Πολιτική Υγείας

Γκίκας Μαγιορκίνης: Οι εισαγωγές στις ΜΕΘ αυξήθηκαν κατά 8%-Αυξημένη η πίεση στο ΕΣΥ [vid]

Γκίκας Μαγιορκίνης: Οι εισαγωγές στις ΜΕΘ αυξήθηκαν κατά 8%-Αυξημένη η πίεση στο ΕΣΥ [vid]

Γκίκας Μαγιορκίνης: Ο καθοριστικός παράγων της πίεσης στο ΕΣΥ και της θνησιμότητας είναι το ποσοστό των εμβολιασμένων ενηλίκων και ειδικότερα το ποσοστό εμβολιασμένων άνω των 60. Όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων, ανέφερε, καθοριστικός παράγοντας εδώ, είναι ο εμβολιασμός των παραγωγικών ηλικιών, τα άτομα δηλαδή κάτω των 60. Οι νέοι έχουν τον μεγαλύτερο ρόλο στη διασπορά και οι μεγαλύτεροι στην πίεση στο σύστημα υγείας. Ωστόσο, όπως είπε οι δύο αυτές μάζες του πληθυσμού δεν είναι ανεξάρτητες και η μία τροφοδοτεί την άλλη.

Όπως είπε ο επιδημιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την σημερινή ενημέρωση (25/11) από το Υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού, την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκαν κατά 11% οι διαγνώσεις, ενώ κατά 2% αυξήθηκαν οι ημερήσιοι θάνατοι στον κόσμο. Στην Ευρώπη, στο 16 % φτάνει η αύξηση στις διαγνώσεις και 2% στους θανάτους. 1 στις 3 ευρωπαϊκές χώρες καταγράφουν επιδείνωση. Στην Ελλάδα, μικρή είναι η επιδείνωση, κοντά στο σημείο της επιπέδωσης. Συγκεκριμένα, κατά 5% αυξήθηκαν οι διαγνώσεις και 16% είναι η αύξηση στους θανάτους.

Όπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης, αυξημένη είναι, η πίεση στο ΕΣΥ, με ήπιες όμως τάσεις επιδείνωσης. Αύξηση παρατηρείται και στους συμπολίτες μας που εισάγονται στις ΜΕΘ. Συγκεκριμένα, οι εισαγωγές στις ΜΕΘ αυξήθηκαν κατά 8%, ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης. Κάποιες ημέρες, είπε ο επιδημιολόγος, ο αριθμός των εισαγωγών φτάνει τις 600. Στο 1,3 / 1,4, υπολογίζεται, το ισοζύγιο εισαγωγών – εξιτηρίων.

Έχουν διατεθεί περίπου 72 εκατομμ. συσκευές σελφ τεστ. 55 εκατομμ. δηλώσεις έχουν περάσει στην ειδική πλατφόρμα, και το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί από επαγγελματία υγείας, πλησιάζει τις 178 χιλιάδες.

Αυξημένη η πίεση στο ΕΣΥ

Σε αυξημένη επιδημικότητα βρίσκεται η Ευρώπη, με τις χώρες ωστόσο που έχουν υπερβεί το 80% στο ποσοστό εμβολιασμού των ενηλίκων, να έχουν σαφέστατα χαμηλή και διαχειρίσιμη πίεση στο σύστημα υγείας. Ο καθοριστικός παράγων της πίεσης στο ΕΣΥ και της θνησιμότητας είναι το ποσοστό των εμβολιασμένων ενηλίκων και ειδικότερα το ποσοστό εμβολιασμένων άνω των 60. Όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων, ανέφερε, καθοριστικός παράγοντας εδώ, είναι ο εμβολιασμός των παραγωγικών ηλικιών, τα άτομα δηλαδή κάτω των 60. Οι νέοι έχουν τον μεγαλύτερο ρόλο στη διασπορά και οι μεγαλύτεροι στην πίεση στο σύστημα υγείας. Ωστόσο, όπως είπε οι δύο αυτές μάζες του πληθυσμού δεν είναι ανεξάρτητες και η μία τροφοδοτεί την άλλη.

Επιπλέον, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι υπάρχει γενετική προδιάθεση για σοβαρή νόσηση, και γι’ αυτό έχουμε δει να νοσούν σοβαρά και να καταλήγουν μέλη της ίδιας οικογένειας.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κορωνοϊός 25/11 - 6.565 νέα κρούσματα – 78 νεκροί – 621 διασωληνωμένοι

Γκάγκα: Ανεμβολίαστοι 81% των διασωληνωμένων-Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τα μονοκλωνικά αντισώματα

Βάνα Παπαευαγγέλου: 54.000 ενεργά κρούσματα σήμερα - 27 περιφερειακές ενότητες στο "βαθύ κόκκινο"

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κατέθεσε αναφορά στον Άρειο Πάγο ο Θάνος Πλεύρης κατά του Προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ

Πλεύρης Γιαννάκος αναφορά: Όπως είχε δεσμευτεί ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, και όπως δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κ. Γιάννης Οικονόμου, ο κ. Γιαννάκος θα κληθεί να λογοδοτήσει ενώπιον της Δικαιοσύνης για τα όσα ισχυρίζεται.

Θα κληθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Γιάννης Οικονόμου VIP ΜΕΘ: Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρθηκε στις καταγγελίες του Προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, αλλά και στην πιθανότητα να ληφθούν επιπλέον μέτρα ενόψει της εορταστικής περιόδου.

Δημοσιεύτηκε η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των υγειονομικών

Υπουργείο Υγείας τροπολογία: Επιβεβαιώθηκε η έκτακτη οικονομική ενίσχυση προσωπικού νοσοκομείων, κέντρων υγείας και άλλων εργαζομένων του Υπουργείου Υγείας και κατοχυρώθηκε η σύναψη συμβάσεων με επαγγελματίες του ιδιωτικού τομέα για τα εμβόλια.

Επίσημο: 3μηνη ισχύς εφεξής για το πιστοποιητικό νόσησης-Έρχεται ΚΥΑ για εξειδίκευση του μέτρου

Πιστοποιητικό νόσησης: Η εισήγηση της επιτροπής για μείωση της ισχύος των πιστοποιητικών νόσησης από 6 σε 3 μήνες αποτελεί ένα επιπλέον μέτρο στην προσπάθεια να αυξηθούν οι εμβολιασμοί κατά της Covid 19. Όπως ενημέρωσε το υπουργείο Υγείας, θα ακολουθήσει σχετική ΚΥΑ για την εφαρμογή των μέτρων, η οποία θα εξειδικεύσει τον τρόπο υλοποίησης της 3μηνης ισχύος, καθώς και νομοθετική τροπολογία για τις ειδικές κατηγορίες

Ο Ηλίας Μόσιαλος επίτιμος διδάκτορας στο ΕΚΠΑ

Ηλίας Μόσιαλος ΕΚΠΑ: Ο καθηγητής Πολιτικής και Διοίκησης της Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Imperial College London, κ. Ηλίας Μόσιαλος, διορίστηκε Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Plan B στη Βρετανία με τηλεργασία και πιστοποιητικά εμβολιασμού

Ηνωμένο Βασίλειο νέα μέτρα: Οι υπουργοί και η Downing Street αναμένεται να υπογράψουν νέους κανονισμούς ως Plan B για την επιβολή της τηλεργασίας και πιστοποίησης εμβολίων σε όλη την Αγγλία ενόψει των αυξανόμενων κρουσμάτων Covid στη Βρετανία.

Διαψεύδει ο Θάνος Πλεύρης τις VIP κλίνες ΜΕΘ

Πλεύρης VIP ΜΕΘ: Ο υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης χαρακτήρισε ως fake news τα όσα δημοσιεύονται και εξαπλώνονται τις τελευταίες ώρες και τόνισε πως η δήλωση των ασθενών που χρειάζονται ΜΕΘ γίνεται από τους ιατρούς στην πλατφόρμα του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ και μόνο.

Ο Δήμαρχος Bill de Blasio ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η πόλη της Νέας Υόρκης εφαρμόζει μια εντολή εμβολίου covid για εργοδότες του ιδιωτικού τομέα.

Ο Ντε Μπλάζιο είπε ότι αναμένει από τη νέα εντολή να επιβιώσει τυχόν νομικών προκλήσεων. Ένας εκπρόσωπος του Δημάρχου είπε ότι η εντολή του ιδιωτικού τομέα θα ισχύει για περίπου 184.000 επιχειρήσεις.