Πολιτική Υγείας

ΗΠΑ CDC FDA: Πότε είναι η ώρα να κάνετε το ενισχυτικό εμβόλιο COVID-19;

ΗΠΑ CDC FDA: Πότε είναι η ώρα να κάνετε το ενισχυτικό εμβόλιο COVID-19;

Κανείς δεν ξέρει. Μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι τελικά οι άνθρωποι μπορεί να κάνουν τακτικά εμβόλια για την COVID-19, όπως ετήσια εμβόλια γρίπης. Αλλά οι ερευνητές θα πρέπει να μελετήσουν πόσο διαρκεί η προστασία από τους τρέχοντες ενισχυτές.  

ΗΠΑ CDC FDA: Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που καθορίζουν εάν κάποιος πληροί τις προϋποθέσεις για ενισχυτικό πλάνο Εκατομμύρια Αμερικανοί μόλις έγιναν επιλέξιμοι για ενισχυτές COVID-19, αλλά το να καταλάβουμε ποιος είναι κατάλληλος και πότε μπορεί να προκαλέσει σύγχυση. Και αυτό που προσθέτει στην πρόκληση είναι ότι αυτή τη φορά, οι άνθρωποι μπορούν να επιλέξουν μια διαφορετική μάρκα εμβολίου για αυτήν την επιπλέον δόση. Διάφοροι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του εμβολίου με το οποίο ξεκινήσατε και πότε ήταν η τελευταία δόση σας, βοηθούν στον προσδιορισμό του πότε πληροίτε τις προϋποθέσεις.

Όπως και οι αρχικές λήψεις, οι ενισχυτές είναι δωρεάν και θα είναι διαθέσιμοι σε φαρμακεία, ιατρεία και κλινικές.

Τώρα, οι Αμερικανοί είναι επιλέξιμοι για ενισχυτικές λήψεις. Εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε:

Γιατί χρειάζονται ενισχυτές;

Τα άτομα που είναι πλήρως εμβολιασμένα εξακολουθούν να προστατεύονται ισχυρά από τη νοσηλεία και τον θάνατο από την COVID-19.

Αλλά η ανοσία έναντι της μόλυνσης μπορεί να εξασθενίσει με την πάροδο του χρόνου καθώς η εξω-μεταδοτική παραλλαγή δέλτα εξαπλώνεται ευρέως.

Οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ θέλουν να ενισχύσουν την προστασία σε άτομα που κινδυνεύουν γιατί εμβολιάστηκαν πριν από μήνες, αν και η προτεραιότητα παραμένει η λήψη των πρώτων εμβολίων μη εμβολιασμένων. Ναι, οι ενισχυτές της Pfizer ξεκίνησαν τον περασμένο μήνα και αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση καθάρισε επιπλέον δόσεις των εμβολίων Moderna και Johnson & Johnson.

Αλλά το ποιος είναι κατάλληλος – και πότε – διαφέρει ανάλογα με το ποιο εμβόλιο κάνατε πρώτο.

Εάν έχετε λάβει πρώτα εμβολιασμούς Pfizer ή Moderna, δικαιούστε εάν η τελευταία σας δόση ήταν τουλάχιστον πριν από έξι μήνες και είστε 65 ετών ή μεγαλύτεροι ή είστε νεότερος ενήλικας που έχει προβλήματα υγείας ή εργασία ή συνθήκες διαβίωσης που σας θέτουν σε υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας ή έκθεσης στον κορωνοϊό.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, για παράδειγμα, περιλαμβάνονται επειδή εκτίθενται τακτικά στον ιό και δεν μπορούν να έρθουν στη δουλειά ακόμη και με τις πιο ήπιες λοιμώξεις. Οποιοσδήποτε έκανε εμβόλιο J&J τουλάχιστον πριν από δύο μήνες είναι επιλέξιμος, ανεξάρτητα από την ηλικία ή άλλους παράγοντες.

Ένα μόνον εμβόλιο J&J είναι λιγότερο αποτελεσματικό από δύο δόσεις των τύπων Moderna ή Pfizer και οι υγειονομικές αρχές αποφάσισαν ότι ήταν σημαντικό για τους λήπτες J&J να επιτύχουν παρόμοιο επίπεδο προστασίας.

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, η J&J απλώς δοκίμασε περισσότερους ανθρώπους με ενισχυτή δύο μηνών από έναν στους έξι μήνες.

Για τους λήπτες εμβολιασμού Moderna ή Pfizer, δεν υπάρχουν σαφή δεδομένα ότι όλοι χρειάζονται άλλη δόση, αλλά η ανοσία έναντι της μόλυνσης σε τουλάχιστον μερικούς ανθρώπους φάνηκε να εξασθενεί περίπου μετά από έξι μήνες.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η λήψη ενός αναμνηστικού πολύ νωρίς μπορεί να μειώσει το όφελος.

Ο χρόνος είναι σημαντικός επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα χτίζει σταδιακά στρώματα άμυνας μέσα σε μήνες και αφήνοντας αυτήν την απόκριση να ωριμάσει,  βελτιώνει τις πιθανότητες μια άλλη μεταγενέστερη δόση να προσφέρει ακόμα πιο ισχυρή προστασία. Σημαίνει ενισχυτικό διαφορετικής μάρκας από τον αρχικό σας εμβολιασμό. Αυτό δίνει ευελιξία σε καταστάσεις όπως οι οίκοι ευγηρίας όπου μπορεί να εισαχθεί μόνον ένας τύπος αναμνηστικού.

Δίνει επίσης σε άτομα που κινδυνεύουν από μια σπάνια παρενέργεια που συνδέεται με ένα είδος εμβολίου τη δυνατότητα να αλλάξουν σε διαφορετικό εμβόλιο.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων δεν συνέστησαν στους χρήστες να αλλάξουν, αλλά άφησαν ανοιχτή την επιλογή. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μιας κυβερνητικής μελέτης διαπίστωσαν ότι μια επιπλέον δόση οποιουδήποτε εμβολίου πυροδότησε την ενίσχυση των αντισωμάτων που καταπολεμούν τον ιό, ανεξάρτητα από το τι εμβόλια έλαβαν οι άνθρωποι για να ξεκινήσουν.

Για τα άτομα που έκαναν αρχικά εμβόλιο J&J, τα εμβόλια Moderna και Pfizer φάνηκε να προσφέρουν μια ισχυρότερη ώθηση. Αλλά οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι η μελέτη ήταν πολύ μικρή για να πούμε ότι ένας συνδυασμός είναι καλύτερος από έναν άλλο.

Όχι, το CDC λέει ότι οι άνθρωποι εξακολουθούν να θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι, ξεκινώντας δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση των εμβολίων Moderna ή Pfizer ή τη λήψη μιας δόσης J&J.

Κανείς δεν ξέρει. Μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι τελικά οι άνθρωποι μπορεί να κάνουν τακτικά εμβόλια για την COVID-19, όπως ετήσια εμβόλια γρίπης. Αλλά οι ερευνητές θα πρέπει να μελετήσουν πόσο διαρκεί η προστασία από τους τρέχοντες ενισχυτές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η συμβουλευτική επιτροπή του FDA προχώρησε την Πέμπτη στην έγκριση έκτακτης ανάγκης για τη λήψη δόσης ενισχυτή εμβολίου COVID-19 της Moderna

Μια τρίτη δόση του εμβολίου Pfizer-BioNTech μεταξύ ορισμένων ομάδων υψηλού κινδύνου στοχεύει στην ενίσχυση της προστασίας από σοβαρές ασθένειες στις ΗΠΑ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε κοιτάξει τις 20 Σεπτεμβρίου ως ημερομηνία για να αρχίσει να προσφέρει ενισχυτικές λήψεις για όλους τους Αμερικανούς,

Περίπου 20 εκατομμύρια Αμερικανοί είναι επιλέξιμοι για αναμνηστική λήψη COVID-19

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Υποχρεωτικός εμβολιασμός για όλους άνω των 60, διαφορετικά πρόστιμο 100 ευρώ/μήνα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των συμπολιτών μας άνω των 60. Ο εμβολιασμός σώζει ζωές. Μέχρι τις 16/01 θα πρέπει να εμβολιαστούν. Θα έχουν απόλυτη προτεραιότητα στο σύστημα για να εμβολιαστούν πρώτοι, διευρκίνισε ο Πρωθυπουργός και ανακοίνωσε πως διαφορετικά θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα ο οποίο θα βεβαιώνεται άμεσα από την ΑΑΔΕ. Όπως είπε, δια νόμου, τα χρήματα αυτά θα συγκεντρώνονται σε ένα ειδικό ταμείο το οποίο θα χρηματοδοτεί τα νοσοκομεία της επικράτειας.

Μάριος Θεμιστοκλέους: Από τις 20/12 και μετά το εμβόλιο της Pfizer για τα παιδιά 5 έως 11 ετών

Μάριος Θεμιστοκλέους: Για το εμβόλιο 10 milligram της Pfizer για τα παιδιά 5 έως 11 ετών, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι δεν μπορεί να είναι νωρίτερα από τις 20 Δεκεμβρίου στη χώρα μας.

Μαρία Θεοδωρίδου: Αναμενόμενη η κατάσταση που βιώνουμε - Μονόδρομος είναι ο εμβολιασμός

Μαρία Θεοδωρίδου: Για την προστασία των εμβολίων έναντι της νέας παραλλαγής Όμικρον, η κα Θεοδωρίδου είπε, ότι σύμφωνα με τον ΠΟΥ αναμένονται λοιμώξεις και επαναλοιμώξεις εμβολιασμένων, καθώς ο ιός μπορεί να ξεφεύγει από τα εξουδετερωτικά αντισώματα που παράγει ο εμβολιασμός. Ωστόσο, προσέθεσε ότι σύμφωνα με μελέτη, φαίνεται ότι η κυτταρική ανοσία έχει καθοριστικό ρόλο στην προστασία από τον ιό. Συνεπώς, ο εμβολιασμός παρά την ενδεχόμενη μείωση της αποτελεσματικότητας του λόγω των παραλλαγών, είναι η ασπίδα προστασίας έναντι του.

Γιάννης Οικονόμου: Δεν υπάρχει περίπτωση για νέο lockdown, παρακολουθούμε τις εξελίξεις για την μετάλλαξη Όμικρον

Γιάννης Οικονόμου Όμικρον: Γίνονται συνεχείς κυβερνητικές συσκέψεις για τη μετάλλαξη Όμικρον. Αποκλείεται νέο lockdown. Ωστόσο ήδη έχουν τεθεί σε ισχύ οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και παρακολουθούνται στενά οι διεθνείς εξελίξεις.

Συνεδριάζει η G7 εκτάκτως για τη νέα μετάλλαξη Όμικρον

G7 Όμικρον: Οι υπουργοί Υγείας της G7 θα πραγματοποιήσουν έκτακτη συνεδρίαση σήμερα Δευτέρα σχετικά με τη νέα μετάλλαξη Όμικρον, καθώς οι ειδικοί αγωνίζονται να καθορίσουν το επίπεδο απειλής που δημιουργεί το νέο στέλεχος.

Το Ηνωμένο Βασίλειο σκληραίνει τους κανόνες Covid καθώς έρχεται το νέο στέλεχος "όμικρον"

Έξι χώρες προστέθηκαν στην «Κόκκινη Λίστα» της Βρετανίας. Η Νότια Αφρική, η Ναμίμπια, η Ζιμπάμπουε, η Μποτσουάνα, το Λεσότο και η Εσουατίνι προστέθηκαν στην κόκκινη λίστα ταξιδιών του Ηνωμένου Βασιλείου την Παρασκευή και από τις 04:00 GMT της Κυριακής, η λίστα θα περιλαμβάνει επίσης την Αγκόλα, τη Μοζαμβίκη, το Μαλάουι και τη Ζάμπια.

Οι Ελβετοί καταψήφισαν την κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού

Ελβετία δημοψήφισμα κορωνοϊός: Το 62% των ψηφοφόρων είπε "Ναι" στη διατήρηση του πιστοποιητικού υγείας, το οποίο εισήχθη τον Σεπτέμβριο, χωρίς να επιδιώκουν σημαντικές τροποποιήσεις στη νομοθεσία της Ελβετίας για την COVID.