Πολιτική Υγείας

Μαγιορκίνης: Αύξηση 4% στους θανάτους-8% στους νοσηλεύομενους σε ΜΕΘ-Εξαιρετικά διεισδυτική η Όμικρον [vid]

Μαγιορκίνης: Αύξηση 4% στους θανάτους-8% στους νοσηλεύομενους σε ΜΕΘ-Εξαιρετικά διεισδυτική η Όμικρον [vid]

Γκίκας Μαγιορκίνης: Η επιδημία στη Νότια Αφρική παρουσιάζει εκθετική αύξηση, είπε ο κ. Μαγιορκίνης, που αφορά σε κρούσματα και θανάτους, με τη Δέλτα να υποχωρεί έναντι της Όμικρον. Αυτό επιβεβαιώνει την αρχική εντύπωση ότι το στέλεχος Όμικρον είναι ένα εξαιρετικά διεισδυτικό στέλεχος.

Όπως είπε ο επιδημιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την σημερινή ενημέρωση (2/12) από το Υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού, οι νέες διαγνώσεις παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά 2% την τελευταία εβδομάδα, ωστόσο καταγράφηκαν 7.000 λιγότεροι θάνατοι. Ειδικότερα, στην Ευρώπη είχαμε 6% αύξηση στις διαγνώσεις και σταθεροποίηση στους θανάτους, ανέφερε ο επιδημιολόγος. Επιδείνωση καταγράφηκε σε 26 από τις 47 χώρες της Ευρώπης. Στην Ελλάδα, ο συνολικός αριθμός διαγνώσεων έδειξε 9% μείωση στις διαγνώσεις, 4% αύξηση στους θανάτους, ενώ αυξηθηκαν κατά 8% και οι νοσηλεύομενοι στις ΜΕΘ.

Για την επιδημία στη Νότια Αφρική μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον

Η επιδημία στη Νότια Αφρική, μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον, παρουσιάζει εκθετική αύξηση, είπε ο κ. Μαγιορκίνης, που αφορά σε κρούσματα και θανάτους, με τη Δέλτα να υποχωρεί έναντι της Όμικρον. Αυτό επιβεβαιώνει την αρχική εντύπωση ότι το στέλεχος Όμικρον είναι ένα εξαιρετικά διεισδυτικό στέλεχος. «Κάθε ημέρα που περνάει ενισχύει την υπόθεση ότι η Όμικρον είναι ένα εξαιρετικά διεισδυτικό στέλεχος» δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το νέο στέλεχος «φαίνεται να οδηγεί ένα νέο επιδημικό κύμα».

Ειδικότερα, η επιδημία της νόσου στην Νότιο Αφρική έχει εξελιχθεί σε τρία διακριτά κύματα.

  • Το πρώτο κύμα αφορούσε τα αρχικά πανδημικά στελέχη το καλοκαίρι του 2020.
  • Ένα δεύτερο κύμα καταγράφηκε στα τέλη του 2020 και κατά τον χειμώνα του 2021 με το στέλεχος Βήτα και πιο πρόσφατα το καλοκαίρι του 2021 με την κυριάρχηση του στελέχους Δέλτα. Ακολούθως, η επιδημία πέρασε σε ύφεση από τα τέλη του Σεπτέμβρη έως και περίπου μέχρι 2 εβδομάδες πριν.
  • Η επιδημία τις τελευταίες εβδομάδες παρουσιάζει χαρακτηριστικά εκθετικής αύξησης, ενώ μόνο την τελευταία εβδομάδα είδαμε 400% αύξηση των διαγνώσεων.

 

Συγκεκριμένα, όπως διευκρίνισε ο κ. Μαγιορκίνης, χαρακτηριστικό είναι πως εχθές μόνο καταγράφηκαν περισσότερο από 8 χιλιάδες διαγνώσεις, ενώ αυξήθηκαν επίσης οι νοσηλείες και οι θάνατοι (50% περισσότεροι νεκροί).

Ωστόσο, όπως εξήγησε, δεν παρατηρείται καμία σημαντική διαφορά σχετικά με την νοσηρότητα, καθώς «αυξάνεται ομοίως κατά τα προβλεπόμενα, με τα άλλα στελέχη»

 

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στην Κρήτη

Θεοκλής Ζαούτης: Να κάνουμε όλοι self test τα Χριστούγεννα

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης εξειδικεύει τα νέα μέτρα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μαγιορκίνης: Τάση αποσυμπίεσης στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας

Μαγιορκίνης: Στην Ελλάδα, η πανδημία δείχνει σημεία σταθεροποίησης, με μία τάση επίσης αποσυμπίεσης στους σκληρούς δείκτες, είπε ο επιδημιολόγος - καθηγητής στη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για την Covid από το υπουργείο Υγείας.

Παπαευαγγέλου: 8 στις 10 νέες εισαγωγές οφείλονται στην Όμικρον

Παπαευαγγέλου: Όπως είπε η κα Παπαευαγγέλου, σταδιακά παρατηρείται αύξηση των νέων νοσηλειών που οφείλονται στην παραλλαγή Όμικρον. Συγκεκριμένα, 8 στους 1ο ασθενείς που εισάγονται στο νοσοκομείο είναι με την μετάλλαξη Όμικρον, διευκρίνισε και υπογράμμισε πως η νόσηση με την Όμικρον δεν είναι ένα απλό κρυολόγημα.

Γκάγκα: Ξεκινά την επόμενη εβδομάδα η διάθεση αντιικών χαπιών κατ' οίκον

Γκάγκα: Η θεραπεία με τα αντιικά χάπια απευθύνεται σε όσους συνανθρώπους μας είναι άνω των 18 ετών και έχουν προβλήματα υγείας, πλην των εγκύων, σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός.

Θάνος Πλεύρης: Επαναφορά μουσικής και απελευθέρωση ωραρίου στη διασκέδαση

Πλεύρης μέτρα: Mερική αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων από 30 Ιανουαρίου αποφάσισε η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Τα νέα μέτρα ανακοίνωσε προ ολίγου ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Θετική η επιτροπή ειδικών στη μουσική και το 50% πληρότητας στα γήπεδα

Επιτροπή εμπειρογνωμόνων μέτρα: Κλείδωσαν τα μέτρα ,σύμφωνα με πληροφορίες του healthweb, επιστρέφει η μουσική μόνο για καθήμενους, χωρίς παράλληλα να επεκτείνεται το ωράριο σε εστίαση και διασκέδαση. 50% πληρότητα στα γήπεδα, μία εβδομάδα παράταση στα πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Χαλαρώνουν οι περιορισμοί στη Βρετανία από σήμερα

Ηνωμένο Βασίλειο μέτρα: Από σήμερα χαλαρώνουν οι περιορισμοί στη Βρετανία, καθώς το Plan B φαίνεται πως δεν είναι απαραίτητο πλέον και οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να φορούν μάσκες παντού ή να έχουν το Covid pass.

Η Δανία χαλαρώνει τους περιορισμούς της για την COVID παρόλο που η γειτονική Σουηδία παρέτεινε τους περιορισμούς για άλλες 15 ημέρες.

Η Σουηδία διέταξε τα καφέ, τα μπαρ και τα εστιατόρια να κλείνουν στις 23:00 και προέτρεψε τους ανθρώπους να εργάζονται από το σπίτι όταν είναι δυνατόν.