Πολιτική Υγείας

Ηνωμένο Βασίλειο: Οι απινιδωτές στους τηλεφωνικούς θαλάμους προηγήθηκαν για πολύ καιρό της COVID

Ηνωμένο Βασίλειο: Οι απινιδωτές στους τηλεφωνικούς θαλάμους προηγήθηκαν για πολύ καιρό της COVID

Μελέτες που εξέτασαν σπάνιες περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας -φλεγμονή του καρδιακού μυός ή των γύρω ιστών που είναι συνήθως ήπια- μετά τον εμβολιασμό δεν διαπίστωσαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου ή καρδιακής ανακοπής μεταξύ όσων έλαβαν το εμβόλιο COVID-19, σύμφωνα με το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς.

Ηνωμένο Βασίλειο: Ισχυρισμός: Οι βρετανικοί τηλεφωνικοί θάλαμοι εκσυγχρονίζονται με απινιδωτές επειδή τα εμβόλια COVID-19 προκαλούν περισσότερες καρδιακές ανακοπές. Η εκτίμηση του  AP: AP: Ψευδής. Ένα κίνημα για την εγκατάσταση απινιδωτών σε τηλεφωνικούς θαλάμους σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πάνω από μια δεκαετία παλιό και δεν προέκυψε από τον κορωνοϊό ή τα εμβόλια, σύμφωνα με το φιλανθρωπικό ίδρυμα ‘Κοινότητα Καρδιακού Παλμού’ (Community Heartbeat Trust) που ξεκίνησε την ιδέα. Μία από τις σωτήριες συσκευές που παρουσιάζονται σε πολλές πρόσφατες αναρτήσεις εγκαταστάθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2017, χρόνια πριν από την πανδημία. Οι καρδιολόγοι λένε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι τα εμβόλια COVID-19 προκαλούν αυξημένο ποσοστό καρδιακών ανακοπών. Τα στοιχεία: Ένα βίντεο με έναν τηλεφωνικό θάλαμο που μετατράπηκε σε απινιδωτή στη βρετανική ύπαιθρο συγκέντρωσε εκατομμύρια προβολές στο Twitter αυτή την εβδομάδα, μαζί με προτάσεις ότι συμβολίζει ένα νέο κίνημα για τον μετριασμό των θανάτων που σχετίζονται με τα εμβόλια με την εγκατάσταση του εργαλείου σε δημόσιους χώρους. Το βίντεο δείχνει έναν από τους εμβληματικούς κόκκινους τηλεφωνικούς θαλάμους του Ηνωμένου Βασιλείου να βρίσκεται δίπλα σε έναν πέτρινο τοίχο και μπροστά από ένα πέτρινο εξοχικό σπίτι, με έναν κίτρινο απινιδωτή ορατό στο εσωτερικό του.

“Ένας βρετανικός τηλεφωνικός θάλαμος που έχει μετατραπεί σε απινιδωτή. Αναρωτιέμαι γιατί η κυβέρνηση εγκαθιστά τώρα απινιδωτές στους δρόμους”, έγραφε ένα tweet, προσθέτοντας ένα emoji σύριγγας για να υποδηλώσει ότι η κίνηση συνδέεται με τα εμβόλια. “Η νέα κανονικότητα”, έγραψε ένας χρήστης του Twitter που έχει διαδώσει πολλούς διαψευσμένους ισχυρισμούς σχετικά με τα εμβόλια που προκαλούν ιατρικά επείγοντα περιστατικά και θανάτους. Ωστόσο, ο απινιδωτής που εμφανίζεται στο βίντεο δεν είναι καινούργιος, όπως υπονοούν οι αναρτήσεις, ούτε η προσπάθεια εγκατάστασης των συσκευών στους τηλεφωνικούς θαλάμους είναι αποτέλεσμα της πανδημίας, σύμφωνα με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό που την ξεκίνησε. “Μπορώ να δηλώσω κατηγορηματικά ότι αυτά δεν εμφανίζονται ως αποτέλεσμα της COVID”, έγραψε ο Εθνικός Γραμματέας της ‘Κοινότητας Καρδιακού Παλμού Μάρτιν Φέιγκαν’ (Community Heartbeat Trust Martin Fagan) σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς το Associated Press, χαρακτηρίζοντας τους ισχυρισμούς “παραπληροφόρηση”. Ένας αριθμός γραφείου στη συσκευή που φαίνεται στο βίντεο αποκαλύπτει ότι βρίσκεται στο Corfe Castle, ένα χωριό στο Ντόρσετ της Αγγλίας. Εγκαταστάθηκε τον Ιούνιο του 2017 μετά από μια εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων από τη σύζυγο ενός άνδρα που πέθανε κάνοντας ποδήλατο, έγραψε ο Fagan. Ο άνδρας ήταν επικεφαλής μιας εξειδικευμένης εταιρείας τροφίμων και για να συγκεντρώσει χρήματα, η εταιρεία πούλησε ένα ειδικό γιαούρτι, δήλωσε ο Fagan. “Συνολικά, εγκαταστάθηκαν 17 τοποθεσίες σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο στη μνήμη του, σε τοποθεσίες που σήμαιναν κάτι γι’ αυτόν”, έγραψε ο Fagan. “Πρόκειται για μια σπουδαία ιστορία και ένα εξαιρετικό ιστορικό περιστατικό”.

Ο απινιδωτής του Corfe Castle φαίνεται σε ιστορικές εικόνες του Google Street View από τον Ιούλιο του 2018. Η συσκευή είναι μία από τις περίπου χίλιες που η ‘Κοινότητα Καρδιακού Παλμού Μάρτιν Φέιγκαν’ Community Heartbeat Trust έχει εγκαταστήσει σε τηλεφωνικούς θαλάμους σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο σε μια κίνηση που ξεκίνησε το 2009, δήλωσε ο Fagan. Άλλοι οργανισμοί έχουν ακολουθήσει το παράδειγμα της φιλανθρωπικής οργάνωσης, επαναχρησιμοποιώντας ξεπερασμένους τηλεφωνικούς θαλάμους για να στεγάσουν τις συσκευές, οι οποίες βελτιώνουν σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσης όταν χρησιμοποιούνται μετά από αιφνίδια καρδιακή ανακοπή. Εκθέσεις ειδήσεων που χρονολογούνται εδώ και μια δεκαετία επιβεβαιώνουν τα σχόλια του Fagan, δείχνοντας ότι τηλεφωνικοί θάλαμοι έχουν εδώ και καιρό μετατραπεί σε απινιδωτές σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία ως απάντηση στις αιφνίδιες καρδιακές ανακοπές στον πληθυσμό. Οι καρδιολόγοι δήλωσαν στο AP ότι η ύπαρξη των συσκευών αυτών σε δημόσιους χώρους έχει βελτιώσει σημαντικά τα ποσοστά επιβίωσης των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν επείγοντα καρδιακά περιστατικά.

Παρά τους ευρέως διαδεδομένους διαδικτυακούς ισχυρισμούς ότι τα εμβόλια COVID-19 προκαλούν καρδιακές ανακοπές, οι καρδιολόγοι λένε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για σύνδεση μεταξύ των δύο, μεταξύ των αθλητών ή του γενικού πληθυσμού. “Δεν έχουμε δει αύξηση των αιφνίδιων καρδιακών ανακοπών σε σχέση με το εμβόλιο”, δήλωσε ο Dr. Matthew Martinez, διευθυντής αθλητικής καρδιολογίας στο Atlantic Health System στο Morristown Medical Center. Τα συστήματα παρακολούθησης που παρακολουθούν τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί θα είχαν εντοπίσει μια σχέση μεταξύ του εμβολίου και της καρδιακής ανακοπής εάν υπήρχε, και δεν υπάρχει, δήλωσε ο Δρ Paul Offit, διευθυντής του Κέντρου Εκπαίδευσης Εμβολίων στο Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας. Μελέτες που εξέτασαν σπάνιες περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας -φλεγμονή του καρδιακού μυός ή των γύρω ιστών που είναι συνήθως ήπια- μετά τον εμβολιασμό δεν διαπίστωσαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου ή καρδιακής ανακοπής μεταξύ όσων έλαβαν το εμβόλιο COVID-19, σύμφωνα με το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσοι τύποι απινιδωτών υπάρχουν;

Παρουσίαση του Μουσείου Καρδιολογίας από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία

Δωρεά 58 απινιδωτών από το Υπουργείο Υγείας σε ερασιτεχνικά σωματεία

Eρευνητές στη Σουηδία ελπίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν drones για να ξεπεράσουν ασθενοφόρα καθώς ανταποκρίνονται σε περιστατικά καρδιακής προσβολής.

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ψηφίστηκε από τη Βουλή ο νέος νόμος για τις μεταμοσχεύσεις με σκοπό την αύξηση της δωρεάς οργάνων

Σε σχέση με τη δωρεά οργάνων, από όσους υποστήριξαν ότι δεν επιθυμούν να γίνουν δωρητές οργάνων μετά τον θάνατο, το 35% το αιτιολόγησε αναφέροντας ότι αυτό οφείλεται σε θρησκευτικούς λόγους. Το 36,4% των συμμετεχόντων στην έρευνα υποστήριξε ότι ο νόμος που θα έδινε στο κράτος το δικαίωμα να έχει πρόσβαση στα όργανα ενός εγκεφαλικά νεκρού χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση θα αποτελούσε κατάχρηση εξουσίας. Ένα ποσοστό 30% απάντησε ότι ένας τέτοιος νόμος μπορεί να ήταν ένας αποτελεσματικός τρόπος για να μην χάνονται όργανα.

Γκάγκα Μιχαηλίδου: Στην Άμφισσα για τη συνεχή ενίσχυση της Υγείας & της Πρόνοιας σε όλη την Ελλάδα

Γκάγκα Μιχαηλίδου: Αναφέρθηκαν στα κενά δεκαετιών που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση, καθώς και στην πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία 4 χρόνια σε αυτούς τους τομείς μέσα από ενεργητικές πολιτικές.

Οι Έλληνες έκλεισαν τον διακόπτη συντονισμένοι με εκατομμύρια πολίτες σε 190 χώρες για την «Ώρα της γης»

Αναδάσωση, να καθαρίσουμε παραλίες, να καθαρίσουμε τις όχθες των ποταμών μας και τους υγρότοπους ακόμα και να φτιάξουμε ταΐστρες για πουλιά, φωλιές για πεταλούδες ή και ξενοδοχεία μελισσών στην ίδια μας τη βεράντα. «Απλές αλλά δυνατές και συμβολικές ενέργειες οι οποίες μας στρέφουν προς αυτό που έχουμε ανάγκη», είναι οι προτάσεις του VWF. Η αποκατάσταση των υποβαθμισμένων φυσικών οικοσυστημάτων βρέθηκαν στο επίκεντρο της φετινής παγκόσμιας εκστρατείας

Ερευνητές επεκτείνουν τον εντοπισμό ασθενειών στα λύματα

Η ερευνητική ομάδα μελετά ήδη τη σκοπιμότητα παρακολούθησης περισσότερων στόχων μολυσματικών ασθενειών στα λύματα, συμπεριλαμβανομένων άλλων αναπνευστικών και γαστρεντερικών ιών, όπως οι νοροϊοί, οι αδενοϊοί και οι εντεροϊοί. Συνεργάζονται, επίσης, στενά με αξιωματούχους της δημόσιας υγείας για να εντοπίσουν περισσότερους ιούς, μύκητες και βακτήρια προς μελέτη, λέει η Boehm. "Πρέπει απλώς να συνεχίσουμε να κάνουμε έρευνα και να διερευνάμε πόσο μακριά μπορούμε να πάμε την επιτήρηση των λυμάτων για στόχους μολυσματικών ασθενειών".