Πολιτική Υγείας

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο φαίνεται έτοιμο να ανατρέψει τον νόμο για τις αμβλώσεις

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο φαίνεται έτοιμο να ανατρέψει τον νόμο για τις αμβλώσεις

«Μου υποδηλώνει ότι όποιος το διέρρευσε γνώριζε ότι η δημόσια αγανάκτηση ήταν η τελευταία λύση για να σταματήσει το δικαστήριο να ανατρέψει τον Roe εναντίον Wade και να αφήσει τις πολιτείες να απαγορεύσουν όλες τις αμβλώσεις», είπε ο Kreis.

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ μπορεί να βρίσκεται στα πρόθυρα της ανατροπής του αμερικανικού 50 ετών νόμου για τις αμβλώσεις, σύμφωνα με προσχέδιο γνωμοδότησης για υπόθεση του Μισισιπή που διέρρευσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Politico. Το σχέδιο γνωμοδότησης, που συντάχθηκε από τον δικαστή Samuel Alito, περιγράφει τρόπους με τους οποίους η εικαζόμενη πλειοψηφία των εννέα δικαστών πιστεύει ότι η απόφαση του 1973 στην υπόθεση Roe κατά Wade ήταν εσφαλμένη. Εάν υπογραφεί από την πλειοψηφία του δικαστηρίου, η απόφαση θα καταργήσει τις προστασίες για τα δικαιώματα άμβλωσης που παρείχε ο Roe και θα έδινε στα 50 κράτη την εξουσία να νομοθετήσουν την άμβλωση. «Πιστεύουμε ότι ο Roe και ο Casey θα πρέπει να παραβλεφθούν», γράφει ο Alito στο προσχέδιο.

«Είναι καιρός να προσέξουμε το Σύνταγμα και να επιστρέψουμε το ζήτημα των αμβλώσεων στους εκλεγμένους εκπροσώπους του λαού».

Ενώ η τελική απόφαση δεν αναμενόταν από το δικαστήριο μέχρι τον Ιούνιο, το προσχέδιο που διέρρευσε – μια σχεδόν άνευ προηγουμένου παραβίαση των εσωτερικών λειτουργιών του δικαστηρίου – δίνει ένα ισχυρό μήνυμα για τις πέντε πιο συντηρητικές αποφάσεις των μελών του δικαστηρίου.

Κατά τη διάρκεια των προφορικών συζητήσεων για την υπόθεση τον Δεκέμβριο, οι συντηρητικοί δικαστές φάνηκαν έτοιμοι να αναιρέσουν τουλάχιστον ένα μέρος των μέτρων προστασίας της χώρας κατά των αμβλώσεων.

Το Ανώτατο Δικαστήριο αρνήθηκε να σχολιάσει το προσχέδιο που διέρρευσε.

Εάν γίνει νόμος, ο πρώτος του αντίκτυπος θα ήταν να επιτραπεί να τεθεί σε ισχύ ένας νόμος του Μισισιπή που απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά από 15 εβδομάδες.

Αλλά γρήγορα μετά από αυτό, οι αμβλώσεις θα καταστούν παράνομες σε πολλές πολιτείες. Αρκετές πολιτείες με συντηρητική τάση, κυρίως στον Νότο και Μεσοδυτικά, έχουν ήδη ψηφίσει νόμους που περιορίζουν αυστηρά τις αμβλώσεις πολύ πέρα ​​από αυτό που επέτρεπε ο Roe.

Εάν τότε ανατραπεί ο Roe, αυτοί οι νόμοι θα τεθούν σε ισχύ χωρίς να απειλούνται μακροχρόνιες αγωγές ή αποφάσεις από δικαστές κατώτερου δικαστηρίου που τους έχουν εμποδίσει.

Όμως, σχεδόν οι μισές πολιτείες, κυρίως στα βορειοανατολικά και δυτικά, πιθανότατα θα επέτρεπαν με κάποιον τρόπο να συνεχιστούν οι αμβλώσεις.

Στην πραγματικότητα, πολλές πολιτείες, συμπεριλαμβανομένου του Κολοράντο και του Βερμόντ, έχουν ήδη ψηφίσει νόμους που παρέχουν το δικαίωμα στην άμβλωση στον νόμο των πολιτειών.

Το σχέδιο που διέρρευσε, ωστόσο, εξακολουθεί να είναι ένα προσχέδιο, που σημαίνει ότι παραμένει πιθανό ο Roe να επιβιώσει.

Ο Anthony Kreis, PhD, καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο της Georgia, λέει ότι αυτό θα μπορούσε να ήταν το ζητούμενο από όποιον διέρρευσε το προσχέδιο.

«Μου υποδηλώνει ότι όποιος το διέρρευσε γνώριζε ότι η δημόσια αγανάκτηση ήταν η τελευταία λύση για να σταματήσει το δικαστήριο να ανατρέψει τον Roe εναντίον Wade και να αφήσει τις πολιτείες να απαγορεύσουν όλες τις αμβλώσεις», είπε ο Kreis.

«Ο κίνδυνος να μην είναι νόμιμες οι αμβλώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας είναι πολύ πραγματικός». Πηγές Politico: «Το Ανώτατο Δικαστήριο ψήφισε υπέρ της κατάργησης των δικαιωμάτων των αμβλώσεων, δείχνει το σχέδιο της γνωμοδότησης». Anthony Kreis, PhD, επίκουρος καθηγητής, Georgia State University College of Law, Ατλάντα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νομοσχέδιο στην Καλιφόρνια δίνει τη δυνατότητα αμβλώσεων σε νοσηλευτές, χωρίς επίβλεψη γιατρού

Τα νομοσχέδια της Φλόριντα και της Δυτικής Βιρτζίνια θα απαγόρευαν τις αμβλώσεις μετά από 15 εβδομάδες

Διαδηλώσεις στις ΗΠΑ για το δικαίωμα στην άμβλωση

Το Ανώτατο Δικαστήριο ορίζει ημερομηνία για την υπόθεση που αμφισβητεί την ορόσημη απόφαση νομιμοποίησης των εκτρώσεων

Πολεμική Τραμπ κατά των αμβλώσεων σε κλινικές που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συγχορηγός του 9ου Συνεδρίου ISPAH

Άμπου Ντάμπι ΠΟΥ: Η συγχρηματοδότηση της εκδήλωσης από τον ΠΟΥ ενισχύει τη σημασία της σωματικής δραστηριότητας ως προτεραιότητας για τη δημόσια υγεία και τη συμβολή της στη μείωση της επιβάρυνσης των μη μεταδοτικών ασθενειών και στη βελτίωση της καθημερινής λειτουργίας, της ψυχικής υγείας και ευεξίας. 

Η σχολική περιφέρεια της Φιλαδέλφειας επιβάλλει μάσκες για τις πρώτες 10 ημέρες του σχολικού έτους ενώ τα προνήπια πρέπει να καλύπτονται όλον τον χρόνο.

Η περιφέρεια εφαρμόζει επίσης ένα πρόγραμμα «μάσκα για να μείνει», δηλώνοντας ότι οι μαθητές και το προσωπικό που έχουν εκτεθεί στην COVID-19 μπορούν να παραμείνουν στο σχολείο αλλά πρέπει να φορούν μάσκα για 10 ημέρες.

Μετάβαση ιστότοπων covid σε παρόχους στη Νέα Υόρκη για ανταπόκριση στην ευλογιά των πιθήκων

Σύμφωνα με το Fox 5 New York, τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στη Νέα Υόρκη έχουν ξεπεράσει τα 2.000. Ο ιός της πολιομυελίτιδας έχει επίσης ανιχνευθεί στα λύματα των πόλεων και σε γειτονικές κομητείες.