Πολιτική Υγείας

ΗΠΑ: Αντιμετωπίζουν σεισμική μετατόπιση των αμβλώσεων – Ο Μπάιντεν υποστηρίζει το “θεμελιώδες” δικαίωμα

ΗΠΑ: Αντιμετωπίζουν σεισμική μετατόπιση των αμβλώσεων – Ο Μπάιντεν υποστηρίζει το “θεμελιώδες” δικαίωμα

Το σχέδιο γνωμοδότησης συντάχθηκε από τον δικαστή Samuel Alito και σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Politico κυκλοφορεί από τον Φεβρουάριο εντός του δικαστηρίου, στο οποίο κυριαρχούν 6-3 οι συντηρητικοί μετά τον διορισμό τριών δικαστών από τον πρώην πρόεδρο Donald Trump.

ΗΠΑ: Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε τους Αμερικανούς ψηφοφόρους την Τρίτη να υπερασπιστούν το «θεμελιώδες» δικαίωμα στην άμβλωση μετά από ένα προσχέδιο που διέρρευσε σύμφωνα με το οποίο το Ανώτατο Δικαστήριο είναι έτοιμο να καταργήσει τη μακροχρόνια απόφαση που προστατεύει το δικαίωμα μιας γυναίκας να τερματίσει μια εγκυμοσύνη. Η γνώμη της συντηρητικής πλειοψηφίας του δικαστηρίου χτύπησε την Ουάσιγκτον σαν κεραυνός εν αιθρία αργά τη Δευτέρα, θέτοντας μια δυνητικά ιστορική καμπή σε ένα καυτό ζήτημα που είναι πλέον βέβαιο ότι θα κυριαρχήσει στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.

Εάν το προσχέδιο επισημοποιηθεί – κάτι που θα μπορούσε να συμβεί μέσα σε μήνες – θα καταργήσει μισό αιώνα συνταγματικής προστασίας για τα δικαιώματα των αμβλώσεων και θα δώσει ελεύθερα τα χέρια στις ελεγχόμενες από τους Ρεπουμπλικάνους πολιτείες που ήδη πρωτοστατούν σε μια ολική ώθηση για τον περιορισμό της διαδικασίας.

Οι Δημοκρατικοί του Μπάιντεν είναι σε γενικές γραμμές ενωμένοι για την υποστήριξη των δικαιωμάτων των αμβλώσεων — και συγκεντρώθηκαν αμέσως για να υπερασπιστούν την απόφαση του 1973 Roe εναντίον Wade. Αν και προειδοποίησε ότι το προσχέδιο δεν είχε επαληθευτεί, ο Μπάιντεν είπε ότι οι ψηφοφόροι των ΗΠΑ θα πρέπει να εντείνουν την υπεράσπιση του δικαιώματος εάν το Ανώτατο Δικαστήριο προχωρήσει. «Πιστεύω ότι το δικαίωμα μιας γυναίκας στην επιλογή είναι θεμελιώδες, το Roe είναι ο νόμος της γης για σχεδόν πενήντα χρόνια και η βασική δικαιοσύνη και η σταθερότητα του νόμου μας απαιτούν να μην ανατραπεί», είπε ο Αμερικανός ηγέτης σε δήλωση. Εάν το προσχέδιο αποδειχθεί αυθεντικό, «θα εναπόκειται στους ψηφοφόρους να εκλέξουν» αξιωματούχους που υποστηρίζουν τα δικαιώματα των αμβλώσεων στις προσεχείς ενδιάμεσες εκλογές, είπε, δεσμευόμενος να εργαστεί για να περάσει νομοθεσία στο Κογκρέσο που κωδικοποιεί τον Roe εναντίον Wade. –

«Ο Roe εναντίον Wade πρόκειται να πάει!» –

Πλήθη διαδηλωτών και από τα δύο στρατόπεδα κατέβηκαν στο κτίριο του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην Ουάσιγκτον μετά τη διαρροή της Δευτέρας.

Το πρωί της Τρίτης, δύο αντίπαλες ομάδες —μικρές αλλά φωνητικές— στάθηκαν φωνάζοντας η μία στην άλλη, με τους ακτιβιστές κατά των αμβλώσεων να φωνάζουν «Η άμβλωση είναι βία. Η έκτρωση είναι καταπίεση» και «Hey Hey Ho Ho Roe εναντίον Wade πρόκειται να πάει!» Στην υπόθεση Roe εναντίον Wade, το ανώτατο δικαστήριο του έθνους έκρινε ότι η πρόσβαση στην άμβλωση είναι συνταγματικό δικαίωμα.

Σε μια μεταγενέστερη απόφαση του 1992, Planned Parenthood κατά Casey, το δικαστήριο εγγυήθηκε το δικαίωμα μιας γυναίκας σε έκτρωση έως ότου το έμβρυο είναι βιώσιμο εκτός της μήτρας, που είναι συνήθως περίπου 22 έως 24 εβδομάδες κύησης.

Οι περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες επιτρέπουν τις αμβλώσεις κατόπιν αιτήματος μέχρι ένα όριο κύησης, τις περισσότερες φορές 12 εβδομάδων.

Ο Roe v. Wade κάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες μια από τις ελάχιστες χώρες που επιτρέπουν τη διαδικασία χωρίς περιορισμό πέρα ​​από τις 20 εβδομάδες εγκυμοσύνης — αν και πολλοί άλλοι επιτρέπουν να περάσει αυτό το σημείο για συγκεκριμένους λόγους.

Τα αναπαραγωγικά δικαιώματα έχουν δεχτεί επίθεση σε πολλά μέρη των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς οι πολιτείες υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών κινούνται για να αυστηροποιήσουν τους περιορισμούς, με ορισμένες να επιδιώκουν να απαγορεύσουν όλες τις αμβλώσεις μετά από έξι εβδομάδες, προτού πολλές γυναίκες μάθουν ότι είναι έγκυες.

Τον Δεκέμβριο, ακούγοντας προφορικά επιχειρήματα σχετικά με έναν νόμο του Μισισιπή που θα απαγόρευε τις περισσότερες αμβλώσεις μετά από 15 εβδομάδες, το Ανώτατο Δικαστήριο φάνηκε διατεθειμένο όχι μόνο να υποστηρίξει αυτόν τον νόμο αλλά να απορρίψει τον Roe εναντίον Wade. Η ανατροπή της απόφασης θα σήμαινε μια τεράστια νίκη για γενιές Ρεπουμπλικανών που πάλεψαν με νύχια και με δόντια για να περιορίσουν τα δικαιώματα των αμβλώσεων και θα άφηνε ουσιαστικά τις 50 επιμέρους πολιτείες του έθνους να αποφασίσουν εάν θα προστατεύσουν ή θα θέσουν εκτός νόμου τη διαδικασία.

Η κατάργησή του «θα ήταν απάντηση στην προσευχή», έγραψε στο Twitter η Ρεπουμπλικανός της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζάκι Βαλόρσκι, μετά την είδηση ​​της διαρροής. – «Λάθος από την αρχή»

Το σχέδιο γνωμοδότησης συντάχθηκε από τον δικαστή Samuel Alito και σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Politico κυκλοφορεί από τον Φεβρουάριο εντός του δικαστηρίου, στο οποίο κυριαρχούν 6-3 οι συντηρητικοί μετά τον διορισμό τριών δικαστών από τον πρώην πρόεδρο Donald Trump.

Το Politico τόνισε ότι το έγγραφο που έλαβε είναι προσχέδιο και οι δικαστές μερικές φορές αλλάζουν τις ψήφους τους πριν από την τελική απόφαση.

Μια τέτοια διαρροή ενόσω εκκρεμεί μια υπόθεση είναι μια εξαιρετική παραβίαση των εθίμων του Ανωτάτου Δικαστηρίου και οι Ρεπουμπλικάνοι ζήτησαν να διερευνηθεί ο τρόπος με τον οποίο δημοσιοποιήθηκε το προσχέδιο.

Το σχέδιο γνωμοδότησης της πλειοψηφίας των 98 σελίδων αποκαλεί την απόφαση Roe εναντίον Wade που κατοχυρώνει το δικαίωμα στην άμβλωση «εξαρχής άδικο». «Πιστεύουμε ότι ο Roe και ο Casey πρέπει να ακυρωθούν», γράφει ο Alito στο έγγραφο, το οποίο χαρακτηρίζεται ως «Γνώμη του Δικαστηρίου» και δημοσιεύεται στον ιστότοπο του Politico.

«Είναι καιρός να προσέξουμε το Σύνταγμα και να επιστρέψουμε το ζήτημα των αμβλώσεων στους εκλεγμένους εκπροσώπους του λαού».

Το Ινστιτούτο Guttmacher, μια ερευνητική ομάδα υπέρ της επιλογής, έχει πει ότι 26 πολιτείες είναι «σίγουρες ή πιθανό» να απαγορεύσουν τις αμβλώσεις εάν ανατραπεί ο Roe εναντίον Wade.

Οι Δημοκρατικοί κυβερνήτες πολλών πολιτειών, όπως η Καλιφόρνια, το Νέο Μεξικό και το Μίσιγκαν, ανακοίνωσαν γρήγορα σχέδια να κατοχυρώσουν τα δικαιώματα των αμβλώσεων σε νόμο, ακόμη κι αν το δικαστήριο ανατρέψει τον Ρόου, με τον κυβερνήτη της Καλιφόρνια, Γκάβιν Νιούσομ, να γράφει στο Twitter: «Οι γυναίκες θα παραμείνουν προστατευμένες εδώ».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ μπορεί να βρίσκεται στα πρόθυρα της ανατροπής του 50 ετών αμερικανικού νόμου για τις αμβλώσεις

Έχουν οι ΗΠΑ αρκετούς παρόχους αμβλώσεων;

Η Citigroup σχεδιάζει να παρέχει ταξιδιωτικά προνόμια σε εργαζόμενους που ζουν σε πολιτείες με περιορισμούς στην άμβλωση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μητσοτάκης: Η δυναμικότητα του συστήματος θα αυξηθεί πάνω από 20% με τα απογευματινά χειρουργεία

Μητσοτάκης: "Η δυναμικότητα του συστήματος με τα απογευματινά χειρουργεία αναμένεται να αυξηθεί πάνω από 20% ώστε να εξαλείψουμε τη λίστα αναμονής που δημιούργησε η πανδημία στα νοσοκομεία της χώρας μας, όπως και στα περισσότερα συστήματα υγείας"

Φυσικό αέριο: Σε ελεύθερη πτώση η τιμή της μεγαβατώρας - Πού οφείλεται η πτώση στην τιμή

Η αποκλιμάκωση στην τιμή του φυσικού αερίου οφείλεται στον πιο ήπιο χειμώνα που σημειώνεται φέτος στην Ευρώπη και έτσι δεν υπήρχε η ζήτηση η οποία υπήρχε στο παρελθόν. Αλλά και στο ότι η Ευρώπη άρχισε να προμηθεύεται υγροποιημένο φυσικό αέριο κυρίως από Αμερική αλλά και από Ασία.

Υπουργείο Εξωτερικών: Η Ελλάδα στέκεται σταθερά στο πλευρό του γενναίου ουκρανικού λαού

Υπουργείο Εξωτερικών: Συμπληρώνονται σήμερα δύο χρόνια από την παράνομη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας, που έχει οδηγήσει στην απώλεια χιλιάδων ανθρώπινων ζωών και σε ανυπολόγιστες καταστροφές.

ΗΠΑ: Η Τζιλ Μπάιντεν ανακοινώνει 100 εκατ. δολάρια για έρευνα για την υγεία των γυναικών

ΗΠΑ: Η Πρωτοβουλία του Λευκού Οίκου για την Έρευνα για την Υγεία των Γυναικών διευθύνεται από την Τζιλ Μπάιντεν και το Συμβούλιο Πολιτικής Πολιτικής του Λευκού Οίκου.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα σταματά τις παραδόσεις στη βόρεια Γάζα

Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει για επικείμενο λιμό στο βορρά από τον Δεκέμβριο. Το WFP λέει ότι αυτές οι τελευταίες εκθέσεις αποτελούν απόδειξη μιας «απότομης διολίσθησης στην πείνα και τις ασθένειες».