οι άνδρες ερωτώνται για σεξουαλικούς συντρόφους και πρακτικές, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.

Αλλάζουν οι κανόνες της αιμοδοσίας

Συγκεκριμένα, οι ομοφυλόφιλοι άνδρες που έχουν μονογαμικές σχέσεις δεν θα απαιτείται πλέον να απέχουν από το σεξ για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα πριν κάνουν δωρεές στην παροχή αίματος της χώρας. Οι παλιοί κανόνες που ίσχυαν από τη δεκαετία του 1980 είχαν θέσει τέτοιες απαιτήσεις, από φόβους για πιθανή μόλυνση από τον ιό HIV του αίματος που δόθηκαν. Όμως η πίεση από τις LGBT οργανώσεις, οι βελτιώσεις στις τεχνολογίες ελέγχου αίματος και η συμβολή των τραπεζών αίματος και της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης ώθησαν την FDA να επανεξετάσει τους κανόνες της.

Το σχέδιο συστάσεων γύρω από το νέο κέντρο πολιτικής σχετικά με «ατομικά ερωτήματα που βασίζονται στον κίνδυνο για τη μείωση του κινδύνου του HIV που μεταδίδεται μέσω μετάγγισης», εξήγησε ο οργανισμός σε δήλωση. «Αυτά τα προσχέδια συστάσεων βασίζονται στην προσεκτική εξέταση των διαθέσιμων πληροφοριών από τον FDA, συμπεριλαμβανομένων δεδομένων από άλλες χώρες [όπως ο Καναδάς και το Ηνωμένο Βασίλειο] με παρόμοια επιδημιολογία HIV που έχουν θεσπίσει αυτήν την προσέγγιση, καθώς και τη συνεχή επιτήρηση της παροχής αίματος στις ΗΠΑ. ” πρόσθεσε το πρακτορείο.

Οι βασικές αρχές των προτεινόμενων αλλαγών είναι οι εξής: (1) Οποιεσδήποτε χρονικές αναβολές για αιμοδοσία θα εξαλειφθούν για τους άνδρες που έχουν σεξουαλική επαφή με άνδρες (ή για οποιαδήποτε γυναίκα που είχε πρόσφατα σεξ με άνδρες αυτής της κατηγορίας). (2) Τα τυποποιημένα ερωτηματολόγια που δίνονται σε υποψήφιους δότες θα περιλαμβάνουν τώρα ερωτήσεις σχετικά με νέους και πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους από τρεις μήνες πριν. (3) «οι υποψήφιοι δότες που αναφέρουν ότι έχουν νέο σεξουαλικό σύντροφο ή περισσότερους από έναν σεξουαλικούς συντρόφους τους τελευταίους τρεις μήνες, θα ερωτηθούν στη συνέχεια για ιστορικό πρωκτικού σεξ τους τελευταίους τρεις μήνες», ανέφερε η FDA. και (4) τυχόν υποψήφιοι δότες που αναφέρουν νέους ή πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους τους τελευταίους τρεις μήνες, καθώς και ότι είχαν πρωκτικό σεξ, θα αναβληθούν από την αιμοδοσία.

Ο FDA σημειώνει ότι τα άτομα που έχουν βρεθεί θετικά στον ιό HIV στο παρελθόν θα εξακολουθήσουν να αποκλείονται από την αιμοδοσία και «τα κέντρα αίματος θα εξακολουθούν να απαιτείται να ελέγχουν όλες τις αιμοδοσίες για ενδείξεις ορισμένων λοιμώξεων που μεταδίδονται μέσω μετάγγισης, συμπεριλαμβανομένου του HIV, της ηπατίτιδας Β. και ηπατίτιδα C.”

Οι νέοι κανόνες είναι ανοιχτοί για δημόσιο σχολιασμό για 60 ημέρες και «η υπηρεσία θα εξετάσει στη συνέχεια και θα εξετάσει όλα τα σχόλια πριν οριστικοποιήσει αυτήν την καθοδήγηση», ανέφερε η FDA.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αιμοληψία: Νέα τεχνολογία προσφέρει μια εμπειρία μικτής πραγματικότητας

Λιγότεροι από 4 στους 100 άνδρες φτάνουν στο τέλος της δωρεάς σπέρματος

Οι κτηνίατροι των ΗΠΑ παλεύουν με τη σημερινή εθνική έλλειψη αίματος κατοικίδιων ζώων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Aυξημένο τέλος μη προσέλευσης παρακινεί τους ασθενείς να προσέρχονται στα ραντεβού υγειονομικής περίθαλψης;

"Τα τέλη μη προσέλευσης δεν έχουν εισαχθεί σε δημόσια νοσοκομεία στη Δανία, μέχρι σήμερα", λέει ο Fystro. "Θα κάνουμε επίσης μια έρευνα όπου θα ρωτήσουμε πώς αντιλαμβάνεται ένα δείγμα του πληθυσμού το τέλος μη προσέλευσης, προτού κάνουμε μια ηθική ανάλυση των συστημάτων τέλους μη προσέλευσης".

Ψηφίστηκε από τη Βουλή ο νέος νόμος για τις μεταμοσχεύσεις με σκοπό την αύξηση της δωρεάς οργάνων

Σε σχέση με τη δωρεά οργάνων, από όσους υποστήριξαν ότι δεν επιθυμούν να γίνουν δωρητές οργάνων μετά τον θάνατο, το 35% το αιτιολόγησε αναφέροντας ότι αυτό οφείλεται σε θρησκευτικούς λόγους. Το 36,4% των συμμετεχόντων στην έρευνα υποστήριξε ότι ο νόμος που θα έδινε στο κράτος το δικαίωμα να έχει πρόσβαση στα όργανα ενός εγκεφαλικά νεκρού χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση θα αποτελούσε κατάχρηση εξουσίας. Ένα ποσοστό 30% απάντησε ότι ένας τέτοιος νόμος μπορεί να ήταν ένας αποτελεσματικός τρόπος για να μην χάνονται όργανα.

Γκάγκα Μιχαηλίδου: Στην Άμφισσα για τη συνεχή ενίσχυση της Υγείας & της Πρόνοιας σε όλη την Ελλάδα

Γκάγκα Μιχαηλίδου: Αναφέρθηκαν στα κενά δεκαετιών που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση, καθώς και στην πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία 4 χρόνια σε αυτούς τους τομείς μέσα από ενεργητικές πολιτικές.